icon

Ako prekonať stav, keď na vás príde tetánia?

rokkisu
13. nov 2012

Ahojte. Chcem poprosiť o radu. Asi pred pol rokom mi zistili tetanický syndróm - chronický. Ruky a nohy mi zatiaľ chvalabohu nevykrúcalo, ale keď to príde, sú to strašné stavy. Neviem čo robiť. Sú to stavy, kedy neviem či odpadnem, či ma preženie, či budem vracať, či mám kričať, pulz aspoň 130, hviezdičky nad hlavou a tlkot srdca až v ušiach a mravci po celej tvári. Je to fakt nepríjemné.Prichádza to raz za týždeň, hlavne večer. Jediné čo mi ako tak pomôže je vaňa s teplou vodou. Neviem prečo, ale teplá voda mi pomáhala aj v čase tehotenstva, keď mi bývalo zle. Vo vani presedím aj hodinu. Ako to prekonať? Občas to trvá i 2 hodiny. Magnézium i kalcium si dávam preventívne. Dýchanie do sáčku mi vôbec nejde, mám z toho závraty. Poradíte mi, ako prekonať tento stav čo najlepšie a najrýchlejšie? ďakujem.

mima1612
20. apr 2015

Mamičky, máte pocity, že vás bolí celé telo, všetko kosti, svaly, kĺby? A tá strašná únava...len by som spala a spala 😒

balaja
21. apr 2015

mima1612 ... ahoj je to presne tak, unava až na smrť, skus si sadnúť von na slnko, trošku nabrať lúčov, mne to pomaha,. *Ked mi našli diagnozu v krvných testoch som mala aj velký nedostatok vitamínu D a samozrejme magnezia. Oddychuj, mysli na pekné veci. Najdoležitejšie je vyčistiť si hlavu. Neboj ono to prejde 🙂

draconus
21. apr 2015

@baja24 no práveže stav "po opici" to spôsoboval aj mne. Mala som problémy pri cestovaní autobusom, musela som vystúpiť. Trpla mi tvár, krk, ruky a mala som pocit na odpadnutie. Labilná psychika.
Odkedy nepijem (absolútne), žiaden problém. Odolnejšia psychika.

baja24
22. apr 2015

@draconus no je to dost mozne 🙂 ale niekedy to na mna pride,niekedy nie ja hlavne dost na to casto myslim resp. Sa casto kontrolujem a to nie je asi dobre :/

zuzkaxx4
29. apr 2015

Ahojte, pred dvoma dnami som sa zobudila na strpnute prsty na rukach, trpnu mi stale a mam ich akoby opuchnute k tomu ma bolia zapästia lakte a kolena. Som odrovnana. Zajtra idem k dr na odbery a vytery. Pocitujem bolest krku na lavej strane ktora sa taha az k plecu. Baby moze to byt tetania? To trpnutie prstov pocitujem neustale. Dakujem

ullala
29. apr 2015

@zuzkaxx4 ja mam diagnostikovanu tetaniu. Bolest krku, resp. pocit, ze ma tam nieco tlaci mavam aj ja. Kedysi mi to islo az k prsu. Mne robili vysetrenie - nepamatam si presne ak sa vola, tusim emg, na zaklade ktoreho mi ju zistili. Spravili mi ho po tom ako mi trpla cca 3 tyzdne prava strana tvare. A dokonca ja sama som sa musela vypytat na toto vysetrenie.

zuzkaxx4
29. apr 2015

Pri prehladke mi zistili ze mam vysoky pulz133, bola som na internom mala som holter ktory ukazal nejake nepravidelnosti tak som objednana kardiologovi na echo srdca. Stalo sa mi v noci ze som citila tlak na hrudi a bolest chrbta v hrdle akoby hrca no musela som sa napit a upokojit a preslo to. Neviem comu to mam pripisat, ale to trpnutie prstov a bolest klbov je hrozna, od dnes som PN. Zajtra odbery a pondelok vysledky, najhorsie je nevediet co mi vlastne je. Jeden den mi nic nebolo a druhy uplna katastrofa.

balaja
30. apr 2015

@zuzkaxx4 ahoj, uvidíš čo povie kardio., určite sa pýtaj na EMG, a hlavne si nájdi dobrého neurologa, ktorý rozpozná tetaniu aj bez emgečka. Z mojej skusenosti..ja som marodila pol roka, až druhý neurolog mi stanovil diiagnozu, tep som mala opačne strašne slabý 52 bola klasika, málo vit D a magnezia, hrozne motanie hlavy, bolesti, trpnutie, krče v celej lavej časti tela, šklbanie očí, pomohli mi magnezkove inekcie, a hlavne oddych a klud. teraz ked to namna príde davam si tabletky Sédatif PC, trochu mi to prejde. Držím Ti palce 🙂

mima1612
1. máj 2015

@zuzkaxx4 ja mám podobné problémy, neustála únava, bolesť všetkých kĺbov, uzlín, ráno mávam pripuchnuté prsty na rukách a neustále mi tŕpnu prsty...Už vyše roka behám po rôznych vyšetreniach, všade je všetko v poriadku, tetániu mi potvrdili asi pre dvomi rokmi...Moja obvodná doktorka mi predpísala neurol a "málo stresu"...Len to puchnutie prstov a bolesť kĺbov by vraj nemala mať nič spoločné s tetániou, tak neviem, už som z toho zúfalá... Ak sa niečo dozviete vy o týchto problémoch, tak mi dajte, prosím vedieť. Lebo si pripadám ako hypochonder.

zuzkaxx4
2. máj 2015

@mima1612 v pondelok idem k dr pre vysledky tak som zvedava, trpnutie prstov a bolest klbov vobec nepolavila. Som zufala z toho

zuzkaxx4
4. máj 2015

Dnes som bola na neurologii tak 20.5 idem na emg vysetrenie a mam doporucenie aj na reumatologicke. Este cakam na vysledky z krvi.

irishomeopat
4. máj 2015

tetania je nedostatok mineralov,pokial clovek nema extremne nizky prijem potravy je nepravedpoobne ze by napriklad horcika prijal tak malo aby to sposobovalo tetaniu, skor je to vec toho ze telo nevie dobre hospodarit s mineralmi- zleho vstrebavania v tenkom creve. treba sa zameriat na travenie

evka8756
5. máj 2015

Ja mám tiež tetániu zistili mi ju pred 4 mesiacmi. Začala som doplňať horčík a vápnik a po mesiaci už bolo lepšie. Ak na mňa príde tetániový záchvat ľahnem si, mám lieky na upokojenie a počkám kým to prejde trvá to cca 15-20minút :( nič sa nemôže stať, ale dobre viem aké je to nepríjemné :( bohužial s tetániou prišli aj úzkostné stavy a panická porucha takže okrem neurologa navštevujem aj psychiatra. Každopádne držím palce!

mima1612
18. máj 2015

@zuzkaxx4 Tak ako ste pochodili ?

zuzkaxx4
21. máj 2015

Ahojte, tak dopadla som tak ze lezim uz druhy tyzden na neurologii na Kramaroch. V pondelok mi robili lumbalnu punkciu mala som magneticku a vysledok? Mam rozstusenu sklerozu-sklerozu multiplex, pozdlz miechy mam 13 zapalovych lozisk. Takze tak. Neviem sa s toho spamätat, je to hrozna facka. Dakujem ze na mna myslite...

biancaneve
21. máj 2015

@zuzkaxx4 veľmi ti držím palce !!

evka8756
22. máj 2015

@zuzkaxx4 Držím palce!!!!! Drž sa!!! 🙂

madafi
22. máj 2015

Zuzka xx máme veľmi dobré skúsenosti v skupine so sklerózou-aloe vera+artic sea+lecitín
píš do správy

mima1612
22. máj 2015

@zuzkaxx4 Držím palce.

zuzkaxx4
24. máj 2015

Dakujem baby, uz som doma konecne po dvoch dlhych a tazkych tyzdnoch, uz bude dobre...

jarimka
4. jún 2015

ahojte tiež sa pridávam k vám mám podozrenie na tetániu idem na emg vyšetrenie čo ma tam čaká ? ďakujem za rady a skúsenosti

adriankabalaz
28. jún 2015

Ahojte.Som tu nová.Ale chorobu uz mam dlhšie.Aj teraz všelijako buchoce srdce.Ako čítam príspevky,trošku ukludnim.Aspoň viem ze nie som sama.:( a dneška som naučila tu niečo.Treba s nim naučiť žiť.Bude to ťažké ale snáď zvládnem.🙂

jarimka
5. júl 2015

@adriankabalaz no ano nič iné mi neostáva ja to už mám tiež potvrdené s emg vyšetrenia ale neviem si zvyknúť hlavne na búšenie srdca stále mam strach čo sa to so mnou deje môžem sa opýtať aké máš stavy ja to mávam aj denne take bušenie srdca alebo zle videnie ale vraj je to iba s toho

adriankabalaz
5. júl 2015

@jarimka ahoj.mme uz to týždeň nerobí.Kľudne napíš ip.rada popisem stebov.

baja24
13. júl 2015

@jarimka tiež to mavam kazdy den ,teda vacsinou. Tiez sa to prejavuje busenim srdca ,ale snazim sa vzdy ukludnit .Hlavne na to netreba mysliet ! 🙂 lebo cim viac clovek na to myslim,tak tym si viac privolava taketo stavy .Psychika je velmi velka odpora a clovek sii nou dokaze privolat aj to,co nema .Presne o tom je tetania,ktora je hlavne zo stresu ..preto treba zit pozitivny zivot,ziadne stresy,vela magnezia a radosti ! 🙂 tiez som si s tym odzila uz vela a naucila som sa ,ze stres tomu este viac pridava 🙂

stefim
14. júl 2015

Ahojte, ja to mám už hádam aj 5 rokov. Sama som prišla na to čo to je, veľa o tetánii čítam a aj som si sama začala pomáhať, lebo najlepšie si človek pomôže sám. Mávam búšenie srdca, studené a stŕpnuté končatiny, nevládzem chodiť, preháňa ma hrozne a skoro vždy si myslím, že zomriem, mám depkové stavy, plačem, niekedy silné bolesti chrbtice a hlavy.Mám tiež diagnostikovanú spomalenú činnosť štítnej žľazy.Niekedy to mávam aj 2,3 krát za týždeň. Niekedy aj mesiac nič.Magnézium s Béčkom užívam dlhodobo, keď to príde ešte si pridám a dám si aj Lexaurin alebo teraz mám predpísaný Neurol.Veľa, veľa pijem čistú vodu,aj 2 litre. Teraz už viem,že to prejde niekedy za hodinu, niekedy za 2,3 ale prejde. Chce to z hlboka dýchať a pozitívne myslieť. Je to hrozné a otravné ale myslím, že sa s tým musíme naučiť žiť.Snáť to raz prejde.Držím všetkým palce veď inak sme celkom zdraví, papa

hanculka565
6. aug 2015

@miskakyska Dobry den, ja sice nemam este stanovenu diagnozu tetanie, ale mna neskutocne boli za hrudnou kostou, tazko sa mi dycha, akoby som sa chcela zhlboka nadychnut no nejde to,, a mam neskutocne stiahnute hrdlo,,mam krce v nohach a slabost v rukach, silne bolesti hlavy,,,vsetky doposial vysledky mam v poriadku len znizeny obsah vapnika,,

evrlina
19. aug 2015

@lentuska mohli by ste mi dat kontakt?Dakujem

danielka1973
9. sep 2015

@evka8756 Evka,prosím Ťa, chcela by som s tebou pokecať na temu tetánia. napíš mi tvoj email,odpíšem,dík.

tetanka
17. sep 2015

Vie mi prosim niekto dat kontakt v kosiciach na niekoho kto mi pomoze sa zbavit tetanie ?