icon

Ako ošetrovať ranu po laparoskopii?

lolinka0191
25. apr 2025

Ahojte som po laparoskopickej operacii zlcnika, vyberali mi stehli v pupku a kedze som trocha silnejsej postavy mam pupok vo vnutry, nechali mi jeden steh aby sa rana nerozpadla ale aj tak mam tam otvor po stehu ktory mi vybral, prosim poradte mi s cim si to mozem osetrovat a niejake rady na rychlejsie hojenie, mne na chire tam dali tampon ale vecer tazko siel von prisusil sa k rane, miesto mierne postipkava, mate niekto s tym skusenost?

isis234
25. apr 2025

@lolinka0191 máš otvorenú ranu? Šla by som lekárovi.
Ak sa ti urobila jemná koža na stehu, maj to len volne, alebo v lekárni kupiť také malé štvorcové podušky a tým prelepiť, aby sa nedostala infekcia

lolinka0191
autor
25. apr 2025
@isis234

@lolinka0191 máš otvorenú ranu? Šla by som lekárovi.
Ak sa ti urobila jemná koža na stehu, maj to len volne, alebo v lekárni kupiť také malé štvorcové podušky a tým prelepiť, aby sa nedostala infekcia

@isis234 k lekarovi idem zajtra, oni mi stehy vyberali vcera

drnarovinu
25. apr 2025

Ahoj,
ak máš po vybratí stehu ešte mierne otvorenú ranu v pupku, je normálne, že sa to hojí trochu pomalšie – hlavne keď je pokožka vo vnútri vlhká a menej vetraná.

Kým pôjdeš zajtra k lekárovi:
– nelep to ničím priamo na ranu (žiadne vatové tampóny) – môžu sa prilepiť.
– Skús sterilnú štvorcovú gázu z lekárne, len voľne vloženú, prípadne prilepiť okolo pupka – nie cez stred.
– Nečisti to alkoholom ani peroxidom – ak, tak jemne čistou vodou alebo antiseptickým sprejom z lekárne (napr. Octenisept).
– Drž to suché a čisté – žiadne krémy ani masti bez odporúčania lekára.

Zajtra ti lekár povie, ako ďalej – zatiaľ to nevyzerá, že by to bol problém, len klasické hojenie v horšom teréne. Držím palce!

michaela329
25. apr 2025

Mne vždy kázali potierať betadinom a držať v suchu, vetrať. Prelepit do sprchy. Bola som na dvoch laparkach

krasneleto
25. apr 2025

betadine a na vzduchu ... ziadne prelepovanie

lucylaw
25. apr 2025

Ako už bolo písané,vetrať,neprelepovať a potierať Betadinom aj 3-4 krát denne..Mňa operovali laparoskopicky v januári,mám problém s hojenim rán,otvorila sa mi aj rana po cisárskom,aj keď mi raz vyberali znamienko tak sa mi to po vybratí stehov celé rozbehlo,tak som sa teraz po operácii na to špeciálne pýtala lekárky,čo mi vyberala stehy a odporúčala mi ten Betadine a pomohlo 🙂

lolinka0191
autor
25. apr 2025
@drnarovinu

Ahoj,
ak máš po vybratí stehu ešte mierne otvorenú ranu v pupku, je normálne, že sa to hojí trochu pomalšie – hlavne keď je pokožka vo vnútri vlhká a menej vetraná.

Kým pôjdeš zajtra k lekárovi:
– nelep to ničím priamo na ranu (žiadne vatové tampóny) – môžu sa prilepiť.
– Skús sterilnú štvorcovú gázu z lekárne, len voľne vloženú, prípadne prilepiť okolo pupka – nie cez stred.
– Nečisti to alkoholom ani peroxidom – ak, tak jemne čistou vodou alebo antiseptickým sprejom z lekárne (napr. Octenisept).
– Drž to suché a čisté – žiadne krémy ani masti bez odporúčania lekára.

Zajtra ti lekár povie, ako ďalej – zatiaľ to nevyzerá, že by to bol problém, len klasické hojenie v horšom teréne. Držím palce!

@drnarovinu ano vcera som vyberala v sprche ten tampon z pupka lebo velmi bolestivo siel von, kazdopadne sa prilepil a stipalo to riadne, dala som si do vnutra len tak jemne Inadine jeden pasik, dneska vybrala a dala novy

elz1920
25. apr 2025

Mám výborné skúsenosti s bionect krémom, akvitox sprejom. 1 x laparo žlčníka, 2 x sekcia.