Ako dlho môže trvať úpal a nevoľnosť?
23. jún 2025
Ahojte asi som dostala úpal je mi nevoľno tak slabo a ráno som mala aj horúčky 38 koľko môže taký upal trvať? Zajtra mám ísť totižto do roboty ale neviem ako mi bude chcela by som jej dať čo najskôr vedieť aby potom eboli zbytočne problémy len momentálne mi je teda naozaj nanič v takomto stave by som nedokázala pracovať.
Mne je zle iba v ten jeden den. Odkvecnem do postele. vyspim sa a na druhy den uz je dobre.

Dobrý deň, tak treba sa hlavne poriadne zavodniť - vypiť veľa vody, najlepšie minerálku. Vyložiť si nohy hore, byť v chladnej miestnosti a v ten deň sa už nenamáhať... Neviem, píšete, že ste mali ráno teplotu - v horúčave ste teda boli skoro ráno alebo ešte včera? To mi celkom nesedí časovo. Ak pretrváva malátnosť, točenie hlavy alebo vysoké horúčky, zvážte, či netreba vyhľadať lekársku pomoc, či to netrvá príliš dlho a netreba Vám napr. infúziu. Inak ak je to len mierny úpal, ktorý zvládnete doma, mohol by pomôcť rehydratačný roztok, napr. Kulíšek. Ak to nemá súvislosť s fyzickou aktivitou / dlhým pobytom v horúčave, nemôže ísť o niečo iné ako virózu alebo pod.? Bolí Vás ešte niečo?
Inak k pôvodnej otázke ako dlho to asi trvá tak ja keď cítim, že som prehorúčená (ale to bol úžeh z práce na slnku), išla som hneď dnu do tieňa, napila som sa magnézie, zobrala som si vit. C a veľa som pila. Nachvíľu som dala nohy hore. Do pár minút prešlo. Inokedy som aj zvracala ale tiež po rehydratácii a asi 2hod. odpočinku v tieni to prešlo... Čiže ak je Vám zle od rána, zvážila by som príčinu ťažkostí. Nech sa Vám čím skôr polepší.
Ak si chcete prečítať viac o tom, ako vyzerá úpal a úžeh a aká je prvá pomoc, odporúčam tento článok: https://www.benulekaren.sk/priznaky-a-liecba-up...