icon

Ako pribrať, keď mám histamínovú intoleranciu?

nikol117nika
2. okt 2025

Ahojte dnes som zistila že mám histamínovú intoleranciu. Príznaky mám hlavne únava, návaly tepla a začalo sa mi strašne akne svrbivé. Mám strašný problém pribrať, čítala som že to môže byt spojené s histaminom. Vedeli by ste mi dať prosím nejaké rady ako pribrať čo to na váhe keď mám túto intoleranciu. Ako ste sa stravovali, hocičo o histamine mi pomôže ďakujem krásne za každú radu 🙂

lilyianka
2. okt 2025

@nikol117nika každý histaminik je iný. Ma rôzne príznaky a prejavy a takisto ma odlišný jedálniček. Musíš sama na sebe odsledovať, ktoré potraviny môžeš a ktoré nie.

nikol117nika
autor
2. okt 2025
@lilyianka

@nikol117nika každý histaminik je iný. Ma rôzne príznaky a prejavy a takisto ma odlišný jedálniček. Musíš sama na sebe odsledovať, ktoré potraviny môžeš a ktoré nie.

@lilyianka tak to budem musieť nejak odsledovať, ale bude to beh na dlhu trať lebo to môže byt hocičo 😅

anonym_f06603
2. okt 2025
@nikol117nika

@lilyianka tak to budem musieť nejak odsledovať, ale bude to beh na dlhu trať lebo to môže byt hocičo 😅

@nikol117nika áno je to beh na dlhú trať a vieš na 100%, že je to HIT? Pretože dcéra posledné mesiace tiež má stým problém. Vyšetrenia u alergo, testy a všade výsledky, že môže to byť aj HIT... Týždne žila iba na pár surovinách (kukurica, ryža, kuracie mäso) a nakoniec zistila, že je problémy spôsobovali umelé nechty...

nikol117nika
autor
2. okt 2025
@anonym_f06603

@nikol117nika áno je to beh na dlhú trať a vieš na 100%, že je to HIT? Pretože dcéra posledné mesiace tiež má stým problém. Vyšetrenia u alergo, testy a všade výsledky, že môže to byť aj HIT... Týždne žila iba na pár surovinách (kukurica, ryža, kuracie mäso) a nakoniec zistila, že je problémy spôsobovali umelé nechty...

@anonym_f06603 zistili mi z krvy. Ale keď sa najem niečoho kde je aj veľa histaminu tak mne práveže nieje vôbec zle, len to akne a únava a návaly tepla. Z umelých nechtov ? A to je ako možné ?

katarina092
3. okt 2025
@anonym_f06603

@anonym_f06603 nerozumiem ako dospela k umelym nechtom

anonym_4c8f6c
3. okt 2025
@nikol117nika

@anonym_f06603 zistili mi z krvy. Ale keď sa najem niečoho kde je aj veľa histaminu tak mne práveže nieje vôbec zle, len to akne a únava a návaly tepla. Z umelých nechtov ? A to je ako možné ?

@nikol117nika z histaminom je to tak, tvoje telo nieco zvladne, az ked to prekroci hranicu, az vtedy to ma priznaky, kazdemu sa mnozstvo enzymu este moze tvorit v roznej miere.
co sa tyka vysledkov krvi, myslim, ze sa stale na 100% nevie, ako ich interpretovat.
ide o to, ze tento enzym, co v krvi vysetruju, nema v krvi ziadny ucel. on ma vyznam iba v creve, preto v krvi je bezpredmetny a otazne je, ci vobec v krvi nejaky musi byt, ked ho tam nepotrebujeme.
ak nemusi, potom sa nizka hladina v krvi interpretuje uplne opacne a je praveze dobra.
vyssia hladina by mohla mat praveze dovod vo zvysenej priepustnosti creva, cize mozno prave vyssia je nespravna.
neda sa ani o tom polemizovat, lebo este zrejme nebude dost vedeckych studii, ktore by tomuto dokazali dat odpoved.

marianarem
3. okt 2025

@nikol117nika Zacni s najprisnejsou histaminovou dietou, povolene suroviny lahko najdes cez Google. Ak po mesiaci uvidis zlepsie, bol tvojim problemom naozaj histamin. Ja som s prisnou dietou pokracovala minimalne pol roka, potom som uz zvolnovala. V tvojom pripade, ak chces pribrat, by som ale zapojila aj kaloricke tabulky a kombinovala z tych surovin kaloricke bohatsie jedla. Ludia, co poznam, vratane mna, totiz zo zaciatku este schudli kvoli tolkym obmedzeniam a zdanlivo malemu vyberu. Zober si pripadne na pomoc GPT, ten vie vraj dobre vymyslat jedalnicky podla surovin a kalorii.

viktor_da
3. okt 2025

@nikol117nika mám hit, nejem paradajky, papriky, (žiadne jedlá kde sa to nachádza) šumivé vina, víno normálne, plesnivé syry, zrejuce syry, energetické nápoje, jahody, citrusy. Jem prevažne kuracie maso zemiaky ryzu, tak isto pečivo, kuracia šunka, cestoviny so syrovou omáčkou (gouda). Vajíčka jem.. a váha sa mi stále drží, každý ma úplne iný priebeh. Ja po zjedení niečoho vyššie spomínaného mám nádchu kycham a ťažko dýcham. Každý deň beriem Xyzal. Pri naozaj záchvatoch (nádcha kychanie a ťažké dýchanie Aerinaze).

anonym_f06603
3. okt 2025
@katarina092

@anonym_f06603 nerozumiem ako dospela k umelym nechtom

@nikol117nika @katarina092 musela si viesť záznamy, lebo jej bolo zle zo všetkého jedla. Mala veľmi silné kožné prejavy. A časovo sa tie zhoršenia stavu, kryli s novými doplnenými nechtami (nerozumiem sa tomu). No tak ich dala dole a od toho dňa sa jej skončili všetky prejavy. Zatiaľ je už cca 3 týždne čistá a začala pomaličky zaradovať aj normálnu stravu. Umelé nechty, je veľmi škodlivá chémia pre telo, a keď je človek alergik citlivý, tak jej sa to takto prejavilo.