icon

Ako sa rozhodnúť pri problémoch so zubami?

25. feb 2025

Ahojte,

Prišla som si po radu. Od včera som mala veľkú bolesť v ľavej strane aj hore aj dole. Ale viac ma bolelo hore. No dnes som bola u zubárka a urobil mi RTG snímok ten zahryzovy a porovnal s klasickým z júna. Zhodnotenie bolo horný rad- 7,6 úplne malé plomby kde nepredpokladajú že by sa zapálil a 5-Ka je po reendo a pred 5-timk rokmi bola ukončená korunkou.A spodný rad 7-mala plomba a 5,6 boli plomby blízko zubnej dreni. Podľa doktorky bolesť je spôsobená 6-ňou a chcela hneď robiť endo. Ja som chcela počkať a zajtra ráno tam idem znovu ale už k svojmu doktorovi. A teraz neviem ja mám skôr pocit že ta bolesť ide z tej hornej 5-ky ale ono to migruje. A vždy keď mi odišiel zub som mala pocit že má boli ten konkrétny.. ja vôbec neviem ako sa zajtra rozhodnúť či umrtvit dolnú 6-ku a urobiť endo alebo riešiť tu 5-ku kde by hrozilo už vytrhnutie a implantát..
pred 5-timi rokmi som si dala zuby do poriadku a v podstate od vtedy nemám nový kaz príkladne sa o ne starám. Ale problémy mám s tými kde sa robila endo. Ako by ste sa na mojom mieste rozhodli? Je horšie zlo umrtvit 6-ku ? Ale čo ak umŕtvime 6-ku a bolesť ostane a prídem o 5-ku..

dixitka
25. feb 2025

Veď uvidíš, čo ti povie zajtra tvoj doktor. Je normálne, že dolné zuby môžu bolieť kvôli problému s horným zubom a naopak, takže tým je ťažko sa riadiť… Len taký amatérsky nápad: skúšala si si na jednotlivé zuby poklepať nechtom? Ja keď som mala problém s hornou štvorkou (robili potom
endodonciu), tak ma viac boleli dolné stoličky, no na poklep viac bolela a tŕpla tá štvorka, čiže zub, s ktorým naozaj bol problém.

autor
25. feb 2025

@dixitka ďakujem za názor takto keď som si poklepala tak sa najviac ozval ten zub 5-Ka ktorý je po reendo. No som zvedavá čo mi povie zajtra zubár..

zobaka
25. feb 2025

tam je zapal, kde najviac boli na poklep

majus2323
26. feb 2025

Tu treba urobiť OPG a pozrieť zápal pod koreňmi podľa mňa. Zahryzove snímky sú fajn na kazy a plomby atď ale toto si žiada veľký snímok keď je tam toho viac...

autor
26. feb 2025

Ahojte, tak nakoniec zubár urobil další rtg. A usúdil že by ešte endo nerobil. Nie je jasne poklepom ani skúškou tým studeným sprejom že ktorý zub odišiel a na rtg nie je žiadny zápal. Povedal mi že ak by sa to neukludnilo tak že by začal vytrhnutim tej mŕtvej 5-ký že je možné že sa zlomila a na rtg to nie je vidieť Lebo je tam cap.. a že živé zuby by ešte neumrtvoval keď nie je jasne z čoho to ide