Aké máte skúsenosti s účinkami antidepresív?
ahojte mam zacat brat ad ake ste mali vedľajšie účinky bolo to na zaciatku take strasne ? pomohli vam ? ako ste sa cítili ?
Každý inak reaguje na lieky. A ani nevieme aké ti predpísali. Iba pri jedných som mala problém, tak som povedala doktorovi
Na čo sa tým chceš stresovať? Ja si nečítam ani príbalové letáčiky, až keď som mala pocit, že niečo nie je okej, tak som zisťovala pôvod problému. Zbytočne si tým teraz priťažíš, že nad tým budeš uvažovať. Áno, môžu byť, pravdepodobne aj budú. Treba im dať minimálne dva týždne šancu, kým zaberú, môže to trvať aj mesiac a viac. Lieky mi samozrejme pomohli, ale nemôžeš sa spoliehať len na ne, že spravia všetku prácu. Aj po troch rokoch sústavnej liečby mávam svoje dni...
Ja som sa bála,že čo to so mnou spraví,ale nemala som žiadne vedľajšie účinky.
@momo00 paretin + xanax
mam panicku poruchu plus úzkosti viem ze ich uz potrebujem len bojim sa pretoze som citala ako sa vela ludom zhoršil stav atd neviem co mam od toho cakat
Mňa sa síce nepýtaš, ale paretin mi nespôsobil závažnejšie vedľajšie účinky, brala som ho tri roky pred tehotenstvom a takmer tri roky znova po ňom. Xanax/neurol/frontin je rovnaká účinná látka a používajú sa dočasne, kým zaberú antidepresíva. Ale priznám sa, že vysádzanie prvýkrát bolo veľmi náročné. No bolo to v nevhodnom čase. Teraz som to zvládla v poriadku nakoľko som trvala na zmene liekov, kvôli iným problémom.
Dočasné zhoršenie stavu je v poriadku, preto je tam pridaný xanax, aby ti pomohol. Ja mám neurol stále k dispozícii ako "núdzovku", niekedy sa v noci budím s úzkosťami a neviem zaspať. Alebo pred návštevou zubára... Alebou inou situáciou, ktorá mi spôsobuje stres a nezvládam to. Ale teda, to nie je vhodný liek na každodenné užívanie, kvôli vzniku závislosti.
@michaella24 ďakujem … ja s ad este nemam vobec ziadne skusenosti, ani nemam v okoli nikoho kto by ich bral preto sa nemam koho opytat … ale chodim do prace kazdy den bojujem sama so sebou, najprv som mala od psychiatricky predpísaný len neurol ktory som si davala len obcasne ked mi bolo velmi zle ale v poslednej dobe je to čoraz castejsie preto som sa sama rozhodla pre ad, neurol mi pomoze len prezit den a dalsi den som tam kde som bola … takze zacinam s ad a mam strach co sa bude diat a ci robim dobre, ale verim ze ano …
snazila som sa pred tym samozrejme aj pre rozne ine alternatívy, nechcela som hned zacat brat ad … skusala som hocico, mam aj psychologicku, ale jednoducho je to stale dookola to iste cize asi je nacase to riesit inak a chcem, chcem zit tak ako pred tymto celým, len mam dost velky rešpekt pred tymi ad
No ja užívam xanax už dlho 0,25 najslabší. Ja mám úzkostno- depresívnu poruchu a neorganizovanú nespavosť. V noci som vôbec nemohla spať. Myšlienky behali po rozume ako divé. A panické ataky. Celé dni som iba plakala. Cez deň užívam iné. Nemala som žiadne vedľajšie účinky. Až na jednu a tie sú už dávno vysadené. Dal mi ich vtedy, keď neboli dostupné určité ad.
Rozumiem ti. Ani ja som sa nechcela vracať k antidepresívam, brala som nejaké v období 18+ a nemala som dobré spomienky. Ale nakoniec mi len terapia nestačila. Takže som sa na to opäť dala. Ja som bola v tom období doma, nakoľko som vyhorela z práce, nastúpila som na PN a neskôr dala výpoveď a venovala sa len sebe. Ale chápem, nie každému sa dá odísť z práce. V každom prípade ti odporúčam sa dať na túto cestu, ja mám úzkostno-depresívnu poruchu, plus zopár vyplývajúcich diagnóz z toho. Takže určite do toho choď, vytrvaj - ja som už odmietla nejaké lieky užívať, keď som cítila, že je zle. S paretinom som bola na tom dobre. Žiaľ, mi začal komplikovať inú sféru života. Ale aj aktuálne lieky sú fajn, ale teda 100% zdravá nie som, veľa vecí v živote stále nedávam alebo sú pre mňa náročné. Beriem to už ale prirodzene a snažím sa v rámci možností bojovať sama so svojou hlavou a fungovať. Zvládneš to, držím ti palce.
vedľajších účinkov ako prebratie sa nebojim to by som bola naopak rada lebo som strasne chuda, skor ma desí to celkove zhoršenie stavu a ze nebudem vediet uz vobec fungovat …
@suzitok dakujem za podporu ❤️
@michaella24 dakujem, ak sa mozem opytat aku ine sféru zivota ti zacal komplikovať ?
citala som aj vela o tom aky maju vplyv ad na stratu libida a nechuť na sex … mozno teda ty myslis nieco ine ale chcem sa opytat aj na to, je to pravda ? Stratim uplne chut na sex ? Alebo je to v pohode ? Mam priatela a to by ma teda tiez velmi nepotešilo … ale momentalne mi je vsetko jedno prvoradé pre mna je aby bolo mne konecne lepsie … uz vyse pol roka som nemala cistu hlavu bez myšlienok, vkuse kazdy den dokoola to iste, neustále myslienky negatívne, panické ataky, z toho celeho ma chytili aj úzkosti a uz som si povedala ze nemam co stratit ze chcem prejst na ad, ale teraz ma chytajú úzkosti aj z toho, ze sa mi este pohorší …
*priberanie
z jednej prace som kvoli panikam odisla, nezvladla som to, potom som bola dlhšiu dobu doma a chcela som sa dat dokopy sama, bez ad … ale potom som mala pocit ze mi spravi lepsie ked budem chodit do prace a mat nejaky režim tak som si nasla pracu, v ktorej mi je dobre a nechcem odist, ani by som o nu nerada prisla, ale tak bojujem kazdy den so sebou a s tymi atakmi a úzkosťami, neurol musim mat vzdy vo vrecku … hrozne.. uz tak nechcem fungovat .. ad boli pre mna posledná moznost ale takyto zivot s tymto ma uz nebavi … prežívanie
viem ze na kazdeho zaberajú inak, ja by som len asi chcela vidiet nejake pripady komu to fakt pomohlo, nech sa trochu ukludnim
Neboj sa. Mne lieky hodne pomohli. A ak budeš mať dajaký príznak, tak volaj doktorovi. Mne sa po jedných celkom zmenila povaha ( k horšiemu, bola som akokeby bezcitná a zhoršili sa pečeňové testy) . Tak už moje sú zase dostupné . Tie nekonečné myšlienky sú už lepšie. A ty sama musíš cítiť, či ti to začne pomáhať. Doktor lieky môže aj zmeniť
Áno, stratila som chuť na sex. Ale je to aj tým, že som, žiaľ, veľmi pribrala - po pôrode sa mi splašili hormóny, vyskočil mi prolaktín a váha šla zrazu hore, to je tá sféra, ktorú mi lieky skomplikovali. A tým, že som si v minulosti prechádzala aj PPP, je to pre mňa veľmi náročné. Takže skôr postoj k môjmu telu blokuje chuť na sex. Najnižšie libido som mala, keď som brala antidepresíva a aj antikoncepciu. Žiaľ, deje sa to. Ale nech ťa toto neodrádza od liečby. Pred pôrodom som mala rovnakú liečbu a tam som nemala s libidom problém. Až teraz. Ale teda, antikoncepciu už neberiem, vyradila som ju, zmenila som aj lieky. Ešte ma čaká cesta na endokrinológiu, aby som doriešila, kde všade nastali v mojom tele problémy.
@michaella24 a kolko si pribrala ak sa mozem opytat ? Ako som spomínala, mne by ani takych 10kg nevadilo, kedze momentalne som fakt dost chuda … ale citala som ze niektore pribrali aj 20-30 kg, to uz by som asi nebola rada, ale momentalne mi je moja psychika prednejšia …
Nuž, asi 20 kíl. Ja som po pôrode schudla, vtedy som pribrala 28 kíl, do roka som bola takmer na pôvodnej váhe. A potom nastal, asi pred rokom a pol zlom a zrazu váha začala ísť bezdôvodne hore... To mi samozrejme psychický stav zhoršuje.
@suzitok pravdaže, každá nová situácia mi to spôsobuje. Dovolenky tiež odmietam. Potrebujem istotu, vedieť dopredu čo ma čaká a kam idem.
@suzitok jasne, prezivam podobne veci… aj akonáhle idem do obchodu a vidim tam vela ludi, otacam sa, stat pri pokladni by som asi neprežila hned by som chytila paniku … a celkovo vo vsetkych situáciách pri ktorych som pred tym nemala ziadny problem … panicka porucha mi obrátila zivot o 180 stupnov … ale ja uz mam pocit ze ma chytá panika v kazdej situacii … bezdovodne .. pocit na odpadnutie, no vkuse … v praci cely cas len bojujem sama so sebou a nasilu sa usmievam a vo vnútri je to taky boj ze si to ostatni nevedia ani predstavit .. x krat by som to bez neurolu ani nedala … + točenie v hlave, extrem, 10 krat za den mam pocit ze odpadnem …
@michaella24 ja som antikoncepciu nikdy nebrala, ani v podstate nikdy ziadne lieky nejak dlhodobo … toto bude moj prvy krat na nejakych tabletkách … vobec neviem co to somnou spravi … ale o tej zníženej chuti na sex som citala vela … je to tak ze vobec nikdy si ju nemala, alebo len si si ten sex az tak neužívala ? Prepac ak je to osobne, len ma to zaujima lebo momentalne s chuťou na sex nemam ziadny problem a neviem co mam cakat … ci ju nebudem mat vobec alebo to pre mna len nebude take intenzívne
V poriadku, veď ak ti môžem pomôcť svojimi skúsenosťami, tak ti rada odpoviem. S chuťou na sex som nemala nikdy problém. Ale s liekmi mi jednoducho nechýba. Bežne sa to deje, že antidepresíva tú chuť rapídne znížia. Ale to, že je to tak u mňa, neznamená, že to tak bude u teba. Ako som ti spomenula, u mňa veľmi veľa robí aj to ako sa cítim sama zo seba. Nakoľko som si roky držala istú váhu, cvičila som a moje sebavedomie aktuálna váha absolútne zabila a cítim sa trápne v intímnych chvíľach. Keď som brala lieky pred tehotenstvom, nespôsobili mi žiadny nárast váhy a nemala som problém ani v intímnom živote, keďže som sa cítila krásna, ak to tak môžem napísať. Preto som sa k tej istej liečbe s istotou vrátila aj rok po pôrode, keďže som bojovala s depresiami. No zrejme moje telo, hormóny... Všetko sa zmenilo.
@suzitok uplne rovnako, viem ze nas v tom je viac a ze v tom niesom sama, ale nemam okolo seba ziadnych ludi co to prežívajú tiez alebo teda o tom neviem, takze sa stale citim ze som jedina komu “sibe” … presne do bodky ako si napisala, ziadne čakárne, nic … sedela som v čakárni na preventívnu prehliadku u doktorky bolo tam vela ludi no ja som si myslela ze sa postavim a odchadzam, na poslednu chvilu ma zavolala dnu inak by som asi fakt odisla .. preplnené obchody, obchodné centra, nic, iba cely cas rozmyslam nad tym nech uz vyjdem von … no katastrofa … a ked si predstavim ze este pred takym rokom-dvoma to pre mna boli bezne situacie nad ktorymi som sa ani nezamyslela, je mi smutno … ale o to viac si asi budem vazit chvile ked mi bude zas konecne dobre a budem moct zit ako normalny clovek a nie kontrolovať sa 24/7

prečítaj si príbalový leták ... najmä časté vedľajšie účinky.
to že ti niekto napíše že mal nejaký problém ešte neznamená že ho budeš mať aj ty...