Akné a rosacea
Dobrý večer,prosím pomôžte,v takomto stave mám tvár cca od februára.
V marci som navštívila kožnú,diagnostikovala mi rosaceu. Predpísala mi krém soolantra,podľa jej slov to mám ešte krásne,takže niečo učinnejšie mi nie je treba. Účinok žiadny. Niesom si ani istá správnou diagnózou. Príde mi to ako zápalove podkožné akné,ktoré sa ani nedá vytlačiť až kým takpovediac "nevyzreje" čo trvá aj 2 mesiace.
O dva týždne od návštevy kožnej mi opuchlo oko,nakoľko sa mi vytvoril v obočí vo vlasovej časti tzv.podkožný zápal,ďalší takýto zápal hned pod okom,čiže mi tlačili na oko a to opuchlo (posledná foto)
Je mi do plaču ako sa mi pleť dá sa povedať z večera do rána takto znetvorila. Nejaké rady prosím?Požiadala som aj obvodnú lekárku o odber krvi,všetko v poriadku.
Tak už neviem,kde môže byť chyba.

Kozna ti mala zobrat ster z toho. Moj maly ked bol este babo,tak sa mu na hlave spravilo jedno taketo zapalene podkozne. Bolo leto, myslela som najskor, ze z tepla. No zo dna na den sa mu po celej hlave porobili taketo velke podkozaky, dalsi den sme uz isli k dr, zobrala ster a veru vysla tam nrjaka bakteria, uz nepamatam nazov, ale bolo to nieco, co clovek len zriedka chyti a mavaju ju rastliny. Dala nam na to lokalne atb, ale zrovna vtedy dostal aj zapal mocovych ciest a bral celkove atb, tak neviem, ci aj tie nezaucinkovali, ale potom nam to zmizlo. Chod k inej koznej a trvaj na steroch, podla mna lokalnr atb minimalne
Napis do skupiny Zdravotníci na MK
@zuzana9415 dakujem,no nemam dojem ze to je rosacea. Da sa to aj nejakym inym vysetrenim na 100% potvrdit alebo vyvratit?Koznej som navrhla ster z koze,na to bola jej odpoved,ze na co,asi som bola moc mudra. Odporucila mi ocne vysetrenie. Citala som o tej rosacei,ja s ocami nemam absolutne ziadny problem. Tak isto ta cervena tvar pri rosacei pali,stipe,co mna nie. Jedine na dotyk ten zapaly su bolestive. Uvidim na kontrole ale ten krem soolantra mi nezabera.
Je to rosacea, ja to mam podobne keď je fakt zle. U mňa je hlavným spúšťačom stres, veľa cukru a pálivé jedlo. Pri tejto diagnóze je kozmetika jedna vec ale aj strava a psychická pohoda je extrémne dôležitá. Plus výsledky môžeš uvidieť až za niekoľko mesiacov. Veľa trpezlivosti 😉
A to ti nepredpísala zároveň aj nejaké antibiotika? Väčšinou sa predpisuje doxycyklin a pri určitej dávke (40 mg) sa môže užívať dlhodobo, kedže pri nižšej dávke nepôsobí ako antibiotikum.
Inak soolantra je fajn (asi najlepší krém ktorý na tento problém existuje), ale žiaľ nemusí zabrať okamžite.
A inak, vyzerá to ako rosacea. Máš navaly tepla? Máš začervenanie tváre? Ak áno, tak je skôr rosacea. Nič iné to pravdepodobne ani nemôže byť, kedže podobne sa prejavuje viac menej už iba seborhea (tá má ale aj iné príznaky) alebo možno nejaká kožná alergia.
@yoge nie,nepredpisala,podla nej to mam este celkom pekne na to aby mi predpisala tabletky. Hlavna vec,ze sa ma v praci pytaju,ci ma niekto dobil.
@yoge nemam ziadne navaly tepla,ani necitim teplo na tvari,nic ma nepali,nestipe,tak isto oci nestipu,nerezu,nepalia,ani nic. Tieto zapaly ked som uz videla,ze su takpovediac "vyzrete" som prepichla sterilnou ihlou a vytecie odtial hnis.
Tak hej zvykne to bývať aj horšie, ale to neznamená, že ti nemôže predpísať aj antibiotiká. Soolantra je ale ok tú používaj naďalej.
A nemôže to byť prípadne reakcia na nejaký krém alebo niečo podobné? Ak máš extrémne citilivú kožu, tak musíš ideálne používať neparfúmovanú kozmetiku napr Avene Tolerance Extreme alebo niečo podobné.
Ak však ako píšeš nemáš návaly tepla, tak to naozaj môže byť niečo iné ako napr. klasické akné. No zrovna tá soolantra funguje aj na hormonálne akné a takisto aj doxycyklín. Normálne sa jej potom spýtaj, či ti nemôže predpísať doxycyklín a uvidíš. Ak nie, tak choď za iným lekárom
@yoge idem 18teho na kontrolu tak jej to navrhnem a dakujem za radu.
niet začo 🙂 . A ešte ak môžem poradiť, vylúč mliečne výrobky (podporujú zápal) a obmedz glutén (múku) a ideálne aj obmedz cukry. Ide o to, že cukry a vysoko glykemické potraviny zvyšujú hladinu kortizolu (stresový hormón) a vysoká hladina kortizolu zas spôsobuje to, že sa pokožka viac mastí (čo vo výsledku môže spôsobiť zápaly)
A toto sa týka všetkých kožných chorôb nie len rosacey. Takisto aj akné reaguje na mlieko a vyššiu hladinu kortizolu, takže je úplne jedno, či máš akné alebo rosaceu skús si na to dávať pozor 🙂 .
Necitala som to tu cele, ale niekedy pomôže zmena lekára. Mám s tým skúsenosti v inej oblasti. A neviem ci na tento problém pomaha aj kozmetička, ale mne sa tak urobilo akné z ničoho nič po 30 tke a zbytočne som trávila čas u múdrych kožných čo mi nato dala len vody ktoré to zhoršili, ale dobrá kozmeticka ma dala dokopy raz dva
@ninka99865 ak má rosaceu, tak kozmetička jej to môže ešte zhoršiť (rosacea je v podstate hyper citlivá koža). Ale je možné, že to má naozaj "len" akné a vtedy by jej možno pomohla
Tiez bojujem s podobnym problemom(v miernejsej forme). Na koznom som nebola,len u kozmeticky a tiez mi povedala,ze je to rosacea. Ja mam navaly tepla a aj ma tvar svrbi. Citim svrbenie,pozriem do zrkadla a uz mam vyrazky. Uz som z toho zufala. Nemala som nikdy problemy a teraz toto .
@zuzana9415 soolantra, ale obsahuje ako liečivo práve ivermektin (1%), takže pôsobí proti demodexu.
A inak áno, býva to aj horšie, ale antibiotika sa predpisujú aj na miernejšie prípady (to ale záleží od doktora, v krajnom prípade predpisujú aj isotretinoin, ale to len ako posledné riešenie). A ako som spomínal, tak doxycyklín sa dá užívať aj dlhodobo 40 mg denne (Oracea alebo aj nejaké generikum) a nie len max 3 mesiace (100 alebo 200 mg)
@zuzana9415 áno ono to funguje, ale nie vždy v 100% miere a nie u každého.
Navyše ten demodex sa dá hubiť rôzne (nie len tým čo si spomínala alebo soolantrou). Dobre funguje aj síra (ale tá dráždi kožu) alebo napr. tea tree olej V zahraničí majú dobré skúsenosti napr. so ZZ cream, ale aj so soolantrou. Preto som spomínal, že soolantra je ok, vlastne to je asi to najlepšie čo jej mohla predpísať + možno ešte metrogel je celkom ok, ale to je lokálne antibiotikum (Metronidazole)
Ale demodex ako taký má každý človek, len človek s rosaceou ho má vo väčšom množstve. V podstate ten demodex ako taký nespôsobuje tie zápaly, ale baktérie, ktoré prenáša (on vlastne funguje ako taký prenášač baktérií). Preto zaberajú antibiotiká. A platí tiež to, že keď ho človek začne hubiť tak častokrát dôjde aj k zhoršeniu (dočasnému).
A ty to máš aktuálne v akom stave? Na akom lasery si bola? Tých laserov je samozrejme viac, ideálny je napr. V Beam, ale ten na Slovensku majú len v BA, Košiciach a tuším v BB.
Ou asi tá nepoteším ja to mám takto na celom chrbáte dekolte ramenách pod vlasami za ušami j dune tvár minto nezasahuje niekoľko krát som bola v nemocnici ležala na koznom spalili mi kožu strhli ATB som brala a vitamíny dieta ale nič nepomohlo nakoniec len endokrynolog a gynekológ robí mi to ovulácia hlavne takže HAK jediné čo mi pomohlo a ešte tehotenstvo vtedy som to nemala 🙈 ale ak vysadím HAK hneď sa to vráti a ostávajú jazvy a pigmentové škvrny takže nejak nemám na výber ...ale skúšala som aj prírodných veci strašné veeeela ale nič 🤷
Mne práve tá Soolantra veľmi pomohla, ale popritom som ešte brala Entizol a Zinok a Selén. Treba zmeniť lekára, moja prvá kožná lekárka bola taká, že si mám na to zvyknúť, že čo už má so mnou robiť. Teraz som objednaná na mezoterapiu, údajne, aj tá pomáha na rosaceu.
Ano, je to rosacea. Rosacea moze byt aj ocna (vlastna skusenost a je to neprijemne). Vyrad vsetko drazdive na kozi aj potraviny. Rosaceu zhorsuje aj travenie/intolerancie/alergie... Moje osvedcene pripravky: Toleriace odlicovacia emulzia LRP, Toleriane cistiaci krem LRP, Bioderma Sensibio Light. V pokojnych oblastiach sera Vichy Liftactiv, LRP Dermoalergo, Medik8 Calmwise. Na zaciatok vyradit mlieko ev. psenicu. Solantra je fajn aj Skinoren, ale chce to cas, kym sa plet uppkoji. Do oka Ocuflash.
@elenka74 mezoterapia na rosaceu? Uff podla mna nie dobry napad.
@katkine_terapie Máš s tým zlé skúsenosti?
@ninka99865 kozmeticka moze zhorsit rosaceu.
@elenka74 Mezoterapia sa môže vykonávať iba na zdravej pokožke a nie je vhodná v nasledujúcich prípadoch:
akútne alebo infekčné ochorenie kože,
cievne ochorenie kože / rosacea,
keloidné (vystúpené) jazvy,
akné, bradavice,
časté herpesy,
solárne keratózy,
cukrovka.
@katkine_terapie Ja som práve čítala. že môže pomôcť pri rosaceii, no ešte si to rozmyslím.
@elenka74 popozeraj toho viac, ja som zvazovala, ale po prestudovani viacerych zdrojov a konzultacii s mojou koznou som si to rychlo rozmyslela.
Ahoj, ja som bola presne takáto istá pred 2-3 rokmi, teraz už to mám ako tak pod kontrolou, tiež mam rosaceu už 6 rokov. Sú obdobia keď mám plet relatívne v kľude a su obdobia ked sa neviem pozrieť do zrkadla. Mám už nastavenú skin rutinu, a je to dosť náročné kým prídeš na to co tvojej pleti vyhovuje. A ďalšia vec je strava , veľmi dlho som zisťovala co mi škodí zhoršuje. Používam korejskú kozmetiku, la roche posay , jarischov roztok na ukludnenie.
@yoge mliecne vyrobky konzumujem ozaj sporadicky,nakolko mam intoleranciu laktozy. Donedavna mi nic nebolo a asi vyse roka bojujem aj s alergiou,neviem akou. Alergologicka ma odmieta dalej riesit,nakolko v zakladnych testoch (macka,pes,nejake druhy stromov a neviem co tam este bolo) som vysla negat. Takze moju alergiu nezistenu riesi ORL lekar. Uzivam Nestibil,ten je vacsinou vypadok,takze Omarit. Ja sa v noci budim na svrbenie podnebia,tak,ze sa musim nejakym predmetom poskriabat,usi ma svrbia. Kycham sice menej ako mam tie tabletky,ale aj tak je to o nicom... tak ci sa na zaklade toho aj ta tvar takto zhorsila,neviem.
To sa vazne dnes v 21 storoci neda zistit alergia?