Ako mi môže pomôcť hospitalizácia na psychiatrii?
Mám 14 rokov, navštívila som viacerých psychológov a navštevujem už aj psychiatričku. Mám ťažkú depresiu (3 roky), samovražedné myšlienky, nedokončené pokusy o samovraždu, sebapoškodzovanie či problémy s jedením. Mám nastavenú liečbu, ktorá sa neustále mení, dávka sa zvyšuje, pridávajú sa nové lieky. Psychiatrička, psychológovia ani rodičia nevedia o tom, že som sa o samovraždu veľakrát takmer pokúsila. Rozmýšľam nad hospitalizáciou na psychiatrii, pretože to už nezvládam a takéto chvíľky, kedy si mám chuť pomôcť a neukončiť si život neprichádzajú často. Práve prichádzajú letné prázdniny a je to pre mňa ťažké obdobie.
Mohlo by mi to pomôcť? Ako sa tam dostanem? Ako prebieha príjem na oddelenie a ako to tam vyzerá, čo sa tam deje? Ako to ovplyvní školu? Môžem tam byť bez rodičov? Môžem tam ísť bez rodičov? Potrebujem odporúčanie od psychiatra alebo iného odborníka?
Mám pred tým rešpekt a je to rozhodnutie, ktoré mi pravdepodobne môže zachrániť život, preto kladiem toľko otázok.
Vopred ďakujem za každú odpoveď!!
Ale áno, určite ak by si bola hospitalizovaná tak bez rodičov.
Len ty.
potrebuješ odporúčanie od psychiatra ktorý ťa lieči. na odd psych. budeš bez rodičov . počítaj min. s týždňovou hosp.
Pravdepodobne sa bude u teba jednať o HPO, všetko čo píšeš do toho zapadá. V každom prípade sa porozprávaj so psychiatrom. Dá ti odporúčanie na hospitalizáciu. Hospitalizovaná budeš sama, bez rodičov na oddelení pre adolescentov. Trvá to 4 týždne, zvládneš to v lete a neovplyvní to školu. Budeš mať terapie, komunitu, ranné rozvičky, rátaj s tým, že telefón ti dajú 2x do dňa. Ale pomôže ti to určite.
@unknownn55 určite chod, pomôze Ti to! Držíme palce!
@unknownn55 je tu psychologická poradna, skus toto napisat aj tam, určite budu vediet lepsie poradit ako my. Mozno daju aj nejake tipy ze kam ist. Mas moj obdiv, nie kazdy to dokaze takto riesit. Drzim palce, nech najdes presne to co hladas 👍🏻. Su to tazke obdobia v zivote, ale su to len obdobia a tie maju zaciatok a koniec. A ty zivot pred sebou a v nom este plno plno plno krasnych prekvapeni.
Veľké Zálužie, pre mladých jednoznačne 🙂. Alebo najbližšia psych. klinika v tvojom okolí.
Má to význam v tom, že ti vedia nastaviť rýchlejšie liečbu a vidia reakcie na ňu, je to iné ako v domácom prostredí. Zároveň zistíš že nie si sama čo sa trápi, čo môže tiež pomôcť ak tam budeš v spoločnosti iných mladých ľudí. A oddelenie psychiatrie nie je tak sterilné ako bežné oddelenie, viac to pripomína domáce prostredie, ak ťa stabilizujú budeš môcť chodiť von, na prechádzky s rodičmi a tak. Jediná nevýhoda je že sú tam určité opatrenia čo príjemné nie sú, ale musia byť ako napríklad že tam nemôžeš mať ostré nožničky, môžu občas skontrolovať kvôli bezpečnosti tvoje osobné veci a tak. Ale ak to vidíš ako jediné riešenie a si nastavená tak, že budeš spolupracovať a chceš to, tak ti to môže len pomôcť. Určite to rieš s lekárkou svojou.
Psychiater vypise ziadanku a bolo by dobre povedat rodicom,ze sa chces ist liecit a to,co najskor. Lebo aj tam su dlhsie cakacie doby. Povedz psychiatrovi,ze mas samovrazedne sklony a sam ti navrhne ustavnu liecbu.
Najrýchlejšie sa tam vieš dostať tak, ze zavoláš 112 a povieš im o svojich samovražedných myšlienkach. Hneď príde pre teba sanitka a odvezú ťa. A teda podľa môjho študenta, ktorý to takto urobil, tam bolo super a velmi mu pomohli. Konečne chodí vysmiaty.
Je dobre, ze se ozyvas a hledas pomoc!
Ver mi, nejsi na to sama.
Je tady spousta lidi, kteri te zachyti, kdyz zacnes padat do diry.
Necekej, az se to nastrada, nadechni se a zajdi za rodici- mluv jasne- nezvladam to, potrebuju pomoc, potrebuju pomoc hned.
Pokud máš akutní sebevražedné myšlenky, rodice te neberou vazne, citis se v nebezpeci pred sama sebou a potřebujes pomoct:
1. muzes zavolat primo na cislo 112, prijedou pro tebe a odvezou te na psychiatrii - v tomto pripade k akutní intervenci nepotrebujes zadne doporučení lekare
2. muzes zavolat anonymne bezplatne na psychiatrickou linku pomoci: 0800500333
Web se spousty informaci: https://ipcko.sk/
3. dalsi pomocny web:
https://chcemsazabit.sk/kontakty-pomoci/
Myslim na tebe strasne moc, jsi silna, protože hledas pomoc!
ahojko, držím palceky nech sa ti podarí zlepšiť si zdravotný stav. po pravde je potrebné, aby si sa s týmto rozprávala s psychiatrom i rodičmi. ak mas samovrazebné úmysly treba radsej tomu predchádzať ako by bolo neskoro. poraď sa s rodičmi, povedz im ako sa cítiš a co by si chcela. školu ti to neovplyvní, ani keby si bola na liečení cez školský rok. keďže nie si plnoletá všetko budú musieť vybavovať rodičia, ako ti dievčatá vyššie píšu buď cez 112 a vezmú ťa ako akútneho pacienta, alebo cez psychiatričku a ona ťa tam odporučí, ale po pravde na toto by som sa moc nespoliehala ak je to akutne, nakoľko detských zariadení je málo a často sa čaká dlhé týždne na plánovanú hospitalizáciu. čo sa týka toho či ti to môže pomôcť URČITE ÁNO - najmä ak sa pre to rozhodneš sama a budeš rešpektovať celý plán liečby. držím ti palčeky, aby si svoje pocity a problémy dokázala povedať rodičom i psychiatričke a našli ste najideálnejšie riešenie, ktoré ti pomôže zlepšiť tvoju situáciu a naštartovať sa do nového školského roku. už len to že sa o to pokúšať (liečiť sa) je prvý krok k úspešnému vyliečeniu PS: ak by si mala akýkoľvek problém kľudne mi napíš ip môžeme pokecať aspoň cez kona držím ti palčeky
Povedz rodičom aj psychiatričke o týchto tvojich samovražedných myšlienkach.
Viac ti pomôcť , napísať neviem.
Nemám skúsenosť.
Ale držím ti palce.
@maca1984 Vedia o tom aj rodičia aj psychiatrička
Myslim na tebe strasne moc, jsi silna, protože hledas pomoc!
@elzu Ďakujem!!
@elzu Ďakujem!!
@unknownn55 procházím podobným s vlastní dcerou, proto vim, jak těžké to pro rodiče je, akceptovat, ze je vlastnímu dítěti takto zle…proto pokud mas dojem, že jsi na to sama, nebo ze ambulantní péče a podpora rodičů nestačí, obrať se přímo na odborníky. Posílám hodne sil!
@unknownn55 ahoj som vo veku tvojich rodičov a najprv ti poviem jednu dôležitú vec. Si VÍŤAZ už teraz ak si sa sama od seba rozhodla že sa na to dáš, ALE robíš veľkú chybu,že rodičov obchádzaš. Ja som tiež bola na psychiatrii a pred každým som to tajila a to nie je dobré, pretože tí najbližší ti chcú pomôcť a spolu s nimi to pôjde ľahšie ako potom to vysvetľovať a ešte nie si plnoletá, tak len to povedz rodičom a aj psychiatričke. Neutlačaj to v sebe. Už len to že si sa dala na to je jedno veľké plus a dobré znamenie, prosím 🙏 si ešte mladá, máš všetko pred sebou a uvidíš tam tá dajú do poriadku a bude ti zase dobre tak ak tí bolo a nebudeš sa viac trápiť. Ja ti poviem za seba len toľko, že neľutujem a dobre mi tam bolo, pomohli mi A aj som si kamošky našla. Nie si sama v tom len choď. Silno ti držím palce ✊ a z vlastnej skúsenosti ...čím skôr tým lepšie.

Povedz rodičom aj psychiatričke o týchto tvojich samovražedných myšlienkach.
Viac ti pomôcť , napísať neviem.
Nemám skúsenosť.
Ale držím ti palce.