Ako sa rozhodnúť pri problémoch so zubami?
Ahojte,
Prišla som si po radu. Od včera som mala veľkú bolesť v ľavej strane aj hore aj dole. Ale viac ma bolelo hore. No dnes som bola u zubárka a urobil mi RTG snímok ten zahryzovy a porovnal s klasickým z júna. Zhodnotenie bolo horný rad- 7,6 úplne malé plomby kde nepredpokladajú že by sa zapálil a 5-Ka je po reendo a pred 5-timk rokmi bola ukončená korunkou.A spodný rad 7-mala plomba a 5,6 boli plomby blízko zubnej dreni. Podľa doktorky bolesť je spôsobená 6-ňou a chcela hneď robiť endo. Ja som chcela počkať a zajtra ráno tam idem znovu ale už k svojmu doktorovi. A teraz neviem ja mám skôr pocit že ta bolesť ide z tej hornej 5-ky ale ono to migruje. A vždy keď mi odišiel zub som mala pocit že má boli ten konkrétny.. ja vôbec neviem ako sa zajtra rozhodnúť či umrtvit dolnú 6-ku a urobiť endo alebo riešiť tu 5-ku kde by hrozilo už vytrhnutie a implantát..
pred 5-timi rokmi som si dala zuby do poriadku a v podstate od vtedy nemám nový kaz príkladne sa o ne starám. Ale problémy mám s tými kde sa robila endo. Ako by ste sa na mojom mieste rozhodli? Je horšie zlo umrtvit 6-ku ? Ale čo ak umŕtvime 6-ku a bolesť ostane a prídem o 5-ku..
@dixitka ďakujem za názor takto keď som si poklepala tak sa najviac ozval ten zub 5-Ka ktorý je po reendo. No som zvedavá čo mi povie zajtra zubár..
tam je zapal, kde najviac boli na poklep
Tu treba urobiť OPG a pozrieť zápal pod koreňmi podľa mňa. Zahryzove snímky sú fajn na kazy a plomby atď ale toto si žiada veľký snímok keď je tam toho viac...
Ahojte, tak nakoniec zubár urobil další rtg. A usúdil že by ešte endo nerobil. Nie je jasne poklepom ani skúškou tým studeným sprejom že ktorý zub odišiel a na rtg nie je žiadny zápal. Povedal mi že ak by sa to neukludnilo tak že by začal vytrhnutim tej mŕtvej 5-ký že je možné že sa zlomila a na rtg to nie je vidieť Lebo je tam cap.. a že živé zuby by ešte neumrtvoval keď nie je jasne z čoho to ide

Veď uvidíš, čo ti povie zajtra tvoj doktor. Je normálne, že dolné zuby môžu bolieť kvôli problému s horným zubom a naopak, takže tým je ťažko sa riadiť… Len taký amatérsky nápad: skúšala si si na jednotlivé zuby poklepať nechtom? Ja keď som mala problém s hornou štvorkou (robili potom
endodonciu), tak ma viac boleli dolné stoličky, no na poklep viac bolela a tŕpla tá štvorka, čiže zub, s ktorým naozaj bol problém.