icon

Ako diagnostikovať ADHD u dospelých?

lenkakollarova
21. feb 2025

Ahojte
Som dospelý človek a vždy som nejak tak bola nepozorná, hlavou v oblakoch, strácala som veci... a nejak tak vám dôjde že keď sa to deje len vám a aj keď sa snažíte aby ste boli zodpovedný, neprestáva to, je s vami niečo zle. Tak som bola že je možné, že mám ADHD. Nevadí, život ide ďalej, nepotrebujem to na papieroch, aby sa to dalo zvládnuť.
Lenže stalo sa, že som na vysokej a akože.. hrôza, strach. učivo je ľahké, učiť sa zvládam, ale už niekoľko krát som takmer poletela, lebo som zabudla odovzdať papiere, zabudla na stretnutia, niečo totálne nepochopila, bakalarku nestíham písať, teda mam ju napísanú, ale tie posledné úpravy a tie všetky maličkosti s ňou ma zabíjajú a netušííím ako sa idem učiť na štátnice a prijimačky na druhú vysokú. som v takom strese ako nikdy a v stave že okej, možno nejaký odborník by predsa len hodil. Skúsila som preplácaného psychológa lenže tam mi bolo povedané, že na diagnostiku som moc stará a že mi dá nejaký test pre vodičov či čo to a proste nebrala to moc vážne, už tam nechodím.
Viem že sú súkromníci, našla som nejakú firmu v Bratislave kde za to pýtajú 300 eur, lenže žijem cca 3 hodiny vlakom od Bratislavy, takže to moc pozitívne nevidím. Nemá tu niekto skúsenosť s diagnostikovaním ADHD v dospelosti? Neviete, ako postupovať? Už by som za ním cestovala, ak by to bolo niekde v rámci žilinského kraja. Lebo všade sa píše že "diagnostika je dôležitá, obráťte sa na odborníka" ale kde toho odborníka nájdem, to fakt netuším.
Ďakujem krásne za pomoc 🙂

biba_18
21. feb 2025
pribinak
21. feb 2025

3 hodiny vlakom je úplne v pohode.

oslo1
21. feb 2025

Ja cakam na diagnostiku ADHD. Mala som uz assesment cez telephone, teraz cakam face to face. I Nas sa cakam cez statne zdravotnictvo 2-3 roky u dospeleho cloveka.
Odporucam knihu And now it's makes sense, chlapec ma aj dobre podcasts a shorts.

ina2405
21. feb 2025

@oslo1 práve sa chystám tú knihu kúpiť, pretože naozaj to všetko teraz dáva zmysel.

oslo1
21. feb 2025

U Nas sa teraz o ADHD Vela hovori a teda musim povedat ze na tazkych oddeleniach ma ADHD vacsina sestricka, lebo by to inak nedali.
Ono, ked zistis, ze to adi mas, tak self help velmi pomoze.
A hlavne prestat maskovat, prestat byt people pleasers, zacat hovorim NO a prioritovat svoje potreby.
V robote mam obedobu prestavku, Sama so sebou, Bez pc a roboty, aby SA mi mozog ukludnil.
Ono je to zo zaciatku velmi tazke, ale treba zacat na sebe pracovat a hlavne tie 4 vevericky v hlave ukludnit. Tiez ukludnit anxiety.

ina2405
21. feb 2025

@oslo1 presne tak, úplne súhlasím.

ina2405
21. feb 2025

@oslo1 ja som pochopila až teraz, prečo som sa v niektorých situáciách veľmi trápila, a zároveň prečo mi práve moja profesia sedí. Ale tú hlavu sa stále snažím upokojiť, v tomto veku sa dá veľa vedome ovplyvniť, našla som si vlastné copingové mechanizmy, aj praktické techniky, ako si uľahčiť veci. Ten podcast mi otvoril oči. A oveľa lepšie chápem aj môjho syna, ktorý je má tiež adhd.

oslo1
21. feb 2025

@ina2405
Ano, uplne suhlasim.
Vsetky vyskumy ohladom ADHD su urobene na chlapcoch. O dievcatach a zenach SA teraz zacalo rozpravat.
Ano, sme vo veku, kedy si aj same pomozeme. Velmi by som chcela ist do mojho detstva a Sama sebs objat a povedat si, ze to dam. A nebyt vzdy Len debilom.
Moj syn nie je neuro divergent, nastastie. Ale ma velmi vysoku empatiu a v skole SA hlavne priateli s verbalnymi autistami. On ma taky pokoj v dusi, kdekolvel prideme, on je pacifier a ukludnit ostatne deti.

simsalabim
21. feb 2025

@lenkakollarova adhd diagnostikuje psychiater alebo neurolog. Tam sa pytaj. Moja dcera odporuca knihu How to ADHD a videoblogy tejto autorky, vraj jej velmi pomohli. Meno si teraz nespomeniem, Jessica Mac daco. A este pouziva nejake speci sluchadla, na tlmenie rusivych zvukov. Toto myslim https://www.loopearplugs.com/products/engage?ut...

oslo1
21. feb 2025

Sluchadla odporucam aj ja, mam Flare

lenusiatko
21. feb 2025

Mozes vyskusat aj lieky, predpise psychiater (ale nie metylfenidat, ak si diagnost. po 18), moja dcera uzivala Concertu (metylfenidat) a Atomoxetin, tvrdi, ze to tornado a splet milionov zachlpenych niti sa jej v hlave krasne upratalo, bohuzial mala mnozstvo zlych vedlajsich ucinkov, tak musela vysadit. Ale nevzdala sa, zacala velmi aktivne cvicit, denne 2 hodiny, vymazala si socialne siete, stopuje cas na mobile, vsetko si zapisuje, odciarkuje si splnene ulohy, sleduje si cas, je toho vela. Najviac ocenuje cvicenie a pohyb. Vyborne knihy pise Anders Hansen, svedsky psychiater, velmi jej pomohli. Treba sa zacat akceptovat, odhodit masking, ktory vedie k depresiam, najst si psychoterapeuta. Dospelaci to maju tazke (viem podla manzela), vsetci si myslia, ze z toho vyrastli, pritom to s tebou ide cely zivot. Za mna diagnostika ma vyznam v kazdom veku, ak ma cloveku pomocy, dala by som test aj na autizmus, tieto dve veci idu ruka v ruke, zodpoveda za to rovnaky gen.

biba_18
21. feb 2025

@oslo1 ako to funguje?

oslo1
22. feb 2025

@biba_18
Neuro diver people -adhd/autism's su citlivy na urcite zvuky, napr zuvanie zuvacky a tiez aj na zvuky vyssej frekvencie. Ja som napriklad pocula susedinu rusicku na lisky v zahrade, manzel jej bol povedat, tak ju dala prec.
Tieto sluchadla tlmia frekvencie a ked si clovek na ne zvykne, tak su super.

Este pri ADHD je aj insomnia, ale ze brutalna, Vela veci si neobleciem, lebo bud ma ominaju, alebo to neni priridny material .
Dost pomohla vysadenie ultra process food. Vynimocne jem vonku, vsetko varim a pripravujem Sama, aj chleba peciem.
@lenusiatko So vsetkym suhlasim, ja tiez si limitujem cas na screen time.

Inak SA traduje, ze ADHD clovek zmakne 40 hodinovy pracovny ukol za 4 hodiny, ale potom ma ADHD paralysis.

ADHD deti/ludia , su enocionalne pozadu 1/3 veku. To znamena, ze 9 rocna dieta Bude emocionalne na urovni 6 rocneho. Preto SA ani nedokaze zregulovat.

ADHD ludia nemaju mat domace ulohy, je dokazae, ze tam motivacia od ucitelky zohrava najvyssiu ulohu.

No, ale uz som SA rozpisala.

Ja som mala problemy cely zivot, ale az ked manzel zomrel, vtedy ma to dostalo do kolien.
Teraz viem, ze som nikdy nevola sprosta (mam vysoke iq), Len som potrebovala pomoct.
A toto bol ten dovod, preco som nechcela mat deti na Slovensku. Tu v UK SA s akymikolvek deti pracuje. Na Slovensku z nich robia difficult children. Tot moja skusenost.

lenusiatko
22. feb 2025

@oslo1 citas mi z duse, velmi ta chapem. Moja dcera presne takto funguje, vykony abnormalne, potom 12 hodinove spanky. A uz teraz tuzi odist z SK, lebo ten pristup je jedna katastrofa, ako nevieme nikoho trochu ineho prijat a zaclenit, az sa sama hanbim za nasu spolocnost, ako sme strasne pozadu. Nespavost ano, od narodenia des. Jedlo detto, idealne vsetko domace. Emocie kus velky problem, ale moja je aj AS, takze musi s tym vela pracovat.

carolynka
22. feb 2025

@lenkakollarova tych 300 EUR za diagnozu a 3hodiny cesty zas nie je az tak vela. Je to investicia do zdravia. Ak si na to musis nasporit, zatial sa skus samovzdelavat. Na YouTube je kopa blogov o adhd and women. Ak vies po anglicky, odporucam knihu Women and ADHD od Sari Solden. Ja som mala screening na ADHD a vysli mi vysoke hodnoty na innatentive ADHD. Mne pomohlo sa o tom vzdelavat, viac si vsimam veci, ktore robim,ako reagujem.gabor Mate ma zaujimavu knihu Scattered Minds. Nestotoznujem sa s jeho zavermi na 100% ale ponuka uzitocne vysvetlenia toho ako funguje ADHD mozog, emocie, atd.
Ja som v poslednej dobe zacala pocuvat audioknihy/ talks pri venceni psa, upratovani, vareni, obcas elektronicku hudbu pri praci a velmi mi tato stimulacia pomaha aktivivat zaujem o cinnosti, ktore ma nudia a do ktorych sa musim nutit. Na vyske som mala Vela problemov s odovzdavanim prac, takmer az fatalne, takze rozumiem. Ono sa to asi Este viac prejavi, ked zacnes pracovat, mozno budes mat rodinu, a budes zvladat veci tazsie ako neurotypical. Je dobre, ze sa snazis porozumiet Sama sebe, cim skor pochopis ako tvoj mozog funguje, tym lepsie pre teba a ludi v tvojom najblizsom okoli.

lenkakollarova
autor
23. feb 2025

@carolynka Ďakujem krásne za odpoveď 🙂

lenkakollarova
autor
23. feb 2025

@oslo1 Dakujem krásne za rozsiahle odpovede a dobré rady. Jednoznačne to s tou prácou vyskúšam 🙂

lenkakollarova
autor
23. feb 2025

Aj všetkým ostatným ďakujem. Držím Vám palce, nech sa aj Vám to všetkým podarí doriešiť a naučíme sa s trochu hlasnejším mozgom žiť 🙂

biba_18
23. feb 2025

@lenkakollarova ja som už nakúpila štuple sebe aj synovi ako radila @oslo1 . včera bol na obede a sme sa o tom trošku porozprávali - a že hej, môže to vyskúšať…

simsalabim
23. feb 2025

@lenkakollarova toto je ta knizka, co dcera odporuca, len ona ju ma v anglictine. A vraj super serial o adhd je anglicky A kind of spark.

https://www.martinus.sk/3132601-ako-zit-s-adhd/...