icon

Zmiešaná trieda v škôlke

ivka5386
28. aug 2015

Baby moja mala ide teraz do skolky ale bude v zmiesanej triede od 3-6 r. Rozmyslam ci to je vobec dobre . Nemala by mat okolo seba len rovesnikou? Stretli ste sa s tym? Som zaskocena ....

Strana
z2
desszi
28. aug 2015

@ivka5386 ano, stretla, moj syncek chodil do takej triedy, ma to svoje vyhody - vacsie deti sa ucia pomahat mensim, mensie maju velkych kamaratov a rychlejsie si osvoja niektore navyky - aspon u nas to bolo takto a ja som bola spokojna. Neskor sme zo skolky sice odisli, ale to uz bolo z inych dovodov 🙂

miku1
28. aug 2015

@ivka5386 Moja staršia tak chodí. Mne to takto vyhovuje, pri nástupe do škôlky veľmi nerozprávala, po 2 mesiacoch už kecala ako divá, staršie deti veľmi tým mladším pomáhajú či už pri obliekaní alebo inak. Z každej vekovej kategórie mali v triede tak asi 5-6 detí.....

pribinak
28. aug 2015

Na ihrisku tiez nestretáva len vrstovníkov a deti neriešia, ze ja mam 2,5 a ty uz 3,5 ci ty máš 4 a ja uz 5. Deti sa chcú hrať
Ako uz bolo spomenuté, menší sa učia od starších a starší sa starajú o menších, ved tak to funguje aj v rodine pri súrodencoch

katarinamarkova
28. aug 2015

@ivka5386 pre dieta je to to najlepsie co moze byt.....mat okolo seba roznych ludi, v roznom veku.....ved keby to pani priroda chcela inak asi by nezriadila ze maminka a ocko su tak a tak stari a surodenci az na vynimky dvojiciek 🙂 s odstupom vacsinou niekolko rokov, bratranci a sesternice su tiez rozneho veku, susedia, susedky na hranie tiez....deti na ihrisku tiez......
pre dieta je velkou vyhodou tak ako z hladiska socializacie, tak z hladiska kolko novych veci sa naci....ci uz mladsie od starsieho...ale aj opacne starsi sa uci pomahat, chranit, vychadzat s malymi detmi, ak napr. nema surodenca 🙂

jedina nevyhoda je z pedagogickeho hladiska a zladenia potrieb a aktivit tak aby vsetky deti boli spokojne....je to urcite x krat narocnejsie ako zabavit a zvladntu deti v rovnakom veku.

sardinka333
28. aug 2015

@ivka5386 ak máš 3 ročnu tak v tom nebude problém, vela sa naučí od starších, potiahnu ju dopredu. Moja kamoška mala dceru 6 ročnu s ,,malakmi,, a bola nespokojná - ona predškoláčka čize kamoška očakavala že čo sa týka tých činnosti sa to bude približovať k tomu ze ide do školy - napr. moja dcera mala take pracovne listy kde robili čiary a tak...a tam nič...činnosti boli skor orientované na väčšinu detí a teda na tých menších.
Ta priprava na školu je potom ,,biedna,, ale to sa teba ešte netyka...

ivka5386
autor
29. aug 2015

@sardinka333
@katarinamarkova
@pribinak
@miku1
@desszi
Vdaka zienky za vas nazor a skusenosti. No som rozhodnuta,ze pojdem za riaditelkou a skusim ju poprosit o prelozenie . podla mna ma byt pri rovesnikoch. A v jednom kolektive a nie ze o rok ked tie starsie pojdu do skoly pridu nove deti atd.... S rovnako starymi detmi by mala chodit skoro tri roky do skolky a s niektorimy neskor do skoly a tak. Ja mam doteraz kamosky a kamosou chodili sme spolu do skolky a 9r na zakladku a s dvoma babami aj na strednu . a nie ze bude mat moja mala kazdy rok iny kolektiv

bubelko
29. aug 2015

@ivka5386 aj nasi tak chodia, tu je to bezne rozdelenie. deti su rozdelene tak, aby bol priblizne rovnaky pocet velkych a malych, priblizne rovnaky pocet chlapcov a dievcat v kazdej triede.
a vidim len vyhody:
mladsi sa ucia od starsich
starsi maju na starost vzdy niekoho z mladsich - napr. ked idu na telocvik do skoly
ucia sa prisposobovat

moni244
29. aug 2015

@ivka5386 aspon sa nauci byt s roznymi detmi, ludmi a nebude tak prezivat zmeny

lucyso
2. sep 2015

Ahojte.chcem sa spytat.moze byt dieta ktore ma 5 rokov uz tretikrat s malakmi??? Dovody riaditelky bol smiesny.vraj ich bolo vela tak isiel k malakom.nie je na to nejaky zakon? Ved ma napredovat s predskolakmi.takto bude stale medzi malickymi.

akvi
2. sep 2015

@ivka5386 mala by si byt rada, ze mas moznost mat dieta v skolke, kde sa snazia priblizit skutocnemu zivotu aspon tym pomiesanim vekovych skupin deti. Taketo heterogenne triedy su velkym prinosom pre vsetky deti, ci uz male, alebo velke, mala by si sa podakovat riaditelke, nie behat za nou a ziadat zmenu.. Kazdy ocakava od skolky "socializaciu" dietata a ked sa tak konecne deje, prave v tych heterogennych skupinach, tak sa najdu mamicky, co s tym maju psychicky problem.. Coho sa bojis?

Btw. robila som pred X rokmi taky maly vyskum pocas studia, kde som porovnavala prave skolkarske triedy homo a heterogenne a musim povedat, ze vsetky plusy padali prave na tie heterogenne, jedine minusy sa tykali pripravy uciteliek - chce to ucitelku, ktora je s tym stotoznena a "vie".. Dokonca som nasla skolku, kde mali aj triedy s vyucovacim jazykom madarskym a boli tam natolko "osvietene" ucitelky, ze miesali nielen vekovo rozne deti, ale aj jazykovo rozne a 99% rodicov bolo z toho nadsenych, pretoze deti sa aj rec naucili navzajom od seba..

luckamorka
2. sep 2015

@ivka5386 ja tiez nevidim nevyhody, aspon sa lepsie socializuje (plus vsetko to co tu uz bolo uvedene), kamaratov zo skolky aj tak moze mat na dlhsie, mozu sa stretavat na ihriskach atd.

monhla
2. sep 2015

@lucyso Zákon na to nie je. Je to bohužiaľ niekedy realita. U nás sa to delí podľa veku a ak brali do predškolskej triedy napr. 22 detí a tvoja je 23. najmladšia, tak bohužiaľ sa musela dať k mladším.

P.S. Skús to vykomunikovať s riaditeľkou MŠ. Predsalen predškoláci majú iné "vyučovanie" ako maláci. A bolo by jej lepšie, ak by sa mohla na školu lepšie pripraviť.
No ak je problém v počtoch detí /škôlky sú preplnené na prasknutie 😝 / tak s tým asi ani riaditeľka nič nespraví.

pumpkincake
2. sep 2015

Ucila som v zmiesanej triede. Je to vyborna vec pre dieta,ale pre ucitela je to tazsie 🙂 ale nemusis sa obavat. Ak by som si ja mohla vybrat tak by som tiez dala dieta do zmiesanej. Deti navzajom preberaju od seba skusenosti a ucia sa aj navzajom od seba.

vall1319
2. sep 2015

Môj drobec chodil so staršími detičkami minulý rok a bol som feeeeeeest nespokojná.... ☹ Bolo tam asi 5 mladších detičiek, ktoré šli stále nabok.... ☹ ☹ hrať sa a oni sa venovali starším.... Takze sa drobec v škôlke naučil až 2 básničky a 2 pesničky.... ☹ Malé deti nejdú do divadla, malé deti nejdú korčuľovať....A stále boli bokom! Tento rok ho zase dali k tým detičkám, predškolákom.... Bola som za riaditeľkou s prosbou, aby ho presunula k rovesníkom.... Som zvedavá, či pre neho nájde miesto.... Chcem, aby bol s detičkami, s ktorými bude aj škôlku opúšťať...

tintinamartina
2. sep 2015

ahoj. aj moje deti chodia do zmiešanej triedy a som spokojná. dcéra má 2,5roka, no ovlada všetky basničky a pesničky ako staršie deti a syn má 4 roky a vie že menšie deti treba brať s ohľadom a dať na nich pozor. akurát menšie deti chcú opakovať po vacsích a ono nie im to vždy ide a to je potom nerva, že sa im to nedarí 😀 😝

ajana1
2. sep 2015

@vall1319 a naco sa maju ucit deti basnicky? Podla mna je dolezite aby si uzili este destvo kym mozu. Na skolu a povinnosti maju cas

jankamichelova
2. sep 2015

V malých škôlkach na dedinách bežné. Pre deti super, že môžu byť mladšie so staršími a naopak to platí tiež.

luckamorka
2. sep 2015

@ajana1 to ma od skoly a povinnosti daleko. co znamena uzit si detstvo? pre take male deticky su basnicky hrou, neucia sa ich nasilu, bavi ich to a hned si vsetko zapamataju, maju uzasnu pamat, tak preco to nevyuzit? keby ich to nebavilo tak ich do toho nikto nenuti, ich to tesi a chcu to robit, zapajat sa do hier so starsimi,...

vall1319
2. sep 2015

@ajana1 Však ale detičky si formou hry užívajú detstvo! 🙂 A hrou je rozvíjanie ich mozočkov.... 😉 Tak si myslím, že keďže je drobec hudobne nadaný, spev by ho veľmi bavil.... Tak ako doma... 🙂
@luckamorka to vystihla.... 🙂

luckamorka
2. sep 2015

@vall1319 tak to bola zla skolka potom.. deti sa nemaju "delit" na velkych predskolakov a malych, maju praveze robit vsetko spolu a ten vek ma byt postupne, viacere kategorie, nie len dve..

pumpkincake
2. sep 2015

@ajana1 milujem ked sa vyjadruju o tom ze naco sa maju deti ucit to a to ludia ktori nie su pedagogovia a nemaju o tom ani sajnu 🙂

ajana1
2. sep 2015

@vall1319 zas 2 pesnicky a 2 basnicky nie je zrovna malo a ja som sa vyjadrovala ku konkretnemu prispevku. Proste niektore mamicky cakaju ze deti sa uz v skolke pomaly naucia pisat, citat a pocitat ale na to maju cas do skoly, Nemusite ma tu hned vsetky ukrizovat iba kvoli inemu nazoru

jolinka
3. sep 2015

vsetky moje 4 deti chodili, najmladsi este chodi do zmiesanej triedy a maju dobre ucitelky a som velmi spokojna... Je to mad. trieda v ramci slovenskej skolky /6 tried klasickych podla veku, slovenskych a jedna trieda zmiesana, madarska/

Z kazdej skupiny mali, stredni, predskolaci je vzdy okolo 6-9 deti, deti sa hraju dokopy aj v ramci skupin, niektore aktivity su len pre starsich , narocnejsie div. predstavenia, ine dokopy. Predskolsku pripravu mali tak ako ma byt, v skole deti nemali problemy, naopak boli velmi dobre pripravene, a ich dvojjazycnost a dvojkulturnost povazujem za velke obohatenie 😉

jolinka
3. sep 2015

@ivka5386 na tojom mieste dcerku neprekladam a nemala by som ziadne obavy, v tychto zmiesanych triedach panuje velmi prijemna atmosfera, deti su menej konfliktne , viac si pomahaju a ucia sa spolupracovat a prisposobovat...to im da do zivota vela.

babulka82
25. aug 2016

@ivka5386 chcem sa spytat aj ste v takejto zmiešanej triede zostali? Moj syncek ma do takej nastupit ma 3 roky.Ako vyhodu vidim to ze nebude rano tolko deti plakat.Tież mam z toho trosku obavy ale ako vidim vačšinou maju mamičky na to pozitivne ohlasy.

ivka5386
autor
25. aug 2016

@babulka82 nie nezostala . Chodila do tej triedy 3 dni a ked som pocuvala niekedy za dverami tak to bolo same delenie male deti podte sem velke deti chodte a najest male deti tu velke tu atd.... nepacilo sa mi to delenie pristup rozdelovanie velke deti male deti . Velke si umyvali zuby male este nemohli . (Vecer mi potom dcerka vravela ze si nemoze umyvat zubky lebo je mala) . Dala som ju k rovesnikom . Ani ta predstava sa mi nepacila,ze na rok.jej polovica triedy odide do skoly a pridu nove deti . Chcela som aby chodila s rovesnikmi cele tri teda 4 roky lebo jej zle vychadzaju roky a nelutujem. Vobec sa mi nepaci zmiesana trieda

babulka82
25. aug 2016

@ivka5386 no tak neviem co spravim .Ja by som to skusila ak by bolo dobre nechala by som.Unas sa v školke aj deti dost miešaju podla toho ako su narodene ci im zle roky vychadzaju a tak.

babulka82
25. aug 2016

Ake mate skusenosti z takymito triedami?

hammy
25. aug 2016

@babulka82 @ivka5386 podľa mňa veľa závisí aj od konkrétnej škôlky, my máme len jednu triedu - škôlka na dedine a teda umývali si zuby všetci, nerozumiem prečo by si najmenší nemali... A to že predškoláci odchádzali - urobila sa pekná rozlúčka, párty, torta a vie že už pôjdu do školy, tiež v tom nevidím problém. Aby som bola úprimná, možno niektoré aktivity kt. robili starší, by chcela aj ona.. prípadne možno niekedy sa viac venovali jedným alebo druhým. ale vyslovene negatíva som zatiaľ nepostrehla

papricka33
25. aug 2016

@ivka5386 zmiesana trieda nie je zla. Zalezi aj na pocte deti a skusenosti uciteliek. Ak su tieto podmienky priaznivo splnene, ma takato zostava viac pozitiv ako negativ 😉

Strana
z2