Ako liečiť zvláštny ekzém na chodidlách?
Ahojte, stretli ste sa prosím niekto s takýmto exémom na chodidlách? Svrbí to, praská to a niekedy sa mi to zadrie až do krvi. Bola mi daná mastička Beloderm, aj sa mi 2 dni zdalo, že sa to lepší, ale potom sa to začalo veľmi roztahovať a už to mám aj po bokoch, na palcoch a idem sa z toho zblázniť. Ďakujem za každú informáciu

Podľa fotky by to mohol byt dyshidrotický ekzém.
https://etabletka.sk/dyshidroticky-ekzem-jeho-p...
Treba nájsť príčinu, prečo u teba vzniká.
Zvonku na natieranie mne pomáha zinkový krém od uriage.
@anonym_autor Je to dyshydroticky ekzém. Môže byť spôsobený chemikáliami, alebo aj napríklad nevhodným materiálom v topánkach/ponožkách. Sama s ním bojujem, aj keď nie až v takej akútnej fáze.
Treba ho najskôr akoby "vysušiť" a potom keď tie pľuzgieriky odpadnú, tak naopak premastovat. Mne sa na to vysúšanie najviac osvedčil čierny čaj. Uvariť silný čierny čaj a potom buď prikladať namočené obklady na nohu, alebo možno v tvojom prípade ja celé nohy don ponoriť, keďže to máš dosť rozlezene. Ten čaj aj upokojí a do pár dní by sa to malo začať zlepšovať. Ja to zvyčajne robím ráno a večer.
Tento ekzém je veľmi nepríjemny a viem, že je ťažké ho neskrabat. Ale pokus sa to nerobiť, nakoľko si ho len viac rozdrazdis a bude to ešte horšie. Pokiaľ sa to dá čo najviac vetraj nohy, aby sa to nepotili. Ja akonáhle sa mi spotia nohy, tak sa mi to zhoršuje. Takže v práci sa vyzuvam pokiaľ sa dá.
Potom keď sa ti to trochu vysuší, tak je dobre to zase mastit napríklad nechtikovou indulonou, aby nebola suchá t a pokožka a aby sa ti znova neurobili ložiská.
Ale v tvojom stave by som s tým možno šla aj k lekárke, lebo to máš celkom veľké. Ja mám len na 3 miestach zopár maličkých pľuzgierov.
@anonym_autor treba používať kvalitné bavlnené ponožky a kvalitné kožené topánky, nikdy nešetri na topánkach. Striedaj minimálne dvoje topánky aby mali čas vyschnúť od potu + ak sa ti moc potia nohy, nos do práce náhradné ponožky na prezutie.
Máčaj nohy v sóde bikarbóne a ošetri Bio kokosovým panenským olejom s 2-3 kvapkami tea tree oleja. Tento ekzém sa často objavuje aj na rukách, zhoršuje ho stres, môže sa šíriť z čreva, obmedz sladké a nasaď probiotika.
Dyshidroticky ekzém. Mám aj na nohe aj na rukách. Dala som si spraviť testy na potravinové alergie, vyšlo mi kravské mlieko, vylúčila som a je to oveľa lepšie. Treba pátrať, mne maste od kožnej vôbec na to nepomáhali.

Opat navstivit dr s tym, ze mast nepomaha