Je polyester kvalitný materiál?
Som zástanca bavlny, spodné prádlo/oblečenie či posteľná bielizeň musí byť 100% bavlna.
Čo si myslite o polyestere, je kvalitný?
Vidím veľa oblečenia, ale aj posteľnú bielizeň (krásnu) a keď pozriem tak buď čisto polyester alebo z väčšej časti polyester. Nedávno som pozerala pyžamo a veľmi sa mi páčilo, ale tiež polyester a cena 50€. A to je dosť drahé, aspoň si myslím, na to, že je to umelina.
Okrem toho,že je to umelina a otázne je spracovanie,aj recyklácia textilu s primesami polyesteru nie je jednoduchá. Praním sa uvoľňujú mikrovlákna, mikroplasty. Tie ani COV nezachyti,čiže sú už všade. Za mňa bavlna, lan, Merino, viskóza....
@anonym_autor tak polyester vie byť aj kvalitný - funkčné, kvalitné vrchné oblečenie,… sa neraz vyrába z polyestru ale tam by prírodné materiály stroskotali, keď 25x spadneš na svahu, tak by si aj vo vlne premokla do nitky. Lenže v posteli sa ti určite nebude dobre spať v plaste - či pyžamo alebo obliečky, rovnako v bežné dni je príjemnejší prírodný materiál.
@anonym_autor obliecky urcite 100% bavlna. V umeline by som nemohla spat.
@chrobak7 Ja teda áno.
@euka210 Chceš tvrdiť, že všetko posteľné prádlo, plachty, matrace, pyžamá, spodné prádlo ... máš zo 10 % bavlny? No nežartuj.
@chrobak7 postelne pradlo mam vsetko zo 100% bavlny. (10% bvlny je velmi malo) Matrace nie, lebo uz tazko zozenies matrac s konskych chvostov a aj slamane sa tazko zhanaju. Pyzama (cela rodina) z bavlneneho upletu, spodne pradlo (nohavicky, trencle, tielka) z bavlneneho alebo bambusoveho upltetu. Tam samozrejme su technolgicke pridavne materialy ako gumy, patenty, tie nie su z prirodnych vlaken, ale samotne blecenie je z prirodnych vlaken. Ponozky tiez bavlnene, tam sa ale z technologickych dovodov pridava elastan a nylon. A teraz mame vela vlnenych rucne pletenych ponoziek, tam je zlozenie 75% merino, 25% polyamid. Tricka tiez kupujem s co najvacsim podielom bavlny. Tym ale netvrdim, ze nemame nic zo syntetickych vlaken v satniku.
@euka210 Chceš tvrdiť, že všetko posteľné prádlo, plachty, matrace, pyžamá, spodné prádlo ... máš zo 10 % bavlny? No nežartuj.
@chrobak7 obliecky, plachty kupujem zo 100% Ba, chranic matraca vrch je bavlna, zlozenie pymaza neviem, citim na dotyk ci je prijemne ci nie, tie vsetky 100% nebudu.

Polyester je umele vlakno, syntetika. Ci je kvalitne spracovana je druha vec, ale stale je to synteticke vlakno, takze nikdy nebude mat vlastnosti prirodnych vlaken, savost, hrejivost.