Neminimalistický šatník

maranta_leuconeura
15. júl 2023

Ahojte, viem, ze teraz je trend mat 5 kusov oblecenia v satniku vsetko v zemitych tonoch, poviem uprimne, nie je to vobec to co by ma oslovilo.

Preferujem vzory, casto mam celovzorovane saty, takze nemam problem, ze ,,sa to neda kombinovat", kedze k satam nosim uz len pancusky v zime a v lete nic 🤪 Sukne, nohavice mam vacsinou jednofarebne, takze opat, aj ku vzorovanym trickam, takze asi nemam veci, ktore by som nenosila, lebo nemam s cim.

Mam ale velmi vela oblecenia. No povedala by som, ze u mna neplati, ze nosim len 20%, naopak, skor 80% z toho pravidelne nosim (robila som taky pokus, ze co bolo ma vesiakoch som dala vesiakmi jednym smerom a ked sa to opralo a znova zavesilo, isiel vesiak druhym smerom, takto som to od januara otocila uz niekolkokrat a zistila, ze nedotknutych veci bolo malo). Zvysok su prilezitostne, sportove veci a ano priznavam, svadobne saty 😆

Tazko je mi niecoho sa vzdat, hoci obcas vytriedim take veci, co fakt uz si myslim, ze nebudem nosit alebo ktore su znicene. A k comu mam vztah, to by som predsa nemala vyhadzovat (alebo som to nepochopila zbtych vsetkych priruciek o tom, ako si upratat? 🤔)

Prichadza moja otazka-ako si udrziavate a kde a ako skladujete, ked mate vela oblecenia? Alebo sa vam to podarilo naozaj zredukovat? Akym klucom ste vytriedili, ked ste vsetko rady nosili? Casto sa mi stava, ze jednoducho nosim vsetko zaradom a ked uz sa mi vyprazdnuje skrina tak periem, kym to pozehlim, uz je prazda a cyklus zacina odznova 😀 Ale priznavam, ze niekedy mam zle svedomie skrz tie haldy oblecenia a uz mam problem to vopchat k sebe 😬 Moj muz ma tak tretinu veci ako ja a kebyze chcem dalsiu skrinu-uz rok odolavam-asi by mi aj nieco na to nemile povedal (samozrejme, jednym uchom dnu a druhym von) 🤣 Ako sa s tymto popasovat? Su tu podobne zeny, alebo ste vsetky uz presli na minimalizmus?

aurelia2000
15. júl 2023

Sú tu podobné ženy, a vôbec ma to netrápi. Ja nebudem každý deň zapínať práčku, aby som si zajtra mala čo obliecť. Aj tak musím/chcem prať rovnaké typy materiálov spolu, nepomiesam ich dokopy. Miesta mám dosť, nosím rada šaty ako ty, k tým potrebuješ fakt len topánky a sako.. Na záhradu potrebujem iné handry, doma chodím tiež pekne oblečená. Taktiež potrebujem iné handry na turistiku a bicykel. Zemite a béžové a šedé odtiene neznášam, nič také nemám. Takze minimalizmus v tomto nenašiel u mňa pochopenie, ale v iných oblastiach zase ano. Vyhod poškodené, vyprasivele alebo extra nemoderné a máš to. Čo sa budeš trápiť nad somarinami, iné problémy život prinesie. Videá o triedení šatníka nepozerám, nezaujíma ma to. Nech si každý upratuje po svojom.

hederamonstera
15. júl 2023

Vyuzivam tie vakuove vrecia a teda obmienam sezonne veci. A to sa prezliekas 3x denne ci ako vyuzijes taku hromadu oblecenia? Lebo ja nosim jedny saty, kym fakt nie su spinave😂 to redukuje pocet oblecenia a aj prania

alex49
15. júl 2023

Mňa by zaujímalo kam hádžeš špinavé, ked to perieš iba ked nemáš čo nosiť :D
INak môžeš mať vecí kolko len chceš, ak nebudeš kupovať lacnú modu a nosíš to niekolko rokov, tak je to v poriadku.

cimage
15. júl 2023

Ja sa snazim minimalizovat domacnost, takze u mna ziadne sosky, vystaveny porcelan, obrazy a pracholapace nie su. Ja mam tiez rada farby a s detmi prisli aj vzory, kedze lepsie maskuju rozne flaky kedze sa radi obtieraju ked su zamazane. Mne tie zemite a sive odtiene ani neidu. Tiez mam 3x tolko oblecenia ako moj muz. Ale ten si vystaci so sortkami a trickami v lete. Ja mam saty, sukne, tielka, sortky, tricka 😁.

moonlight1210
15. júl 2023

Nemusis vyhadzovat, ak nechces. Len funguj na principe: jeden kus novy dnu, jeden kus stary von.

Vzdy si dobre premysli, co pojde prec a ci ten novy kus za to stoji, nez si ho kupis. A ci nemas nieco podobne uz doma, takze ti ho mozno ani netreba. Alebo ten podobny doma mozno bude ten, co pojde von, kedze ho nahradi novy lepsi kusok.

marca12
15. júl 2023

@maranta_leuconeura pokial tie veci nosis,tak uz len vacsiu skrinu potrebujes 😂 vyhadzovat treba najstarsie kusky. Ja mam skusenost,ze zeny maju v skriniach doslova handry. Mnohe si myslia,ake maju pekne oblecenie,ale to okolo pekneho ani neslo. Zacala by som tym,ze vyhodim vsetky opotrebovane veci a tych 20%,co nenosis. Nemozes len nakupovat a ochat do skrine. Vzdy,ked nieco kupis,musis aj nieco vyhodit.

pinkgirl
15. júl 2023

Takto ako to máš nastavené je to ok. Nevidím v tom problém. Aj ja mám veľa obliečka - tiež podelené do roboty, letné šaty, do spoločnosti, na dovolenku...
A keď ťa trápi množstvo oblečenia, čas to vyrieši - vyrastieš z neho🤭. Fakt, postava sa vekom mení, takže niektoré veci už neoblečieš a pôjdu zo skrine😉.

maranta_leuconeura
autor
15. júl 2023

@hederamonstera no ano, jednu vec (okrem nohavic, sukni, to aj viackrat podla stavu) si obleciem raz, pretoze potom je to spotene pod pazuchami, na chrtbe 🤷
@alex49 priznavam, ze mam tri kose na spinave (biela/farebna/cierna), plus este nejake specialne kusky oddelujem tiez. Nechapem, ako niekto moze mat jeden kos, hlavne viacclenne domacnosti 😆 neperiem denne, az ked sa nazbiera

maranta_leuconeura
autor
15. júl 2023

@pinkgirl
@aurelia2000
Dakujem, trochu ma to upokojilo, len uz som mala pocit, ze vsetci si teraz idu kapsulove satniky a minimalizmus a uvedomila som si, ze mne sa tie pastelove a zemite farby ani nepacia a mat len 5 triciek napriklad by mi tiez nevyhovovalo, ved by som ich furt prala a rychlejsie znicila. Samozrejme ak niekto oblubuje bezovu a sivu a nosi to stale dokola je to cisto jeho vec, ak je tak spokojny.
Ja mam niektore veci v satniku uz 10 rokov, aspon tretinu 3+ by som povedala, a to len kvoli tomu, ze v poslednych rokoch som trochu zmenila styl, takze mi pribudli veci. Doplnam, co sa mi obnosi (nuz niektore veci rychlejsie a niektore pomalsie), fash fashion nepodlieham.

Len mozno uz mi je zle z toho tlaku okolia ake je super mat 30 veci dokopy a ze ked mam nieco vyse 100 (ano, bez spodneho pradla, pocitam vsetky saty, sukne, nohavice, svetre, mikiny, tricka, kosele, tielka, vrchne veci atd...) tak som marniva 🤷

jamimo
15. júl 2023

@maranta_leuconeura ja striedam oblečenie v skrini podľa sezóny. Som typ, ako ty, nedokážem mať kapsulový šatník 🤔 Mám rada pruhy, kvety, bodky, grafiku...Máme posteľ s úložným priestorom. Napr. V skrini jarné, letné, v posteli jesenné- zimné. Počas "prekládky" počúvam podcasty. Oblečenie mám uložené v boxoch na klik z Pepca. Máme box oblečenia na bycikel, box na lyžiarske oblečenie, box na walking a beh, box na zimné čiapky, rukavice. Snažím sa kupovať príbuzné farby, a materiál aby som efektívne mohla prať. Oblečenie staršieho a obnoseného typu mám na práce na záhrade (staré legíny, tričká...), službu umývania v bytovke, pri ktorom mi nevadí absolútne poškodenie. Alebo využujem pri maľovaní bytu, rozstrihám na handry. Ak je to druh oblečenia napr. zimné rukavice so žmolkami, strihám v nich kríky, pracujem v zime s drevom, potom vyhodím do recy nádoby. Ak mám viac párov, nechám len tie 1, ostatné vytriedim preč... Naučila som sa takto: kupujem kúsky, ktoré sú kombinovateľné, kvalitný materiál. Kúsky, ktoré som nemala rok, dva (napr. nejakú čiapku) posúvam ďalej, aj tak nosím dokolečka dokola len tie najobľúbenejšie. Nekupujem veci v záchvate, napr. ak mám rada pruhované námornícke tričko, mám len jedno, nie 4.
PS: Najviac ma obťažujú v skrini také kúsky ako: vlnený čierny kabát, oblek, slušný odev napr. na pohreb. Kúpim, použijem, dám do čistiarne a musím skladovať. Chlap mi hovorí, že nech to vyhodím. Halóóó? Pekná, kvalitná vec, večná klasika... no a keď sa ocitnem v situácii ísť na pohreb, kde budem narýchlo zháňať nové a aj súce 🤷‍♀️

babulkomale
15. júl 2023

@maranta_leuconeura inspirovala si ma spocitat si veci 😂

slavomira236
15. júl 2023

@maranta_leuconeura ja mam len svetrov 50cca nohavickek ani nepocitam a na ponozky som maniak spodne pradlo by som memusela prat aj 3 mesiace

jamimo
15. júl 2023

@jamimo Oprava, hanba mi, že bycikel 🤦‍♀️...to sú tie rýchle prsty..

basullinka
15. júl 2023

Ja sa tiež hlásim do klubu plná skriňa 😅😅😅 kapsulovy šatník je pre mňa nudný, ja milujem kvetové šaty, pestré farby a podobne. No a tiež mam problém vyhadzovať veci, hlavne obľúbené šaty a podobne. Ale plánujem sa k tomu dostať, poškodené veci vyhodiť a pretriediť veci na doma a aj do prace. Ale nedostatok miesta u mňa vyriešili vakuove vrecia a striedam sezónne. No presťahovali sme do domu, tam budem mať veľký šatník, tak uvidíme, či sa mi veci zmestia a či nie 😅😂

liz_lemon
15. júl 2023

@maranta_leuconeura kapsulovy satnik nie je o zemitych farbach ani pastelovych, ale o farbach neutralnych, ktore su kombinovatelne s hocicim, napr. seda, cierna, biela, bezova

maranta_leuconeura
autor
15. júl 2023

@liz_lemon chapem, len ja to nerada nosim, jednoducho mam rada vzory, farby. Z ,,neutralnych farieb" mam rada asi iba ciernu. Nemam ziadne cisto hnede, svetlosive, bezove ani riflove veci 🤷 Napr mam vela veci vzorovanych ladenych do zelena, tak mam aj zelenu suknu aj zelene nohavice s cim to kombinujem. Rovnako vzorovane zvrsky kde sa objavuje cervena, k nim mam cervenu suknu atd. Uznavam, ze na prvy pohlad to moze vyzerat naozaj divoko. Pre mna su teda zrejme neutralne tie jednofarbne ale zato sytofarebne veci.

pinkgirl
15. júl 2023

@maranta_leuconeura nepodliehaj tlaku okolia😉. Nos v čom sa cítiš dobre a v množstve aké ti vyhovuje. Ja mám tiež veci aj 10ročné a pôjdu zo skrine až keď sa rozpadnú. Tiež som za uvážené nákupy s kvalitnou látkou ako tú rýchlu módu čo sa na nás sype z butikov.

kp7333
15. júl 2023

Ja mam tiez plne skrine, raz za sezonu pretriedim, napr. na jar vyhadzem zimne veci, dam do krabice alebo dozadu v skrini, aby som urobila miesto na letne. Vyhadzujem len to, co nenosim. A nosim iny typ oblecenia na doma ako do prace, nieco ine na vylety, do prirody, cize sa to nakopi. Pokial ide o oblecenie, nie som minimalista. Aj na dovolenku idem s velkym kufrom,l.

matkav21
15. júl 2023

ja som uznavacka minimalizmu, ale zasa silit to netreba. Ved ked to ozaj vsetko nosis, tak si to treba nechat. Problem je vtedy ked zeny maju haldy oblecenia a aj tak nevedia co na seba. A ked chces usetrit miesto alebo to nejak prevzdusnit, tak sezzonne veci mozes uskladnit do vakuovych vriec a potom povymienas 🙂

poppy22
15. júl 2023

pri skrini mam taky ten pojazdny /dost dlhy/ stojan ako v obchodoch-tam vesiam oblubene saty co aktualne nosim a rotujem,a na spodnej priecke mam topanky,takze hned viem vsetko skombinovat...zmesti sa mi tam vsetko na mesiac..ak sa medzitym zmeni pocasie alebo sa mi zunuju,tak vymenim s tymi,co su v skrini...veci triedim parkrat do roka,kedze sa lubim prehrnat medzi satami🙂...vacsinou idu prec len sprane alebo ak sa k nim viaze nemila spomienka..a s tazkym srdcom aj tie,ktore som si za posledny rok-dva neobliekla...to ale musim byt v takom vyhadzovacom amoku,lebo inak by som lutovala-a ja zas neznasam byt zapratana...neskreckujem starinu,starsie veci mam len preto ze ich nosim a su stale dobre a moderne kombinovatelne-navyse je tam punc originalnosti ....dobre veci,ktore mi pristanu a citim sa v nich super pojdu az ked budu sprane-nevidim dovod sa ich zbavovat...tiez suhlasim s tym,ze ked ma clovek len par kuskov,tak ich rychlo opotrebuje a navyse je to nudne a deprimujuce pre mna samotnu,sa navliekat stale do toho isteho...jedine kriterium ktore som zaviedla,ze nekupim len tak,lebo je to pekne-ale naozaj zvazim ci to budem nosit a ako casto,a ci sa mi to skutocne hodi k postave...urcila som si farby,vzory a strihy v ktorych vyzeram dobre-a okrem nich ma uz nic neobmakci...jesen-zima nosim len ciste farby-biela.seda,cierna,cervena.smargdovo zelena,v specialnom pripade este tmavohneda a orgovanova-ale na jar pripustam zaujimave potlace na trickach a v lete kvety musia byt /ale len isty druh/...v privelmi pestrom obleceni sa stracam,viac vyniknem v cistych farbach...kazdy kus oblecenia,specialne vrchne diely ma musi rozziarit a urobit zo mna hviezdu 😝 aj bez farbiciek a nausnic-inak viem,ze to nie je dobry vyber....a davam pozor na matieral...zrazu ked si das taketo pravidla a nebudes sa zamyslat nad ich zmenou ked uvidis nieco v obchode alebo schovane v satniku-tak sa ti vsetko zjednodusi a aj sa ti bude dobre kombinovat,ci triedit...kapsulovy satnik je proti radosti z mody a zivota😉...VZDY sa najde miesto,kam saty ulozit...nesezonne a prilezitostne topanky mam v plastovych krabiciach.ktore ale aj dobre vyzeraju takze mozu byt vedla skrine polozene..saty su v skriniach,lebo neviem,co ine by v skriniach malo byt a naco inak by clovek skrine mal😂...mat plny ale pekny a dobry satnik nie je to iste,ako nakupit kila 2eurovych handier kazdych par tyzdnov...praveze to druhe je marnivost so zlym pozadim a bez charakteristickeho stylu...zenu robia saty,neexistuje aby som kvoli satam mala vycitky svedomia...v najhorsom ich vzdy viem darovat alebo predat...

la_dolce_vita
15. júl 2023

Tiez mam velku skrinu plnu oblecenia a robi mi to radost 🙂. Len od korony pracujem takmer stale HO a pribrala som 5 kg.. Cize vela z tych veci su mi zrazu tesne. Nakupujem ovela menej elegantnych, kedze nevynosim, viac sportovych. Cize taky paradox u mna, skrina plna a ja mam pocit, ze nemam co na seba 🙂) muz ma samozrejme tiez nechape 🙂). On je typicky minimalista.

kittykat22
15. júl 2023

Minimalizmus nie je o bezovych farbach. Ale o tom, ze mas len to, co nosis. Ludia volia v minimalizme jednoduche a bezove farby lebo je to trendy + dobre sa to kombinuje a nie preto, lebo sa to musi. Nikto nemusi byt minimalista - nie je dovod sa obmedzovat. Ale potom ked sa tu budete parit ako rite cele leto a v lete neuvidite sneh dlhsie ako 2 dni tak nezabudnite vyplakavat. Pretoze globalne oteplovanie je cisto z nenazranosti ludi a ich excesivnemu zivotnemu stylu po kazdej stranke.
Maj si aj 50 skrin a prehadzuj to doma lopatou.

poppy22
15. júl 2023

@kittykat22 myslim si,ze milionari,ktori sa aj na veceru odvazaju sukromnym lietadlom,a maju jachty ktore ani nahodou nie su eko,kopec domov s vecne napustenym bazenom,plus si davaju nosit fajnove papanicko z druheho konca sveta,lietaju 100 krat za mesiac krizom krazom po svete vlastnym leitadlom kvoli vyletikom,akciam a zaroven su to ti isti ludia,ktori maju stovky fabrik,kde sa vyrabaju kadejake somariny-tak ti mozu za teplo a odpad viac ako zvysok ludstva dohromady...ked sa neobmedzia oni,tak my budeme zbytocne triedit odpad,chodit peso,jest cervikov...a oni sa neobmedzia...a ani nemaju minimalisticky satnik...a to teplo vznika aj z prirodzenych pricin...

akvi
15. júl 2023

@maranta_leuconeura ja síce nemám veľa vecí, ale sezónne tak či tak dávam do boxov a tak mám vždy v skrini dosť miesta. Boxy mám úplne na spodku skrine plus máme popod strop ešte policu a na nej sú tiež boxy. Ja mám len dve police oblečenia v skrini, nerátam sufliky so spodným pradlom. A mozno " meter" vesiakov. Inak ja triedim 2x ročne. Mám aj box s vecami, ktoré mi je ľúto vyhodiť, ale aj tých sa pomaly zbavujem. Keď ich nemám na očiach a potrebujem uložiť dačo ďalšie, tak zvyknem niečo vyhodiť. Ja som si povedala, že ani omylom nesmiem rozširovať priestor "s handrami", čiže žiadna ďalšia skriňa či komoda. Proste vytriedujem dosť nemilosrdne.

maranta_leuconeura
autor
15. júl 2023

Ja teda okrem fakt kabatu, ciapky, rukavic, salu a takych veci nerobim ziadne sezonne triedenia, vsetko mam proste v skrini stale, ale zas ja aj v lete nosim saty s dlhym rukavom napriklad vecer von a tak. Tak mozno to je chyba, ze je toho potom vela na jednom mieste 😀

akvi
15. júl 2023

@maranta_leuconeura no ja tých sezónnych mám dosť, hlavne teda zimné športové veci, tie aj zaberajú najviac miesta. A šaty ja v zime nosím asi dvojo, jedny su vlnene, takže putujú do boxu na väčšinu roka. Tak isto svetre, to je jeden plný box 😅 A hneď je v skrini miesto.

kosicanka1
15. júl 2023

@poppy22 suhlasim. Problémom tohto sveta nie je nasýtiť chudobných ale nasýtiť bohatých.
Rakovina tejto planety su slova: viac viac, este este

maranta_leuconeura
autor
15. júl 2023

@akvi tak vzhladom na to ze v praci mame v lete klimu (=mne je zrana aj zima, takze volne dlhe oblecenie) a v zime zas klasika je celkom dost teplo, lebo sa kuri (takze pokojne aj kratky rukav), uplne to takto sezonne neponimam, takze nevidim u mna zmysel si to tak triedit. Jasne, mozno plavky by som mohla v zime odlozit, inak ich mam vedla spodneho pradla v sufliku, ale tak to mi uvolni tak 15x30 cm miesta 🤷

bluka2
15. júl 2023

Ja ti neporadim, ja mám oblečenia tak akurát, že mi stačí prať raz za týždeň cez víkend. Ja len, že ma pobavila ta poznámka, ako môže mať niekto len jeden kôš na prádlo 😅 ja mám 2 deti a nemám žiadny 😂 každopádne ja sa nepotim vôbec. V tomto lete ani že jeden den, iba v trópoch, takže to by muselo byt ešte +10 stupňov
Ja by som na to isla tak, že iba nebudeš kupovať nové a zbavis sa obnosenych

kvetinka75
15. júl 2023

@maranta_leuconeura ja mam v skrini iba sezonne veci. Periem vtedy ked uz mozem naplnit pracku. Bud plnu na 40tku alebo rychle prania prepotene bluzky sukne saty na 20 min a to tam ide 2.5 kg. Ostatne veci mam vo.vakuovych vreciach. Veci nosim v podstate vsetky. Ale ja zase nemam.vela veci. Tolko kolko aj nosim a ked su vyprate tak priebezne kupujem nove a stare davam prec alebo dam na zahradu a tam donosim. Pokial su to tricka