icon

Ako prebieha gastroskopia?

anudlka123
12. jún 2025

píšem sem, pretože s tým nemám žiadne skúsenosti a ani nikto v mojej rodine si tým neprešiel. Mám z toho strach, najmä z toho, že budem musieť prehltnúť nejakú kameru.
Mohli by ste mi, prosím, napísať, ako to prebieha a aké to vlastne je? Budem vďačná aj za vaše osobné skúsenosti.🥹

thereisabear
12. jún 2025

@anudlka123 oveľa horší je stres predtým, ako samotné vyšetrenie. To je nepríjemné, ale nebolí. Bude ťa napínať, ale nemáš čo zvracať. To je celé.

unicornlady
12. jún 2025

V niektorých prípadoch ponúkajú aj uspať. Ale to musí byť to gastro asi v nemocnici.

martinka17
12. jún 2025

Je to vrcholné nepríjemné vyšetrenie, druhý krát som ho odmietla bez liekov, tak to bolo hnusné, nekonečných "je to 10 minut". Ale každý civilizovaný lekár ponúka oblbovak, nemusis mať hneď nakrozu, o ničom nebudeš vedieť.

pumpkinpie
12. jún 2025

@anudlka123 mne dali do hrdla taky umrtvujuci sprej. Neboli to, je to chvíľu trochu nepríjemné, absolvovala som to 2x. Prvý krát úplne v pohode, druhý krát bol doktor taký roztržky dáky a zjavne to chcel mať rýchlo za sebou tak to nebolo veľmi príjemné ale našťastie bolo hneď potom. Základ je počúvať co ti hovoria, kedy máš prehltnúť tu hadicku. Keď budem musieť ísť ešte raz priplatim si za tenkú hadicku. Robia to inak aj cez nos.

nellyuana
12. jún 2025

@anudlka123 skus sa spýtať dr.ci neumožňuje spraviť úkon v "narkoze". Ja som bola uz asi 5x normál a teraz som bola v utorok, ma uspali na 10minut, nič som necítila a tak dobre som si dávno nepospala 😁 isto je to lepsie ako sa trápiť s prehltanim hadice

slniecko39
12. jún 2025

Dobrý deň, endoskopia horného tráviaceho traktu je veľmi dôležité vyšetrenie, ktorého hlavnými cieľmi sú diagnostika a prípadne aj terapeutický výkon alebo odber vzoriek na histológiu. Endoskop je flexibilný optický prístroj, ktorý sa zavedie do lúmenu tráviaceho traktu cez ústa. Veľmi dôležitá je príprava pacienta - pred endoskopiou žalúdka a duodena je potrebné byť aspoň 8 hodín pred výkonom nalačno. Ak pacient užíva lieky na riedenie krvi, treba sa vopred informovať, či ich má v deň vyšetrenia vysadiť. Samotné vyšetrenie potom prebieha tak, že si ľahnete na ľavý bok. Predtým sa Vás opýtajú alebo sa môžete sama opýtať, či Vám dajú nejakú analgosedáciu. Pri väčšine pacientov čo som videla stačil sprej na znecitlivenie hltana, keďže bol lekár skúsený odborník. Na ústa sa dá špeciálny držiak na hadičku. Hadičku tam zasunie lekár, takže vy len musíte urobiť taký väčší hlt. Toto je pre mnoho ľudí tá najnepríjemnejšia časť, potom už len môžete pociťovať tlak z toho, že sa vzduchom nafúkne lúmen tráviacej trubice aby bol dobre prehľadný. Práve preto Vás môže počas vyšetrenia napínať alebo sa Vám bude grgať - je to úplne normálne a pomôžete si správnym dýchaním nosom a počúvaním pokynov personálu. Lekár cez video vidí sliznicu a hľadá podľa Vašich problémov údajných v anamnéze / správe z predchádzajúceho vyšetrenia vredy, zápal, lézie, polypy, krvácanie, varixy a iné patológie. Po ukončení vyšetrenia sa hadička už len pomaly vytiahne, čo ide pomerne ľahko. Pacient si ešte chvíľu poleží/posedí, čo záleží aj od toho, či bola /nebola použitá sedácia. Ak sa použije sedácia, nemôžete asi 12-24 hodín šoférovať a musíte si zabezpečiť odvoz. Držím palce, aby vyšetrenie prebehlo v poriadku

zuz0110
12. jún 2025

Mne najprv nastriekali sprej do hrdla, to bola pre mna ta najhorsia cast. Mne okamzite vystreli jazyk a blokuje hrdlo, mam strasne silny davivy reflex. Ale potom mi zaviedli kanylu, pichli midazolam, polahli na bok a do ust pichli naustok. Pamatam si len moment stresu, ked sa blizil doktor s tou hadickou. A potom si pamatam az ked ju zo mna tahal, ako strasne sa mi grgalo a ako som slintala. Takze za mna oblbovak je cesta. Mojej mame robili kedysi 10r dozadu bez a ma traumu doteraz z toho. Ja si nepamatam, takze pohodicka.

anudlka123
autor
13. jún 2025

Dnes som tam bola, aby som sa viac poinformovala. Povedali mi, že mi dajú oblbovák – aký je to pocit s tým? Cítiš všetko, alebo máš proste výpadok?

martinka17
13. jún 2025
@anudlka123

Dnes som tam bola, aby som sa viac poinformovala. Povedali mi, že mi dajú oblbovák – aký je to pocit s tým? Cítiš všetko, alebo máš proste výpadok?

@anudlka123 nič nebudeš cítiš, vidieť, ako by si spala. Viem kedy mi pichli a potom až keď lekárka povedala hotovo. Poriadne som sa spamätala až v aute asi o pol hodinu neskôr.

jamidea
13. jún 2025

@anudlka123 ja som bola 3x a povedala by som skoro, ze v pohode. To grganie a slintanie je asi tak ako slintanie u zubara, rata sa s tym, je to normalne. Isla by som kludne znova. Napr.na kolono sa chystam uz cca 10rokov, aj som mala papier na to, no netusim, ci niekedy pojdem. Ak, jedine v narkoze, no mam paniku z lekarov, takze mi asi nik neda predoperacne vysetrenie a odporucenie na narkozu, lebo mi ide tlak vyletiet u mudr.

balerina2025
13. jún 2025
@jamidea

@anudlka123 ja som bola 3x a povedala by som skoro, ze v pohode. To grganie a slintanie je asi tak ako slintanie u zubara, rata sa s tym, je to normalne. Isla by som kludne znova. Napr.na kolono sa chystam uz cca 10rokov, aj som mala papier na to, no netusim, ci niekedy pojdem. Ak, jedine v narkoze, no mam paniku z lekarov, takze mi asi nik neda predoperacne vysetrenie a odporucenie na narkozu, lebo mi ide tlak vyletiet u mudr.

@jamidea je aj analgosedacia slaba, kde nepotrebujes predoperacne. bala som sa velmi ale som rada ze ma pozreli.

anudlka123
autor
15. jún 2025
@martinka17

@anudlka123 nič nebudeš cítiš, vidieť, ako by si spala. Viem kedy mi pichli a potom až keď lekárka povedala hotovo. Poriadne som sa spamätala až v aute asi o pol hodinu neskôr.

@martinka17 Takže vôbec nič necítim? Alebo má človek výpadok už od chvíle, keď mu dajú injekciu

martinka17
15. jún 2025
@anudlka123

@martinka17 Takže vôbec nič necítim? Alebo má človek výpadok už od chvíle, keď mu dajú injekciu

@anudlka123 nič nebudeš vnímať, ako náhle príde injekcia tvoje vedomie si dá pauzu.

balerina2025
15. jún 2025
@anudlka123

@anudlka123 mne dali injekciu a potom su uz len pamatam ako som sla zo zakroku ale mne robili aj kolon oskopiu naraz
zo zazkroku si VOBEC nic nepamatam.

anudlka123
autor
17. júl 2025

Tak ako to dopadlo… ufff. Oblbovák mi nakoniec nedali, ale som aj rada – sprej úplne stačil. Ani som nevedela, a už som to mala v žalúdku. Proste paráda. 😂 Stres bol horší než samotná gastroskopia

evagurinova
9. nov 2025
@jamidea

@jamidea
@jamidea dobrý deň prosím vás keď ste boli tri krát ako dlho ste mali odstup od prvého vyšetrenia a išli znova druhý krát ďakujem