icon

Alergická reakcia a materské mlieko

ev1ta1989
20. mar 2025

Ahojte prosim o radu. Mam 5 tyzdnoveho synceka, ktoreho nekojim ale mliecko odsavam a dokrmujem aj UM. Dnes som si vsimla na mojom tele alergicku reakciu asi na jedlo, ale netusim nemam pocit ze som zjedla nieco ine co bezne. Odsate mliecko asi teda malemu nedavat? Je mi ho luto vyliat kedze ho nemam az tak vela. A je mozne si na alergiu nieco dat ( lieky) ? Dakujem

danielahamar
20. mar 2025

Čo také jedávate? Skôr to vidím na abkm

lucia23529
20. mar 2025

Akú máš reakciu ?

ev1ta1989
autor
20. mar 2025

@danielahamar od zaciatku uplne vsetko.. abkm?

ev1ta1989
autor
20. mar 2025

@lucia23529 cervene vyrazky na ruke na hrudniku, uz som par krat alergicku mala vyzera to presne rovnako

lucia23529
20. mar 2025

@ev1ta1989 od chatgpt
Áno, vo väčšine prípadov môžete dieťaťu dať odsaté materské mlieko aj napriek alergickej reakcii na vašej koži. Materské mlieko sa tvorí z krvi, nie z lymfy, takže bežné kožné alergie alebo vyrážky neovplyvňujú jeho kvalitu.

Ak však máte závažnú alergickú reakciu (napr. sprevádzanú opuchom, ťažkosťami s dýchaním alebo horúčkou) alebo užívate antihistaminiká či iné lieky, je dobré poradiť sa s lekárom, aby ste sa uistili, že neovplyvnia dojča.

Ak si nie ste istá príčinou vyrážok, skúste sledovať, či sa nemení správanie dieťaťa po konzumácii mlieka (napr. nepokoj, vyrážky, koliky). Ak by sa objavili reakcie aj u neho, je vhodné kontaktovať pediatra.