icon

Je polyester kvalitný materiál?

9. nov 2025

Som zástanca bavlny, spodné prádlo/oblečenie či posteľná bielizeň musí byť 100% bavlna.

Čo si myslite o polyestere, je kvalitný?

Vidím veľa oblečenia, ale aj posteľnú bielizeň (krásnu) a keď pozriem tak buď čisto polyester alebo z väčšej časti polyester. Nedávno som pozerala pyžamo a veľmi sa mi páčilo, ale tiež polyester a cena 50€. A to je dosť drahé, aspoň si myslím, na to, že je to umelina.

viestta
9. nov 2025

Polyester je umele vlakno, syntetika. Ci je kvalitne spracovana je druha vec, ale stale je to synteticke vlakno, takze nikdy nebude mat vlastnosti prirodnych vlaken, savost, hrejivost.

anonym_8035c3
9. nov 2025

Okrem toho,že je to umelina a otázne je spracovanie,aj recyklácia textilu s primesami polyesteru nie je jednoduchá. Praním sa uvoľňujú mikrovlákna, mikroplasty. Tie ani COV nezachyti,čiže sú už všade. Za mňa bavlna, lan, Merino, viskóza....

a0
9. nov 2025

@anonym_autor tak polyester vie byť aj kvalitný - funkčné, kvalitné vrchné oblečenie,… sa neraz vyrába z polyestru ale tam by prírodné materiály stroskotali, keď 25x spadneš na svahu, tak by si aj vo vlne premokla do nitky. Lenže v posteli sa ti určite nebude dobre spať v plaste - či pyžamo alebo obliečky, rovnako v bežné dni je príjemnejší prírodný materiál.

euka210
9. nov 2025

@anonym_autor obliecky urcite 100% bavlna. V umeline by som nemohla spat.

chrobak7
9. nov 2025
@euka210

@euka210 Chceš tvrdiť, že všetko posteľné prádlo, plachty, matrace, pyžamá, spodné prádlo ... máš zo 10 % bavlny? No nežartuj.

autor
9. nov 2025

@chrobak7 Ja teda áno.

viestta
9. nov 2025
@chrobak7

@euka210 Chceš tvrdiť, že všetko posteľné prádlo, plachty, matrace, pyžamá, spodné prádlo ... máš zo 10 % bavlny? No nežartuj.

@chrobak7 postelne pradlo mam vsetko zo 100% bavlny. (10% bvlny je velmi malo) Matrace nie, lebo uz tazko zozenies matrac s konskych chvostov a aj slamane sa tazko zhanaju. Pyzama (cela rodina) z bavlneneho upletu, spodne pradlo (nohavicky, trencle, tielka) z bavlneneho alebo bambusoveho upltetu. Tam samozrejme su technolgicke pridavne materialy ako gumy, patenty, tie nie su z prirodnych vlaken, ale samotne blecenie je z prirodnych vlaken. Ponozky tiez bavlnene, tam sa ale z technologickych dovodov pridava elastan a nylon. A teraz mame vela vlnenych rucne pletenych ponoziek, tam je zlozenie 75% merino, 25% polyamid. Tricka tiez kupujem s co najvacsim podielom bavlny. Tym ale netvrdim, ze nemame nic zo syntetickych vlaken v satniku.

euka210
9. nov 2025
@chrobak7

@chrobak7 obliecky, plachty kupujem zo 100% Ba, chranic matraca vrch je bavlna, zlozenie pymaza neviem, citim na dotyk ci je prijemne ci nie, tie vsetky 100% nebudu.

nevenka
9. nov 2025
@euka210

@euka210 no, vychvaluju aj tie mikroplysove a to je dobre tak na teplaky, v posteli by som sa v tom uvarila.