Zodpovednosť rodičov za škody detí v škôlke
Ahojte, riesime taku delikatnu zalezitost. V piatok sa mi maly 5,5 roka priznal, ze nieco urobil s hasicakom v skolke, rozplakal sa a nevedel to ani dopovedat, no kedze p. ucitelka nehovorila nic, isli sme domov. Ked som sa ho na to viackrat pytala cez vikend, bolo vidiet ze ho to mrzi, nechcel aby som to niekomu povedala (pritom ani neviem co konkretne). Dnes rano povedala ucitelka mojmu muzovi, ze v satni kde je aj hasicak, este s jednym chlapcom vytiahli poistku a tym padom ho musia dat znova skontrolovat a naplnit. Od nas bude pozadovat zaplatit naplnenie. Je tento postup spravny? O nas konkretne sa nejedna, mame poistku na toto, ale ci je ten postup spravny? Ze sme za to zodpovedni my? Samozrejme urcite ich niekedy na to upozornovali aby ten pristroj nechytali
Umiestnit hasiaci pristroj v MS,aby bol v dosahu deti,je iny level nekompetentnosti.Podla mna, su za deti zodpovedne, pocas nepritomnosti rodicov p.ucitelky...
To vážne sa toto pýtaš? Áno, nemá takto vystrájat a možno aj Vás to motivuje sa s ním porozpravat. Kto to má akože platiť?
Umiestnit hasiaci pristroj v MS,aby bol v dosahu deti,je iny level nekompetentnosti.Podla mna, su za deti zodpovedne, pocas nepritomnosti rodicov p.ucitelky...
@tundra je presne v tej vyske deti aby s nim mohli manipulovat, nizko na stene primontovany. Ked jej muz povedal ze by to malo byt niekde inde, povedala ze to musi byt na viditelnom mieste a nemaju to kde inde dat..
@tundra je presne v tej vyske deti aby s nim mohli manipulovat, nizko na stene primontovany. Ked jej muz povedal ze by to malo byt niekde inde, povedala ze to musi byt na viditelnom mieste a nemaju to kde inde dat..
@monulkaaaa ja si tiez myslim, ze za toto nezabezpečené umiestnenie je zodpovedne vedenie škôlky a samozrejme za deti sú v škôlke zodpovedne učiteľky. Výnimka by bola ak to urobili v čase keď tam mali aj rodičov.
To vážne sa toto pýtaš? Áno, nemá takto vystrájat a možno aj Vás to motivuje sa s ním porozpravat. Kto to má akože platiť?
@1gramofon samozrejme taketo chovanie nebude bez trestu. Ci to budeme platit alebo nie, robit to nemal. Je si toho vedomy ze to robit nemali (sam mi o tom povedal), a neviem co ho k tomu viedlo..
Este stale, aj v tomto pomylenom svete, su za svoje deti zodpovedni rodicia, aj za skodu sposobenu niekomu inemu...samozrejme, ze to mate zaplatit. Potom treba riesit umiestnenie, BOZP normy a prerobenie skolky, aby dieta nemalo na nic dosah keby nieco 🤦
@monulkaaaa ja si tiez myslim, ze za toto nezabezpečené umiestnenie je zodpovedne vedenie škôlky a samozrejme za deti sú v škôlke zodpovedne učiteľky. Výnimka by bola ak to urobili v čase keď tam mali aj rodičov.
@kikush182329 nie, my sme tam neboli. Bolo to v case ked sa prezliekali von, predpokladam ze aspon jedna ucitelka by mala byt v tej satni s nimi, mohlo sa stat ze v tej rychlosti si nevsimla co tam robia
Este stale, aj v tomto pomylenom svete, su za svoje deti zodpovedni rodicia, aj za skodu sposobenu niekomu inemu...samozrejme, ze to mate zaplatit. Potom treba riesit umiestnenie, BOZP normy a prerobenie skolky, aby dieta nemalo na nic dosah keby nieco 🤦
@hopatko nepoznam bozp normy, ale hadam ze zo zakona to maju povolene aj takto nizko, ked to tam tak maju, skolka je novo prerobena.. Mozem sa ich na to opytat, ale po tejto udalosti sa ho uz nechytne myslim.. Ide len o to, ze keby to bolo o kusok vyssie tak by sa to nebolo stalo, teraz to maju presne na dosah ich ruk
Ja si myslím, že v škôlke sú zodpovedné za deti učiteľky. Keby sa dieťaťu niečo nedajbože stalo to tiež bude v tomto “pomýlenon svete” zodpovedný rodič, že nedal pozor … A druha vec je ze k takej veci absolútne nemá čo mat dieťa prístup. Buď to ma byt v nejakej skrinke alebo vysoko alebo podobne. Riaditeľke by som určite povedala, že sa opýtam zriaďovateľa, či je v poriadku aby deti v škôlkach mali prístup k hasiacemu prístroju …
@hopatko nepoznam bozp normy, ale hadam ze zo zakona to maju povolene aj takto nizko, ked to tam tak maju, skolka je novo prerobena.. Mozem sa ich na to opytat, ale po tejto udalosti sa ho uz nechytne myslim.. Ide len o to, ze keby to bolo o kusok vyssie tak by sa to nebolo stalo, teraz to maju presne na dosah ich ruk
@monulkaaaa to som myslela ironicky, to prerobenie skolky, pretoze este aj ten hasiaci pristroj bude na vine, ze je nizko...Pozri sa, stalo sa, nikomu neublizil, zodpovednost je vasa, treba to zaplatit, synovi poriadne vysvetlit, zbytocne to nenafukovat a nepatrat ci tam ucitelka prave stala synovi za zadkom. A raz sa na tomto pribehu so synom zasmejete, a budes mat istotu, ze sa hasiacich pristrojov nedotkne. Naozaj su dolezitejsie veci v zivote ako toto riesit dlhsie nez je nevyhnutne.
@kikush182329 nie, my sme tam neboli. Bolo to v case ked sa prezliekali von, predpokladam ze aspon jedna ucitelka by mala byt v tej satni s nimi, mohlo sa stat ze v tej rychlosti si nevsimla co tam robia
@monulkaaaa určite by si sa mala pýtať či to spĺňa normy.
Vy ste tu niektore fakt super. Takze by bolo aj v poriadku nechat lekarnicku v blizkom dosahu deti, tak akoze v pohode, ked sa detom nieco stane, ze si napriklad do oci nastriekaju dezinfekciu napriklad? Alebo nech sa kludne dostaju do skolskej kuchyne a prevrhnu na seba hrniec s horucou vodou? Hasiaci pristroj ma byt ulozeny mimo dosahu deti. Autorka, byt tebou, tak sa porozpravam s pani ucitelkou, ako presne sa to stalo a podla toho prebrat/neprebrat zodpovednost.
v šatni má byt pritomná uč nie ?
v škôlke je zodpovedna učitelka, a hasiaci má byt tak aby bol mimo dosah detí
že to nemal robit to je iné, naštastie len poškodili poistku nič viac
@1gramofon samozrejme taketo chovanie nebude bez trestu. Ci to budeme platit alebo nie, robit to nemal. Je si toho vedomy ze to robit nemali (sam mi o tom povedal), a neviem co ho k tomu viedlo..
@monulkaaaa Nemyslím, že je nevyhnutný nejaký trest. Drobec si je očividne vedomý čo sa stalo a trápi sa aj bez trestu.
Zodpovednosť za dieťa preberá škola / škôlka a teda nie je oprávnená vymáhať od Vás náhradu neúmyselne spôsobenej škody.
Podľa školského zákona má zákonný zástupca povinnosť nahradiť škodu, ktorú spôsobil žiak úmyselne (§ 144 ods. 7 písm. f/ školského zákona č. 245/2008 Z.z.).
@monulkaaaa to som myslela ironicky, to prerobenie skolky, pretoze este aj ten hasiaci pristroj bude na vine, ze je nizko...Pozri sa, stalo sa, nikomu neublizil, zodpovednost je vasa, treba to zaplatit, synovi poriadne vysvetlit, zbytocne to nenafukovat a nepatrat ci tam ucitelka prave stala synovi za zadkom. A raz sa na tomto pribehu so synom zasmejete, a budes mat istotu, ze sa hasiacich pristrojov nedotkne. Naozaj su dolezitejsie veci v zivote ako toto riesit dlhsie nez je nevyhnutne.
Umiestnenie hasiacich prístrojov
Umiestnenie hasiacich prístrojov v stavbe podľa STN 92 0202-1:
Hasiaci prístroj v požiarnom úseku sa umiestňuje na trvalo prístupnom a dobre viditeľnom mieste. Umiestňujú sa spravidla na zvislých konštrukciách (napr. stenách, stĺpoch) alebo na zemi podľa pokynov výrobcu. Hasiaci prístroj sa inštaluje tak, aby rukoväť prístroja bola najviac 1,5m nad podlahou.
Hasiace prístroje sa rozmiestňujú tak, aby ich vzájomná vzdialenosť bola najviac 30m.
Pri pripevňovaní a umiestňovaní hasiacich prístrojov sa postupuje podľa pokynov výrobcu.
Stanovište hasiaceho prístroja je miesto na hasiaci prístroj, ktoré je označené značkou požiarnej ochrany pre hasiaci prístroj podľa osobitného predpisu (Nariadenie vlády č.387/2006 Z.z.).
Prístup k stanovišťu hasiaceho prístroja sa v prípade, že nie je priamo viditeľný, označuje šípkou a piktogramom podľa osobitného predpisu (Nariadenie vlády č.387/2006 Z.z.).
Vo všeobecnosti sa hasiace prístroje rozmiestňujú najmä v blízkosti technických a technologických zariadení, na miestach so zvýšeným požiarnym nebezpečenstvom a v priestoroch, v ktorých sa vykonávajú činnosti so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru alebo výbuchu.
Umiestnenie hasiacich prístrojov nesmie brániť evakuácii osôb z objektu ohrozeného požiarom alebo ju inak sťažovať; týka sa to najmä objektov alebo priestorov, v ktorých sa sústreďuje väčší počet osôb. Takisto nie je vhodné umiestňovať hasiace prístroje v tmavých a úzkych priestoroch.
Hasiace prístroje sa nesmú vystaviť sálavému teplu ani priamemu slnečnému žiareniu, ktoré by mohlo spôsobiť zvýšenie ich teploty nad povolenú teplotu uvedenú výrobcom.
Hasiaci prístroj na stanovišti hasiaceho prístroja musí byť chránený pred priamymi účinkami slnečného žiarenia a nepriaznivými účinkami prostredia.
presne na takéto prípady by mala byť poistená škôlka ...
a to že za deti sú zodpovední rodičia - no áno, ale za deti v škôlke sú zodpovedné učiteľky - takže by som sa o tom porozprávala s riaditeľkou, postup učiteľky mi nepríde správny ...
Ešte ochraňuj dieťa, tak toto je vrchol, dieťa znici hasiaci prístroj automaticky by som vravela učiteľke, že to zaplatím, že ma to brutálne mrzí, a dieťa by dostalo trest, postup je presne taký ako má byť, hadam kvôli tvojmu dieťatu nedajú prístroj do výšky dva metre, sú na to prísne zákony, aby to vedel človek vziať a hasiť okamzite, ja ľutujem tieto učiteľky, že musia počúvať rodicov
No ja sa priklanam, ze nie ste zodpovedni a odmietla by som to platit. Je rozdiel, ak dieta "vyvrta dieru" v stoliku po x upozorneniach ci ulomi v navale zlosti nohu stolicky a rozdiel, ze niekto na nich nedaval pozor a nechtiac nieco potiahli. Stale sa bavime o skolkaroch, ktori nevedia odhadnut mieru rizika a zodpovednost svojich cinov. Moje dieta podkopalo plot v skolke a prislo same domov. Taky fukot mali vsetky deti v skolke, ucitelky toboz, kedze to deti kopali dva tyzdne🙄🙄🙄plus na treti den uz bola sluzba z mesta zakopavat a riesit hlbsie zapustenie plotu, aby to nenapadlo este dalsiemu "genialnemu dietatu"....
@monulkaaaa podľa mňa ste za to sčasti zodpovedný aj vy. Dieťa vedelo že to nemá robiť aj tak to urobilo to je aj trochu o výchove. Jasné že ďalšia vec je že deti by nemali k nemu mať prístup (i keď neviem ako to je podľa zákona tam su prísne normy). Ale zas deti majú prístup ku veľa veciam. Keď dieťa chytí drevenú kocku a rozbije s tým ďalšiemu dieťaťu hlavu tak je za to zodpovedná učiteľka? Nemyslím si. Ich je tam malo na to aby dokázali ustriehnuť každé jedno dieťa čo sa nevie spratať do kože
@monulkaaaa podľa mňa ste za to sčasti zodpovedný aj vy. Dieťa vedelo že to nemá robiť aj tak to urobilo to je aj trochu o výchove. Jasné že ďalšia vec je že deti by nemali k nemu mať prístup (i keď neviem ako to je podľa zákona tam su prísne normy). Ale zas deti majú prístup ku veľa veciam. Keď dieťa chytí drevenú kocku a rozbije s tým ďalšiemu dieťaťu hlavu tak je za to zodpovedná učiteľka? Nemyslím si. Ich je tam malo na to aby dokázali ustriehnuť každé jedno dieťa čo sa nevie spratať do kože
@nin12345 tvoje dieťa nikdy nič neurobí napriek zákazu? sa mi ani veriť nechce ...
Akože zaplatiť spôsobenú škodu ok to beriem ale moja otázka znie:kde boli učiteľky? Prečo je hasiaci prístroj umiestnený tak ze naňho dociahnu deti?
Sú to malé deti ktoré musia byť pod dozorom takže nechápem ako sa taka vec mohla stať. Samozrejme škodu spôsobenú nezodpovedným správaním hasne uhradíme ale kvôli tomuto by som sa ozvala a to nepatrím do klubu tých mam ktoré si stoj čo stoj zastávajú dieta
No ja sa priklanam, ze nie ste zodpovedni a odmietla by som to platit. Je rozdiel, ak dieta "vyvrta dieru" v stoliku po x upozorneniach ci ulomi v navale zlosti nohu stolicky a rozdiel, ze niekto na nich nedaval pozor a nechtiac nieco potiahli. Stale sa bavime o skolkaroch, ktori nevedia odhadnut mieru rizika a zodpovednost svojich cinov. Moje dieta podkopalo plot v skolke a prislo same domov. Taky fukot mali vsetky deti v skolke, ucitelky toboz, kedze to deti kopali dva tyzdne🙄🙄🙄plus na treti den uz bola sluzba z mesta zakopavat a riesit hlbsie zapustenie plotu, aby to nenapadlo este dalsiemu "genialnemu dietatu"....
@vevesh ako útek z väznice😂😂😂, šikovný bol, čo sa už o uciteľkach povedať nedá. Vidím to často cez plot, učiteľky sa rozprávajú a deti pustené naverímvboha.
Hasiaci má byť vo výške max 1,5m aby naň dočiahol aj vozičkár a pod.
Takže toľko k tomuto a hej, máte to zaplatiť vy, keď dieťa bolo informované, že to nemá chytať a ono to aj tak urobilo.
Učiteľky majú xy detí na krku tak nemôžu mať oči všade.
Prenosný hasiaci prístroj sa na stanovišti prenosného hasiaceho prístroja umiestňuje spravidla na zvislej stavebnej konštrukcii alebo na podlahe. Rukoväť prenosného hasiaceho prístroja može byť vo výške najviac 1,5 m nad podlahou.
takze urcite ho nedaju do maximalnej vysky, kedze hlavy deti su plus minul vo vyske kde je spodok hasiaceho pristroja., preto v skolke musi byt nizsie aby si deti o neho neroztlkli hlavu.
@vevesh ako útek z väznice😂😂😂, šikovný bol, čo sa už o uciteľkach povedať nedá. Vidím to často cez plot, učiteľky sa rozprávajú a deti pustené naverímvboha.
@lukbe ako, toto mi nevadi, nech si behaju ako chcu. A nech si aj ucitelky kvakaju, ale s ocami na stopkach. To, ze si 2 tyzdne (!!) nevsimli ako deti kopu tunel popod plot (boli 4 deti na tomto plane zasvatene), je dost zle a mali dost z toho opletacky a aj stastie, ze im zdrhlo iba jedno dieta (ostatne boli pritucne na ten tunel, preslo iba moje🤦♀️🤦♀️🤦♀️), lebo to zistili az po pol hodine, ked mi uz dieta doslo domov a ja som rozmyslala, ze im nechyba a odkial doslo....
@lukbe ako, toto mi nevadi, nech si behaju ako chcu. A nech si aj ucitelky kvakaju, ale s ocami na stopkach. To, ze si 2 tyzdne (!!) nevsimli ako deti kopu tunel popod plot (boli 4 deti na tomto plane zasvatene), je dost zle a mali dost z toho opletacky a aj stastie, ze im zdrhlo iba jedno dieta (ostatne boli pritucne na ten tunel, preslo iba moje🤦♀️🤦♀️🤦♀️), lebo to zistili az po pol hodine, ked mi uz dieta doslo domov a ja som rozmyslala, ze im nechyba a odkial doslo....
@vevesh lukáško a čo vy tam robíte s adamkom? kopeme tunel. no dobre moji, ale dávajte pozor aby ste sa neporezali lopatkou ... a zoberte aj tomáška, nemá sa teraz s kým hrať ...

Wtf? A kto iný by mal byť zato zodpovedný? Rodičia detí,ktorí vytiahli poistku.Tu niet o čom debatovať