Ako dlho trvá chemoterapia pri rakovine maternice?
Ako dlho ste brali chemoterapiu pri rakovine materníce? a ako často ste chodili na ňu? V akých intervaloch?
Dobrý deň, som tiež po operácii, zhubný nádor endometria a mám adjuventnú chemorádioterapiu, takže 3 cykly chemo každé 3 týždne, 23 ožiarov, 3 brachyterapie a následne ešte 3 chemoterapie.
Dobrý deň, som tiež po operácii, zhubný nádor endometria a mám adjuventnú chemorádioterapiu, takže 3 cykly chemo každé 3 týždne, 23 ožiarov, 3 brachyterapie a následne ešte 3 chemoterapie.
@tatulkam A to ako často beriete? Jeden deň a potom tri týždne pauza ? A aký stupeň ste mali toho nádoru?
@majkabr dva dni, jeden deň paklitaxel a druhý deň carboplatina, po 24 hodinách injekcia Grausustek na tvorbu bielych krviniek , kontrola krvného obrazu asi na 5. deň po chemo. Keď je všetko v rámci možností ok, tak na 21 deň zase. No ja som tie prvé tri cykly už mala, teraz končím ožiare, 23. v pondelok mám a potom brachyterapia a potom primárka podľa môjho stavu naplánuje ďalšiu chemo. No takýto rozpis mám ja, je to veľmi individuálne. Mala som FIGO 1A, ale zlé výsledky z molekulárneho rozboru nádoru, veľmi agresívna povaha nádoru
@majkabr dva dni, jeden deň paklitaxel a druhý deň carboplatina, po 24 hodinách injekcia Grausustek na tvorbu bielych krviniek , kontrola krvného obrazu asi na 5. deň po chemo. Keď je všetko v rámci možností ok, tak na 21 deň zase. No ja som tie prvé tri cykly už mala, teraz končím ožiare, 23. v pondelok mám a potom brachyterapia a potom primárka podľa môjho stavu naplánuje ďalšiu chemo. No takýto rozpis mám ja, je to veľmi individuálne. Mala som FIGO 1A, ale zlé výsledky z molekulárneho rozboru nádoru, veľmi agresívna povaha nádoru
@tatulkam A ako to zvládate býva Vám zle veľmi alebo ste schopná vykonávať prácu? Alebo len ležíte ?
@tatulkam A ako to zvládate býva Vám zle veľmi alebo ste schopná vykonávať prácu? Alebo len ležíte ?
@majkabr sú aj ťažšie dni, lebo ma bola kosti, kĺby, ale normálne sa dá fungovať, najhoršie po tej injekcii, ale u vás to nemusí tak byť. Vy máte aké štádium a už viete že budete mať chemo? A tiež aj rádioterapiu butete mať? Ja som mala robotickú operáciu v BB a vy? Brali vám aj uzliny?
Ja som ešte nemala operaciu idem v utorok a bojím sa , Ja idem do Trenčína. Uzliny vraj uvidia to sa napušta nejakou latkou alebo svetlom a podla toho sa uvidí, Vraj ma 1,5 cm ten nador ale viac nevedia . Napísane v histologii je že je dobre až stredne diferencovany. Ale tak čo vačšínou čitam tak skoro všetky ženy idu na chemo, A aj Vám vlasy vypadali vraciate?
Áno vlasy vypadali ale nevadí, hlavne aby liečba
zabrala. Áno nepúšťajú niečím, primár čo ma operoval mi povedal, že to je dobre, že sa ukázali tie sentinelové uzliny, mne ich vyhrali teda 6 strážnych uzlín a 3 sa zistili ešte z histologie takže dokopy 9 uzlín. Nebojte sa, treba dúfať, že všetko dobre dopadne. Prečo si myslíte, že budete mať chemoterapiu, už vám to naznačili?
Áno vlasy vypadali ale nevadí, hlavne aby liečba
zabrala. Áno nepúšťajú niečím, primár čo ma operoval mi povedal, že to je dobre, že sa ukázali tie sentinelové uzliny, mne ich vyhrali teda 6 strážnych uzlín a 3 sa zistili ešte z histologie takže dokopy 9 uzlín. Nebojte sa, treba dúfať, že všetko dobre dopadne. Prečo si myslíte, že budete mať chemoterapiu, už vám to naznačili?
@tatulkam Nie nenaznačili , že s pohľadu to vyzerá že možno ani nie ale tak dôležitá je histológia. Že to tak nevedia povedať že to je medzi 1 a 2 stupňom ale len s pohľadu. A histologie z kyretáže . Dôležité je čo výjde z histologie maternice... No bojím sa ale vravia že je to dobre celkom liečiteľná rakovina.
Vy poznáte aj prípady že neboli ženy na chemo keď mali zhubný nador?
A teda ako dlho rátate s tou liečbou čo Vám predpísali pol roka že budete musieť absolvovať?
Ak budú uzliny negatívne a nádor nebude agresívny tak by asi nemala byť, mne povedali na konzíliu, že keby nemám mutáciu p53 génu, tak by som nemala nič, len sledovanie, lebo teraz sa nádor vyšetruje imunohistochemicky a podľa toho sa nastavuje liečba, no pre mňa to bola rana, veľmi ťažko som to zniesla, celý čas mi gynekológ hovoril že budem mať len brachyterapiu a toto mňa odrovnalo. Tak ale bojujem, vy to môžete mať úplne inak. Moja mama je len v sledovaní s tou istou diagnózou ako ja, ale jej bol nádor ešte čisto v endometriu u mňa už zasiahol prvú polovicu myometria to je to 1A označenie
mne napísali že dobre ohraničený bez predpokladu infiltrácie 1/2 myometria. Ale ako Vy vravíte oni vravia same pozitívne veci a potom bum tak radšej sa pripravujem nato najhoršie. A aké ste mali príznaky? Ja som dosť silno krvácala pri menštruácii
Diagnozu mam že CA endometriii G1, CT1a NO
Takže to 1A tam mam aj ja takže asi pojdem aj ja
mne napísali že dobre ohraničený bez predpokladu infiltrácie 1/2 myometria. Ale ako Vy vravíte oni vravia same pozitívne veci a potom bum tak radšej sa pripravujem nato najhoršie. A aké ste mali príznaky? Ja som dosť silno krvácala pri menštruácii
@majkabr áno silné krvácanie, mne už z kyretáže bolo zrejmé, že bude chemo pretože tam už tie skratky a rôzne čísla napovedali, KI67 som mala 75, no to p53 mutácia to som tam mala písané, no vtedy som to ešte nevedela, že čo to bude znamenať. U vás to zrejme bude ok, keď aj lekár vám tak povedal. Môj obvodný gynekológ mi hneď povedal, že budem mať aj chemo aj ožiare, no druhý gynekológ primár v nemocnici čo mi kyretáž robili, tak že len brachyterapiu, iba mi naťahoval tak som prešla k inému do BB a ten, že to ihneď operovať vedel z kyretáže, že to agresívny hnusák
no ja neviem ja mam na histologii napisane SNOMED M83803
Neviem gynekolog ma poslal do Trenčína že su dobrí že maju certifikat europsky na liečbu rakoviny maternice. Sice že ten primar čo ho pre tu nemocnicu ziskal odišiel ale že uroveň si držia tak dufam že ma nedoriadia načisto.
42 mam .
Hlavne sa bojím aby som to nemala po iných organoch rozťahané
Dobre že si to tak viete užívať že isť na vylet ja iba revem a beriem tabletky na upokojenie
No ja už doktorom moc neverím , či len pekne nehovoria aby upokojili človeka a potom po histologii to na Vás všetko povedia a zažijete šok, A dovtedy su to pozitívne reči aby ste sa nezrutili z pravdy. Preto vravim radšej si začínam zvykať na to najhoršie aby som neostala v šoku.
Dobre že si to tak viete užívať že isť na vylet ja iba revem a beriem tabletky na upokojenie
@majkabr úplne chápem, ja som tiež neurol brala, ale nie dlho musela som chorobu prijať bez neho a navštívila som psychiatra, aby posúdil ako na tom som a nastavil mi liečbu pomocou ktorej sa snažím zvládať liečbu, samozrejme bez podpory rodiny ktorá ma ťahá zo dna na ktoré som padla. Ja verím že u vás to bude ten lepší prípad, predpokladám, že máte CT, RTG a USG spravené keďže už vás čaká operácia, tam už by bolo vidieť kebyže niečo nedaj Bože, musíte teraz byť silná a nech je to už čím skôr von všetko.
No ja už doktorom moc neverím , či len pekne nehovoria aby upokojili človeka a potom po histologii to na Vás všetko povedia a zažijete šok, A dovtedy su to pozitívne reči aby ste sa nezrutili z pravdy. Preto vravim radšej si začínam zvykať na to najhoršie aby som neostala v šoku.
@majkabr úplne chápem, ja som tiež neurol brala, ale nie dlho musela som chorobu prijať bez neho a navštívila som psychiatra, aby posúdil ako na tom som a nastavil mi liečbu pomocou ktorej sa snažím zvládať liečbu, samozrejme bez podpory rodiny ktorá ma ťahá zo dna na ktoré som padla. Ja verím že u vás to bude ten lepší prípad, predpokladám, že máte CT, RTG a USG spravené keďže už vás čaká operácia, tam už by bolo vidieť kebyže niečo nedaj Bože, musíte teraz byť silná a nech je to už čím skôr von všetko.
@tatulkam MR si pojdem zajtra po vysledky, CT nemám USG hej
Ináč odo mňa MR nechceli ani v Trenčíne že načo , že to sa odoperuje napichaju sa tie uzliny a Histologia aj tak najviac povie. Ale budem mať pre istotu.
V Martine najprv chceli ale tiež povedali že netreba potom že odoperuju aj bez
takže histologia je asi najpodstatnejšia

@majkabr to je veľmi individuálne....záleží od štádia ochorenia a od toho akú chemoterapiu ti nasadia.....nie je len 1 druh....