icon

Ako najlepšie zvládnuť závraty a vertigo?

13. máj 2025

Ako by ste pocitili zavraty ked ich mate? Ja mam diagnozu vertigo a cervikokranialny syndrom a prejavuje sa to u mna tak ze citim akoby kolotoc v hlave za uchom aj pri lezani je to aj dost neprijemne a niekedy ma aj taha do strany. Čo vam na to najviac pomaha? ake lieky alebo aj cviky? Lieky beriem trochu pomahaju a zacala som teraz aj cvicit doma a mne sa zda ze to viac pomaha ako lieky.

radkaradix
13. máj 2025

ake cviky na to cvicis prosim ta?

lilianka28
13. máj 2025

Žeby začať brať predpísanú liečbu?
Teda bola by to veľká náhoda, keby o 2 príspevky nižšie písal niekto iný s takou istou diagnózou.
https://www.modrykonik.sk/forum/moje-zdravie/vidi-lekarka-vase-nevybrate-injekcie-v-systeme/

autor
13. máj 2025
@lilianka28

Žeby začať brať predpísanú liečbu?
Teda bola by to veľká náhoda, keby o 2 príspevky nižšie písal niekto iný s takou istou diagnózou.

@lilianka28 No stres hlavu hore 😉 beriem predpisanu liecbu a dakujem ze sa o mna tak zaujimas ♥️

autor
13. máj 2025
@radkaradix

@radkaradix Na nete mas kopec cvikov na krcnu chrbticu a plus cvicim aj na stacionarnom bycikli a orbitrek aj ked citim dost bolest aj pri cviceni ale potom sa to postupne zlepsuje raz je lepsie raz horsie

vkatush
13. máj 2025

Ja som chodila normálne na rehabky a pomohlo.

sense
13. máj 2025

U má najlepšie zabralo empleyho manéver. (Cvičenie) Prvé dva razy počas cvičenia mi bolo až na zvracanie, aj má hodilo späť na posteľ, potom už bolo dobré

A aké máš lieky? Mne síce dal niečo na zmiernenie zavratov ale pomohlo jedine cvicenie

sense
13. máj 2025
@radkaradix

@radkaradix daj si do YouTube empleyho manéver, sú tam videá ako cvičiť. Keď máš Vertigo, môžem len odporučiť

ivanakal
13. máj 2025

Mojmu otcovi toto diagnostikovali v Oktobri. Je to na dlhe pisanie, ale v skratke: nikto s nim dokopy nic nerobil - orl, neuro - iba lieky dali a cudovali sa, ze mu je stale na prd. Presli mesiace a stale zle, len si ho pohadzovali. Zacal chodit aj na rehab na vlastnu ziadost. Mama potom vybavila kliniku kde liecia zavraty tu v TN a uz potom po prvom raze mu bolo super. Tam mu urobili kadejake manevre. Este par krat tam potom bol a uz konecne dobre. Mame potom dali instrukcie, ked mu pride zle, aby cvicil toto.

https://www.youtube.com/watch?v=H2WTXSfAqss
sense
13. máj 2025
@ivanakal

Mojmu otcovi toto diagnostikovali v Oktobri. Je to na dlhe pisanie, ale v skratke: nikto s nim dokopy nic nerobil - orl, neuro - iba lieky dali a cudovali sa, ze mu je stale na prd. Presli mesiace a stale zle, len si ho pohadzovali. Zacal chodit aj na rehab na vlastnu ziadost. Mama potom vybavila kliniku kde liecia zavraty tu v TN a uz potom po prvom raze mu bolo super. Tam mu urobili kadejake manevre. Este par krat tam potom bol a uz konecne dobre. Mame potom dali instrukcie, ked mu pride zle, aby cvicil toto.

@ivanakal inak to je zvláštne že si ho takto pohadzovsli. Ja keď som šla k lekárovi so závratmi , spravil jeden manéver, to hneď nastúpili zavrate a strata stability a hneď že Vertigo. Na to mi potom povedal že lieky nie sú lebo to sú v podstate uvoľnené kryštáliky v uchu a musia sa dostať von z tých trubic v uchu a na to sú tie empleyho manévre. Že lieky len zmierňujú zavrate , ale neriešia problem
Dali mi cviky na papieri a následne som hľadala video na YouTube a presne podľa tohto videa som cvičila.

ivanakal
13. máj 2025
@sense

@ivanakal inak to je zvláštne že si ho takto pohadzovsli. Ja keď som šla k lekárovi so závratmi , spravil jeden manéver, to hneď nastúpili zavrate a strata stability a hneď že Vertigo. Na to mi potom povedal že lieky nie sú lebo to sú v podstate uvoľnené kryštáliky v uchu a musia sa dostať von z tých trubic v uchu a na to sú tie empleyho manévre. Že lieky len zmierňujú zavrate , ale neriešia problem
Dali mi cviky na papieri a následne som hľadala video na YouTube a presne podľa tohto videa som cvičila.

@sense to si mala stastie. Moj tato bol najskor 2 tyzdne v nemocnici, ze to ma z ucha. Najskor povedali, ze pojde na zakrok, potom mu aj tak nic nerobili, poslali ho domov s liekmi. A isiel na ORL a na neurologiu, ze o mesiac na kontrolu. Dokopy fakt nic, mama bola nestastna, tato hadam aj 3 mesiace so zavratmi, a chodili len na kontroly. A na Orl sa doslova len cudovali so slovami "to sa vam este nepolepsilo?" Proste nic nic... Az mama potom nasla na nete tu sukromnu kliniku na liecbu vertiga, v tej istej budove ako orl! Ale ti im to vobec nespomenuli.. a doslova sa tam musela prebojovat, ze ona si to vsetko uhradi len nech ich tam zoberu. Tak navela navela nasli extra skory termin. A este potom sa tam cudovali, ze s nim nikto nic nerobil. Az teda tieto manevre, ktore s nim oni robili zabrali.. keby mama nebola guuglila, tak chodia len od dveri k dveram.

sense
13. máj 2025
@ivanakal

@sense to si mala stastie. Moj tato bol najskor 2 tyzdne v nemocnici, ze to ma z ucha. Najskor povedali, ze pojde na zakrok, potom mu aj tak nic nerobili, poslali ho domov s liekmi. A isiel na ORL a na neurologiu, ze o mesiac na kontrolu. Dokopy fakt nic, mama bola nestastna, tato hadam aj 3 mesiace so zavratmi, a chodili len na kontroly. A na Orl sa doslova len cudovali so slovami "to sa vam este nepolepsilo?" Proste nic nic... Az mama potom nasla na nete tu sukromnu kliniku na liecbu vertiga, v tej istej budove ako orl! Ale ti im to vobec nespomenuli.. a doslova sa tam musela prebojovat, ze ona si to vsetko uhradi len nech ich tam zoberu. Tak navela navela nasli extra skory termin. A este potom sa tam cudovali, ze s nim nikto nic nerobil. Az teda tieto manevre, ktore s nim oni robili zabrali.. keby mama nebola guuglila, tak chodia len od dveri k dveram.

@ivanakal no mne tiež povedal lekár že to bude od ucha, ale keď ďalšie otázky čo všetko sa ma spýtali im nedávalo zmysel na iné diagnózy (keďže v stoji a pri chôdzi nič) a keďže zavrate som mala hlavne v ľahu pro otočenie v posteli a pri zaklone hlavy a pocit ako keby som bola "opitá" ...tak spravil jeden Manöver, našťastie na lehátku a pri zdvihnutí má svihlo rovno na lehátko tak diagnóza bola jasná ..
Akurát mi povedali potom ešte že to môže trvať až tri týždne kým to zmizne aj napriek cvičeniu ale mne to cvičenia pomohlo behom tyzdna