icon

Ako rozpoznať hodnoty dioptrií?

8. apr 2025

Ahojte, viete mi prosím povedať čo z týchto čísel sú hodnoty dioptrií? Toľko čísel pohromade a ja som v tom stratená. Lekárka nemala hlas čiže som ju absolútne nerozumela čo mi hovorila 😐..

autor
Autor odpoveď zmazal
tanyan
8. apr 2025

Skús sa opýtať v skupine "Očné choroby, problémy a vady u detí."
https://www.modrykonik.sk/group/6143/

autor
8. apr 2025

@tanyan ďakujem, skúsim sa pridať, len neviem či to tam patrí, ide o moje dioptrie nie o dieťa .

rozculena
8. apr 2025

Pravé oko (o.dx. / PO):
Foko (predpisované okuliare): –5,00 Ds

AR (autorefraktometer): –9,75 Ds, –1,00 D cyl os 178

V mydriáze (rozšírené zrenice): –8,75 Ds, –1,50 D cyl os 180

👉 Z toho vyplýva, že pravé oko má ťažkú krátkozrakosť (myopia gravis) s pridaným astigmatizmom.

Ľavé oko (o.sin. / LO):
Foko: –1,00 Ds, –4,00 D cyl os 1

AR: –1,75 Ds, –3,50 D cyl os 179

V mydriáze: –0,75 Ds, –3,50 D cyl os 176

👉 Ľavé oko má slabšiu krátkozrakosť, ale silnejší astigmatizmus.

Diagnóza v závere:
Myopia gravis o.dx. cum astigmatizmus = silná krátkozrakosť + astigmatizmus pravého oka

Astigmatizmus myopicus compositus o.sin. = kombinovaná forma krátkozrakého astigmatizmu na ľavom oku

Anizometropia a anizeikónia = rozdielna lomivosť a veľkosť obrazu medzi očami

Syndróm suchého oka

v skratke:Pravé oko (PO): –8,75 dioptrií
Ľavé oko (LO): –0,75 dioptrií

autor
8. apr 2025

@rozculena hmm, ďakujem veľmi pekne . To je teda dosť veľký rozdiel .

rozculena
8. apr 2025

skús si dať šošovky,pri nich sa dávajú o niečo nižšie dioptrie,lebo to je priamo na oku.Samozrejme nech ti to zmerajú v optike na prvý krát.

ja mám teraz problémy s okuliarmi,pravé oko sa mi veľmi zhoršilo,a nevedia mi tie sklá nejako napasovať,vidím dvojmo😨
na ľavom mám -17 a na pravom -21,nechápem to,lebo pravé som mala vždy omnoho lepšie a takto skokovo sa mi zhoršilo a ešte budem potrebovať aj cylindre a to som doteraz vôbec nemala

autor
9. apr 2025

@rozculena ja šošovky vôbec netolerujem, neviem si na ne zvyknúť. Cez okuliare tiež nevidím alebo vidím dvojmo . Pôjdem na operáciu, aspoň to jedno oko.

rozculena
9. apr 2025

ja som nosila šošovky vyše 30 rokov,ale zrazu oči to prestali tolerovať,možno to je vekom,alebo aj menopauzou,to som čítala..........musím ísť do optiky a tam nejako aby mi to napasovali...aj cylindre budem musieť mať......ja nemôžem operáciu,mám tam aj iné problémy,tak dúfam,že tebe to pomôže...Hlavne sa vyhni iClinic

tanyan
9. apr 2025

@rozculena Aj niekoho odporúčaš? Ja zvažujem už pár rokov dať si urobiť pravé oko, lebo ľavé je skoro nula a na pravom som mala naposledy namerané -4. Neviem ani kam by som mala ísť na konzultáciu či je vôbec pre mňa operácia vhodným riešením.

rozculena
9. apr 2025

@tanyan ja som bola v Neovízii,a po všetkých vyšetreniach mi povedali,že som ideálny pacient,mám vysokú krátkozrakosť a plus k tomu stareckú ďalekozrakosť,lenže mi to v žiadnom prípade neodporúčajú,lebo na umelú šošovku nemám miesto.U mňa by sa totiž robil iný zákrok,ako u mladších,kde sa používa laser.
Nemôžem ti nikoho odporúčať,ja len neodporúčam......stačí si to vygúgliť,bolo veľa prípadov,že ľudia mali veľké problémy po zákroku u nich.

Inak ja som tam išla len na prehliadku,nemala som v úmysle sa dať operovať,aspoň som nebola sklamaná,ale zase robia veľmi podrobné vyšetrenia na rôznych prístrojoch a je to plne hradené poisťovňou,plus Union platí aj špeci vyšetrenie na tomografe.

autor
9. apr 2025

@rozculena aj ja som bola v neovizii. V pondelok idem na predoperačné do Bratislavy a tam sa uvidí, či sa bude dať vložiť šošovka. Tiež nemôžem ísť laserom.

autor
9. apr 2025

@tanyan ja som tiež z BB a na očnom som bola v Ružomberku v ambulancii neovizie, kde ma doktorka odporučila na operáciu . V BB je to s očnými lekármi otras, ja som sa nikde nevedela dostať, najbližší termín mi dali v januári 2026🤯.. ešte i clinic mi dal do týždňa ale 80€ vyšetrenie... V neovizii má objednali rýchlo a aj tie predoperačné, len som napísala do formulára a do pol hodiny mi volala , že má voľné termíny aj na druhý deň 😃.

rozculena
9. apr 2025

držím palce