Ako riešiť chorobu z povolania?
Ahojte. Prosím vás kedy je najlepšie začať riešiť chorobu z povolania? Ešte počas PN tesne po rehabilitáciach? Vôbec neviem za ktorý koniec to mám " chytiť".
Počkať či mi ju schvália?Ak aj áno a nebude má vedieť dať preložiť šéf na inú pracovnú ,dá mi výpoveď on.
Alebo dať výpoveď kým som na PN aby mi plynula výpovedná lehota?
Kde všade na SVK sú odborné pracoviská? Čo všetko mi k tomu treba? Ďakujem
Tak najprv musiš mať PN. A potom posudok od lekára ktorý sa zaobera chorobami z povolania koľko TI da percent.Predtým to tak bolo.A podáš si do SP na ID.Sama by som vypoved nedavala.
Tak najprv musiš mať PN. A potom posudok od lekára ktorý sa zaobera chorobami z povolania koľko TI da percent.Predtým to tak bolo.A podáš si do SP na ID.Sama by som vypoved nedavala.
@alickapusinka pn mám. Som po operácii.
môžem sa spýtať a akú chorobu z povolania máš lebo na to sú presne tabuľky a mne neuznali po úraze chrbtice
no potom si treba najsť lekára ktorý sa zaobera posudkami s chorobou s povolania dať mu všetký správy prefotene papiere a urobi posudok pre SP aby si mohla dostať ID.Tam Ti napíše body. Len nie vždy daju ako piše kacena4.Lebo tam ešte rozhoduje aj lekár SP a ten sa nemusi zhodnuť s názorom lekára SP.Posudok lekára s chorobou s povolania si platiš posudok sama.
môžem sa spýtať a akú chorobu z povolania máš lebo na to sú presne tabuľky a mne neuznali po úraze chrbtice
@kacena4 neviem ani ja či mi ju uznajú. Mala som uvoľnený zapastny kĺb . Museli mi prišiť väzivo. Žiadny úraz. Práca v pekárni & cukrárni.
ID mi isto nedajú. Skôr rentu.😊
tak drzim palceky, inak tieto choroby by sa mali niekde dat aj pozriet. viem ze v pekarni tam bolo nieco ohladom dychania...
tak drzim palceky, inak tieto choroby by sa mali niekde dat aj pozriet. viem ze v pekarni tam bolo nieco ohladom dychania...
@kacena4 pekáreň čo viem tak karpalny a astma, chrbtica.
chrbticu nieee, to povedia degenerativne zmeny... 🤪

1. Áno, môžeš dať výpoveď aj ty, aj počas PN. V takom prípade však nemáš nárok na odstupné. Pri chorobe z povolania máš nárok na odstupné vo výške 10 mesačných platov, tak prečo o neho prísť.
2. Potrebuješ lekársky posudok o chorobe z povolania, tvoj všeobecný lekár ťa v tvojej lokalite nasmeruje na konkrétne miesto. Posudok predložíš v práci. Ak majú iné miesto, na ktoré ťa môžu preložiť a ty samozrejme máš na neho kvalifikáciu, tak môžeš pokračovať v pracovnom pomere. Ak nemajú, tak ukončenie z ich strany.
3. Čo odporúčam:
- pri výpovedi z ich strany skontrolovať, že v popise ide o výpoveď z dôvodov uvedených v §63, ods. 1, písmeno C Zákonníka práce. Toto je dôležité pre 10 mesačné odstupné.
- pri dohode o ukončení skontrolovať, že v dohode bude uvedené 10 mesačné odstupné.