icon

Ako liečiť vysunutú platničku a kŕče?

victoria121
10. feb 2025

Ahojte , chcem sa len informovať či má mal niekto rovnaký problém a ako ho riešil . Mam zistenú herniu disku hore uvedenych 10 mm a narušený obal, po hospitalizacii nastavených kortikoidoch môj stav zlepsil bolesti chrbta a do nohy zmizli avšak objavili sa bolestivé krce do sedacích svalov ktore sú tak silné že mám následne také krče v stehnách že sa polhodinu neviem pohnúť pripadne je ten pohyb extremne ťažký a bolestivý a po nejakej dobe sa to uvolní kým nepríde ďalší. Ma niekto skusenosť ďakhjem som zúfalá.

amazonka13
11. feb 2025

🍏 Victoria, odporúčam ti cvičenie SM systém, medicínsky si už podľa tvojich slov podchytená. Cvičenie bolo vytvorené rehabilitačným lekárom z Prahy, ktorý vyvinul metódu na predchádzanie podobným stavom v akom si aj ty, aj na liečenie súvisiacich diagnóz pohybového aparátu, ... metóda pomáha napr. mnohým pacientom predísť operácii... SM je zmes zdravotných cvičení s lanom, je to špirálovité cvičenie, zapája všetky svalové skupiny tela. Mám s ním veľmi dobré skúsenosti. Funguje. Nájdi si v svojom okolí odborníka, ktorý sa SM systému venuje, nauč sa ho cvičiť, keď pochopíš metodiku, budeš schopná pomôcť si aj sama. Držím prsty. Nech sa všetko trápenie vytratí . 🌞

muchotrafka298
11. feb 2025

Po 8 rokoch cvicenia Ti napisem len jedno. Nie je to cvicenie vhodne pre kazdeho. A tiez je to za mna najviac precenovane cvicenie. Casto je tu doporucovane, ja poznam velmi malo ludi, co s nim bez namahy dosiahli velke vysledky. Ano poznam takych, co skorigovali zle stavy. Ale cvicili 2-3 hodiny denne plus mali manualne techniky k tomu niekolkokrat tyzdenne. Je to cvicenie nesmierne narocne na spravne prevedenie cvikov.

strawberry0797
11. feb 2025

@victoria121 tieto svalové veci rieši uz fyzioterapia. Ideálne SM fyzioterapeut, ako bolo spomenuté vyššie. SM sa zameriava práve na pacientov s platnickami.

kacena4
11. feb 2025

ak mas prasknutu platnicku na mri ti museli zistit aj gi tlaci na miechu ak ano smer neurochirurg tu pomoze len ten. mne cvicenie nepomohlo az operacia

ivanabat
11. feb 2025

Mne pomohla najskôr liečba kortikosteroidmi, potom následne fyzioterapia, niekoľko x denne cvičiť, dlhé prechádzky, milgammu som užívala dlho a hlavne aj masáže. Kombinácia všetkých a kŕče som mala po zastabilizovaní liekmi iba v jednej nohe. Veľmi mi pomohla kombinácia uvedeného. Je to beh na dlhú trať.

oli18
11. feb 2025

Pochybujem, ze na herniu disku pomoze cvicenie. Cvicit treba, ked je clovek zdravy, aby herniu disku neziskal. Ja som mala a pomohla mi operacia. Tu netreba odkladat. Konzulovat stav treba priamo s operatermi, ktori vedia objektivne posudit stav.

ivanabat
12. feb 2025

@oli18 ja herniu disku mám a neurológ aj ortopéd povedali, že to na operáciu rozhodne nie je a mám cvičiť. To mi pomohlo najviac.

oli18
12. feb 2025

@ivanabat mna liecili 14 rokov ortopedi, rehabilitacni, aj neurolog, bola som aj hosputalizovana a nik mi o operacii nepovel nic. Az ked som bola konzultovat stav s dr., ktory taketo stavy denne operuje, pozrel snimky a povedal, ze treba operovat. Za mesiac ma zoperoval. Mala som vtedy 44 tokov, boli so mnou operovani ovela mladsi z celeho Slovenska. Suseda odkladala op do 65ky, mala velmi tazku a dlhu rekonvalescenciu. Kiez by ti cvicenie pomahalo po cely zivot 🍀

victoria121
autor
15. feb 2025

@amazonka13 ja SM system uz cvicim mesiac asi 2 tyzfne som bola v poriadku, a potom to začalo, nechcem sa vyjadrovat bola som.u dvoch neurologov u jednej primarky ktora povedala ze som mlada (29) to dam dokopy a aj tak by ma kvoli veku nezoperovali ... A druhy neurolog povedal ze v momente operacia ale ze musim schudnut na kost inac nic nehrozi ze by ma dato zoperoval 🙂
Ja chcem co najdlhsie ostat pri konzervatívnych liecbach mam malú 2 mesacnu dcérku a neviem si prestavit po operacii byt este nemožnejšia ako teraz 🙂

victoria121
autor
15. feb 2025

@ivanabat chodim.aj fyzioterapeutke ...

simsalabim
15. feb 2025

Skusila si aj McKenzieho cviky? Mne dost pomohli. A ako prva pomoc toto

https://www.youtube.com/watch?v=XpZvcmb0AqE

a toto

https://www.youtube.com/watch?v=5-mZEy_fdus
victoria121
autor
18. feb 2025

@simsalabim ano s fyzioterapeutkou sme skušali mna driek a chrbat a vyzerovanie do nohy nemma len krče v sedacej časti čo asi vyplyva z nejakeho nervu, nariklad mackenzie mne s tohto dovodu moc dobry denni lebo som mavala este silnejšie krče 🙂
Ta ulavova poloha je fajn kym mate bolest v chrbte co ja nemam na stahovanie svalov, krce v sadku mi to žial bohu nepomaha 🙂 ale dakujem za radu 🙂

victoria121
autor
18. feb 2025

Ale dakujem kazdemu za radi ... Pevne verim že cvičením sa čoskoro zbavim uplne bolestí aj tých krčov 🙂