Ako pomôcť dôchodcovi s úzkosťou a strachom?
Ahojte. Prosim potrebovala by som pocut nejake rady, vase skusenosti. Mam rodica, ktory je na liecbe tazkeho onko ochorenia. Vyliecenie je sice mozne, ale chemo sposobila velke neurologicke problemy, a taktiez cela ta liecba velmi silne psychicke problemy. Antidepresiva berie, az tak moc nepomahaju, ale nieco robia. Chodi k psychologovi. Ale moja otazka je, co ste robili vy ako ste mu/jej pomohli? Chodim tam kazdy den, staram sa, som stale k dispozicii. Ale uz aj ja mam dost, pravdu poviem.
Snazim sa zobrat von, aby myslel na ine myslienky, zije ale sam, (nema partnera). takze o to je to horsie. Ku nam byvat nechce ist, ale bolo by to mozno este tazsie aj pre neho aj pre nas.
Ale skor co ma zaujima, ak ste mali podobnu situaciu, co ste robili? Co pomohlo? Dakujem za kazdu radu, iny pohlad.
zaplat si poradenstvo u psychologa ten ti zahodinu vysvetli lepsie ako tisic tem na koniku
@aniele no nastastie nie som jedinym spestrenim, ale i tak, hladam kazdu moznu radu. Tvrdi, ze ti dochodci len o chorobach hovoria, preto tam nechce chodit. Ale aj tak to spravim, skusim nieco najst, clovek nikdy nevie
@aweramina ma psychologa, teraz potrebujem rady ludi, ktori to zazili u dochodcov, co vsetko vymysleli, cim pomohli. Ale dakujem i tak
zaplat SEBE poradenstvo u psychologa ten ti zahodinu vysvetli lepsie ako tisic tem na koniku
Tak mu teda nájdi taký kolektív, ktorý má nejaké aktivity a nie je čas na šťažovanie sa na choroby a lieky. Nech skúsi niečo kde sú kreatívne činnosti - ručné práce, maľba. Alebo prechádzky v prírode. Určite mal pošas života kamarátov/kamarátky (z rodnej dediny, zo školy). Nech sa s nimi kontaktuje, budú sa mať o čam určite baviť. Alebo v knižnici čitateľský klub. Ak sa človek chce začleniť - socializovať, tak si nájde spôsob ako. Ak nechce, nepomôžeš si.
ok mne v rovnakej situacii poradila psychologicka nadstandarne
@aweramina si ochotna sa podelit?

Nemáte nablízku nejaký stacionár, príp. klub dôchodcov a podobne, kde by sa mohol stretávať aj s inými ľuďmi? Nemuselo by to byť ani každý deň, len aby nebolo jedinou náplňou čakanie na teba a ty jediným spestrením dní.