icon

Ako riešiť ťažkú nespavosť pri liekoch na schizofréniu?

jaro1234444
12. nov 2025

Ahojte, viete mi poradiť niečo čo ťažkú nespavosť a ako to riešiť? ak človek leží v posteli aj 6 hodín a nemôže vôbec spať? maximálne tak 2 hodiny po Neurole 0,5 mg a viac inak vôbec...
Som psychiatrický pacient a liečím sa na schizofréniu. Beriem Kvetiapín 400mg, Amisulprid 200 mg, Mirzaten 30 mg a všetko večer užívam okolo siedmej. Problém je ten že aj tak trpím ťažkou nespavosťou , neschopnosťou vôbec spať. Neurol mám podľa potrieb len a zatiaľ som to tak dodržiaval a dával si ho možno 3x do mesiaca maximálne. Momentále však ak ležím v posteli a sú 3 hodiny ráno a ja nespím si ho od zúfalstva dám ale veľa krát nepomôže.
Viem že toto a dlhodobé užívanie je cesta do pekla a silná závislosť a tomu by som rád predišiel kým je ešte čas.
Hypnotiká som nikdy nemal žiadne ale chcel by som aspoň skúsiť lebo bojím sa že ma vystre už z tolkej nespavosti. Túto kombináciu liekov tieto 3 na schizofréniu beriem 2 roky cca a občas som spal, občas nie dobre ale proste zvládal som to. Pred tým som mal všelijaké rôzne antipsychotiká a antidepresíva a spal som ako tak po nich len mi nesadli vôbec pre iné vedľajšie účinky. Ale odkedy žiaľ beriem antipsychotika ten spánok mi príde ešte horší ako bol pred tým a cez deň som nespal vôbec ani sekundu od kedy mám tieto lieky. Vtedy som aspoň cez deň pospal chvíľu a teraz nemôžem vôbec ani v noci ani cez deň a už to cítim som veľmi unavený.
Nerád by som si vypestoval závislosť na hypnotikách a benzodiazepínoch lebo to viem že dobre nebude.
Chcel som sa poradiť čo môže byť príčinou takejto vážnej nespavosti? nemôžu to robiť aj lieky? nepomohla by zmena liekov? lebo psychiatrička mi ich nechce meniť a ak jej budem volať zas stále ma bude posielať do nemocnice a tam nechcem ísť určite už.
Som len na invalidnom dôchodku takže stres z práce nemám alebo tak ale trpím teda aj úzkosťami dosť a schizofréniou ale momentále nemám bludy a hlasy.
Skúšal som Melatonín a magnézium ale bez efektu úplne. Mám aj také nepokojné nohy a kedysi ked som aj spal hrozné nočné mory.
Som už zúfaly a ak poradíte ako riešiť takúto nespavosť že človek nespí vôbec alebo max.2 hodiny denne budem rád lebo takto sa to nedá.

anonym_a3c9b2
12. nov 2025

@jaro1234444 no ale toto jednoznačne HNEĎ treba konzultovať s psychiatrom. Pokiaľ vám nezaberá to čo je dostupné tak treba lieky na spanie ( máte veľa liekov ktoré sa môžu navzájom ovplyvňovať, to vie len lekár a pochybujem že tu nejaký psychiater práve je).
Nespavosť je ťažký stav.
Treba cez deň veľa svetla atď ale toto je už pravdepodobne na medikaciu.

jaro1234444
autor
12. nov 2025

anonym_a3c9b2 ona mi nechce lieky už meniť, ak ju budem otravovať že mám problémy ma pošle do nemocnice ležať. A aj sa bojím lieky meniť že ako mi to sadne už zas a čo z toho budem mať lebo tieto lieky mi popravde nerobia úplne dobre. Ja tiež trocha si myslím že to môže byť aj liekmi ale neviem ako postupovať

anonym_4803a9
12. nov 2025

Možno stojí za zváženie zmeniť čas užívania liekov. Nespavosť môže spôsobovať Amisulprid a Mirzaten, nemôžeš ich brať ráno? Kventiapín naopak môže spôsobovať ospalosť a má sa užívať večer.

anonym_a3c9b2
12. nov 2025
@jaro1234444

anonym_a3c9b2 ona mi nechce lieky už meniť, ak ju budem otravovať že mám problémy ma pošle do nemocnice ležať. A aj sa bojím lieky meniť že ako mi to sadne už zas a čo z toho budem mať lebo tieto lieky mi popravde nerobia úplne dobre. Ja tiež trocha si myslím že to môže byť aj liekmi ale neviem ako postupovať

@jaro1234444 sám si nepomozete jediné východisko je hospitalizacia a zmena liečby ak cítite že vám neni dobre. Resp asi vaše problémy ostatné sú ok ale keď spíte 2h denne tak to môže mať zle následky.
Mala som nespavosť, lenže nie som psych. pacient a cítila som sa tak strašne zle... Bojujem so spánkom dodnes ale ja to mám psychické. Že keď sa niečo deje doma alebo tak nespím. A mám stres z toho že nespím.
Preto by som zvážila tu hospitalizáciu. Samozrejme môžu to robiť lieky , hlavne ak hovoríte , že stres vám to nerobí. Je určitá spánkova hygiena - cez deň svetlo denne , bez tv 2h pred , žiadny telefón pred spaním atď. Dokonca sú aj spánkové poradenstva pre dospelých. Lenže beriete lieky ktoré to môžu celé ovplyvniť a obávam sa že sa z toho nevymotate buď bez vašej dr , alebo nemocnice, alebo môžte pouvažovať aj nad zmenou dr. Každý doktor ma trošku iné postupy a názory a možno vám táto dr nesedí.

anonym_a3c9b2
12. nov 2025
@anonym_4803a9

Možno stojí za zváženie zmeniť čas užívania liekov. Nespavosť môže spôsobovať Amisulprid a Mirzaten, nemôžeš ich brať ráno? Kventiapín naopak môže spôsobovať ospalosť a má sa užívať večer.

@anonym_4803a9 tak toto snáď dr upozornila aj v lekárni že kedy ich má brať ...

jaro1234444
autor
12. nov 2025

anonym_a3c9b2 tak mám už stres z toho všetkého že čo ak nebudem spať zas vôbec? čo ma zas čaká v noci? čiže je to taký bludný kruh ale keby som spal taký stres nemám. Neviem čo spraviť fakt

anonym_01cf55
12. nov 2025
@jaro1234444

anonym_a3c9b2 tak mám už stres z toho všetkého že čo ak nebudem spať zas vôbec? čo ma zas čaká v noci? čiže je to taký bludný kruh ale keby som spal taký stres nemám. Neviem čo spraviť fakt

@jaro1234444 a prečo ti chcernit liečbu? Veď stačí pridať niečo na spanie. Prothazin napr.

euka210
12. nov 2025

@jaro1234444 ale neurol je na uzkost, nie na spanie.
Ja beriem kvetiapin len 25gm vecer a zaspim po nom...on urcite utlmuje, taky xanax nie. Ostatne lieky nepoznam, mozno veflajsie ucinky tam su nespavost, treba to konzultovat s dr...bud zmenu alebo nieco na noc na spanie.

anonym_daa150
12. nov 2025

Mirzaten uži hodinu pretým ako ideš spať. Kventiapín máš pomerne vysokú dávku, k tomu aj Amisulprid? No ten užívaj skôr ráno alebo najskôr na obed, on spôsobuje nespavoť. Pri antipsychotikách ti nepomôže už melatonín, ani magnézium. Obávam sa, že ani antipychotikum by extrémne nepomohlo. Mnoho ľudí berie kventiapín práve na večer a už dávka 25 mg ich uspí. Mirzaten sa dá navýšiť aj na 45 mg na noč. Každopádne, zavolaj dokimu, či ten amisulprid môžeš na obed... a kventiapín s mirzatenom si daj hodinu pred spaním.

vorkola
12. nov 2025

@jaro1234444 Napisem do ip

jaro1234444
autor
14. nov 2025
@euka210

@jaro1234444 ale neurol je na uzkost, nie na spanie.
Ja beriem kvetiapin len 25gm vecer a zaspim po nom...on urcite utlmuje, taky xanax nie. Ostatne lieky nepoznam, mozno veflajsie ucinky tam su nespavost, treba to konzultovat s dr...bud zmenu alebo nieco na noc na spanie.

@euka210 ja ho beriem preto toľko lebo som mal psychózy, už najnovšie si mám dávať 500mg. Na nespavosť sa píše minimálna dávka 25mg možno. Ale to skôr ľahším prípadom a nemusí to vydrzať stále a neni to liek priamo na spanie, je to liek na schizofréniu a psychózy, ja by som ho ani pacientom čo nemajú psychotické príznaky nedával lebo môže ublížiť viac skôr. Aj mne možno viac ublížil ako pomohol a to som schizofrenik

euka210
14. nov 2025
@jaro1234444

@euka210 ja ho beriem preto toľko lebo som mal psychózy, už najnovšie si mám dávať 500mg. Na nespavosť sa píše minimálna dávka 25mg možno. Ale to skôr ľahším prípadom a nemusí to vydrzať stále a neni to liek priamo na spanie, je to liek na schizofréniu a psychózy, ja by som ho ani pacientom čo nemajú psychotické príznaky nedával lebo môže ublížiť viac skôr. Aj mne možno viac ublížil ako pomohol a to som schizofrenik

@jaro1234444 ano, viem, ze je na schizofreniu a psychozy, mne Ad nestacili na moje stavy derealizacie ked prisli. Ja som mala predtym Rispen, ten napr. mna neutlmoval. Viem, ze ja mam take "detske" davkovanie a nastastie to vacsinou staci aj s Ad a Xanaxom.

lisa_22
22. nov 2025

@jaro1234444 rob si pred spaním kúpele v magnéziovej soli. cca 250 g soli na jeden kúpeľ, voda má byť horúca a kúpeľ má trvať aspoň 40 minút, aby došlo k reverznej osmóze. magnézium v kúpeli je až 5 krát účinnejšie ako v inej forme. dostať to ako Epsomskú / živú / horkú soľ a je to heptahydrát síranu horečnatého. okrem toho odporúčam čaje na podporu činnosti obličiek, najmä zlatobyľ / lipkavec / hluchavku / môže sa pridať praslička / vŕbovka / myší chvost. byliny zmiešať, asi 1 PL bylín na šálku nechať krátko (cca 3 minúty) lúhovať zaliate vriacou vodou (nevariť) a piť aspoň dve šálky denne. byliny sa môžu zaliať aj dvakrát.