icon

Ako pomôcť alkoholikovi, aby prestal piť?

teereezka1
14. apr 2023

Dobrý deň ako pomôcť alkoholikovi aby prestal piť? Nejaké tipy a rady. Ďakujem 🙏

mondolina
15. apr 2023

@bloger
no neviem ako to to napísať aby to nebolo pre teba drzé...
v dobrom motivovať znamená čo?
môjho muža som mohla motivovať koľko som chcela...tu máš dieťa, tu máš rodinu ...asi som sa dostatočne nemodlila🙈
keď nechce dotyčný nepomôže nič

bloger
15. apr 2023

@mondolina Máš to napísané v tom blogu. Stáť pri ňom a snažiť sa ho pochopiť.

0silvia0
15. apr 2023

Ja napriklad chapem preco clovek zacne pit, viem to pochopit, nikdy som ziadneho alkoholika ani myslienkou neodsudila. Dokonca nam pila kolegyna v kancli a dostala sa z toho, zacala novy zivot. Ale musela chciet. Musela prist ta spravna chvila, ta spravna konstelacia a ten pravy moment na sebauvedomenie sa. A ten je u kazdeho iny, u niekoho nikdy nepride. A pre okolie je mega vycerpavajuce stale cakat, dufat, skusat, presviedcat, prosit, povzbudzovat a drzat palce.

janetinka27
15. apr 2023

@jamimo ahoj, tvoj opis zariadeni je vystizny, vdaka zan, lebo ukazuje, ako velmi pevny system to mysi byt, aby fungoval.
Ale s tvojou poslednou vetou by sa urcite nestotoznil ani samotny o. Kuffa.
Iste vies, ze sa jedna o knaza a teda vsetko co kona, kona skrze lasku Jezisa. Kde berie silu, autoritu, mudrost? To su dary Ducha Svateho. Zivot krestana je modlitbou, kazde slovo aj skutok lasky a milosrdenstva su modlitbou. Modlitba = rozhovor s Bohom.
Boze, nevladzem, nechcem zit, som na dne, pomozte mi, to vsetko je modlitba alkoholika.
Aj clovek, ktory padne, nevydrzi, odide zo zariadenia, ostava v modlitbach.
Pretoze z krestanskeho hladiska nie je cielom nasho zivota uzdravenie z alkoholizmu, z trapeni, zo smutku, ale nebo.
Modlime sa teda, aby sa Boh zmiloval nad tymi, ktorych smrt zastihla nepripravenych.
Iste poznas prpad sv. Augustina a dlhorocnych modlitieb jeho matky Moniky.
Pises ze "Marián Kuffa a aj celý svet sa môže modliť koľko chce, ak dotyčná osoba nechce, tak zázraky sa nedejú na počkanie..." a tym si to cele zhodila, cely ten system pomoci, ktory funguje prave vdaka modlitbe, cize vdaka rozhovoru, vztahu a odovzdanosti Bohu. Zazrakom nemusi byt to, co si my myslime,ze zazrakom je, teda ze alkoholik sa uzdravi.
Zazrakom moze byt to, ako dokaze posobit laska medzi ludmi, charita, zlutovanie, obeta, odovzdanie svojho zivota do Bozich ruk, vzdavanie sa vlastnych predstav o svojom zivote, sluzba druhemu, laska k cloveku, ktory je spinavy, pachne, je zly, odmietnuty.

mondolina
15. apr 2023

@bloger
🤣 dobre
a keď sa to napriek podpore a porozumeniu nepodarí a slope ďalej, tak potom kto sa snažil málo?
ten alkoholik či rodina čo ho dostatočne nepodporovala? 🤔

bloger
15. apr 2023

@mondolina Pozri mne je ľúto čo si prežila. Ale nevysmievaj sa nikomu. Písala tu už aj
@janetinka27 a snažila sa to vysvetliť. Kto chce pochopí a kto nie bude len rýpať.

mondolina
15. apr 2023

@bloger
bavme sa o tvojej osobnej skúsenosti. koľko alkoholikov kvôli tvojej podpore prestalo piť.
ani ten jeden čo ho máte doma.

bloger
15. apr 2023

@mondolina Ten náš alkoholik už nepije. A to, že urobil v živote chybu neznamená, že sa máme na neho vykašľať.

mondolina
15. apr 2023

@bloger
a nemusí ti byť nič ľúto, ja som si život alkoholikom zničiť nenechala. a ani svojmu synovi.

mondolina
15. apr 2023

@bloger
nikde nepíšem že sa máte vykašľať na niekoho kto už nepije.
neboj uzdraví sa a nakráča do...

bloger
15. apr 2023

@mondolina už dlho a to či začne je už na ňom. Teraz chodí po nemocniciach a je rád, že nezomrel.

teereezka1
autor
15. apr 2023

@domiklik ďakujem za odpoveď 🙏no je to tak je to mlady 30 ročný chlap. Pije intenzívne 6 rokov pred troma mesiacmi bol na liečeni tam sa držal vyzeralo to ze to bude v poriadku, len to bolo podozrivé ze po čase prestal spolupracovať. Bol vo veľmi dobrom zariadení v BB. Žiaľ dopadlo to takto ze pôjde stále každý jeden deň, robotu ešte ma ale ktovie do kedy. Zničil celu rodinu a všetci sa trápime

mondolina
15. apr 2023

@bloger
koľko dlho? 🙈 veď povedz

bloger
15. apr 2023

@mondolina Nebudem už s tebou komunikovať. A už ma ani neoznačuj. Skončil som s tebou.

mondolina
15. apr 2023

@bloger
😉💋
keď sa začlení do života a začne aj pracovať, potom sa ozvi.

jamimo
15. apr 2023

@bloger úvodom rečnícka otázka : Ty si myslíš, že alkoholikom, narkomanom, gamblerom atď. nikto nerozumie? Nikde som nenapísala, že tým ľudom nerozumiem. Práveže si dovolím tvrdiť, že každá závislosť a sociálno-patologický problém má svoje korene a hlbokú príčinu. Možno už v prenatálnom vývine, v nepriaznivom rodinnom vzťahu a prostredí, v genetickom základe, výchove, v nešťastných vzorcoch správania a pozitívnom vzťahu, prístupu k alkoholu, v šikane, nešťastnej láske, neúspechu v živote, v nízkej sebahodnote, komplexoch z vlastného bytia, straty blízkeho... a ďaľších mnohých dôvodov. Od toho tu máme humánne a behaviorálne odbory a vedu, profesionálnu pomoc psychiatrov, psychológov, psychoterapeutov, sociálnych pracovníkov, adiktológov, kanisterapeutov, arteterapeutov, pracovných terapeutov, sociológov, sociálnu pedagogiku dobrovoľníkov, občianske združenia, svojpomocné komunity a spolky= prístupy, ktoré sprevádzajú závislú osobu cestou k uzdraveniu. Ak však dotyčný/dotyčná sama nechce, do toho cieľa nikdy nedôjde. Skutočne si myslíš, že nikto im nerozumie?
PS: čo to, som si odkrútila v sociálnej oblastii, v Žakovciach som pôsobila ako dobrovoľník.

bloger
15. apr 2023

@jamimo Ak si to čítala je to tam jasne vysvetlené. Podpora a láska rodiny to je základ.

jamimo
15. apr 2023

@bloger to je v poriadku. Apropó, poznáš pojem spoluzávislosť? Naštuduj si obšírnu tému závislosti, choď do praxe a potom si sebareflektívne odpovedz. Pekný víkend prajem.

viestta
15. apr 2023

Ale aj ine zariadenia funguju na rovnakom principe. Kuffa je knaz, to vela o jeho pristupe hovori. Lenze rovnako uspesne su aj ine zariadenia, neviem ako to napisat, ale "bezbozne" nie je vystizny vyraz. Tu ide o jeden a ten isty princip, je jedno aka ideologia za tym je. Je to vseobecny princip liecenia zavislosti. Mnohe neziskovky robia rovnako zasluznu pracu, len nie su tak medializovane aj Zakovce.
Rovnaky princip maju aj statne zariadenie pre liecbu zavislosti, rovnako pracuju aj vsetci psychiatri a vsetci odbornici, ktori sa liecbou zavislosti zaoberaju. A je uplne jedno ci ide o alkohol, drogy, lieky, gambling alebo akukolvek zavislost.
A vo vsetkych tychto instituciach ide len o to, na zaciatku musi pacient, klient priznat, ze ma problem. To je prvy krok, bez toho to nejde. Druhy krok je chciet to zmenit. To je rovnako dolezite ako to prve. Aka cesta sa potom vyberie je uplne jedno. Uspech zavisi od chcenia toho pacienta a chcenia tych, co mu pomahaju z toho von. Ti co mu pomahaju mozu sa aj za neho modlit kolko vladzu, ked on sam nechce so svojim problemom nic robit, je to rovnako marna snaha ako cokolvek ine co by robili ludia prizerajuci sa tomu ako si alkoholik nici zivot.

netti87
15. apr 2023

@teereezka1 Malo ktorym alkoholikom da sa pomoct.
Proste neuznaju ,ze potrebuju pomoc, a vela ani nechce aby bol lieceny. Zvyknu na taky zivot a piju kym neumieraju.
Moj otec bol stale taky, mal rodinu ,dom ,vsetko a pil a pil. Ked prisiel domov z prace to mal za prvy . Ale aspon pracoval cely zivot. Neprepil majetok ani peniaze, vzdy mal rezervu.
Vela sme aj dedili .
Nahle ,ako 56 rocny umrel na infart.
Rano este fungoval ,poobede isiel na oslavu ( 23 dec. ) Na vecer sa opil a uz ho nevedeli zachranit 😟

laura07
15. apr 2023

@ všetci 🤣

On tára 5 na 9. Ja som ešte nezažila jeden jeho príspevok, ktorý by bol k veci a aj niečo niekomu dal.

Neviem to ani parafrázovať, lebo to sa nedá udržať taká hlboká “myšlienka”.

Takze za seba hovorím, zbytočne pokusy. 🤷‍♀️

jamimo
15. apr 2023

@janetinka27 nemyslím si, že som celú snahu a fungovanie Žakoviec zhodila. (a iné zariadenia) Pôsobila som tam ako dobrovoľník. Ak niekto bránu zariadenia (hociktorého=liečebňu, útulok, nízkoprahové centrum, charitu...) opustil dobrovoľne, DOBROVOĽNE sa rozhodol pre život na ulici, v pazúroch závislosti, hladu, zimy, bez hygieny, odbornej, dobrovoľníckej a duchovnej pomoci. Tam by M. Kuffa skonštatoval : Bratia, sestry, modlime sa za neho... Možno za jeho slabosť, zlyhanie... napriek tomu tí ľudia zomierajú vo vlastných výkaloch pod mostom, opustených vagónoch, periférii miest a záhradných chatkách. Nikde som nekritizovala duchovnú podporu, vieru v Boha. Skonštatovala som fakt. Budem sa opakovať, ak by aj sám pápež ofukoval práškovým cukrom závislého človeka, a ON SÁM NECHCE, nič sa v jeho živote nezmení. A vieš kde skončí... vo vlastných výkaloch. Prepáč, ty nieže tomu nerozumieš (tomu, čo som napísala), ty tomu nechceš rozumieť... Prajem všetko dobré.

jamimo
15. apr 2023

@viestta veľmi dobre napísané. Vieš, ako sa hovorí, je horšie keď nechceš, ako nemôžeš! A v tomto vlákne sa našli jedinci, kt. nechcú pochopiť.😏

janetinka27
15. apr 2023

@laura07 ahoj, pozrela som si vsetky tvoje prispevky v tejto diskusii. Ani jeden prispevok nebol k teme, iba si zosmiesnovala rady a nazory inych. Kazdy moze mat svoju skusenost alebo napad, akym by to riesil. Mozno sa ti niektore cudzie odpovede nepacili, no ich cielom nebolo vysmievat sa, zhadzovat, boli napisane s umyslom pomoct, poradit.
Na co boli vlastne dobre tvoje prispevky? Komu pomohli a poradili?

mondolina
15. apr 2023

pracujem s ľuďmi bez domova, robím túto prácu cez 9 rokov.
za tú dobu som ich spoznala dosť.
sú takí čo sú na ulici cez 20 rokov....vybrali si.
za ten čas ich pár pomrelo, áno na ulici. tí šťastnejší v nemocnici v teple.
na prstoch jednej ruky viem zrátať tých, ktorí sa z tej ulice a alkoholu dostali...a veľmi si ich vážim, že to dali.
Tí ostatní si vybrali.

laura07
15. apr 2023

@janetinka27 Ach. Aby som využila písmenka na mobile.

Ty tu nejak pomáhaš, či? Neznášam, keď ma zatiahnu, tak ako sa podarilo tu, do debaty o náboženstve.

O tom, ako som mala otca na protilkoholickom a zas začal chlastat nebudem písať típkovi, ktorý sa za neho pomodli…A tebe tiež nie. 🤦‍♀️

janetinka27
15. apr 2023

@jamimo ano, citala som, ze si tam pracovala ako dobrovolnik, ale teraz si sama odporujes, lebo pises, ze ". Tam by M. Kuffa skonštatoval : Bratia, sestry, modlime sa za neho.."
Pricom predtym si svojimi slovami tvrdila "Marián Kuffa a aj celý svet sa môže modliť koľko chce, ak dotyčná osoba nechce, tak zázraky sa nedejú na počkanie..."
A teraz dalej tvrdis: "Budem sa opakovať, ak by aj sám pápež ofukoval práškovým cukrom závislého človeka, a ON SÁM NECHCE, nič sa v jeho živote nezmení. A vieš kde skončí... vo vlastných výkaloch"
Z coho vyplyva, ze ty si tam robila dobrovolnika, vsetka cest a vdaka za tvoju pomoc ubohym.
Ale neuverila si, ze Bozia milost je nad vsetkym, o com vie aj o. Kuffa, lebo vyzyva k modlitbe za toho cloveka,ktory odchadza. Preco by to inak robil, ak by ta modlitba nemala vyznam? Kazde dobrorecenie bliznemu Boh pocuje a dufajme, ze aj vypocuje.Tvoje predpovede o tom, kde ten clovek skonci nie su zarucene. Boh sa zmiluva aj nad slabymi a mozno tebe sa zda, ze ten clovek nechce, ale nikdy nevidis do jeho vnutra a nevies ako velmi je jeho duch poviazany a ze v skutocnosti on po tom uzdraveni tuzi, ale jeho slabost alebo pycha mu podlomia nohy.
A pycha nepostihuje iba alkoholikov, ale nas vsetkych. Dufajme teda v Bozie milosrdenstvo aj pre tych, ktorych povazujeme za stratenych a odsudenych na smrt vo vykaloch.

laura07
15. apr 2023

@janetinka27 😵‍💫

mondolina
15. apr 2023

@janetinka27
🤦‍♀️🙏

laura07
15. apr 2023

@mondolina sekta. Odchádzam.