Ako pomôcť obéznej matke s liečbou?
matka prisla s placom od diabetologicky, ze jej nechce predpisat lieky na chudnutie ani jej cih nedoporuca, matka ma 95 kg a 160 cm, odbornici vedia ze v tomto stadiu obezity, clovek uz sam neschudne menia sa pomery inzulinu, v tele prebieha zapal, drbnutej Plackovej a takymto liek predpisu ale 80 rocnej zene ktora nevie schudnut nie....to ma este 6 liekov na srdce!!! ako dalej postupovat ked chcem aby matku zacali liecit na obezitu, ktoru ako cohorenie ma?
@maciatkolulu kam presne? Bývam v dedine s asi 175 obyvateľmi, prácu mám 20m od domu. Rodičia bývajú o 9 domov od nás.
@peter0123 niekam,kde sú vitalnejsi ľudia,zjavne vám neprospieva prostredie ...
@maciatkolulu kam do rušného veľkomesta.kde dieťa neveznú do mš iba ako 5ročné, aby bolo treba do vtedy platiť súkromnú mš? Predať dom s veľkým pozemkom a za tú cenu kúpiť meste dieru, ktorú ešte budeme musieť ďalej splácať?
@peter0123 tak ja neviem,ale bývať niekde,kde je všeobecne známe,že sa umiera skoro,nie sú tam vitálni ľudia, dosť desivé. Inak zaujímavé,ja som si vždy myslela,že na dedine sa žije zdravšie,ľudia sú vitalnejsi,viac sa hýbu 🤷. Inak nepoznám jednu rodinu z ba,ktorá by dieťa dávala pre nedostatok miesta do škôlky od päť rokov. Možno priselci,čo sa neobťažovali meniť TP a tak. Ale domáci problém v mojom okolí nemali. Ale tak držím palce,aby ste sa viac hýbali a boli všetci teda zdravší...
nechcela si tie injekcie pre seba alebo na kseft? lebo neverim ze niekto komu na matke zalezi v tom veku a s chorym srdcom tlaci na to aby jej bol predpisany taky liek s vedlajsimi ucinkami ktory sa ludom v takom
veku uz nepredpisuje
@maciatkolulu koľko ľudí môže bývať v BA(so satelitom )aj prišelcami pol milióna? Porovnanie polmiliónového mesta a s dedinou v BBSK pánu Bohu za chrbtom kde je 175 obyvateľov. To ako porovnanie jabĺk s hruškami. Z toľkých ľudí poznať pár čo sa dožili vyššieho veku to je iba väčšia pravdepodobnosť.
Azda si nemyslíš že tunajší a tamojší majú napr. rovnaký prístup k zdravotnej starostlivosti?
@peter0123 jannevirk,myslím,že hej. Preboha,chces mi nahovoriť,že na dedinách sa ľudia v 21.storoci dožívajú menej,sú menej vitálni? No tak akože treba asi začať niečo robiť. A to je napríklad ten pohyb,čo som si myslela,že na dedine ho majú ľudia viac ako v mestach. Menej stresu,lepší vzduch a ono tu ajhľa. Ľudí to zabíja. Majú zjavne radšej sedieť doma,prejsť pár metrov a ísť si pýtať raz za pol rok tonu liekov. Hm
Autorka pokým neboli dostupné injekcie nevadilo vám, že má nadváhu?Ty nemôžeš určovať lekárom čo majú robiť.Najdi diabetológa a informuj sa.
@maciatkolulu ľudia na dedine sú viac aktívni ako v paneláku

@katica06 no napriklad moja starka, ak sa dozije, tak oslavi v lete 94 rokov. Ano, sama chcela predat byt pred par rokmi a ist do DSS. Covid na nu dolahol, lebo nemohla chodit na prechadzky, niekolko hodin denne sa zvykla prechadzat. Neustale bola v pohybe, cely zivot a tazko pracovala manualne. Rozum ma dobry, uz sice chodi s choditkom teraz, posledny rok a nepocuje. Ale inak do tej 90-ky bola velmi vitalna. Aj druha stara mama, sice stale ju cosi bolelo, aj starkeho, ten sa nikdy nestazoval na ziadnu bolest a manualne makal do posledneho, az ho skolila rakovina. Starka prezila infarkt a vyse 10 rokov po nom este zila a chodila do zahrady a ked sa uz nedalo, tak aspon na dvor po rovinke. Neviem, toto je v genetike a v zivotnom nastaveni.