icon

Aké sú príznaky a liečba čierneho kašľa?

15. dec 2024

Ahojte prosím vás ti čo ste tým prešli, alebo práve máte. Aké sú príznaky a ako dlho trvá liečba? Ako sa určuje cez odber krvy?

rarararara
15. dec 2024

Čierny kašeľ sa môže vyšetriť z krvi alebo aj hlbokým vyterom z nosa špeci vyterovkou, podľa laboratória, a kašeľ je otrasny zachvatovity, suchý, dusivy, ale fakt také záchvaty že sa až nevieš nadýchnuť,a aj tak musíš kašľať,,,,aj cez den aj v noci, a liečba niekomu pomôžu ATB na tri týždne, no niekto má širšiu liečbu

mimka11111
15. dec 2024

Začínala som ako s normálnou virózou, ...prvý týždeň žiadne voľnopredajné lieky nezabrali, do konca druhého týždňa som už nemala hlas a začínala som riešiť lekára...dusivy kašeľ začal až tretí týždeň, v noci je to najhoršie, som bez teploty a ATB nezabrali, resp.som to na sebe nezbadala....momentálne končím druhým kaslovym týždňom,kedy mám otrasné noci, na kašeľ mi nepomáha vôbec nič,kašeľ je drazdivy, nedá sa mi vtedy ani nadýchnuť a celý tento moment prechádza až do vracania....akúkoľvek polohu zaujmem, nie je dobré, ani spánok v sede nepomáha ....momentálne mám liečbu symptomaticku,nakoľko ATB už v tejto fáze nepomáhajú...som vyčerpaná, boli na pod lopatkami.....najhorsie je,že na každého zaberá niečo iné, takže neexistuje 100% na rada, čo určite pomôže.....ja len dúfam,že to už nebude dlho trvať...ešte detail, 7 ročný syn je očkovany, nie je mu absolútne nič a nie je teraz ani nosič ochorenia

lucia147852
15. dec 2024

@mimka11111 čo máš na kašeľ? Mne zaberal erdomed na predpis a naozaj vysoké dávky Céčka. Potom som sa cítila lepšie

mimka11111
15. dec 2024

@lucia147852 erdomed mi vôbec nepomohol,ešte viac ma dráždil na kašeľ ..momentálne mám sirup stodal, odporučil infektolog

autor
15. dec 2024

Cierny kasel potvrdený nemám ale už týždeň som na antibiotikách, erdomed som už dobrala cely neviem či pomohol alebo ani nie, kasel cez deň celkom ustupuje no večer a nad ránom je to fakt hrozné, teplotu som mala max 37,7; kasel dusivý az do napínania a vracania, pijem veľa čaju a snažím sa každý deň céčko, bojím sa do seba dať normálne jedlo lebo zo mňa vyjde čiže sa snažím diétnejšie zajtra mám druhu kontrolu u dr som zvedavá co povie kasel cez deň mi dosť ustúpil

nananka
15. dec 2024

Čiernym kašľom som si tento rok prešla ja aj moja dcéra, bolo to niečo, čo neprajem nikomu. Začala som kašľať vo februári a naposledy som zakasla v máji. Chyba bola že moja lekárka to podcenila a odbery mi vzala až keď som tri týždne kašlala. Pri tom kašli sa mi nedalo nadýchnuť, unikal mi moč. Dcéra je alergik ona pri každom kašlani vracala, dokonca mala prasknuté rebrá z toho ako kaslala. Jej kašeľ trval cca. 4 mesiace. A liečba? Ako povedala dcerina alergologicka aj keby ste si dali manu božiu tak by vám nepomohla. No túto chorobu treba iba čas. Vypila som všetky sirupy, erdomed, na noc dithiaden, kortikodovu injekciu, inhalovanie, kvapky od bylinkarky...fakt všetko. Ako sa píše je to 100 dňový kašeľ tak u nás to platilo. Prajem veľa síl aby ste to zvládli lepšie ako my.

autor
15. dec 2024

@nananka otázočka,mali ste na večer a ráno bolesti pľúc? Mne sa to stále vracia cez noc a k ránu hlavne pravá strana rovno po prsníkom (“čiže prsník má akoby bolí”) ale je to pľúco cítim to, hlavne pri veľkom nadýchnutí tupá bolesť az akoby mi zvieralo tú časť ☹️

nananka
16. dec 2024

Áno boleli ma, bola som aj 2x na RTG. Poď prsnikom to bolelo dcéru a to boli vlastne tie prasknuté rebrá, ja som jej to sťahovala obväzom. Hruď sme si natierali jazvečiou masťou

ivanka12311
16. dec 2024

Prekonala som ho august/september.Zistli mi to z krvi a zo sterov.Bol to taký hnusný kodkodakajuci kašeľ keď som sa nevedela ani nadýchnuť a sústavne vracanie hlienov.V noci som spala po sediačky pretože som mala pocit tlaku na hrudníku.Liecila som sa 6tyzdnov.Prajem skoré uzdravenie 💛

dadulala
19. feb 2025

Ja ho mám akurát teraz a teda úplne iné príznaky ako sú popisovane. Najprv som asi 3 týždne riešila kašeľ , taký normálny ako pri nadche. Žiadne iné príznaky,ani únava, dýchavičnosť proste nič. Potom sa objavil v noci laryngospazmus, kedy som vyskočila z postele s tým, že sa dusim a fakt som myslela že umriem na zadusenie. Ale to prešlo, potom som spala ďalej. Keď to bolo 5x, už som sa zľakla a išla ku doktorovi. Žiadne nočné kaslanie, hikanie vracanie únava proste nič. Preto info, že ho fakt mám bolo pre mňa šokom. Lekár mi dal napriek tomu pre istotu Azytromicin a ja verím, že už sa nič horšie nezomelie. Teraz je občas kašeľ cez deň, v noci vôbec, začne sa keď kričím alebo dlho hovorím. Tak asi to nie vždy musí byt klasicky priebeh ako je popisovane. Hrozne som sa toho bála.