Ako fungujú lieky?
Asi velmi divna otazka o tomto case…ale premyslam o tom uz dlho😂 moznoma niektore vysmejete, no, ale mna by to fakt zaujimalo. Ked ma boli napriklad hlava, chrbat, zub…hocico a dam si liek, niekedy si dam panadol a inokedy mig 400. ako tie lieky vedia, kde to boli? ako je to mozne, ze vzdy alebo vacsinou to proste zaberie? dakujem a pardon ak sa pytam blbosti
Ja tiež nie som odborníčka ale podľa mna to tlmí celé telo nie len miesto bolesti. Akurát keď nás nič iné neboli, cítime účinok len na bolestivým mieste (dúfam že som to zrozumiteľne napísala)
@somtunovaa Lieky neúčinkujú na danú vec. Lieky na bolesť “umŕtvujú” receptory v mozgu ktoré šíria informáciu že nas boli noha alebo hlava. To znamena že ten problem tam je stale ale vy ho uz len necítite. Po nejakej dobe sa samozrejme účinok oslabuje a preto to bud zacne zas bolieť alebo to počas toho casu prebolelo uplne
a ak by ma napriklad naraz bolel zub aj koleno, zaberie mi liek na oboje?
Baby už odpovedali, že analgetiká príčinu bolesti v kolene či zube neliečia, iba spôsobia, že ju necítiš a ja si dovolím niečo málo doplniť, keby to niekoho zaujímalo 🙂 informácia o bolesti je sprostredkovaná signálnymi molekulami, ktorých produkciu katalyzuje určitý enzým a drvivá väčšina liekov od bolesti blokuje práve funkciu tohto enzýmu 🙂 takže áno, ak ťa bolia 3 rôzne veci a každá má vlastnú príčinu, lieky od bolesti zaberú na všetky, pretože všetky 3 bolesti sú sprostredkované rovnakými signálnymi molekulami, ktorých tvorbe liek od bolesti zabraňuje
Keď si dávaš tieto lieky, dávaš si nesteroidne antiflogistika- nesteoridne protizapalove lieky. Tieto lieky sú inhbitory cyklooxygenazy, to je ten enzým čo spomína kočka hore. Keď sa zablokuje tento enzým tak sa zablokuje vznik mediátorov zápalu-a zápal je to, čo ta boli. Takze my liekmi znizime zápal a tým aj bolesť. Jednoduchšie povedané. Nema to vôbec nič s regiónmi v mozgu. A tak isto to neutlmuje celé telo, len ten enzým. 🙂
@lenka_xy vďaka za opravu, ja som ani poriadne necitala o ktorých konkrétne hovorí, zhrnula som to do jedneho, každopádne inhibitorcyklooxygenazy to je a princíp je rovnaký 🙂 len nezníži zápal len výskyt nejakých prostaglandinov ktoré zohrávajú rolu v bolesti. To co si mali žienky z môjho komentaru hlavne odniesť je že s tým nemajú nič nejake mozgové centra a že si to predstavujú zle a teda ako to asi približne je.🙂
Na Instagrame sa tejto téme venoval účet očami farmácie. Bolo to veľmi zaujímavé čítanie
oha, dakujem, asi sa poniektore vyznate 🙂 sice neviem co znamenaju tie skratky NSAID a cyklooxygenaza, ale nevadi. baby a viete aj ze ako funguju ine lieky? vela tem je tu o antidepresivach napriklad. mne to pride zvlastne, ze dam si tabletku a uz nebudem mat depresie? (teda ja depky nemam, pytam sa vseobecne)
@gleep1
@lenka_xy ono to s paracetamolom nie je zdaleka take jednoduche 😁 praveze posobi aj centralne, aj ovplyvnenim inych drah
https://academic.oup.com/bjaed/article/14/4/153...
It is surprising that after more than 100 years, the exact mechanism of action of paracetamol remains to be determined. There is evidence for a number of central mechanisms, including effects on prostaglandin production, and on serotonergic, opioid, nitric oxide (NO), and cannabinoid pathways, and it is likely that a combination of interrelated pathways are in fact involved. 😉
Ide to do celého tela... a mozoček si vyberie 😊
Vacsina liekov je stavana tak, aby ovplyvnili co najviac to, co maju a co najmenej ine veci 🙂
Zaklad je vediet, co danu chorobu sposobuje na biologickej urovni. Napriklad zjednodusene povedane, depresiu (aj ked sa zda, ze je to len nejaka psychika) sposobuje nedostatok istej latky - serotoninu - v mozgu. Takze antidepresiva maju za ciel zvysit hladinu tejto latky v mozgu a priznaky depresie sa potom zmiernia.
Lenze vacsinou v organizme nema nejaka latka alebo biologicka draha len jednu ulohu, a preto jej ovplyvnenim liekmi sa mozu prejavit aj nejake neziaduce ucinky.
Ja mam zas opačnú skúsenosť - paracetamol mi nezaberie na bolesť vobec, Ibalgin trochu. Neviem či mam iné receptory alebo čo ale všetky tieto voľnopredajne lieky by som zažalovala za klamlivú reklamu a hlavne reklamy typu že na migrénu si dajte Ibalgin 400
Antidepresíva vychytávajú serotonin.Depresivnym ľuďom zle fungujú synapsie a nedodáva sa toľko serotonínu a preto majú ponuru náladu, problémy so spánkom.Serotonin a melatonin spolu súvisia, ak je jedného malo, tak aj druhého.Preto pri liečbe AD sa ako prvé upraví spanok
Aha, no vidim, ze je to zlozite. A kde najdem tie “receptory”? a ked je paracetamol iny ako ibalgin, je to teda steroid? dufam, ze nie taky ako su tie hormony….
receptory bolesti najdes vlastne v kazdom tkanive, ale okrem tychto receptorov existuje v organizme velke mnozstvo inych receptorov s uplne inymi funkciami 🙂
a teda skupina liekov bezne brana proti bolesti sa nazyva "nesteroidne protizapalove latky", lebo teda tlmia tvorbu zapalovych mediatorov, ako ti tu uz vyssie vysvetlovali. a nazyvaju sa "nesteroidne", lebo okrem nich sa na potlacenie zapalu pouzivaju aj steroidne latky (kortikoidy, su odvodene od telu prirodzenych steroidnych nadoblickovych hormonov), ale tie su na predpis a na ine indikacie ako bolest zuba 😉
@bmuller dakujem. ty si lekarka? 🙂 ci odkial to vsetko vies?
mozem este jednu otazku? lieky sa vraj nemaju kombinovat s dzusom alebo alkoholom. ale preco? je na to nejake vysvetlenie aj vedecky?
Čokoľvek čo vypijes okrem vody môže s liekom reagovať a meniť v ňom účinnú latku na niečo iné- niečo neskodlive čo len znižuje jeho účinok a v horšom prípade na niečo škodlivejšie- niečo čo ti moze dráždiť tráviaci trakt alebo iné orgány po strávení (najčastejšie pečeň alebo obličky), môžu vzniknúť alergény a vybudujes si na daný liek alergiu. Tak isto čokoľvek iné nez voda moze znižovať vstrebatelost a zas tým znižovať účinok lieku.
Všetky lieky do istej miery zaťažujú pečeň lebo tá ma za úlohu liek metabolizovat a z organizmu vylúčiť (spolu s obličkami alebo tráviacim traktom). Tak isto ma za úlohu metabolizovat a vylúčiť alkohol. Lieky plus alkohol príliš zaťažujú pečeň. Pečeň ma toho s alkoholom “veľa na starosti” a tým predlžuje účinok lieku lebo ho nestíha metabolizovat tak ako má. Predlžuje sa čas aj koncentrácia lieku v organizme. A samozrejme platí aj to hore napisane, že alkohol s liekom interaguje a meni jeho účinky.
Waaaw, inak zaujímavá téma, zas som sa niečo nové dozvedela
Budem rada ak ma niekto doplní alebo opraví ak som niečo zanedbala.
Ešte by som rada dodala že je veľa liekov ktoré sa berú s jedlom, napríklad už spomínané nesteroidy, lebo tieto konkrétne dráždia žalúdok- znižujú produkciu mucinu ktorý ho chráni pred traviacimi šťavami. Tak môžu vzniknúť žalúdočné vredy. Jedlo ma v tomto prípade teda ochrannú funkciu. Lieky sa teda berú na lacno ak tráviaci trakt nedrazdia a majú najvyššiu vstrebatelnost bez jedla. S jedlom sa beru vtedy, ked dráždia a chceme minimalizovať vedľajšie ucinky alebo ked chceme pomalšie vstrebavanie, alebo ak sa, naopak s jedlom vstrebávajú lepšie, môžu im v tom pomôcť napríklad tuky, ak sa v nich vedia rozpustiť a podobne. Preto vždy treba robiť tak, ako povie lekár alebo príbalový leták 🙂
v podstate ti @gleep1 vysvetlila, preco by sa alkohol nemal uzivat popri liekoch.
najlepsia je voda, no ten dzus sa mysli najma grapfruitovy, lebo ten ovplyvnuje metabolicke enzymy v peceni a tym moze ovplyvnit aj hladiny/ucinky mnohych lieciv.
co sa uzivania jednotlivych liekov tyka, najlepsie je precitat si pribalovy letak konkretneho lieku, kde sa uvedie, ci ma mat nejaky odstup od jedla, alebo naopak uzit s jedlom, a pod.
este jedna vec mi napada, treba si vsimat z hladiska napr. hryzenia alebo rozpustania liekov vo vode (ako to mnohi maju sklon robit), ci konkretny liek je obycajna tabletka alebo obalena povlakom, filmom. niektore lieciva su totiz citlive na silne kysle prostredie v zaludku, tak su chranene povrchovym povlakom, aby sa zacali rozpustat a vstrebavat az v creve. ked to narusime rozdrvenim alebo hryzenim, liek nebude mat potrebny ucinok. ale to je tiez vsetko popisane v pribalovom letaku ku kazdemu konkretnemu lieku 🙂
Dakujem vam 🙂

Nie som odborníčka, ale podľa mňa ti to ovplyvní časť mozgu, z ktorej ide ten signál bolesti...