icon

Syntetický hodváb označený ako 100% silk

vanilkovazmrzka
25. apr 2025

Prosim vas, synteticky hodvab moze byt na stitku oznaceny ako 100% silk, ked to nie je pravy hodvab ale polyesterove vlakno? Neviem ci som niekedy ohmatkala pravy hodvab, kazdopadne nedokazem to podla dotyku urcit… 🥲

biba_18
25. apr 2025

tak može, kto to výrobcovi zakáže… tiež neviem ako to rozoznať…
mám hodvábny vankuš, je jemnejší ako z umelého hodvábu čo mám veci na hlavu, ale čo ja viem? 🤷‍♀️

tenerifka
26. apr 2025

@vanilkovazmrzka nie, neexistuje synteticky hodvab. Hodvab je len jeden, vyrobeny z vlakien, co vytvaraju priadky morusove. Ak sa jedna o nejaky cinsky vyrobok, kde to nie je nijako zakonom regulovane, tak nic, ale v EU by sa nic umele a takto oznacene predavat nemalo

viestta
26. apr 2025

Aky by to bol pravy hodvab z priadky morusovej bolo by tam pure silk. Ale hodvab moze byt aj viskozovy, ten ma velmi podobne vlastnosti ako prirodny.

kengurica
26. apr 2025

@vanilkovazmrzka otestuj to tak, že kúsok vlákna (prípadne lepšie kúsok látky) dať nad sviečku spáliť. Pravý hodváb by sa mal spáliť na popol - podobne ako vlas, alebo perie, aj s tým typickým pachom. A polyesterový "hodváb" - ten sa roztopí na "guličku" podobne ako igelit, alebo keď si popáliš fleesovú mikinu.

tenerifka
26. apr 2025
@viestta

Aky by to bol pravy hodvab z priadky morusovej bolo by tam pure silk. Ale hodvab moze byt aj viskozovy, ten ma velmi podobne vlastnosti ako prirodny.

@viestta viskozovy hodvab? To akoby zacali vyrabat polyesterovu bavlnu....aj jedno aj druhe je oj..b a nemoze sa to tak predsa volat

viestta
26. apr 2025
@tenerifka

@viestta viskozovy hodvab? To akoby zacali vyrabat polyesterovu bavlnu....aj jedno aj druhe je oj..b a nemoze sa to tak predsa volat

@tenerifka ano, viskozovy hodvab, teda hladke vyskozove vlakno, spracovane bez "kuceravenia". Mam z viskozoveho hodvabu aj bluzku a aj spodne pradlo a su fajn. Viskozove vlakno je po pretlacani cez hubucu hladke, leskle a bez porov. Len dalsim spracovanim sa napodobnje struktura bavlny, ktora je prirodzene "kucerava"

vanilkovazmrzka
autor
26. apr 2025
@tenerifka

@vanilkovazmrzka nie, neexistuje synteticky hodvab. Hodvab je len jeden, vyrobeny z vlakien, co vytvaraju priadky morusove. Ak sa jedna o nejaky cinsky vyrobok, kde to nie je nijako zakonom regulovane, tak nic, ale v EU by sa nic umele a takto oznacene predavat nemalo

@tenerifka je to bluzka danskej znacky predavana v eu, jasne ze vyrobena mimo europy, ale aspon ked je to pre eu trh tak by som cakala ze bude zo stitku jasne, o aky material ide. Je tam 100% silk ale mne ta latka ja dotyk nie je velmi prijemna a skor na mna posobi umelo :/ ale praveze to neviem porovnat kedze si nepamatam ci som niekedy mala v rukach normalny pravy morusovy hodvab :(

vanilkovazmrzka
autor
26. apr 2025
@kengurica

@vanilkovazmrzka otestuj to tak, že kúsok vlákna (prípadne lepšie kúsok látky) dať nad sviečku spáliť. Pravý hodváb by sa mal spáliť na popol - podobne ako vlas, alebo perie, aj s tým typickým pachom. A polyesterový "hodváb" - ten sa roztopí na "guličku" podobne ako igelit, alebo keď si popáliš fleesovú mikinu.

@kengurica no to ti dakujem, tento postup som si precitala, ale nebudem palit novu bluzku 😃

tenerifka
27. apr 2025
@vanilkovazmrzka

@tenerifka je to bluzka danskej znacky predavana v eu, jasne ze vyrobena mimo europy, ale aspon ked je to pre eu trh tak by som cakala ze bude zo stitku jasne, o aky material ide. Je tam 100% silk ale mne ta latka ja dotyk nie je velmi prijemna a skor na mna posobi umelo :/ ale praveze to neviem porovnat kedze si nepamatam ci som niekedy mala v rukach normalny pravy morusovy hodvab :(

@vanilkovazmrzka ja mam navliecku na vankus zo ZARA HOME, a tam bolo presne definovane, ze je to vyrobene z vlakna priadky morusovej. Latka je dost tenka, a navliecka bola draha.
Skus sa nejako preklikat na stranku vyrobcu, ci nieco viac nenajdes, alebo im napis.