icon

Ako na boj s trichotillomániou?

8. feb 2021

Ahojte, je tu ktosi kto má ten istý problém alebo máte kohosi v okolí? Ja s týmto bojujem praktický od kolísky, trhanie vlasov.. ta "bolesť" ma ukľudnuje, samozrejme, odnášajú si to moje vlasy, už som ich xyz krát malá vyholené, dúfala som, že to pomôže ale ako náhle narástli začalo to znova... Podpora od rodiny žiadna vraj mám slabé sebaovládanie a neviem si rozkazat, bohužiaľ je to silnejšie než ja... Viete poradiť ako si pomôcť? Poznáte niekoho kto sa "odnaučil"? Poprípade čo pomohlo vám? Už zvažujem aj psychologické vyšetrenie, hneď ako to bude možné ..

falbala132
8. feb 2021

no naozaj si myslim ze ked si v tomto nevies pomoct sama, tak uz jedine len ten psycholog.
a poznam, seba, pred 11 rokmi, trvalo to u mna asi "len" 2 mesiace, vyvoval to u mna stresovy faktor, no ked odisiel ten, odislo aj to, len u teba trva to uz roky, myslim, ze tam uz treba odbornu pomoc.

meluela
8. feb 2021

Urcite odbornika. Na tento problem sa pouziva vacsinou kognitivno-behavioralna terapia, zaberaju aj niektore medikamenty.

katkami123
8. feb 2021

Skôr sa čudujem, ze do teraz si tu pomoc nevyhľadala. Alebo ta rodicia rozobrali k psychlogovi ako dieťa.

paja003
8. feb 2021

.

autor
9. feb 2021

@katkami123 hľadala som ju najskôr v rodine ale tam to bolo bitie po rukách, neskôr som musela nosiť hrubú gumičky potravinársku a ak ma pristihli natiahnuť prasnut si po zápästí tak som to začala robiť ešte viac potajme ... ak som spomenula odbornú pomoc alebo iné čosi neexistovalo, vraj to mám len v hlave.. (áno, mám 🙈) nakoniec som to prestala vnímať ako problém...

meluela
9. feb 2021

ahoj, napis mi ip ked chces

katkami123
9. feb 2021

No teda, človek si rodinu nevyberá. Mozes to mat aj z nich kľudne, keď majú takýto prístup k riešeniu problémov, hodiť všetko na druhého a tráp sa... no comment

katkami123
9. feb 2021

A nie je hanba vyhľadať odborníka, dnes je to normalna vec, keby rozmýšľali, urobili by to dávno

autor
9. feb 2021

@katkami123 tak toto nezvládli ale iné boli úžasní, neviem prečo sa k tomu postavili tak 🤷🏻‍♀️ pátrala som aj po začiatkoch tohto "zlozvyku" (neviem, či je to správne slovo) nakoniec mi mamka povedala, že to mám už od perinky kde som sa upokojovala tým, že som sa hrala so snurkami, (žiadne cumel u nás nebol a nebola som ani kojena, tak som asi hľadala alternatívu 🤷🏻‍♀️) neskôr to začali byť vlasy..

katkami123
9. feb 2021

Tak to sa ťahá strašne dlho. Dôvodov môže byt veľa, hlavne prečo to robíš, píšeš, že ťa to upokojuje, možno ťa ako dieťa nechávali rodicia vyplakať, bez cumla, prsníku si si našla ako upokojenie vlasy. A tak ťaháš, keď cítiš stres. Ale môže to byt kľudne aj obsedantné spravanie. V tomto by ti pomohol odborník, lebo sama toto nie je možné dať.