icon

Ako riešiť nesprávny psychiatrický posudok na dôchodok?

lachim79
14. sep 2025

Dobrý deň všetkým! prosím potrebujem poradiť ako mám postupovať, keď mi môj psychiater, u ktoré sa liečim, vyhotovil na moju žiadosť posudok, ktorý nezodpovedá doterajšej liečbe. chcem požiadať o invalidný dôchodok na diagnózu zmiešaná uzkostno depresívna porucha, na ktorú sa liečim 3 roky. od začiatku užívam eliciu 1 tab., niekedy 2. teraz po smrti manžela 3 mesiace mi zmenil diagnózu na adaptívnu poruchu s tým, že mi navýšil dávku eliciu na 2 a ešte trittico a 150 na spanie (antidepresivum) a predchádzajúcu diagnózu vôbec v lekárskych správach neuvádza a ani v posudku. akoby som tam 3 roky vôbec nechodila. len začiatok a koniec. nechcel mi vydať ani lekárske správy, kde by to bolo zmienené. neviem ako mám postupovať, taký posudok predsa nemôžem zaslať do SP. ďakujem vám vopred.

Strana
z3
anonym_a8158d
14. sep 2025

na toto ti ani nedaju. prepac. toto nemas na ID.
a ked tak, smer iny lekar.
mne inac tiez lekar 5 rokov nezmenil, ani po smrti v rodine, stale podla neho mam to iste, takze premyslam nad zmenou lekara. iba mi navysil lieky na maximalne, ja mam dalsie dve diagnozy viac nez ty. a o ID nic nespominal.
podla neho tym cim si prechadzam, tiez po smrti, mam klasicke reakcie na to cim sme si presli.
ani sa nepozastavila nad tym ze by mi ozaj mohlo prehlbit moje poruchy.
smrt prinasa uplne prirodzene depresie a uzkosti. to bol jej odpoved aj nespavost a moje traviace problemy aj s chrbatom..., su len prirodzena reakcia na dlhodoby stres.
dobre ze?

anonym_29506b
14. sep 2025

Toto nie je diagnoza na ID, ani diagnozy, ani liecba/medikacia, ani dlzka liecby. Poznam ludi co beru 10 tbl denne, su kazdy rok hospitalizovani na psychiatrii a sotva im uznali ciastocny ID, pricom sa liecia 10r a viac.

lachim79
autor
14. sep 2025
@anonym_a8158d

na toto ti ani nedaju. prepac. toto nemas na ID.
a ked tak, smer iny lekar.
mne inac tiez lekar 5 rokov nezmenil, ani po smrti v rodine, stale podla neho mam to iste, takze premyslam nad zmenou lekara. iba mi navysil lieky na maximalne, ja mam dalsie dve diagnozy viac nez ty. a o ID nic nespominal.
podla neho tym cim si prechadzam, tiez po smrti, mam klasicke reakcie na to cim sme si presli.
ani sa nepozastavila nad tym ze by mi ozaj mohlo prehlbit moje poruchy.
smrt prinasa uplne prirodzene depresie a uzkosti. to bol jej odpoved aj nespavost a moje traviace problemy aj s chrbatom..., su len prirodzena reakcia na dlhodoby stres.
dobre ze?

@anonym_a8158d zmena je už plánovaná dlhšie, moja chyba, že som to skôr neriešila, ale na budúci týždeň už idem inému a dúfam, že ma pochopí. lebo tento, len to svoje a absolútne nepočúval resp. odignoroval. či dajú či nedajú už nechávam na nich. problémy sú dlhodobé, nielen 3 roky. potrebovala som súrne pomoc a v našom meste nič iné nebolo, len tento. ja len nechápem ako môže z jedného mesiaca na druhý zmeniť 3 ročnú diagnózu.

anonym_a8158d
14. sep 2025
@lachim79

@anonym_a8158d zmena je už plánovaná dlhšie, moja chyba, že som to skôr neriešila, ale na budúci týždeň už idem inému a dúfam, že ma pochopí. lebo tento, len to svoje a absolútne nepočúval resp. odignoroval. či dajú či nedajú už nechávam na nich. problémy sú dlhodobé, nielen 3 roky. potrebovala som súrne pomoc a v našom meste nič iné nebolo, len tento. ja len nechápem ako môže z jedného mesiaca na druhý zmeniť 3 ročnú diagnózu.

@lachim79 ale toto nie je diagnoza na ID prepac. neviem ci ti zmena lekara pomoze

anonym_29506b
14. sep 2025

Potrebujes prekvalifikovat diagnozu na depresie stredne tazkeho az tazkeho stupna. Potrebujes dokazat, ze stav trva dlho, ze ide o klinicky chronicky stav, nie reakciu na stres. Ze si skusala rozne druhy liecby, hospitalizaciu a nie si schopna sa zaradit do pracovneho zivota.

anonym_a8158d
14. sep 2025
@anonym_29506b

Potrebujes prekvalifikovat diagnozu na depresie stredne tazkeho az tazkeho stupna. Potrebujes dokazat, ze stav trva dlho, ze ide o klinicky chronicky stav, nie reakciu na stres. Ze si skusala rozne druhy liecby, hospitalizaciu a nie si schopna sa zaradit do pracovneho zivota.

@anonym_29506b vazne je sanca na depresie stredne tazkeho stupna ziskat ID?

anonym_a8158d
14. sep 2025
@anonym_29506b

@anonym_29506b a pomoze ked som bola rok na PN kvoli tomu a teraz ''len'' 8 mesiacov lebo ma lekarka stiahla kvoli tomu ze som dlho doma?

anonym_29506b
14. sep 2025
@anonym_a8158d

@anonym_29506b vazne je sanca na depresie stredne tazkeho stupna ziskat ID?

@anonym_a8158d ja mám, ale musia byť čisté depresie, nie úzkosti. Na čokoľvek, kde sú úzkosti sa ID nepriznáva, ani na panické poruchy apd. Ja mám ID, 50%. Mám 22r liečbu, 3x hospitalizácie a priznali mi na odvolanie. Na ostatné diagnózy mám 10%. Na samotnú depresiu mi dali iba 40. Rekvalifikáciu diagnózy robia v nemocnici počas hospitalizácie.

anonym_29506b
14. sep 2025
@anonym_a8158d

@anonym_29506b a pomoze ked som bola rok na PN kvoli tomu a teraz ''len'' 8 mesiacov lebo ma lekarka stiahla kvoli tomu ze som dlho doma?

@anonym_a8158d nie nepomoze, posudzuje sa diagnoza, dlzka liecby, druhy liecby, hospitalizacie apd. Musi ist o chronicky stav, ktory nie je mozne upravit liecbou, cize diagnoza na liecbu nereaguje dostatočne.

momo00
14. sep 2025

Ja neviem ale u nás doktor vyhotovuje dve tlačivá. Jedno si necháva on a ja druhé. Neviem koľko percent je pri depresiách. Každý posudkový to má inak. Ja mám inú hlavnú diagnózu a ostatné mám plus 10%. Nech by ich bolo aj desať. Takže všetko závisí od posudkového lekára koľko ti prizná. Je to od do. Takže sa môžu rozhodnúť ako chcú.

anonym_a8158d
14. sep 2025
@anonym_29506b

@anonym_a8158d nie nepomoze, posudzuje sa diagnoza, dlzka liecby, druhy liecby, hospitalizacie apd. Musi ist o chronicky stav, ktory nie je mozne upravit liecbou, cize diagnoza na liecbu nereaguje dostatočne.

@anonym_29506b to mam chronicke lieky nezaberaju

anonym_29506b
14. sep 2025
@anonym_a8158d

@anonym_29506b to mam chronicke lieky nezaberaju

@anonym_a8158d hospitalizacie? Dlzka liecby? Kolko druhov liekov sa vystriedalo? Ja 8 AD.

anonym_a8158d
14. sep 2025
@anonym_29506b

@anonym_a8158d hospitalizacie? Dlzka liecby? Kolko druhov liekov sa vystriedalo? Ja 8 AD.

@anonym_29506b 3 druhy mi dali roznych ad

anonym_071b78
14. sep 2025

@lachim79 na toto ti neschvalia dochodok 😂 ani s tym nepocitaj
Mrzi ma tvoja strata ale bohuzial nebudes mat dost percent

anonym_9222e6
14. sep 2025
@lachim79

@lachim79 tak po liecbe sa moze zmenit diagnoza. Ty to neposudzuj, nie si psychiater. A na ID musis byt aj pravidelne hospitalizovana. Eliceu dnes berie kde kto dlhodobo a o ID neziadaju.

aandrea9
14. sep 2025

@lachim79 na tuto diagnózu ti priznaju tak 10%invalidity.

euka210
14. sep 2025

@lachim79 u nas kazdy psych.dal aj mne papier, takze pri prehodnoteni som dala vsetky kontroly plus spravu, co napisala pre posudkovu.

anonym_0e8a2e
14. sep 2025
@anonym_9222e6

@lachim79 tak po liecbe sa moze zmenit diagnoza. Ty to neposudzuj, nie si psychiater. A na ID musis byt aj pravidelne hospitalizovana. Eliceu dnes berie kde kto dlhodobo a o ID neziadaju.

@anonym_9222e6 Nemusi by clovek hospitalizovany vobec a uz vobec nie pravidelne kvoli ID. Moj pripad, ID na depresiu, nulovy pocet hospitalizacii.

pasomnica
14. sep 2025

Toto nie je na ID, sorry. Problémy ako ty má dnes možno každý tretí človek.

anonym_a8158d
15. sep 2025
@anonym_0e8a2e

@anonym_9222e6 Nemusi by clovek hospitalizovany vobec a uz vobec nie pravidelne kvoli ID. Moj pripad, ID na depresiu, nulovy pocet hospitalizacii.

@anonym_0e8a2e konkretne depresia stredneho ci tazkeho stupna? ja mam stredneho beriem maximalne davky myslis ze mam skusit ID?

anonym_9222e6
15. sep 2025
@anonym_0e8a2e

@anonym_0e8a2e nedaju ti ID. Depresiu maju miliony ludi. Mas liecbu, chod medzi ludi a bude po depresii.

anonym_29506b
15. sep 2025
@anonym_9222e6

@anonym_0e8a2e nedaju ti ID. Depresiu maju miliony ludi. Mas liecbu, chod medzi ludi a bude po depresii.

@anonym_9222e6 ja mám ID 50% na depresiu stredne ťažkého stupňa. Ale samozrejme mám tam aj iné diagnózy, ale toto je tá hlavná ( HPO, PTSTD, PP, tetania, úzkostná porucha, porucha spánku, sociálna fóbia, syndróm závislosti apd.). Liečim sa celý svoj dospelý život od mladosti, o ID som požiadala až na prahu 40tky po 3 hospitalizáciách. Samozrejme len samotná depresia by mi na ID nestačila, 10% mám aj na iné fyzické diagnózy, tých mám asi 15-20, už to nepočítam.

anonym_a8158d
15. sep 2025
@anonym_29506b

@anonym_9222e6 ja mám ID 50% na depresiu stredne ťažkého stupňa. Ale samozrejme mám tam aj iné diagnózy, ale toto je tá hlavná ( HPO, PTSTD, PP, tetania, úzkostná porucha, porucha spánku, sociálna fóbia, syndróm závislosti apd.). Liečim sa celý svoj dospelý život od mladosti, o ID som požiadala až na prahu 40tky po 3 hospitalizáciách. Samozrejme len samotná depresia by mi na ID nestačila, 10% mám aj na iné fyzické diagnózy, tých mám asi 15-20, už to nepočítam.

@anonym_29506b aj ja mam aj ine diazgnozy a mam depresiu stredneho stupna. liecim sa 5 rokov. no opytam sa na to. poruchu spanku mam roky precom mi to lekarka nezapisala do listu? socialnu fobou mam tiez. mne stale drzi len 3 diagnozy a pritom jej vravim ze mamm aj OCD ktora sa mi zhorsila tiez.

anonym_a8158d
15. sep 2025
@anonym_29506b

@anonym_29506b mozem sa opytat co si ty mala spustac alebo preco si to myslis ze to vzniklo. ja som bola zneuzivana lekarka to do spravy ani nezapisala

anonym_29506b
15. sep 2025
@anonym_a8158d

@anonym_29506b aj ja mam aj ine diazgnozy a mam depresiu stredneho stupna. liecim sa 5 rokov. no opytam sa na to. poruchu spanku mam roky precom mi to lekarka nezapisala do listu? socialnu fobou mam tiez. mne stale drzi len 3 diagnozy a pritom jej vravim ze mamm aj OCD ktora sa mi zhorsila tiez.

@anonym_a8158d 5 rokov je málo, ja som sa liečila 18 rokov, keď som požiadala o ID. Hospitalizácie boli? Koľko krát bol relaps? Máš aj iné fyzické diagnózy - ťažšie? Lebo samotná depresia ti 41% nespraví. Potrebuješ 5-10% na iné ťažšie fyzické diagnózy... to len pre info.

anonym_29506b
15. sep 2025
@anonym_a8158d

@anonym_29506b mozem sa opytat co si ty mala spustac alebo preco si to myslis ze to vzniklo. ja som bola zneuzivana lekarka to do spravy ani nezapisala

@anonym_a8158d prišla som o snúbenca a o dieťatko, plus ja som bola zranená fyzicky dosť vážne. Z toho bolo PDSD. PP a tetania a HPO bola aj predtým. Na základe týchto vecí sa rozvinula depresia.

anonym_a8158d
15. sep 2025
@anonym_29506b

@anonym_a8158d prišla som o snúbenca a o dieťatko, plus ja som bola zranená fyzicky dosť vážne. Z toho bolo PDSD. PP a tetania a HPO bola aj predtým. Na základe týchto vecí sa rozvinula depresia.

@anonym_29506b och :( autonehoda? to ma mrzi :( ako toz zvladas pomahaju ti lieky alebo chodis dakam na sedenia? prepac ze som sa pytala

anonym_a8158d
15. sep 2025
@anonym_29506b

@anonym_a8158d 5 rokov je málo, ja som sa liečila 18 rokov, keď som požiadala o ID. Hospitalizácie boli? Koľko krát bol relaps? Máš aj iné fyzické diagnózy - ťažšie? Lebo samotná depresia ti 41% nespraví. Potrebuješ 5-10% na iné ťažšie fyzické diagnózy... to len pre info.

@anonym_29506b mam aj ine diagnozy, mam problemy s patnickou vysoky tlak obezita...rexluxnu chorobu chronicku gastritidu mam este zo stresu

anonym_a8158d
15. sep 2025
@anonym_29506b

@anonym_29506b relaps raz som mala za 5 rokov.

billy_jean
15. sep 2025
@anonym_a8158d

@anonym_29506b mam aj ine diagnozy, mam problemy s patnickou vysoky tlak obezita...rexluxnu chorobu chronicku gastritidu mam este zo stresu

@anonym_a8158d ziadna z tychto diagnoz ti % nenavysi.

Strana
z3