Ako prekonať stav, keď na vás príde tetánia?
Ahojte. Chcem poprosiť o radu. Asi pred pol rokom mi zistili tetanický syndróm - chronický. Ruky a nohy mi zatiaľ chvalabohu nevykrúcalo, ale keď to príde, sú to strašné stavy. Neviem čo robiť. Sú to stavy, kedy neviem či odpadnem, či ma preženie, či budem vracať, či mám kričať, pulz aspoň 130, hviezdičky nad hlavou a tlkot srdca až v ušiach a mravci po celej tvári. Je to fakt nepríjemné.Prichádza to raz za týždeň, hlavne večer. Jediné čo mi ako tak pomôže je vaňa s teplou vodou. Neviem prečo, ale teplá voda mi pomáhala aj v čase tehotenstva, keď mi bývalo zle. Vo vani presedím aj hodinu. Ako to prekonať? Občas to trvá i 2 hodiny. Magnézium i kalcium si dávam preventívne. Dýchanie do sáčku mi vôbec nejde, mám z toho závraty. Poradíte mi, ako prekonať tento stav čo najlepšie a najrýchlejšie? ďakujem.
Ahoj tetaničky 🙂) tak mala som druhy zachvat u zubara 🙂 dost trapne som sa citila- nebojim sa zubara, v pohode vsetko povrtal a ked zacal blombovat mala som pocit ze mam uz dlho otvoene usta a ze sa mi neda dychat potrebovala som sa predychat a on i nedovolil lebo ma rozpracovanu blombu - otras- trpli mi usta , ruky a myslela so ze odpadnem a uz sa nikdy nepreberiem- pzatala som si sacok na predychanie a on mi ho odmietol dat , ze vsak to prejde- tak som si len v duchu opakovala- klud, pomaly plytko dychaj, klud,... no a po chvili to preslo- tak a teraz som sa zacala bat chodit k zubarovi koli tomu ze ma tam chzti tetanicky zachvat z dlho otvorenych ust...
Ahojte, dnes ma v noci brala rzp - čka do nemocnice na vyšetrenia. Mávala som tetanické záchvaty, vedela som o nich, vždy som si dala mg a pomaly to prešlo. Teraz neprechádzalo a navyše sa k tomu pridalo strašné točenie hlavy a mihanie pred očami. Mala som pocit že mi oči behajú doprava a dolava velkou rýchlosťou. No hrozné. Napichali mi tam do žili mg, šupli niečo na uvolnenie a ešte jednu injekciu. Chvalabohu to prešlo akurát sa cítim, ako keby po mne prešiel tank.
Ahojte vsetci 🙂 ako tu citam vsetky vase prispevky ,vidim,ze nie som sama co ma taketo problemy.Moj prvy zachvat bol v sobotu vecer ,ked mi nahle prislo velmi zle (zacalo sa mi zle dychat,krce v zaludku a neskor prislo aj neprijemne trpnutie ruk,tvare) .Velmi som sa zlakla a moji rodicia tiez,tak mi pre istotu zavolali zachranku.Ta mi hned dala magnezium a samozrejme si ma nechali na pozorovanie .Absolvovala som vela vysetreni(hlavy,obliciek,stitnej zlazy,neurolog,ekg) a nic mi nezistili a vraj mam vsetko v poriadku.So sklonenou hlavou som odisla z nemocnice,kedze som nevedela co mi je a az do prepustacej spravy mi napisala aj vysetrenie na tetaniu .Den pred tym som mala "party" samozrejme alkohol nebol vynimkou a v nemocnici vsetko pripisali tomu,ze som mala tazky vecer .Osobne si nemyslim,ze to bol dovod,ktory mi toto sposobil .Na vysetrenie som objednana a uvidim ci trapi aj mna tetania.Moj zachvat sa od vtedy neopakoval,ale velakrat za den pride na mna stav,kedy nemozem dobre dychat a samozrejme hned stres.Davam si magnezium a ten ma vzdy ukludni .Ak by ste mi mohli poradit nejake body,ktore by mi pomohli pri tetanii,tal budem velmi rada .Mam 18 rokov a chcem mat zivot,ktory bude stat za to a nie taky v ktorom budem mat neustale problemy .Dost ma to trapi a nebolo by dna,kedy by som si na ten zachvat nespomenula.Dakujem vam
@baja24 Pozeram, ze tato moja tema je stale "ziva" a aktualna. No veru, nie je to nic prijemne, je to hrozny pocit, ked to pride, takze viem, ako sa asi citis. Odkedy som nemala tetanicky zachvat (febr.2013), ubehlo uz niekolko rokov. Boli mozno mensie, ale velmi nepatrne, co skor mozno pripisujem len nejakej unave. Ale za tie roky som zistila, ze za tym vsetkym bola psychika. Obrovske problemy, ktore doliehali na mna sposobili vtedy tieto neprijemne stavy a vedela som, ze ak sa nechcem nadalej nicit tymito stavmi, treba zacat daco robit. Zacala som mat vacsi nadhlad nad vecami, brala som veci s vacsou lahkostou, nie ze by som ich podcenovala, ale povedala som si, ze su predsa urcite hranice a povedala som si, nebudem sa trapit a zozierat nad niecim s cim v zivote nepohnem a nezmenim to. preto sa skus spytat samej seba, netrapi ta daco v poslednej dobe? mozno nieco dlhodobo? tetania totiz uzko suvisi so psychickou nepohodou a ak sa jej clovek chce aspon nacas zbavit, treba zacat so sebou, so svojim vnutrom daco robit. ano magnezko a vapnik super vec a pomahaju, ked to pride a ked je to najhorsie, ale tetaniu ako taku, jej pricinu, nevyliecia. Vravim, ze odkedy som zacala mat na iste veci trosku iny nazor, netrait sa nad kazdou blbostou, odvtedy mozem povedat, som tetaniu nemala. a su to uz v podstate 2 roky. Tak drzim palce, si este mlada a ja verim, ze sa z toho i sama dostanes 🙂
@ynez75 uprimne...klobuk dolu pred tym, co ti zivot pise a ze si to vobec doteraz zvladla......nemam ani co dodat, ale myslim, ze za tymi vsetkymi stavmi je psychicke vypätie. tieto stavy su podla mna pricinou dlhodobej psychickej nepohody. niekolkorocnej. poznam pripad, kedy jedna zena bola konecne po 7 rokoch teroru stastna, zalozila si rodinku...no a potom to prislo. stavy, ze nevedela, co robit...napokon prisla aj o komplet stitnu zlazu.telo nezabuda, hlava nezabuda...nase telo si velmi dobre pamata, co a ako nam kedy bolo. ja verim, ze sa z toho cim skor dostanes. kazdy si zasluzi byt v zivote stastny, aj ty, ale nik nam s tym nepomoze, len mi sami si musime pomoct. Drzim palce!
@rokkisu ahoj 🙂 snad ti mozem tykat 🙂 dakujem ti,ze mi odpisala ,pretoze som si nemyslela,ze tu niekto zareaguje a dost ma potesilo,ze su tu este stale ludia,ktori chcu pomoct . Ked som si citala priznaky,tak samozrejme som si nemohla nevsimnut,ze psychika je v tomto syndrome dost dolezita.Sama som bola kedysi flegmatik a nebrala som si veci tak ku sebe a riadila sa heslo: nejak bolo,nejak bude.Preto som sa aj zamyslela nad otazkou,ktoru si mi polozila. Sama neviem co ma trapi ,ale niekedy mam pocit uzkosti,ale myslim ze to ma obcas kazdy jeden z nas .Nemozem sa stazovat na nic ,mam uzastnych priatelov,rodinu a priatela,ktory ma lubi .Preto sama niekedy neviem,preco pride ten stav .Sama som na seba dost dorazna co sa tyka mojho zdravia a mozno prave to je to,co ma vnutorne dost nici.Neustale sa kontrolujem resp. Sa bojim,ze stav,ktory som mala pride opat a opat.Som dost emocne nabilny clovek ,ale s tym sa uz asi musim vysporiadat sama .Neviem naozaj cim to moze byt :( ...Chcem sa zase usmievat a zit statny zivot ako pred tym ..ps.dakujem,ze si mi odpisla 🙂 vazim si to 🙂
Ahojte, pridám sem svoju skúsenosť.
Keď som mala 12 rokov začali ma trápiť problémy so žalúdkom a to najmä v noci. Bolesti, krče, zvracanie... samozrejme, že som skončila u gastroenterologa na tom "úžasnom" trubicovom vyšetrení zhora i zdola a ukázalo sa, že je všetko v poriadku. Problemy mi však neustupovali prave naopak bolo to stále horšie a rodina ma začala podozrievať zo simulovania... Môj prvý tetanický záchvat som dostala keď som mala 13 rokov. Po tom čo som si vyvracala celý žalúdok mi zrazu strpli ruky aj nohy, celá som sa chvela a nachviľu som stratila vedomie. Sanitka ma potom odviezla do nemocnice, kde ma poslali rovno na neurologiu. Po testoch to bolo jasné : jedna veľká hnusoba zvaná tetánia. Na začiatku som bola na magneziu a kalciu, lenže záchvaty boli čoraz horšie...panika, strach, stiahnutý žalúdok, vykrútené prsty, prebdené noci...čistá hrôza....schudla som 7kg a dostala som sa k psychiatrovi....napchatá diazepamom som ako tak zvládla presedieť deň v škole no noci boli stále rovnaké....plazila som sa v kŕčoch po zemi a prosila nech to už skončí.... V nemocnici som si poležala 3x, žiacku knižku som mala plnú ospravedlneniek od psychologa... Myslela som si, že sa tej pliagy nikdy nezbavím...až....až som spoznala môjho manžela 🙂 Vďaka nemu som zmenila svoj jedálniček, životný štýl...brával ma do prírody, robil ma šťastnou....cítila som sa pri ňom neskutočne šťastná a vyrovnaná. Ani neviem ako a tie hrozné záchvaty zrazu ustúpili a odkedy spolu bývame mala som len jeden aj to úplne slabučký 🙂 Pchali do mňa všeliaké lieky a antidepresíva a mňa nakoniec vyliečila tá najčistejšia najúprimnejšia láska 🙂 To je moja skúsenosť.
@baja24 Ahoj, plne suhlasim s tym, co ti napisala rokkisu. Este by som dodala, ze s tym nemusis bojovat sama. Mozes zajst za psychologickou, mat s nou zopar sedeni. Ta ta nauci metodu autosugescie/psychorelaxacie, ktora ti pomoze, ked na teba pride nejaky horsi stav. Moj nazor je, ze najdolezitejsie je uvedomit si a pripustit si, ze tato choroba ma silny psychicky podklad a nevyhovarat sa na nu, ale robit nieco so svojim zivotom a naucit sa brat zivot s lahkostou, nebyt taky uzkostlivy.
Sama mam diagnostikovanu tetaniu, aj som 3x stratila vedomie (aj ked mi v tom case tetaniu nepotvrdili) a velakrat mala tetanicky zachvat. A teda tetanicky zachvat po sportovani, kedy by clovek povedal, ze vsak to bola pozitivna cinnost, z toho som sa tesila. A aj som sa, ale vo zvysnom case som nebola v psychickej pohode - prave kvoli uzkosti. No a musim povedat, ze som sa velmi zmenila, akonahle som si pripustila, ze moja psychika nie je dobra. Casom som chodila asi rok na psychoterapiu, co mi tiez velmi pomohlo. Taktiez brusne tance ma naucili pracovat s dychom. No a problemy s tetaniou mavam teraz tak raz rocne pri treningu (ked zle dycham), aj to velmi slabe, ze na to funguje velka davka magnezia, autosugescia a pripadne papierovy sacok na dychanie. Tiez som sa naucila, ze pomaha to, ze na treningu doplnam tekutiny mineralkou. Jop a samozrejme 500mg magnezia denne a ked som vypata, tak to riesim ci uz navstevou psychologicky alebo ak mam aj tiky v oku/pere, tak mam doma xanax. - Samozrejme, na kazdeho plati nieco ine, ale mozes sa inspirovat.
Jop a usmievam sa a zijem stastny zivot 🙂 Tak sa neboj 🙂
@rokkisu a @jaya47 ahojte 🙂 dakujem,ze ste zareagovali 🙂 urcite si zoberiem z vasich prispevkov nieco do zivota 🙂 teraz v stredu 8.4 mam ist na EMG a chcela by som sa spytat ci to je bolestive alebo nie ..lebo som si citala na internete rozne diskusie a vela ludi to dost bolelo ,dokonca niektorych az tak,ze museli z toho vysetrenia odist ..:( mam z toho strach ,pretoze nemam rada take veci ..ak by ste mali cas,tak mi prosim odpiste ako to prebieha 🙂 dakujem vam a pekny den prajem 🙂
@baja24 Ahoj. Bolestive to nie je, v podstate trosku zaboli ta ihla, co ti pichnu do zapastia, ale mne co vadilo bolo, ze ked vpustil do mna tu kontrastu latku (teda predpokladam, ze dajaku latku do tela vpustia) a kazal mi zhlboka rychlo dychat, ostalo mi zle. zavraty, teplo, trpnutie...takze hned bolo jasne, ze co mi je. Inak da sa to v pohode zvladnut. Porody su oooomnoho horsie, heh 🙂
@baja24 ale ale,to vobec nie je pravidlo,ze sa tak budes citit. podla mna je to velmi individualne a hlavne je dolezite, s akym pocitom tam ides. takze ziadne stresovanie,povedz si,ze to jednoducho absolvovat musis a nema vyznam sa stresovat. je to pre tvoje dobro. a mimochodom mna testovali ani nie minutku,takze sa to da v pohode zvladnut. drzim palce 😉
Ahoj aj mne diagnostikovali v decembri 2014 tetániu. Pravidelné bolesti na hrudníku, sťažené dýchanie a bolesti rúk v zápästí a hlavy, tak toto sú moji sprievodcovia skoro každým dňom. Je ťažké sa s tým vyrovnať, hlavne ak táto "nová kamarátka" ma bude sprevádzať celým životom.. Najbližšie ma čaka laparoskopická operácia žlčníka a bojím sa ako to s tetániou zvládnem, či počas operácie nebudú komplikácie.. Som sama zdravotník a o to je to horšie ☹ Má z Vás niekto už túto skúsenosť ?
@patricijka0401 ahoj 🙂no ak sa pozries o par riadkov vyssie,tak uvidis ,ze si v tom neni sama 🙂 a ktore stadium resp.stupen tetanie ti diagnostikovali? 🙂 ja prave idem v stredu na vysetrenie ci mam tetaniu alebo nie :( ak cchces ,tak mi kludne mozes dat email a mozme si o tom popisat 🙂
@baja24 ukludnila ma horuca voda vo vani. pomahalo to i pocas tehu. pomahalo i to,ked som sa mm drzala za ruku,ci objatie,citila som pocit bezpecia a uzkost ustupovala. pomoze magnezko a hlavne vapnik.ten je dobry na tie nervove zakoncenia,ktore ked dobre nefunguje,tak nam trpnu ruky. vysledky by mali byt hned. drzim ti palce!
Ahoj baja24, mne diagnostikovali hyperventilačnú tetániu. Záchvaty mávam 1-2 do týždňa ale dávajú zabrať.. Myslela som skúsenosť tým, že bol niekto s tetániou operovaný... Nakoľko ide tam o trošku inú anestéziu a možné komplikácie tvorené počas operáčného výkonu tetánoiu...
@rokkisu ahoj 🙂 dakujem moc 🙂 vysetrenie som prezila aj ked bolo veru dost neprijemne :/ a diagnostikovali mi tetaniu,ale zatial neviem jej stupen 🙂 chcela by som sa spytat mozno nezvycajnu otazocku ,ale kedze som mlada a mam teraz pred sebou koncert ,tak sa chcem spytat ci je mozne si aj pri tomto syndrome vypit nejaky ten alkohol ..alebo to je prave jeden vyvolavac toho?
Baby, skúste oxygenoterapiu, vraj je super na tetaniu. Skúste vygoogliť.
Ahoj, chcela by som sa opýtať v akom veku Vás postihla tetánia? Existuje klub tetanikov na SR? Ja mám tohoto roku 30 a dve malé deti a dosť mi to komlikuje život. Ako sa vyrovnať s touto chorobou tak aby som nemusela behať medzi lekármi? ☹
Ahojte Pomáham ľuďom v prevencií ochorení a v zlepšovaní ich celkovej kvality života, aby nemuseli užívať množstvo liekov a žili šťastnejší a plnohodnotnejší život.Ponúkam spoluprácu 😉
Viac info správa
@patricijka0401 tetania je na cely zivot.da sa vsak s tym zit,ak clovek upravi zivotny stxl...zivotosprava,zmyslanie,celkovo psychiku,menej stresu a viac pozitivneho myslenia. dopriat si oddych a relax. lahko na cvicisti,tazko na bojisti,ale ak ma clovek silnu volu a povie tetanii dost,da sa to zvladnut. podla mna je to vsetko hlavne o psychike. ked je mysel v pohode,je i telo v pohode.drzim palce!
Ahojte.pred par rokmi mi tiež zistili neurog.tetaniu.hrozne stavy...chcem sa opýtat,ci to ma nieco spolocne aj s opuchanim nôh..tvare..očí...jednoducho povedane neskutocne hrozný stav..mam to aj teraz,citim sa slabo...velmi zle....poradte prosim.dakujem
Ahojte 🙂 Konečne som našla tuto tému rozpitvanu dostatočne 🙂 Som na tom rovnako, už rok žijem s tou potvorou a je to riadna otrava. Raz mi je super a potom Každá z nás to máme ťažké, tetania nepríchádza bezdôvodne. V dnešnej dobe chceme byť dokonale matky, manželky, v práci podať výkon na 100% ale NIE SME KONE!!! telo povie STOP treba načúvať varovné signálky xiix ale som múdra a sama sa toho niekedy nedržím 🙂 ale baby život je boj a je krátky na to aby nám ho tetanka ničila...a aby ste sa zasmiali, čo tu tukám tieto pismenka prihorela mi fazuľááá, parada 🙂 držte sa

Hm....mne pred 12 rokmi, ex manzel uniesol dcéru. Cakala som na rozvod5 rokoc, vyse 3 rokoc, som si dceru hľadala . nechce sa mi to cele rozpisovat.bolo to zle.sxhudla som na 34 kg a diagnostikovali mi anorexiu z nervov.liecim sa od tej doby u psychiatria.brala som uz kadejake lieky.dokonca, cca6 rokov, som bola bez AD.Otehotnela som a vsetko som naeaz vysadila.bolo dobre.mam dobreho chlapa, žijeme spokojne.mala dcerka zacala byt chorlava, casto kaslala, az modrala.liecili ju na astmu, ale zistilo sa, ze ma reflux4. Stadia z5.berie ine lieky a je uz celkom dobre.ja som zmenila pracu a konecne robim, co som cely zivot chcela.pracujem v detskom domove so zdravotne postihnutymi detmi.zacali sa diat so mnou divne veci.zlakla som sa, ked mi strpla a odisla lava cast tela.hlava, oko, nos, usta, jazyk zdrevenel, nedalo sa mi povedať ani slovo.ochabla mi ruka, noha, bolest na hrudi, nedalo sa dychat.prvykrat som skoncila na urgente.a zacali vysetrenia.nic sa nezistilo.o rok na to, prudke zvysenie tlaku 220/160 a priznaky tie iste.hospitalizovali ma.vtsledky tip top.nasadili mi opat AD , ze uzkostna panicka porucha.opat chvilu dobre ale pred rokom, ked ma partner poziadal o ruku v Prahe na Karlovom moste, skolabovala som a tri dni mi bolo zle.skoncola som na neurologii.robili mi aj EEG, lebo zachvaty mi zacali spustat aj svetla.epi nemam.caka ma MR.Diagnoza:zvlastna forma neurog.tetanie.uzkostna panicka porucha s tetanickym prvkami.od Mikulasa, ked ma brala zachranka, mam tieto stavy denne.aj keď nekollabujem, trpnem, zvraciam, mam kŕče v zaludku, tepli, zima, tras...poznate tie stavy.priznam sa, ze som nebrala AD tak, ako mam.frajerka.lebo sak uz raz som to hez nich dala, dam aj teraz.prd.nemam depky. Len stavy placu, preco a preco kazdy den a preco mam takto zit, ked chcem velmi zit nie orezivat?☹