Škôlka pre aktívneho chlapca v Martine
Ahojte maminy/oteckovia 🙂 vedeli by ste mi poradiť škôlku pre aktívneho chlapca ? Kľudne aj súkromnú.
Chcela by som hlavne aby boli trpezlivé/chápavé učiteľky, syn je múdry a nerobí žiadne “somariny” ale proste má kopec energie. Preto teda hľadám aj škôlku kde majú aktívny program, ideálne aj kopec výletov a NEpovinný spánok. Je spokojný, kým je v pohybe 🙂 a trpezlivé práve kvôli jeho neobsednosti. Neviem ako to bude s ním pri jedle v škôlke, ale doma mi dá zabrať aby pri jedle sedel.
Hlavne aby učiteľky sa ho nesnažili “utlmiť” ale skôr aby tam mal niečo kde môže aktívne vkladať svoju energiu a tvorivosť.
Chcela by som aby nastúpil v septembri - bude mať vtedy 3r a 4m.
Ďakujeeeem 🙂
Spánok nie je v žiadnej škôlke povinný, ale oddych na lôžku áno. Však si pozri stránky škôlok, čomu sa venujú a na čo sú zamerané a podľa toho vyber.
@domka222 no práve, ja si myslím že tá moja strela ani nepoleží v škôlke 😅 ja čo si pamätám keď som chodila do škôlky tak nás čo sme nespali dávali do družiny kým ostatné deti spali. To bolo ale v inom meste.
Chcela som skôr aj nejaký “inside” pohľad mamičiek ktoré deti navštevujú škôlky, lebo čo viem vo veľa škôlkach je aj problém s učiteľkami niektorými a to sa na stránkach nedočítam :/
@domka222 no práve, ja si myslím že tá moja strela ani nepoleží v škôlke 😅 ja čo si pamätám keď som chodila do škôlky tak nás čo sme nespali dávali do družiny kým ostatné deti spali. To bolo ale v inom meste.
Chcela som skôr aj nejaký “inside” pohľad mamičiek ktoré deti navštevujú škôlky, lebo čo viem vo veľa škôlkach je aj problém s učiteľkami niektorými a to sa na stránkach nedočítam :/
@katkakatarina300 napríklad môj chodil do škôlky Ako u mamy. Veľká spokojnosť, pani učiteľky zlaté, malý kolektív. Ale cena vyššia.
@katkakatarina300 ja si zase myslím, že keď tvoja ratolesť zistí, že existujú aj určité pravidlá, bude aj pri stole sedieť, aj poleží počas oddychu. Volila by som súkromnú materskú školu s menším počtom detí, ale počítaj s tým, že sa bude musieť prispôsobiť, nebude tam sám. Možno by ste mohli začať doma trénovať, aspoň s tým sedením počas jedenia. Odíde od stola odkladáš jedlo. A návštevou pschológa nič nepokazíš. O nejaký čas pôjde do školy, to budeš riešiť ako?
myslim si, ze ho treba pripravit nato, ze bude musiet oddychovat, nemusi spat, ale oddychovat ano
ziadna skolka nenecha teraz tvojho syna mimo ostatne deti, nemoze 20 deti byt v spalni a jedno dieta lietat v triede. tak to nefunguje .....
v prvom rade riesis veci co uz za mesiac nemusia byt vobec aktualne, za 9 mesiacov jeho nervova sustava dozrie a urcite to bude ine. Najest sa bude musiet za stolikom, nikto za nim nebude behat s lyzickou....
odporucam ho zacat ucit, aspon take zakladne veci, pozrite spolu knizku Kubko ide do skolky.....
a na energiu odporucam nejaky kruzok sportovy
@katkakatarina300 ja si zase myslím, že keď tvoja ratolesť zistí, že existujú aj určité pravidlá, bude aj pri stole sedieť, aj poleží počas oddychu. Volila by som súkromnú materskú školu s menším počtom detí, ale počítaj s tým, že sa bude musieť prispôsobiť, nebude tam sám. Možno by ste mohli začať doma trénovať, aspoň s tým sedením počas jedenia. Odíde od stola odkladáš jedlo. A návštevou pschológa nič nepokazíš. O nejaký čas pôjde do školy, to budeš riešiť ako?
@anonym_b70535 máme doma pravidlá ;) keď pri stole jesť nechce, jedlo odkladám a má pauzu kým si zas nepríde sadnúť atď atď.. s prispôsobením je to jasná vec ja ani neočakávam že sa budú v škôlke prispôsobovať jemu 🙃 práve kvôli tomu hľadám škôlku ktorá by mu sadla čo najviac aby nemusel on meniť celú svoju osobnosť/povahu. A trénovať pri jedení.. samozrejme máme doma pravidlo že sa pri jedle sedí sedíme všetci spolu za stolom a jeme. Lenže má problém obsedieť, čosi zje vrti sa a odchádza.. nekŕmim ho za pochodu. Keď pôjde do školy bude mať 6rokov, bude rozumnejší a logicky väčší, to už bude úplne iné ako teraz keď má 2.5r .. psychológa určite nepotrebuje 😀
myslim si, ze ho treba pripravit nato, ze bude musiet oddychovat, nemusi spat, ale oddychovat ano
ziadna skolka nenecha teraz tvojho syna mimo ostatne deti, nemoze 20 deti byt v spalni a jedno dieta lietat v triede. tak to nefunguje .....
v prvom rade riesis veci co uz za mesiac nemusia byt vobec aktualne, za 9 mesiacov jeho nervova sustava dozrie a urcite to bude ine. Najest sa bude musiet za stolikom, nikto za nim nebude behat s lyzickou....
odporucam ho zacat ucit, aspon take zakladne veci, pozrite spolu knizku Kubko ide do skolky.....
a na energiu odporucam nejaky kruzok sportovy
@lucik194 samozrejme ho za pochodu ani nekrmim, je pekne naučený pri jedle sedieť a jesť za stolom. No zje len to čo “musí” aby zahnal hlad a odchádza od stola preč. A samozrejme aj počítam s tým že v septembri už bude na tom úplne ináč než teraz, no zisťujem informácie a skúsenosti aby potom keď ten čas príde, aby som mala prehľad a nemusela zisťovať na poslednú chvíľu.
S tým ležaním som zisťovala len z toho dôvodu že ja som to tak v škôlke mala že deti čo nespali išli do družiny, preto ma len zaujimalo či aj tu nie je nejaká taká skolka ktorá to takto robí.
@lucik194 samozrejme ho za pochodu ani nekrmim, je pekne naučený pri jedle sedieť a jesť za stolom. No zje len to čo “musí” aby zahnal hlad a odchádza od stola preč. A samozrejme aj počítam s tým že v septembri už bude na tom úplne ináč než teraz, no zisťujem informácie a skúsenosti aby potom keď ten čas príde, aby som mala prehľad a nemusela zisťovať na poslednú chvíľu.
S tým ležaním som zisťovala len z toho dôvodu že ja som to tak v škôlke mala že deti čo nespali išli do družiny, preto ma len zaujimalo či aj tu nie je nejaká taká skolka ktorá to takto robí.
@katkakatarina300 ty si to tak mala,ale je to dosť rokov dozadu. Teraz majú škôlky stanovené, že spať dieťa nemusí, ale musí mať odpočinok na lôžku myslím cca min pol hodinu
@anonym_b70535 máme doma pravidlá ;) keď pri stole jesť nechce, jedlo odkladám a má pauzu kým si zas nepríde sadnúť atď atď.. s prispôsobením je to jasná vec ja ani neočakávam že sa budú v škôlke prispôsobovať jemu 🙃 práve kvôli tomu hľadám škôlku ktorá by mu sadla čo najviac aby nemusel on meniť celú svoju osobnosť/povahu. A trénovať pri jedení.. samozrejme máme doma pravidlo že sa pri jedle sedí sedíme všetci spolu za stolom a jeme. Lenže má problém obsedieť, čosi zje vrti sa a odchádza.. nekŕmim ho za pochodu. Keď pôjde do školy bude mať 6rokov, bude rozumnejší a logicky väčší, to už bude úplne iné ako teraz keď má 2.5r .. psychológa určite nepotrebuje 😀
@katkakatarina300 učiteľka zo škôlky určite deti nemôže dať do družiny, lebo vychovávateľka nemá za nich zodpovednosť. Ale počítaj s tým, že v škôlke bude syn viac unavený, ako doma, zrejme bude aj skôr vstávať, teda ak nevstáva okolo 5,00 ako vstávalo moje dieťa 😒. Ďalej je v stálej hladine hluku, čo bude preň tiež vyčerpávajúce a počas dňa sa stáôe striedajú nejaké aktivity, tak možno budeš prekvapená. Čo sa týka toho jedla, ešte je pomerne malý, myslela som, že už mal tri roky, ale psotupne by som zaviedla to, že ak odíde od stola pri raňajkách, nedoje ich o pol hodinu, ďalšie jedlo je desiata. V škôlke bude musieť pri stole počas jedal vydržať, nikto mu nedovolí vtedy behať, ani hrať sa. A toho psychológa som nemyslela tak, že by tvoje dieťa malo nejakú diagnózu (máme také tornáda v rodine ), ale aby ča usmernila, ako na neho pôsobiť, aby sa on necítil príliš obmedzovaný a aby aj rešpektoval pravidlá
Ja sa považujem za veľmi tolerantnú a veľmi trpezlivú. Avšak sú isté pravidlá, ktoré platia v kolektíve pre všetkých a aj keby som neviem ako veľmi chcela vyhovieť tvojim predstavám, bohužiaľ to pri množstve detí jednoducho nejde. Škôlku v MT ti poradiť neviem, poradím ti však trénovať schopnosť čakať. Lebo napr. pri tom stole bude musieť vysedieť, aj keď už nebude chcieť jesť a počkať, kým všetci dojedia. Chápem jeho potreby byť v pohybe, no ty (a aj on) musíte pochopiť, že kým deti jedia, on nemôže pobehovať okolo. Skúste predlžovať čas pri stole po troškách, naozaj po sekundách. Tiež oddych na lôžku. Poobede býva v triede už iba jedna učiteľka. Opäť tam nie je priestor venovať sa mu inak. Plus by sa tam strhla lavína - on nemusí, prečo ostatní áno? čo sa týka výletov, pri ich organizácii platia ďalšie pravidlá. Je jednoduchšie ísť na prechádzku do okolia, ako realizovať exkurziu, či výlet. Je to administratívne veľmi náročné a zároveň to musí korelovať so vzdelávacím programom. Predsa len je to vzdelávacia inštitúcia. Snáď sa vám podarí nájsť zlatú strednú cestu 🙂 a vytvoriť dohodu medzi ním a pani učiteľkou.

Spánok nie je v žiadnej škôlke povinný, ale oddych na lôžku áno. Však si pozri stránky škôlok, čomu sa venujú a na čo sú zamerané a podľa toho vyber.