Kašmírové oblečenie - skúsenosti, starostlivosť a odporúčané značky
Ahojte, nosíte oblečenie zo 100% kašmíru? Ak áno, ste spokojné s kvalitou, ako sa o oblečenie staráte, nepára sa vám?
Ja mám mnoho kúskov, kde je obsiahnutý kašmír, ale nič zo 100%. Premýšľam nad kúpou, keďže je to pocitovo neskutočne príjemný materiál, ale veľa známych ma odrádza, že nadmerne šmolkuje (čím odžmolkovávate?), a predovšetkým, že sa zatrháva. Ako vyzerajú vaše kašmírové kúsky po rokoch a ktoré značky odporúčate.
Ďakujem
@petracandle vela zavisi aj od toho ako je spracovana samona vlna, ako su zosukane nite ako je spravena latka. ale to plati pre kazdy material, nielen pre vlny rozneho povodu
Nikdy by som si nekúpila nič z kašmíru. Pozri si na youtube videá, ako sa vyrába kašmír. Dochádza pri tom k brutálnemu týraniu kašmírových kozičiek. Kozičku zvalia na zem, chlap si na ňu kľakne a vytrháva z jej tela vlnu takým veľkým kovovým česákom, pričom ona tak strašne reve od bolesti, že to je niečo strašné. Na tele jej potom ostanú veľké holé fľaky a krvavé rany. Ťažko sa mi to opisuje, treba to vidieť, aby ste to pochopili.
Nikdy by som si nekúpila nič z kašmíru. Pozri si na youtube videá, ako sa vyrába kašmír. Dochádza pri tom k brutálnemu týraniu kašmírových kozičiek. Kozičku zvalia na zem, chlap si na ňu kľakne a vytrháva z jej tela vlnu takým veľkým kovovým česákom, pričom ona tak strašne reve od bolesti, že to je niečo strašné. Na tele jej potom ostanú veľké holé fľaky a krvavé rany. Ťažko sa mi to opisuje, treba to vidieť, aby ste to pochopili.
@anonym_b6c672 Toto je zjavne nejaká reklama výrobcu kašmíru, kde je skreslená realita, ja som videla úplne iné zábery, z ktorých ma až srdce bolelo.
@marci9 dáš link , prosím? Ďakujem
@marci9 nespochybnujem, ze sa to niekde asi takto deje, ale… pytala som sa dcery - ma v Mongolsku znamych - a vraj nie je v zaujme majitelov stad sa k zvieratam takto spravat, musia im totiz prezit tie mrazy, co tam su,a nizke nocne teploty aj v lete, zvierata su stale pod holym nebom, takze ich rozhodne nesklbu do hola a do krvi. I ked, na vsetky zvierata v Mongolsku sa pozera cez optiku uzitku - na maso, mlieko a vlnu. Ono aj na zapade sa najdu farmy, kde zvierata neskutocne trpia, ale nie vsade.

@petracandle mam pulover a sal zo 100% mongolskeho kasmiru, ktory mi doniesla dcera z potuliek po Azii. Mam ich takmer 2 roky. Zatial nic nezmolkuje, je to velmi prijemny material, teply, nepotivy, priedusny.