icon

Prečo niektoré deti nenosia funkčné zimné oblečenie?

9. jan 2026

Opakovane sa stretávame s tým, že deti chodia do zimného počasia neprimerane oblečené a počas pobytu vonku doslova premoknú. Sneh sa im dostáva do topánok cez nefunkčné oteplovačky, majú mokré nohy, holé uši,... Chodievame s deťmi von a reálne vidíme, ako sa v tom hýbu, ako si sadajú do snehu a ako im sneh pri každom pohybe vchádza priamo do čižiem. Vidíte to aj vy doma? Skúšali ste s dieťaťom ísť do snehu v tomto oblečení a pozorovať, čo sa deje po desiatich minútach? Lebo niekedy to pôsobí tak, akoby dieťa v snehu nikdy reálne nebolo. Následne však prichádzajú sťažnosti na častú chorobnosť. Je preto na mieste položiť si otázku, či problém naozaj vzniká v škôlke, alebo už doma pri výbere oblečenia. Zimné oblečenie má dieťa chrániť, nie len dobre vyzerať.
Aj vaše deti chodia z MŠ zmočené? V čom vidíte chybu vy?

Strana
z5
domkakvet
9. jan 2026

@anonym_autor vidim chybu v tom, ze niektore veci vyzeraju hrejivo a pri tom to tak vobec nie je, ja som mala oteplovacky, ktore vzdy zo spodu premokli a teraz som konecne zohnala take, ze by som mohla stat v pol metrovom snehu a nic by sa nestalo.

anonym_3c4138
9. jan 2026

@anonym_autor preco to nepovies tym matkam tam u vas, ktore deti nespravne obliekaju?

anonym_e9fc04
9. jan 2026

My žijeme v Ba, tu sneh nebýva. Tie 2cm sa nerátajú

anonym_12f16a
9. jan 2026

@anonym_autor ja som už videla aj max.dvojročné dieťa v legínach, imidžovom kožuchu, a teniskách adidas na snehu. 😀 Ale teda okrem toho , vidím tiež veľa zle oblečených malých detí

anonym_872437
9. jan 2026

Tak jedno moje dieta ma kratke oteplovacky uz 🫣 a topanky som obom kupila super nepremokave, ale na zimu, aka byvala poslednych 15 rokov. Aby to vydrzalo tu clapkanicu na chodniku, do snehu by mali mat snehule, no bohuzial, kupovat ich nemam za co momentalne a vyuziju to mozno 5 dni este, no mam skusenost, ze sneh sa vie dostat aj do snehul, ta ucitelka ma co robit s tymi 20 detmi, aby im pomohla obliect, som rada, ze ma zakasane tielko. Syn aktualne chodi s mokrou mikinou domov, lebo on co? Vala sa v snehu 🫠. Tu mikinu si da na oteplovaky zhora, lebo keby si to dal dovnutra, oteplovaky uz nezapne.
A chorobnost urcite nie je vyssia kvoli par dnom, co su deti v snehu, skor tie sychrave dni, co byvaju u nas, ze "akoze zima", ked teploty su okolo 5 stupnov, vlhko, v tom sa siria virusy a ina pliaga. Len minimum chorob je z nachladnutia a premocenia.

minenkaa
9. jan 2026

@anonym_autor teda môžeš mať akékoľvek funkčne oblečenie a ten sneh sa pri hre dostane pod oblečenie a aj do topánok ,uši ako dokážeš mať zakryte ,pri tom všetkom pohybe čo tie deti robia

autor
9. jan 2026
@anonym_3c4138

@anonym_autor preco to nepovies tym matkam tam u vas, ktore deti nespravne obliekaju?

@anonym_3c4138 lebo som asistentka a nie je to v mojej kompetencii

anonym_aa76e0
9. jan 2026

@anonym_autor čiastočne súhlasím, niektorým mamičkám ide skôr o image, nekupujú obuv a oblečenie na to, aby sa v ňom deti v snehu hrali. Čiastočne len preto, lebo deti nie sú otužilé, v bytoch, domoch prekúrené, v kočíkoch pozakrývané, že ani ich nevidieť, vonku sú zlomok toho, koľko sme bývali vonku my a to sme sa veľa krát išli sánkovať a ani oteplovačky sme nemali. No boli sme stále v pohybe, nie že nás rodičia ťahali do kopca

dadis
9. jan 2026

Len neprehanaj.. trosku zimy nikomu neublizi

autor
9. jan 2026
@minenkaa

@anonym_autor teda môžeš mať akékoľvek funkčne oblečenie a ten sneh sa pri hre dostane pod oblečenie a aj do topánok ,uši ako dokážeš mať zakryte ,pri tom všetkom pohybe čo tie deti robia

@minenkaa žeby šnúrky? Mám 3 deti. Môžu byť aj 4 hodiny v mokrom snehu a budú suché. Dole úzka gumička, aj okolo zápästia. Rukavice detto. Skratka nepremoknú. Skrátka je to v oblečení ktoré je nepraktické.

dadis
9. jan 2026
@anonym_autor

@minenkaa žeby šnúrky? Mám 3 deti. Môžu byť aj 4 hodiny v mokrom snehu a budú suché. Dole úzka gumička, aj okolo zápästia. Rukavice detto. Skratka nepremoknú. Skrátka je to v oblečení ktoré je nepraktické.

@anonym_autor 3 hodiny v mokrom snehu?? to mas aky vodny stlpec? Suche rukavice som este dietatu, krore sa hralo so snehom, nezazila.. a to som ich aj impregnovala..

anonym_3c4138
9. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_3c4138 lebo som asistentka a nie je to v mojej kompetencii

@anonym_autor ale tvoje kolegyne urcite odsuhlasia, ked vytvoris kratky odporucajuci letacik pre rodicov a zavesis ho na nastenku v zneni:
"Odporucane oblecenie pre deti v zimnom obdobi"

autor
9. jan 2026
@anonym_3c4138

@anonym_autor ale tvoje kolegyne urcite odsuhlasia, ked vytvoris kratky odporucajuci letacik pre rodicov a zavesis ho na nastenku v zneni:
"Odporucane oblecenie pre deti v zimnom obdobi"

@anonym_3c4138 vraj to nie je moja starosť a je to problém rodičov a že prečo ma to trápi? Nech sa nestaram, sú to ich deti.

viestta
9. jan 2026

Deti sa hybu nechodia vystrete, alaju sa v snehu. Aj to najsalepsie oblecenie nezabrani aby sa sneh nedostal tam kde nema. Nas je schopny doniest sneh aj za zvysenym pasom na oteplovakoch a to ma vetrovku so snezmym pasom ked sa ide smykat na lopari. O tom, ze ho ma za krkom, v rukavoch, v topankach ani nehovorim. Ale nie je v tom snehu cely den. Pride domov, vyzlecie sa, sneh vyprasime, utrieme a veci vysusim, juniora dame do sucheho, strcime mu teply caj do ruky a vec vybavena. Deti nie su chore z trocha snehu za krkom a ani z mokrych oteplovaciek na zadku. Chore su lebo chytia niekde nejaky bacil alebo virus. Pohyb na vzduchu posilnuje imunitu.

anonym_9f0e6d
9. jan 2026

No ja neviem. Ako dieta som chodila domov mokrá zo sánkovačky tak že som aj nohavičky mala mokré 🤣. V tých časoch som chorá nebývala. Teraz sa naobliekam aby mi nebola zima a aj tak prechladnem.
Problém nie je oblečenie ale imunita ktorú treba posilovať.

puremum
9. jan 2026

tak mam 44 a v zivote som funcne oblecenie nemala... a pamatam si na to,ze sneh som si neskutocne uzivala .. a to boli ine zimy a nie to co je dnes... je snad moja mama zla len preto,ze netusila co to vobec je .? ze sme premrzli do kosti a ta spomienka na horuci caj co nas cakal doma a rozmrazovanie noh na radiatore je nadherna spomienka na detstvo.. ze som mala tak skvelu imunitu a stale mam ze si ani nepamatam kedy som bola chora? btw moja dcera tiez nema a ani nepotrebuje

anonym_a2d386
9. jan 2026

@anonym_autor ja to vidím tak, že keď som bola dieťa ja a bol sneh skoro po pás, boli sme vonku od rána do večera a aj 5x sme sa boli prezliecť, lebo sme mali mokré aj gate a predstav si, že som vôbec nebola chorá, tak isto moja staršia dcéra, nenosila ani tielko. Terajšie deti sú až príliš rozmaznané, rodičia úzkostliví, nedovolia deťom ani prejsť po snehu, po mláke, v lete na slnko...ani sa nečudujem že sú nonstop choré.

lapersefona
9. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor spomeň si keď si bola malá vošiel nám sneh a nic sme si z toho nerobili. Sánkovali sme sa o dušu a bolo nám super

anonym_805aba
9. jan 2026

@anonym_autor preco ta to trapi? ako deti sme vzdy boli premoceni a vystipani. a sme tu. este nieco? ta trapi?

minenkaa
9. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ja som to tiež nezažila a ani u seba a to máme kvalitne oblečenie ,ako udržis tie nohavice na tých topánkach ,ja keď chodím na kopce musím mať štucne kvalitne a popod topánku klasicky uchytené ,inak sa to nedá

anonym_225392
9. jan 2026

@anonym_autor presne tento problem sme riesili ked syn zacal navstevovat skolku a neskor i skolsku dochadzku a presne tieto debiliny som musel vyvracat premotivovanym ucitelkam. Su deti, co maju svoju hlavu a svoje maniere, co z nich nedostanes ani bitkou ani dobrym slovom. Nas syn takto nezniesol nic obtiahnite nic co ho tzv obmedzovalo. Pancusky mal az jedny a na sebe az raz , este v skolke, ked mu ich po malej nehode obliekla ucitelka. Ked sme prisli pre neho vrhol sa nam s placom do naruce. Ucitelka nechapala preco sa v ten den nezapajal a 4 hodiny presedel v sam v kute, stacilo mu dat dolu tu tesnu hrozu a opat ozil. Rovnako to pokracovalo v skole ziadne tricko s patentom na rukavoch , ziadne spodky. Kupovalo sa malicko teplejsie oblecenie . Aj to prekazalo ucitelkam. Az ked som sa razne opytal kedy bol naposledy prechladnuty ci chory nechali to tak. Lebo ich odpoved bola : no nikdy nebol az do 4 triedy kedy skoncil so "slepakom" v nemocnici. Na kvalitnu a nepremokavu obuv ale samozrejme nedam dopustit. Treba otuzovat od mala , ked dosiel premoceny, vystipany od mrazu so soplom az po bradu isiel do sprchy , potom do sucheho a hrniec caju k tomu. Mal som rovnako krasne detstvo kedy sme fukcne pradlo este ani nepoznali a aj tak zijeme.

minenkaa
9. jan 2026

Normálne som sa teraz zamyslela a fakt nechápem ,ako chceš dokázať ,’aby sa sneh decku nedostal pod oblečenie ,veď ja napríklad keď spadnem na lyžiach ,snech mám teda pekne hlboko pod bundou a tá čiapka na ušiach ,nepochopím ako sa tvoje deti hrajú a ešte prečo vlastne takto majú byt deti uviazané ,aby sa sneh nedostal kade tade
Som z teba dosť mimo ,o čo ti vlastne ide ,to sa nemajú teda ani vo vode magat keď je chladno ,nemajú sa naháňať v zime,nechodiť von v daždi ,všetko toto boli obľúbené činnosti môjho decka a aj mňa ,my sme sa dokonca v zime aj bajkovali a s mužom sa chodime otuzivat od apríla do jazera

minenkaa
9. jan 2026

Ja som fakt z tvojho príspevku uplne vedľa

autor
9. jan 2026

V poriadku. Tak teda neriešim. O jeden problém menej.

autor
9. jan 2026
@minenkaa

Ja som fakt z tvojho príspevku uplne vedľa

@minenkaa ty si mimo skoro z každého príspevku ako ťa registrujem

minenkaa
9. jan 2026
@anonym_autor

@minenkaa ty si mimo skoro z každého príspevku ako ťa registrujem

@anonym_autor no hlavne z takýchto blbých ako ty píšeš a myslím,že z tohto tvojho asi všetci ,čo to otvorili

senta_sofia
9. jan 2026

@anonym_autor ja by som chcela vidiet fotku tych deti, lebo aj bezne oteplovacky a bundy z lidla maju dvojitu nohavicu a rukavy na bunde. Takze zaujimave, ze zrovna u teba v triede je takato vzorka deti. Neviem, kde zijes, ale mozno mozno je to tym, ze matky obliekaju deti ako na modnu prehliadku a nie do snehu.

autor
9. jan 2026
@senta_sofia

@anonym_autor ja by som chcela vidiet fotku tych deti, lebo aj bezne oteplovacky a bundy z lidla maju dvojitu nohavicu a rukavy na bunde. Takze zaujimave, ze zrovna u teba v triede je takato vzorka deti. Neviem, kde zijes, ale mozno mozno je to tym, ze matky obliekaju deti ako na modnu prehliadku a nie do snehu.

@senta_sofia ja som v každej triede, rotujem. Čo by si chcela vidieť? Ako vyzerá oblečenie deti ktoré sú po 10 minútach mokré a tých, ktoré ostanú v suchu aj po 2 hodinovej guľovačke? Myslíš, že niekto založí diskusiu aby písal o mokrých deťoch a vymýšľal si že existuje aj suché dieťa po sánkovačke/guľovačke?
To vážne dievčatá? Je pre vás až také scifi uveriť, že sú funkčné veci ktoré udržia deti v suchu a v teple? Tak sa tu zišli dotknuté mamičky ktorých sa to výsostne dotýka a zrejme neviete dieťa obliecť správne.
Tak nedám dieťaťu cizmy po členok ale vyššie a otepľovaky stiahnem dole, majú aj Gumičku ktorú zavadite o podrážku čižmy. Ako sa tam podľa vás dostane sneh??? Ak to má dieťa takto poistené. To isté rukavica, ak sa natiahne na bundu a poriadne zatiahne lepakom, ako dnu vojde sneh? A čo je na zavazovacích čapiciach? Že pri prvom otočení hlavy sa nedvihne nad uši? Mať šnúrky je trápne?
Nehnevajte sa na mňa ale naozaj odpovede typické pre presne tie mamičky ktoré kúpia snehule v ccc a overal z lidlu.
Končím túto diskusiu a nestaram sa viac o to ako sú (NE)oblečené cudzie deti.

lindusss2016
9. jan 2026

@anonym_autor a ja som si dnes spomenula na to, ako sme my ako deti boli vonku cele dni a funkcne oblecenie ani neexistovalo 😂 normalne sme chodili domov premoceni kazdy den. Moje deti funkcne oblecenie maju, aj pouzivaju a aj tak sa im vie sneh dostst hocikde, ale nemyslim si, ze treba z toho robit paniku. Choroby nesposobuje chlad, ale bakterie a virusy, takze ak su vonku, maju urcite omnoho mensiu sancu ochoriet aj napriek zime, ako keby si ich nechala v tepluckom detskom kutiku alebo skolke... Zima nie je problem, kym sa nejedna vyslovene o podchladenie.

autor
9. jan 2026
@lindusss2016

@anonym_autor a ja som si dnes spomenula na to, ako sme my ako deti boli vonku cele dni a funkcne oblecenie ani neexistovalo 😂 normalne sme chodili domov premoceni kazdy den. Moje deti funkcne oblecenie maju, aj pouzivaju a aj tak sa im vie sneh dostst hocikde, ale nemyslim si, ze treba z toho robit paniku. Choroby nesposobuje chlad, ale bakterie a virusy, takze ak su vonku, maju urcite omnoho mensiu sancu ochoriet aj napriek zime, ako keby si ich nechala v tepluckom detskom kutiku alebo skolke... Zima nie je problem, kym sa nejedna vyslovene o podchladenie.

@lindusss2016 super. A ja si pamätám ako sme sa viezli na zadnom sedadle štyri deti bez autosedačky, bez pásov a ešte aj s pokazenými dverami v škode 120. Dokonca aj na to ako sme dostávali od babičky kocky cukru. Dokonca sme nepoznali prilby a po hlavnej ceste sme bez prilby a bez svetiel jazdili bez rodičov ako 6 roční.
Zlaté staré premokavé modré šušťaky s bielym pásom a zlaté staré premokavé snehule.

Strana
z5