Ako rozpoznať hodnoty dioptrií?
Ahojte, viete mi prosím povedať čo z týchto čísel sú hodnoty dioptrií? Toľko čísel pohromade a ja som v tom stratená. Lekárka nemala hlas čiže som ju absolútne nerozumela čo mi hovorila 😐..
Skús sa opýtať v skupine "Očné choroby, problémy a vady u detí."
https://www.modrykonik.sk/group/6143/
@tanyan ďakujem, skúsim sa pridať, len neviem či to tam patrí, ide o moje dioptrie nie o dieťa .
Pravé oko (o.dx. / PO):
Foko (predpisované okuliare): –5,00 Ds
AR (autorefraktometer): –9,75 Ds, –1,00 D cyl os 178
V mydriáze (rozšírené zrenice): –8,75 Ds, –1,50 D cyl os 180
👉 Z toho vyplýva, že pravé oko má ťažkú krátkozrakosť (myopia gravis) s pridaným astigmatizmom.
Ľavé oko (o.sin. / LO):
Foko: –1,00 Ds, –4,00 D cyl os 1
AR: –1,75 Ds, –3,50 D cyl os 179
V mydriáze: –0,75 Ds, –3,50 D cyl os 176
👉 Ľavé oko má slabšiu krátkozrakosť, ale silnejší astigmatizmus.
Diagnóza v závere:
Myopia gravis o.dx. cum astigmatizmus = silná krátkozrakosť + astigmatizmus pravého oka
Astigmatizmus myopicus compositus o.sin. = kombinovaná forma krátkozrakého astigmatizmu na ľavom oku
Anizometropia a anizeikónia = rozdielna lomivosť a veľkosť obrazu medzi očami
Syndróm suchého oka
v skratke:Pravé oko (PO): –8,75 dioptrií
Ľavé oko (LO): –0,75 dioptrií
@rozculena hmm, ďakujem veľmi pekne . To je teda dosť veľký rozdiel .
skús si dať šošovky,pri nich sa dávajú o niečo nižšie dioptrie,lebo to je priamo na oku.Samozrejme nech ti to zmerajú v optike na prvý krát.
ja mám teraz problémy s okuliarmi,pravé oko sa mi veľmi zhoršilo,a nevedia mi tie sklá nejako napasovať,vidím dvojmo😨
na ľavom mám -17 a na pravom -21,nechápem to,lebo pravé som mala vždy omnoho lepšie a takto skokovo sa mi zhoršilo a ešte budem potrebovať aj cylindre a to som doteraz vôbec nemala
@rozculena ja šošovky vôbec netolerujem, neviem si na ne zvyknúť. Cez okuliare tiež nevidím alebo vidím dvojmo . Pôjdem na operáciu, aspoň to jedno oko.
ja som nosila šošovky vyše 30 rokov,ale zrazu oči to prestali tolerovať,možno to je vekom,alebo aj menopauzou,to som čítala..........musím ísť do optiky a tam nejako aby mi to napasovali...aj cylindre budem musieť mať......ja nemôžem operáciu,mám tam aj iné problémy,tak dúfam,že tebe to pomôže...Hlavne sa vyhni iClinic
@tanyan ja som bola v Neovízii,a po všetkých vyšetreniach mi povedali,že som ideálny pacient,mám vysokú krátkozrakosť a plus k tomu stareckú ďalekozrakosť,lenže mi to v žiadnom prípade neodporúčajú,lebo na umelú šošovku nemám miesto.U mňa by sa totiž robil iný zákrok,ako u mladších,kde sa používa laser.
Nemôžem ti nikoho odporúčať,ja len neodporúčam......stačí si to vygúgliť,bolo veľa prípadov,že ľudia mali veľké problémy po zákroku u nich.
Inak ja som tam išla len na prehliadku,nemala som v úmysle sa dať operovať,aspoň som nebola sklamaná,ale zase robia veľmi podrobné vyšetrenia na rôznych prístrojoch a je to plne hradené poisťovňou,plus Union platí aj špeci vyšetrenie na tomografe.
@rozculena aj ja som bola v neovizii. V pondelok idem na predoperačné do Bratislavy a tam sa uvidí, či sa bude dať vložiť šošovka. Tiež nemôžem ísť laserom.
@tanyan ja som tiež z BB a na očnom som bola v Ružomberku v ambulancii neovizie, kde ma doktorka odporučila na operáciu . V BB je to s očnými lekármi otras, ja som sa nikde nevedela dostať, najbližší termín mi dali v januári 2026🤯.. ešte i clinic mi dal do týždňa ale 80€ vyšetrenie... V neovizii má objednali rýchlo a aj tie predoperačné, len som napísala do formulára a do pol hodiny mi volala , že má voľné termíny aj na druhý deň 😃.
držím palce