icon

Ako riešiť ustúpené ďasná a odhalené zubné krčky?

5. máj 2025

Ahojte dentálna hygienicka mi povedala že mám ustúpené ďasná a odhalené krčky zubov na všetkých zuboch mám to vraj zo silného tlaku na kefku. Je pravda že na kefku veľmi tlačím a rýchlo ju zoderiem. Chcem sa opýtať či máte nejaké rady ako to najlepšie riešiť? Samozrejme opraviť techniku čistenia a vhodnú pastu. Taktiež niekedy v noci škripem zubami nemohol by byť aj to problém? Neskripem každu noc ale mám také obdobia. Ďakujem za rady

veklipo
5. máj 2025

Treba najst paradentologa. Ten to riesi, cisti hlbsie ako dentalna hygienicka, vsetko vysvetli, pripadne nasadi antibiotika. Tiez som mala a po 2. rokoch to mam vyrazne lepsie.

autor
5. máj 2025
@veklipo

Treba najst paradentologa. Ten to riesi, cisti hlbsie ako dentalna hygienicka, vsetko vysvetli, pripadne nasadi antibiotika. Tiez som mala a po 2. rokoch to mam vyrazne lepsie.

@veklipo ako lepšie? Mne hygienička vravela že to ďasno sa tam už nevráti😕 chvalabohu mňa to zatiaľ neboli

bloger
5. máj 2025

Ahoj myslím, že dobrá pasta je Elmex. Tá je myslím na odhalené krčky. Predpokladám, že ťa to asi aj bolí. Dasno sa ti podľa mňa zahojí a vráti. Musíš ale čistiť jemnejšie a netlačiť.

autor
5. máj 2025
@bloger

Ahoj myslím, že dobrá pasta je Elmex. Tá je myslím na odhalené krčky. Predpokladám, že ťa to asi aj bolí. Dasno sa ti podľa mňa zahojí a vráti. Musíš ale čistiť jemnejšie a netlačiť.

@bloger nie neboli ma to zatiaľ a hygienická tvrdí že ďasno naspäť nenarastie

veklipo
5. máj 2025

do urcitej miery sa vie vratit. To, ze ta to neboli, neznamena, ze to nie je zacinajuca paradentoza. A dentalna hygienicka nie je lekar.

isis234
5. máj 2025

Mala som 2 odhalené krčky na zuboch. stomatolog poradil zubnú pastu Elmex zelenú aj zubnú kefku. Jemnú. Zubár, ktorý robí i dentálnu hygienu ti poradí ako čistiť zuby. Šetrne. Odhalené krčky mi opravil.

sorscha
5. máj 2025

Ahoj, môžeš mať začínajúcu paradentózu, alebo aj nie. Ak Ti už ustupuje kosť/ to vidieť len na röngene/, žiadna pasta Ti nepomôže. A hygienička má pravdu- ďasno znova nenarastie. Ja som išla rovno k súkromnému zubnému chirurgovi. Tiež ma to nebolelo, len mi ustupovali ďasná a ani sa nekývali, nič a kosť mi už ustupovala. Mne chirurg spravil otvorenú kyretáž zubov, prečistil vnútro koreňov od kameňa, dal mi tam na spevnenie kosti nejaké granule a znova prišil ďasno / to čo z neho zostalo/. Po nejakom čase som išla na plastiku ďasien. Naštastie sa mi podarilo zachrániť všetky zuby a dať si ich ako tak do pôvodného stavu.

mk1111111111
5. máj 2025

Zle si cistis zuby, to je zaklad. Treba, aby Ti hygienicka ukazala, ako sa to spravne robi. Vratit sa ti nevratia, ale nebudu uz ustupovat, ani kamen sa nebude tvorit. Ked len minimalny. Ak tam mas zapal a oddelenie od zubu, na to je tiez specialne cistenie a pripravky, ktere si sama aplikujes medzi zub a dasno.

kaca222
5. máj 2025

Ďasno sa ti nevráti, ale treba urobiť opatrenia, aby neustupovali ďalej. Takze zlepšiť techniku čistenia zubov, okamžite prestať tlačiť na kefku, chodiť pravidelne na DH. Pasty sú na toto úplne zbytočné, jedine, že by si mala citlivé krčky, tam vedia pomôcť. Existujú aj chirurgické zákroky u parodontológa, nie na všetko, ale v niektorých prípadoch vedia esteticky pomôcť

martinka7171
6. máj 2025

Odhalené zubné krcky sa dajú prekryť chirurgickým zákrokom stepom z podnebia ale robí to veľmi málo lekárov bud chirurgov aleho parodontologov pripadne ti co implantuju zvyknú tuto techniku ovládať ale je to drahéa výsledok nieje zaručený