icon

Ako správne obliecť novorodenca v zime?

7. nov 2025

Ahojte, ako obliecť novorodenca v zime? Mala som letné dieťa, tak neviem celkom. Body, sveter, bunda? Alebo čo na vrch? Samozrejme nejaké rukavičky a čiapka. A dole? Stačí dupačky/tepláky s ponožkami? Alebo viac vrstiev? A na nohy stačí ponožky, či aj nejaké teplejšie capačky? Bude v kočíku vo fusaku. Prípadne nejaké iné typy, rady?

anonym_8497ad
7. nov 2025

Ja som davala flisovy overal na zakladnu vrstvu. ale zase nie je fusak ako fusak a zima ako zima

anonym_9f809e
7. nov 2025

@anonym_autor ja som obliekala v čom bol doma (body, tepláky), tak som ho šupla do zimného overalu (mali sme taký hrubý plyšový), čiapka a do fusaku.

tanyan
7. nov 2025

Závisí od fusaku. My sme mali z ovčieho rúna a do toho stačilo aj pri veľkej zime len body, dupačky plus ponožky a kabátik / mikinu. Ani čiapka nemohla byť príliš hrubá, lebo sa tam dcéra hneď začala potiť.

anonym_9284ba
7. nov 2025

Ja som obliekala do dupačiek ak bola veľmi veľká zima na vrch som dala ešte sveter a tepláky a tak do plyšového overalu a do fusaku. Druhá verzia bola dupačky a v tom rovno do takej kombinézy ako nosia väčšie deti a do fusaku. Obe verzie boli vždy fajn a nepotili sa.

anonym_7f75bb
7. nov 2025

Náš syn je decembrový a zijeme v BA (na Orave by som možno prehodnotila…): von chodil celu zimu nasledovne a nikdy nebol studený ani spotený:
- prvá vrstva 100% bavlna, ta v ktorej bol cez deň doma (väčšinou Lindex overal, alebo body s dlhým rukávom a teplaciky);
- na to vždy voľnejší overal zo 100% bavlny (vid foto)
- Fusak (vid foto);
- do tohto nášho konkrétneho fusaku ešte kašmírova dečka, bud sme ho obalili ako burito alebo na nej len ležal a mal ju ako take hrejivé “hniezdo” po bokoch,
- samozrejme ciapka, kapucna od overalu, bavlnené capačky a rukavice (ktoré ale vedel zhodiť už ako niekoľkotýždňove babo a vystrkoval studenú rúčku von, no prežil to bez ujmy 😉)

Postupne ako sa zjarnievalo sme najprv vynechali najprv deku, potom overal a nakoniec fusak.

andy37
7. nov 2025

Ja som dávala 1.vrstvu body a pančuchy, 2.vrstvu tepláky, mikinu, ponožky, 3.vrstva zimný overal a čiapka, 4.vrstva fusak ktorý nebol úplne najhrubší + kryt na kocari proti vetru. Zimy máme tak okolo nuly, nie sme spod Tatier a stačilo to.

autor
7. nov 2025

Fusak mám z ovčej vlny

autor
7. nov 2025

Čiže dupačky, body s dlhým rukávom, čiapka, rukavičky, tento overal a do fusaku? To je všetko?

autor
7. nov 2025

Žijeme v meste na západnom Slovensku

anonym_8d5d86
7. nov 2025

Dupačky, na to overal aký si poslala, čiapka, ponožky, fusak. Stačí. Žiadne pančuchy, svetre, tielka... ved bude v hlbokom kociku a vo fusaku. A hlavne na západe.

malaopicka
7. nov 2025

Decembrové dieťa na severe Slovenska: body a poldupačky/tepláky, svetrík, plyšový overal, prechodná čiapka. Dala som ho do autodeky (nemala som fusak, prišlo mi to ako extrémna zbytočnosť), na to hrubá zateplená deka a kryt z kočíka. Nič viac.

maryetta
7. nov 2025
@anonym_autor

Čiže dupačky, body s dlhým rukávom, čiapka, rukavičky, tento overal a do fusaku? To je všetko?

@anonym_autor ano presne tak som obliekala ja. A to byvame na severe kde zima vie byt poriadna.

katika1984
7. nov 2025
@anonym_autor

Žijeme v meste na západnom Slovensku

@anonym_autor ja som dávala tak ako boli doma (body a teplaky a ponozky) na to overal aky si dávala na foto a do fusaku (mala som elodie). Bavlnená čiapka, ak fúkalo tak ten vrch kočíka som dávala. Vždy to stačilo, dôležitý je zatylok, ten ak ma teplý je to dostatočné

leni1405
7. nov 2025

@anonym_autor ja som mala letné dieťa. Mne sa osvedčilo na jeseň...na klasicke body s teplackami alebo polodupackami dať taký prechodný overal jarnom jesenný. Mala som tenší flísový a trošku hrubší. No a potom do kočíka a prikryť dekou. Striedala som dve podľa počasia. V zime detto. Len zimný overal a zimný fusak. Žiadne hrube teplaky, svetre..rovno s dupackami do zimného teplého overalu a potom fusaku. Overaly som mala aj s krytom na ruky. Plus samozrejme tepla čiapka. A to je všetko