Ako správne obliecť novorodenca v zime?
Ahojte, ako obliecť novorodenca v zime? Mala som letné dieťa, tak neviem celkom. Body, sveter, bunda? Alebo čo na vrch? Samozrejme nejaké rukavičky a čiapka. A dole? Stačí dupačky/tepláky s ponožkami? Alebo viac vrstiev? A na nohy stačí ponožky, či aj nejaké teplejšie capačky? Bude v kočíku vo fusaku. Prípadne nejaké iné typy, rady?
@anonym_autor ja som obliekala v čom bol doma (body, tepláky), tak som ho šupla do zimného overalu (mali sme taký hrubý plyšový), čiapka a do fusaku.
Závisí od fusaku. My sme mali z ovčieho rúna a do toho stačilo aj pri veľkej zime len body, dupačky plus ponožky a kabátik / mikinu. Ani čiapka nemohla byť príliš hrubá, lebo sa tam dcéra hneď začala potiť.
Ja som obliekala do dupačiek ak bola veľmi veľká zima na vrch som dala ešte sveter a tepláky a tak do plyšového overalu a do fusaku. Druhá verzia bola dupačky a v tom rovno do takej kombinézy ako nosia väčšie deti a do fusaku. Obe verzie boli vždy fajn a nepotili sa.
Náš syn je decembrový a zijeme v BA (na Orave by som možno prehodnotila…): von chodil celu zimu nasledovne a nikdy nebol studený ani spotený:
- prvá vrstva 100% bavlna, ta v ktorej bol cez deň doma (väčšinou Lindex overal, alebo body s dlhým rukávom a teplaciky);
- na to vždy voľnejší overal zo 100% bavlny (vid foto)
- Fusak (vid foto);
- do tohto nášho konkrétneho fusaku ešte kašmírova dečka, bud sme ho obalili ako burito alebo na nej len ležal a mal ju ako take hrejivé “hniezdo” po bokoch,
- samozrejme ciapka, kapucna od overalu, bavlnené capačky a rukavice (ktoré ale vedel zhodiť už ako niekoľkotýždňove babo a vystrkoval studenú rúčku von, no prežil to bez ujmy 😉)
Postupne ako sa zjarnievalo sme najprv vynechali najprv deku, potom overal a nakoniec fusak.
Ja som dávala 1.vrstvu body a pančuchy, 2.vrstvu tepláky, mikinu, ponožky, 3.vrstva zimný overal a čiapka, 4.vrstva fusak ktorý nebol úplne najhrubší + kryt na kocari proti vetru. Zimy máme tak okolo nuly, nie sme spod Tatier a stačilo to.
Fusak mám z ovčej vlny
Žijeme v meste na západnom Slovensku
Dupačky, na to overal aký si poslala, čiapka, ponožky, fusak. Stačí. Žiadne pančuchy, svetre, tielka... ved bude v hlbokom kociku a vo fusaku. A hlavne na západe.
Decembrové dieťa na severe Slovenska: body a poldupačky/tepláky, svetrík, plyšový overal, prechodná čiapka. Dala som ho do autodeky (nemala som fusak, prišlo mi to ako extrémna zbytočnosť), na to hrubá zateplená deka a kryt z kočíka. Nič viac.
Čiže dupačky, body s dlhým rukávom, čiapka, rukavičky, tento overal a do fusaku? To je všetko?
@anonym_autor ano presne tak som obliekala ja. A to byvame na severe kde zima vie byt poriadna.
Žijeme v meste na západnom Slovensku
@anonym_autor ja som dávala tak ako boli doma (body a teplaky a ponozky) na to overal aky si dávala na foto a do fusaku (mala som elodie). Bavlnená čiapka, ak fúkalo tak ten vrch kočíka som dávala. Vždy to stačilo, dôležitý je zatylok, ten ak ma teplý je to dostatočné
@anonym_autor ja som mala letné dieťa. Mne sa osvedčilo na jeseň...na klasicke body s teplackami alebo polodupackami dať taký prechodný overal jarnom jesenný. Mala som tenší flísový a trošku hrubší. No a potom do kočíka a prikryť dekou. Striedala som dve podľa počasia. V zime detto. Len zimný overal a zimný fusak. Žiadne hrube teplaky, svetre..rovno s dupackami do zimného teplého overalu a potom fusaku. Overaly som mala aj s krytom na ruky. Plus samozrejme tepla čiapka. A to je všetko

Ja som davala flisovy overal na zakladnu vrstvu. ale zase nie je fusak ako fusak a zima ako zima