Aké máte skúsenosti s liečbou osteoporózy?

hermanoval
24. okt 2021

Dobrý večer, bola mi zistená ťažká osteoporóza. Na denzitometrii mi vyšli také hodnoty, že sa to až bojím napísať, pretože nikde som sa ešte o nikom nedočítala, že by to mal horšie. Som zúfalá. Zlomené som ešte nemala nič. Mám strach z liečby, keďže som si už čo to prečítala, aj strach z tho, že sa mi rozsypú kosti. Ak mi napíšete, ako sa liečite, prípadne aj výsledky z denzitometrie, možno mi to trochu pomôže. Ďakujem pekne. Kľudne píšte aj do IP.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hermanoval
autor
25. okt 2021

@viestta no to viem aj ja

kaki3
26. okt 2021

Vznikla sama od seba? Alebo ti ju sposobili nejake lieky? Mam kamaratku, co ma tazku osteoporozu z liekov a uziva na to lieky a dokonca si aj injekcie kazdy vecer picha, to je nejaka liecba na par rokov a malo by to byt lepsie. Hlavne nemaj strach, lebo to vsetko este viacej komplikuje.

hermanoval
autor
26. okt 2021

@kaki3 Ahoj, zatiaľ sa to ešte len vyšetruje, čo je príčinou

mimike91
26. okt 2021

Ahoj. Aj môj priatel má tazkú osteoporózu. Prícinou bola choroba Cushing syndróm. Hej existuje na to aj taká liecba, kde kazdy den musís pichat injekciu. Túto liecbu má aj moj priatel. Liecba trvá 18 mesiacov. Ale to ti musí vypísat specialny lekár, a poistovna potom rozhoduje ci más na to nárok alebo nie.

lulu1707
14. dec 2021

@mimike91
Dobrý deň prosím Vás ja mám tiež osteoporoziu, lekarka ortopedička mi picha Proliu. Je mi po nej veľmi zlé (zaludok bolest kŕče) 3x som.ju mala. Môžem vás poprosiť o názov injekcii ktore si picha váš priateľ?

bara_borka
14. dec 2021

@hermanoval dobrý deň, vhodné zaradiť do denného života pohyb, aktivitu, ak tomu tak nie je. Hlavne vám naozaj veľmi odporúčam, ak by vám mali aplikovať lieky typu bisfosfonaty, napr. kys. ibadronova, prolia, ossica, atď., dajte si prosím ešte predtým pozrieť zuby. Tieto lieky sa najviac koncentrujú v kostiach, čo sa najviac používajú, čiže sánka a čeľusť, keďže žijeme, hryzieme, rozprávame.... lieky tam ostávajú aj desať rokov od skončenia liečby. Vtedy je veľké riziko trhať zuby, hrozí tzv osteonekroza čeľuste, človek môže prísť aj o kus sánky. Preto naozaj naozaj odporúčam, aby zubár ešte pred nasadením liečby pozrel zuby a ktoré majú ísť von, nech idú teraz ako po nasadení liečby. Ortopédi a reumatologovia na to zabúdajú, ale už som pár takých nepríjemných osteonekroz videla, a nebolo to pekne. ..

mimike91
15. dec 2021

@lulu1707 Je to injekcia Movymia

sorel
3. aug 2022

V pondelok 1.8. som použila liek Ossika, ktorý mi naordinoval ortopéd. Na druhý deň mi ostalo zlé. Tras, závraty, slabosť. Čo mám robiť? Kedy mi to prejde. Poraďte prosím

mavatko
7. aug 2022

@sorel Dobrý deň, aj mne lekár naordinoval Ossicu a Kombikalz, ale Ossicu sa bojím úživať pre nežiadúce účinky. Ako dlho máte užívať tento liek?

sorel
8. aug 2022

@mavatko ahoj minulý týždeň v pondelok som zobrala 1 Ossicu. No to bolo hrozné, takmer na urgent. Vedľajšie účinky!Volala som do lekárne, že to je časté. Stavy na odpadnutie, trás... Sviňa lekár, arogantný , drzý, najdôležitejší na svete! Pôjdem k inému. Máte niekto skúsenosti s infuziou ?

mavatko
9. aug 2022

@sorel a to ti bolo zle z tabletky? Správne chápem, že si si dala prvú a vedľajšie príznaky? Máš to uzivat 1×mesačne? Tak asi treba ísť za lekárom, ktorý ti to predpísal a povedať mu to. Ja sa pri týchto liekoch bojím hlavne tých vedľajších účinkov spojených s odumretim čeľuste, ak ich dlho berieš. Mňa štve , ze mne lekar nič nepovedal, aká ta liecba je dlhá,aké sú vedľajšie účinky, ktorých je dosť veľa a keď to čítaš, tak to nechceš ani brat. Daj vediet co ti povedal lekar, ktorý ti to predpísal.

viera77
9. aug 2022

@hermanoval Zistila sa príčina osteoporózy? U mňa to bol lepok a laktóza a táto pliaga (osteo) potvrdená už veku 26 rokov. Vtedy mi už úplne vynechal menzes a trpela som až donedávna ťažkou anémiou. Len vďaka jednému super gynekológovi som sa vtedy dostala na denzitometriu. Ale dostala som sa z toho liečbou a porodila 2 zdravé deti. Teraz mám už "len" osteopeniu, skoliozu a trvalo poškodené platničky v krízovej oblasti (herniu disku).
Ostatní lekari si ma dovtedy len tak prehadzovali medzi sebou a pichali zbytočne vyvolávacky na vyvolanie menzesu. Len škoda, že vinníka osteoporózy sa na základe príznakov podarilo zistiť a potvrdiť len nedávno, po ďalších skoro 20-tich rokoch. Mám silnú intoleranciu lepku a laktózy. Toto mi skoro zničilo telo a život.

mavatko
9. aug 2022

@viera77 a brali ste nejaké lieky na osteoprozu?

sorel
10. aug 2022

@mavatko pred 10 rokmi som brala Bonvivu, tá mi nerobila problémy. Po 3 rokoch užívania nastal silný nárast kostnej hmoty. Len teraz sa za Bonvivu dosť pripláca. Ja by som chcela najradšej influziu raz za rok. Máte s tým niekto skúsenosti?

viera77
10. aug 2022

@mavatko Áno, 2 roky som užívala 1x mesačne tabletky Bonviva. Len mám podozrenie, že práve B. mi následne potom spôsobila silný zápal žalúdka a pažeráka, keďže sa musela užívať nalačno a myslím, že 1hod. alebo až 2hod. po nej sa nesmelo piť a jesť. Predsa tieto tabletky nie sú ako lentilky, sú síce účinné, ale s množstvom nežiaducich účinkov. Pomôžu na konkrétny zdravotný problém, ale ďalší vyvolajú.

mavatko
10. aug 2022

@viera77 a po 2 rokoch ste prestali tieto lieky brat? Väčšinou býva táto liecba dlhodobá...lieky majú x negatívnych účinkov.Mate skúsenosti aj s trhanim zuba pocas liecby ?

mavatko
10. aug 2022

@sorel a ako dlho ste mali tuto liečbu? 3 roky a potom skončila?

viera77
10. aug 2022

@mavatko Áno, prestala, stav sa upravil na osteopeniu. Nebol dôvod brať Bonvivu ďalej, menzes opäť začal, neskôr som otehotnela. Zuby som v čase liečby nemala vytrhnuté.

sorel
11. aug 2022

@mavatko hej , 3 roky a potom som sama skončila.

mavatko
11. aug 2022

@sorel ďakujem za odpoved

mavatko
11. aug 2022

@sorel ďakujem za odpoved

peterszalma
1. máj 2023

Dobrý deň aké sú príznaky osteoporózy.Mne začalo pukat chrbáte ale predtým mi nikdy nepukalo a zle sa mi chodí môže to naznačovať.

elninoenmipueblo
23. máj 2023

zdravim, mam to iste pukanie bolesti kosti , ziadna zlomenina len kriva chrbtica zapalene klby . Denzitometriia ukázala niekde riedke a niekde prave huste kosti. Pôvod v stitnej zlaze..mate skúsenosti?

elninoenmipueblo
23. máj 2023

@viera77 ahoj z calciovych doplnkov mam tiez bolesti žalúdka...pomohli aspon?

saska00
12. jún 2023

@hermanoval aké ste mala príznaky prosím ? A kolko rokov máte ak môžem vedieť ?

hermanoval
autor
13. jún 2023

58 rokov a zistili mi to náhodne, keď ma lekár poslal na denzitometriu