Aké sú príznaky extrémneho nedostatku D vitamínu?
Mal niekto tento problém? Aké ste mali príznaky/problémy? Čím a po akej dobe nastala úprava hodnoty?
Ja som mala vysoky nedostatok vit d minuly rok. Zistila som to sama nahodou, ked som si dala zobrat krv na rozne vitaminy. Jedla som vit d (bud d vit alebo dr max) 6000 UI asi 6-8t a potom uz bol v norme. Teraz beriem uz len 1 tabletku, ked si spomeniem.
@zuz0110 ďakujem, fúha, tak to je poriadna dávka, ja som myslela že stačí tak 2000. A akú si mala prvú hodnotu?
@majamat ďakujem ❤️ a čo si užívala? V akých dávkach? S tým maslom je to zaujímavé, ale zase telo vie čo potrebuje.
@majamat prepáč, už vidím čo. A aká je to dávka?
Nepamatam si presne, ale v medirexe to bolo oznacene ako vysoky deficit, to najhorsie spektrum (pred tym bol stredny a mierny deficit, nedostatok a dostatok). Takze fakt zle hodnoty. Vygooglila som si, aka davka sa ma davat pri takychto hodnotach a tak som si davala 🤷♀️
Ja mám akútny nedostatok a ziadno som to necítila , zistila som to len z krvi. Pred tehotenstvom som si dávala Devit 10 000 a teraz v tehotenstve 2000 🙂
Mne imumogicka zistila z odberov, že vid D nemám takmer vôbec. Chodila som najskôr na injekcie a potom som brala 10 000 1x do týždňa. Ako tak sa to upravilo, ale nie je to stále ono. V tom čase sa mi objavila deň čo deň žihľavka, opuchali mi pery, oči. Chorá som bola minimálne.
Mňa pri nedostatku vitamínu D strašne boleli kĺby, strašná únava a podľa mňa aj zvýšená kazivosť zubov, nakoľko pri nedostatku vitamínu D sa nevstrebava vápnik
Ahoj prosím ťa aké testy a kde si si dala robiť na vitamíny?
@melany_y klasicky u lekára sa dajú zistiť viaceré vitamíny, aj minerály, dá sa to aj v mnohých biochémiách ako samoplatca, ale tam sa už niečo platí.
Ďakujem ti 🙂
@vikisisi veď toto, že hladina vápnika je v norme, ale problémy s kosťami a zubami sú.
@katka2602 no tak to si mala poriadnu dávku. Tie príznaky si mala keď si mala nízku hladinu, či keď si užívala tie vysoké? A fyzicky sa už cítiš lepšie?
Ja som nemala žiadne príznaky. Objavila sa mi zihlavka a na základe testov zistili, že nemá D takmer vôbec. Ja osobne nevidím na sebe vôbec rozdiel, či pred rokom ci teraz. Teraz sú tomu 2 roky co sa to zistilo. Ale úprimne možno aj ta občasná bolesť kĺbov je spôsobená týmto, len som toto konkrétne neriešila. Riešim imunológiu. Inak sa cítim fajn, aj teraz som mala doma chorých 2x po sebe syna s horuckami, potom dcéru a manžela a ja som "klop klop" nechytila od nich nič.

Ja síce nie, ale z okolia znížená imunita, únava, rednutie kostí, vypadávanie vlasov.