Prečo zlato černie po jednom dni nosenia?
Keď nosím zlaté šperky tak mi zčernejú už za jeden deň. Vedel by mi niekto povedať prečo sa to deje? Z toho dôvodu nenosím nič iné ako chirurgickú oceľ a striebro.
Zlato nečerná, ale prímesi áno. Ak ide od 14k zlato, tie prímesi reagujú napríklad s kyslym potom, vlhkosťou, kozmetikou a pod. Čím je menej karatove zlato tým viac prímesi obsahuje.
@anonym_autor
Mas nekvalitne nizkokaratove zlato
@anonym_autor
@anonym_6250ce moja sestra to nosila dlho a jej nečernalo. Dala mi tú retiazku. Mne po 1 dni sčernala. Vravela že bola drahá.
@anonym_6250ce moja sestra to nosila dlho a jej nečernalo. Dala mi tú retiazku. Mne po 1 dni sčernala. Vravela že bola drahá.
@anonym_autor
Isla som na radu na AI , moze to sposobit aj kozmetika co pouzivas, vonavka, spray
@anonym_autor
Bežne 14k zlato nie je lacné a cena často krát závisí od štýlu spracovania a podľa toho, kolko času pri nej zlatník stravi, ak ide o nejaký komplikovaný vzor môže byt cenovo drahšia ako rovnaká gramáž 18k. Pri 14k je cca 58% zlata čo vyplýva z puncu zvyšok sú prímesi ktoré reagujú napiriklad aj z obyčajným krémom ktorý obsahuje zinok. 18k ma už 75% zlata ale kvoli cene je menej kupované a hlavne sa používa menej pretože je mäkšie (prímesi ho robia odolným).
Autorke by som jednoznačne odporúčala ak sa nechce vzdať zlata zistiť čo to spôsobuje. Ideálne je dávať na seba zlato až po použití všetkej kozmetiky, napríklad po kreme a parfume - retiazka na koniec. Tak zistí či to robí kozmetika alebo pot, ktorý môže byt kyslejsi vplyvom hormónov. Ja nosím zlato cca 20 rokov a nikdy sa mi nestalo aby čokoľvek sčernalo a všetko je 14k.
Zevraj to moze byt aj vtedy keď je človek chorý.
@anonym_autor
Ak by to bola len tato retiazka, tak je problem v nej.
Ak ti cerna kazde zlato, a ty nepouzivas stale tu istu kozmetiku (teda menis kremy, mydla, sprchove gely), ani nepouzivas stale tie iste parfemy, tak je to tvojim telom. A tam nepomoze nic.
Mozno zmenit stravu, ale to neviem, ci chces kvoli par zlatym sperkom.
A este to stale moze byt tvojimi hormonmi.
Primesy v zlate su bezne. Ani v prirode sa nevyskytuje v cistej rydzej forme 24k. Musi sa chemicky spracovat a cistit.
Primesy sa don v zlatnictve pridavaju, aby bolo pevnejsie, tvrdsie a sperk vydrzal.
Kupit si zlato s vyssimi karatmi (nad 18k) nema velmi znysel, lebo uz je dost makke na to, aby sa sperk ovela lahsie hrubou silou poskodil.
@anonym_autor mam zlati vetsina 28 k aj14 k niieco Dokonca aj z uk nejaky 9k prsten a retiazku a necerneje nic. Retiazku 9k. mam 12 rokov na krku nonstop sj v mori vsade a je ako nova...
@anonym_autor mam zlati vetsina 28 k aj14 k niieco Dokonca aj z uk nejaky 9k prsten a retiazku a necerneje nic. Retiazku 9k. mam 12 rokov na krku nonstop sj v mori vsade a je ako nova...
@slavomira236 v mori sa najlepšie očistí zlato
@anonym_autor môže to byt ako písali vyššie. Kozmetikou ktorú používaš. Alebo máš niečo v sebe, môže to byt i choroba o ktorej nevieš
@slavomira236 prepáč ale 28k je neexistujúca rýdzosť zlata. A ak si náhodou myslela 24k tak s toho sa väčšinou kvoli makkosti šperky nerobia nakoľko by sa mohli zničiť (ohnúť,poškriabat) aj pri bežnom používaní. Predpokladám že väčšinu máš práve 14k (možno max 18k) a to 9k je práve časté v anglicku hlavne kvoli cene nakoľko obsahuje menej ako 40% čistého zlata.
Mne 14k tiez necerna a to mám na krku už 20r.
@anonym_autor moze byt aj zlozenie pokozky, potu, mozno spominany krem, ak nejaky pouzivas. Mojej mami cernalo zlato, striebro a bud si to vycistila alebo ho dala mne na par dni, na moj pokozke sa nosenim vycistilo..
@anonym_autor moze byt aj zlozenie pokozky, potu, mozno spominany krem, ak nejaky pouzivas. Mojej mami cernalo zlato, striebro a bud si to vycistila alebo ho dala mne na par dni, na moj pokozke sa nosenim vycistilo..
@tilonka asi to bude pokožku, striedam kozmetiku. Už som aj žiadnu nepoužívala aj tak černalo.

@anonym_autor cernaju primesy... takze bud viac karatove sperky alebo proste napriklad tvoj "agresivny" pot reaguje s primesou a nic s tym nespravis (mozes cistit denne)