icon

Ako dlho môže trvať boj s rakovinou?

14. mar 2024

Ahojte, v rodine má jedna príbuzná 85 ročná rakovinu prsníka s metastazami na koži. Tento týždeň ostala ležiaca. Viem že je to individuálne,ale ak máte takú smutnú skúsenosť,ako dlho sa ešte v takomto stave tí ľudia môžu trápiť? Týždne,mesiace,rok? Je to hrozne pre ňu a hlavne pre maminu,ktorá ju opatruje...

autor
14. mar 2024

@majamat ale idem zatiaľ prestudovat

milanemila
14. mar 2024

Ked citam vase pribehy, ako sa vasi blizki trapili, tak je to strasne :( dufam, ze ked ja budem v takom veku alebo stave, tak uz budem moct rozhodnut o ukonceni svojho zivota a nie sa leziaca s plienkami trapit mozno roky :/

majamat
14. mar 2024

aspon si pozituj info, za to nic nedas.

autor
14. mar 2024

@milanemila je to hrozne, človek keď sa trápi zviera,dá ho utratiť,aby netrpelo, preto aby ukončil jeho trápenie a ľuďom sa pomôcť nedá a trpí celá rodina.

zena666
14. mar 2024

Zo skúseností sa tyždeň pred smrťou polepší.. potom pride zlom a už je to rýchle... cítia to každý to cítil ... potom sa ulaví všetkym aj ked to bolí.. ale už inak.

autor
14. mar 2024

@majamat teraz som volala s mamou,takže v žiadnom prípade oni nechcu. Takže asi tak. To je ťažko. To som vedela,lebo človek si rodinu pozná. Kde takéto cirkusy robiť aby tam chodila cudzia opatrovateľka,to určite nie.bodka. že niekto sa psychicky zruti,to ich netrápi.

autor
14. mar 2024

@zena666 veru toto máme tiež skúsenosť,ležiaci starký sa zrazu prešiel po izbe a na druhý deň zomrel.

siska25
14. mar 2024

Babku synovia ju teraz pred mesiacom dali uz do domova. Dlho vahali, ale uz to nezvladali. Ona este ked bola ok, nikdy tam ist nechcela. Lenze tym, ze je v tomto stave, uz 1,5 roka, je to dlho. Pred rokom lekar povedal, ze dlho uz nevydrzi a stale sa trapi. Ona ani nevie kde je. Mna vnucku uz nepoznala minule. Nevie ani, ze mam 4 deti. Skor si pamata, este ked bola mlada, imaginarne vysiva.....Pri rakovine to bude asi rychlejsie. Jeden moj ujo skoncil az v nemocnici sam so sebou a sam moj otec ma cukrovku. Obaja su uz dochodcovia.

autor
14. mar 2024

Ona že už úplne aj rozum stráca... Joj žienky ďakujem za rady,podporu,za váš čas. 💞

autor
14. mar 2024

@siska25 joj to mi je ľúto. Najhoršie je keď niekto tak dlho odchádza, východisko je aj ta iba tá smrť, neprajem nikomu toto prezivat

siska25
14. mar 2024

A este druha babka mala rakovinu creva, ako 78 rocna. Ta od diagnostiky, kedy jej zacali problemy zomrela do pol roka. O nu sa staralo 5 jej deti a dedko a mali co robit. Ona ale nezostala uplne leziaca. Asi len posledne 2 dni.

autor
14. mar 2024

@siska25 a to ste tak rýchlo našli domov?

autor
14. mar 2024

@siska25 to bolo rýchle, žiaľ to je lepšie v takých stavoch. Fakt nechcem vyznieť že prajem niekomu smrť,ale proste...😥😥😥určite chápete 😥

siska25
14. mar 2024

Nie oni ten domov riesili od septembra, ked jej syn skoncil na mesiac v nemocnici. Teraz pred mesiacom dostali miesto.

majamat
14. mar 2024

no poviem ti, niekedy treba byt ri starsich ludich nepkompromisny, bud to bude takto,a lebo takto... nedat moznost, ze toto nie.
je fakt, ze mozu byt tvrdohlavi a nemusia ustupit, ale teda niekedy sa fakt inak neda.

pieksamaki
14. mar 2024

Mame postihnuté dieťa ležiace v rodine .od narodenia....sú aj také rodiny....aj to je život...nie sme jediný.....žiť sa musí ďalej. Je skôr krásne že vie človek prijať aj koniec ....retrospektívne sa s osobou rozpravajte, aj si želá...spomínajte....s fotkami

autor
14. mar 2024

@siska25 aha, lebo oni ani do domova nechceli ísť, mame nedalo ich tam dať nasilu,jasné že všade sa čaká aj rok,takže teraz už nič z toho aj tdk

majamat
14. mar 2024

videl som zomierat velmi vela ludi. ked vylucim akutne stavy, ktore idu rychlo, tak niektori fakt zomeraju dlho a tazko. toto nikomu nezelam. a prajem si, aby raz bola mozna eutanazia.
clovek ktory je proti, mal by vidiet umierat ludi, viacerych, nie jedneho. smrt je prirodzena,a le pomahme si predlzovat zivot vdaka medicine, preco by sme si nepomohli ulahcit smrt.

autor
14. mar 2024

@pieksamaki obdivujem ťa a prajem veľa síl 💞

autor
14. mar 2024

@majamat úplne súhlasím v tomto s tebou. S obdivujem ťa,ja sa mŕtvych strašné bojím,ja by som to nedala psychicky sa starať o takých ľudí alebo byť pri nich v posledných minútach.

majamat
14. mar 2024

poviem ti, len mi je luto, ze doba sa vlemi zmenila. ja robim v socialnom zariadeni a casto ludia zomieraju v nemocnici.
my sme na zomieranie zvyknuti a u nas je to v pohode, no koli tejto dobe ludia odchadzaju z prostredia, ktore sice nie vzdy nahradi ich domov,a le apson je im zname, odchadzaju do prostredia nemocnice a tam zomieraju. je to skoda, ze nemozu byt niekde, kde to poznaju, kde su im zname hlasy a vzhlad personalu a hoci nas casto uz moc nepoznaju, ale podvedome im nie sme cudzi. niektori su u nas roky.

guudy
14. mar 2024

Autorka, mobilny hospic zabezpeci podporu pacientovi aj rodine, pripravi vsetkych na to, co vas caka... Ale najma, pomoze s tlmenim bolesti, liekmi proti vracaniu a pod. Mame to prezentuj nie ako pomoc jej, ale ako pomoc pacientke, aby sa citila co najviac v pohode. Nevidim dovod, preco by mal clovek zbytocne trpiet, ak nemusi…

danieli
14. mar 2024

Ak ste viaceri na starostlivost a dokazete sa v pripade potreby prestriedat, zvladnete to, ak vcera presla a dnes uz nie, tak to jednoducho bude uz len horsie, ale na druhej strane nic netrva vecne, prestane pomalicky prijimat potravu, lieky, velku cast dna prespi, neskor aj voda bude problem, telo sa pomalicky vypina…v tejto faze vsak mama potrebuje pomoct, lebo ozaj toto jeden neda, uz dvom je lahsie, my sme boli styria…

qrstxyz
14. mar 2024

To ma veľmi mrzí :( podobnú skúsenosť sme mali aj my v rodine, keď mojej babke diagnostikovali rakovinu pľúc s metastázami. Zomrela o štyri mesiace. Ten posledný mesiac bol najťažší, potrebovala už náplaste s fentanylom. Prajem veľa síl ♥️

martul
14. mar 2024

Preboha ale prečo, veď to je lekárka, príde, dá lieky, poradí, aj vám po psychickej stránke.

autor
14. mar 2024

@martul to nepochopi nikto,nič v zlom,to ja nepochopím,ale proste stará mama je taká a nikdy s ňou nikto nepohol. Proste najtvrdohlavejsi človek na svete.

autor
14. mar 2024

@martul tej tete to je už jedno asi,ale starká je tam generál takže tak. Ja byť mamou ja to takto netrpim ale mama je celý život pod jej nadvládou a vždy nakoniec ustupi

autor
14. mar 2024

@qrstxyz ďakujem,mrzí ma,čím ste si presli

deti95060810
14. mar 2024

keď tu tak čítam tie ťažké prípady tak vlastne môžem ďakovať Bohu zato, že moja mama sa dlho netrápila - síce mi vždy otec povedal čo ty vieš ako dlho sa trápila a ako ťažko pri zomieraní...
moja mama v pondelok ešte spolu so mnou behala po obchodoch, v utorok zavárala, pár dní pred tým zbierala na poli zemiaky...
v sobotu nadránom zomrela.
mama zomrela rýchlo, nečakane a pre nás všetkých to bola veľká rana... nikdy nechcela byť nikomu na obtiaž.... splnilo sa jej to.

autor
14. mar 2024

@deti95060810 veru ti poviem,je to síce šok,ale určite lepšie ako dlhé trápenie a pomalé odchádzanie