Zvláštne správanie 3-ročného dieťaťa
Ahojte, mam 3 rocnu dceru, ktora je od narodenia mega naročné dieta, strasne vela plakala, spala kratke 15 min spanky.. od 4 mesiacov sme chodili na baby balance a potom okolo 8-9 mesiaca tam zacala hrozne plakať, akoby sa bala tych deti.. pri svokrovcoch strasne plakala, az take neutíštitelne zachvaty placu to boli😳 okolo 2 rokov sa ked sme zacali chodit aktivnejsie na ihriská, utekala od deti.. v hernicke strasne plakala, nechcela sa odo mna ani pohnuť.. no ked prislo obdobdie vzdoru v tych 2 rokoch cca… od vtedy ma silné silné zachvaty placu… az sa trasie z toho niekedy.. bolo obdobie kedy sa rano aj po obednom spanku budila s totálnym vreskotom a hodinu potom revala… nepomáhalo absolutne nič… ma extremny strach z niektorych veci… a velmi zle reaguje na hluk… vonku ked sme tak si zakrýva uši ked je niekde nejaka stavba, smetiarske auto, motorka… a este co sme mali velky problem aj občas este je… je cca od 1,5 roka od kedy sa naucila chodiť… tak nam vonku utekala… nekontrolovatelne, na cestu… utekala nonstop vzdy vsade… nemala ziadne zabrany od nas utiect aj na km a vobec nemala strach ani teraz ked mala 3 roky… este sme si vsimli ze rada opakuje vzdy presne tu istu hru… uklada vsetky hračky a čokolvek spať…stale to robi dookola
U psychologa sme boli len na konzultáciu bez nej.. a povedala ze urcite je vsetko v poriadku.. no my aj napriek tomu mame velke pochybnosti ci je toto v poriadku ako spravanie 3 rocneho dietata…
Do skolky zacala chodit v 2,5 roku ale ucitelky nam povedali ze je uplne cely deň ticho a nehra sa s nikym
Mate niekto s takýmto podobnym spravanim skusenost?
Pripajam sa k prvemu komentu, tiez by som Isla k odbornikovi. Sestra tiez pocuvala ako synovec z toho vyrastie, robil presne toto iste. Drzim palce
Akoby si písala o mojom synovi v tom veku..nechápem čo za odborníka ti povie že toto je normalne. Veď to dieťatko a a aj vy potrebujete pomoc.. CVI je dobrý nápad..
aka to bola psychologicka? mala spravene skolenia na pas? asi nie. odporucam sa objednat niekomu kto sa rozumie pas a bud sa to vyluci alebo potvrdi. nepises (aspon som nepostrehla) ako sa rozvija rec, ta je jednym z klucovych bodov v diagnostike. drzim palceky
Tiež sa pripájam k prvému komentu, navštívte centrum včasnej intervencie s malou, toto nie je bežné správanie sa trojročného dieťatka.
aka to bola psychologicka? mala spravene skolenia na pas? asi nie. odporucam sa objednat niekomu kto sa rozumie pas a bud sa to vyluci alebo potvrdi. nepises (aspon som nepostrehla) ako sa rozvija rec, ta je jednym z klucovych bodov v diagnostike. drzim palceky
@kacena4 ano to som zabudla napisat, dcerka rozprava krásne od 2 rokov začala velmi skoro… teraz uz vedie normalnu komunikáciu s nami.. cize toto nas drzalo od tej diagnozy pas..
dokonca sa vie pekne hrať rolove hry na lekára, zubara a pod. Vie sa vcítiť do koze druheho ked niekoho nieco boli a pod
Cize celkovo je jej spravanie mimo tychto prejavov je velmi “vyspele” k jej veku
autorka len navštív odborníkov. veď prinajhoršom ti povedia že je všetko ok.
@kacena4 ano to som zabudla napisat, dcerka rozprava krásne od 2 rokov začala velmi skoro… teraz uz vedie normalnu komunikáciu s nami.. cize toto nas drzalo od tej diagnozy pas..
dokonca sa vie pekne hrať rolove hry na lekára, zubara a pod. Vie sa vcítiť do koze druheho ked niekoho nieco boli a pod
Cize celkovo je jej spravanie mimo tychto prejavov je velmi “vyspele” k jej veku
@anonym_autor aj ja som empaticka, citliva a komunikativna 🤪 ale AS mam. dievcata su ine ako chlapci. su spolocenske, empaticke a vefia vela veci odpozerat najma ak su sikovne... toto si netreba mylit, ak je tam podozrenie, vyvrati ho len odbornik po dobrej diagnostike drzim palceky
Môže to byť AS. A teraz sa dost hovorí aj o vysoko citlivých deťoch.
Ano na AS mi sedeli viaceré znaky… len manzel ako pocul od psychologicky ze je vsetko ok, uz to nechce dalej riešiť… ze naco sa v tom ďalej “šprtám” a hladam nieco co podla neho nie je…😔
Mne to pripomína autizmus, určite treba navštíviť odborníka a uvidíte.
@anonym_autor Skus si precitat o hypersenzitivnych detoch.
No mam dceru s aspergerom a syna DA....ten popis mi pride ako kombinacia oboch (naprikald do nejakych 4,5roka sa dcera budial zo spanku proste revom len tak pre nic za nic 🙈)... A ano odbornici su vselijaky to som si aj ja zazila. Odporucam navstivit Centrum vcasnej intervencie a ti vas naviguju, a pripadne nejaku overenu odbornicku ako p. Lazikova napr
@anonym_autor nezažila dcérka nejakú traumu? Nechávala si ju u starých rodičov samú do troch rokov? Aký si mala pôrod? Začala chodiť až v 18 mesiacoch? Nespráva sa neurotypicky. Nemá zdravotné problémy? To utekanie a hyperaktivita môžu byť následkom traumy, ale tiež nejakým poškodením nervovej sústavy.
@anonym_autor Mne to pripada skor ako extremna citlivost nervovej sustavy - extremne silne emocie aj zmyslove vnemy.
@anonym_autor dlhší príspevok, no dúfam, že ti pomôže celú situáciu pochopiť celkovo:
Možné vysvetlenia správania dieťaťa:
1. Vysoká senzitivita (hypersenzitivita):
– Nie je diagnóza, ale typ temperamentu.
– Prejavuje sa silnou reakciou na hluk, zmeny, nové situácie, kolektív.
– Citlivosť na emócie, nespravodlivosť, empatia.
– Záchvaty plaču pri preťažení, únave či frustrácii.
→ Deti „vstrebávajú“ svet veľmi intenzívne, čo môže spôsobovať zahltenie.
2. Preťažený nervový systém, slabšia emočná regulácia:
– Problémy so spánkom, náročné uspávanie, výbuchy plaču môžu súvisieť s dozrievaním schopnosti regulovať stres.
– Citlivé a inteligentné deti často zvládajú reč skôr, no emócie regulujú neskôr (aj do 5–6 rokov).
3. Vývojová alebo sociálna úzkosť:
– Strach z hlasných zvukov, nových ľudí, samoty.
– Tichosť v škôlke môže naznačovať sociálnu úzkosť.
– Separačná úzkosť sa môže vracať vo vývinových obdobiach.
4. Opakovanie hier, stereotypné správanie:
– Usporiadanie hračiek, opakovanie hier môže byť normálne, najmä ak slúži na upokojenie.
– Dôležité je sledovať, či ju to neizoluje od iných činností alebo nespôsobuje stres, keď ju niekto preruší.
5. Podobnosť s vývinovými poruchami (napr. autizmus):
– Niektoré znaky sa môžu podobať (úniky, citlivosť, stereotypie), no silná fantázia, empatia a rolové hry svedčia o zdravom vývine.
→ V tomto veku je náročné urobiť jasný záver – stojí za zváženie odborné vyšetrenie.
Odporúčania:
Zváž komplexné vyšetrenie u odborníka (napr. detský psychológ, CPPPaP).
Podporuj rutinu a bezpečie – citlivé deti potrebujú stabilitu a jemný prístup.
Zníž množstvo podnetov – menej hluku, viac ticha a známych situácií.
Rešpektuj potrebu opakovať hry – je to ich spôsob spracovania sveta.
Sleduj adaptáciu v škôlke – ak ostáva dlhodobo pasívna, je vhodné to riešiť.
@anonym_autor mne to príde na autizmus. Aké má ešte prejavy? Na nete je video kde 15 typických prejavov PAS. Môžete žiadať diagnostiku
@anonym_autor autizmus, podľa mňa. Nechápem, že ste doteraz neboli za žiadnym ďalším odborníkom, ani lekárom??? To vám stavila tá psychologička, keď sama vidíš, že to OK nie je? To bola nejaká mladá neskúsená, či čo?

navštív centrum včasne intervencie aj s dieťaťom.
vyzerá to na diagn. PAS