icon

Ako sa u vás prejavuje tetánia?

sandra64
11. jan 2022

Ahojte, chcem sa Vás opýtať ako sa u Vás prejavuje tetánia? Nemyslim záchvati, ale väčšinou príznaky pociťujúce na tele. Nemám diagnostikovanú tetániu, ale čo som o tom čitala, dosť veľa príznakov mávam ale zľaknem sa pri každom, keď pocitim niečo na tele tak rada by som sa poradila, budem vďáčna za každy Váš názor 🙂

sandra64
autor
19. dec 2022

@peter197924 Dobrý večer, ja mam tiež tetániu nejaký čas som brala aj magnézium, ale už ho neužívam. Myslím že to príde a aj odíde a znova sa môže prejaviť kedykoľvek si myslím. Pite veľa vody aspoň 2l za deň alebo 1.5l, prípade môžete sa spýtať od lekárky čo by Vám na to dala 🙂

medeliska
19. dec 2022

@sandra64
Ahoj ja mam diagnostikovanu tetaniu 👌
Celu noc do rana stlačam zuby doseba, take kŕče. (potom cez deň citim take pulzovanie v ďasnach). Cez deň mam kŕče skoro v celom tele, niekedy mi mravčia pery a končeky prstov, boli ma skoro každy deň hlava, niekedy to tak picha(skoro ako migrena) že mi nepomôže ani ibalgin a paralen. Keď deti uspim a je ticho tak mi šumi, hučí v hlave. Som stale vyčerpana a boli ma telo, svaly. Keď pridem medzi veľa ľudi v uzavretom priestore dostavam uzkosti. Raz som dostala slaby tetanicky zachvat keď som šla z deťmi do Hoplalandu... prišla uzkosť, krče, bolo mi zle, nemohla som dobre dychať zhlboka, zahmlievanie.... chvalabohu že nie silne krče, to nechcem nikdy zažiť... odvtedy si davam pozor! Raz som išla k doktorke že mi mesiac huči silno v hlave, tak mi povedali že je to tinitus (piskanie) a hľadali pričinu, tak ma posielali na všelijake vyšetrenia a neurologička aj na toto vyšetrenie tetanie a tam to odhalili. Moje telo sa nevie ukludniť je v strese a kŕčovite je to asi stav dlhodobej vyčerpanosti, som človek ktory ide na plne obratky a nikdy neoddychuje. Doktory to uzavreli tak že musim brať do konca života magnezium a ďalej neriešia. Je to ževraj novodoba choroba mladych ľudi 🙄 Takže sa snažim nezabudať brať magnezium, poňom mi je omnoho lepšie.... Nam z mužom nema kdo pomôcť z deťmi iba moja 80 ročna babka? Takže to zhrniem tak že da sa v tejto zkurven. j 🤭 dobe spomaliť? Asi ťažko 👍👌 Preto sa nečudujem že je nas tu veľa takych čo idu nad svoje sili a prepinaju telo, mozog, myseľ atď... papa držte sa 🥰

medeliska
19. dec 2022

@medeliska
a to podotykam že mi ta blba neurologička z MR povedala že mam 3 ubo lezie mozgu na ľavo ale ževraj to budu nejake ranky z minulosti či som nepadla na hlavu... kozaaa.... Dosť často veľa zabudam a neviem sa poriadne sustrediť, preto ani nešoferujem!

ritter
20. dec 2022

@medeliska užívajte dlhodobo to magnezko, časom to prejde, ja som mala takéto stavy ako popisujete, po dlhodobom užívaní to prešlo. ja som aj nespávala, neurolog hned chcel nasadiť AD, to som odmietla, a ešte blbé kecy že pri mojej chronickej chorobe nemožem brať magnezko. užívam dalej a neriešim ho, ked pomáha tak pomáha.

sandra64
autor
20. dec 2022

@medeliska Ďakujem že sa tu poradíme, napíšete vlastné skúsenosti, ako s to u Vás prejavuje. Ja son prestala brať magnezium, dám si ho iba sem tam ak príde na mňa taky vnútorný nepokoj, inak snažím sa piť 1.5 l denne, cvičím a tak. Dúfam ale ,že prejdú aj tie sem tam úzkosti, pretože nie je to nič príjemné, tiež mávam aj ja že mi brni v nohe a také ako pichanie do palca, ale potom prestane. Snáď to všetci zvládneme, bude ok 😊

butik
22. jan 2023

Ahojte, tiez mam diagnostikovanu tetaniu, cca posledny rok... mam take stavy, ze to neviem ani popisat, akoby vo forme psychiky v lubovolnom case pride akysi myslienkovy pochod(?), ktory ma paralizuje na niekolko sekund, prejde ma to a fungujem dalej... Zvlastne je ze to niekedy nemam 1-2 tyzdne a teraz posledne 2 dni dost vyrazne, teraz najcastejsie v noci pocas spanku z piatka na sobotu 4-5x... Beriem magnosolf denne, bezohladu na to ci stavy mam alebo nie... V minulosti som tieto stavy zaregistroval, len ked mi bolo brutal zle pri crevnej chripke pocas zvracania... Chcel by som vediet ci toto mam ozaj pripisovat k tetanii, alebo je to nieco ine? Hlavne ma to stve teraz ked s manzelkou chceme dieta...

iveta1616
Odpoveď bola odstránená
iveta1616
Odpoveď bola odstránená
butik
17. máj 2023

@iveta1616 - cca 3 mesiace pohoda nic a teraz posledne 2 dni cele zle...

janura
19. jún 2023

@iinka ahoj, píšem od ženy ja nemám registráciu na modrom koňovi, pomohlo ti niečo alebo zlepšuje sa ti to mam na chlp to isté.

kati24
21. jún 2023

Ahojte,chcela by som sa spytat ci mal niekto podobne problemy pri tetanii ako ja,popripade co vam najviac pomaha na potlacenie priznakov. Spustilo sa mi to cele cca pred 3 tyzdnami,zacalo mi mravcenie celej pokozky hlavy,pichanie v hlave,prechadzalo mi to na ramena,hlava najma vpravo hore na temene mi zacala akoby tuhnut a trpnut,jeden vecer som skoncila i v nemocnici na neurologii lebo mi strpla polka pravej tvare a cast pier. Tam skonstatovali okcipitalna neuralgia,spravili mi ct mozgu,to bolo ok. Par dalsich dni mi bolo naozaj hrozne,pokozka na hlave mi trpla kade tade,bola som v riadnom strese. Doteraz som absolvovala ct,interne,ekg,krv na infekcne ochorenia vsetko ok,iba na rtg krcnej chrbtice bol nejaky spazmus.Po znamosti som bola vysetrena neurologom,dal mi spravit aj MR mozgu,vysledky este nemam,ale na zaklade anamnezy,rozhovoru so mnou a vysetrenia roznych reflexov (chvostek pozit,slachovokosticove reflexy zivsie) mi povedal ze to bude tetania,nasadil mi magnezko,vapnik,milgammu,guajacuran...uz to uzivam nejaky cas a nemam vyrazny pocit zlepsenia,budim sa s hlavou celou strpnutou,bolesti hlavy mam take zvlastne,akoby ma boleli kosti na vrchu hlavy,zacalo ma pichat v lavom uchu,na vrchu hlavy mam pocit akoby mi tam niekto stale fukal studeny vzduch. Niektore dni je to lepsie,ine zasa sa to zhorsi. Mam male babatko,je to hroza. Je pravda ze som v strese z tej mr,aj cele predchadzajuce obdobie som bola trocha vystresovana,ale naozaj by dokazala tetania vyvolat taketo symptomy??

iveta1616
Odpoveď bola odstránená
akyia
Autor odpoveď zmazal
mama147
2. jan 2024

@akyia ahoj môžem sa ťa spýtať jednu otázku už sa to somnov ťahá try mesiace už mám vážne dosť bola som u obvodnej tá mi iba spravila krvné testy a povela.ze je všetko ok že to bude úzkosť a mne sa to začalo tocenim hlavy a bolesťami noch a teraz sa aj pridružilo bolesť krčnej chrbtice aj medzi lopatkami a vystreluje mi to až do rebrá a niekedy ma aj pichá srdce a mám akoby sťažené dýchanie a hrčku v krku niekedy mám aj brnenie v sanke a jazyku a 25 decembra má brala sanitka bolo mi na vracanie a celá ľavá strana mi išla odpadnúť od bolesti a zase sa mám takto a na pohotovosti mi robili EKG bolo v poriadku aj krvné testy u neurológa mám termín až o mesiac naozaj si neviem rady a beriem každý deň magneb6 už tretí mesiac ale zmeny nevidím môžem sa cítiť celý deň takto keby išlo o tetaniu a mám už aj strach môže niekto pociťovať tieto pocitu celý deň v kuse z tetanie a úzkosti ? Prosím poradte mi už vážne neviem rady a nechcem si volať záchranky každý deň už sa cítim ako blazon
@akyia

ciao123
7. jan 2024

@mama147 Ahoj. Mám veľmi podobné symptómy ako ty.
Začalo to zhruba 3-4 mesiace dozadu. Bolesť na hrudi, sťažené dýchanie, pichanie pri srdci, arytmia a pocit že zomriem. Myslel som že infarkt...
Utekal som ku obvodnej, ktorá má napojila na EKG. Vyšlo v poriadku. Vraj to mohol spôsobiť stres... Trvalo 4-5 dní kým sa mi ako tak polepšilo. Pociťoval som neskutočnú úzkosť, bolesť na hrudi a arytmiu.
O dva týždne to prišlo znova. Sedel som na posteli a plakal. Nikdy som také pocity nemal, opäť pre mňa nepoznaný zvláštny stav. Bolesť srdca, hrudníka, sťažené dýchanie, úzkosť.
Rozhodol som sa že podstúpiť vyšetrenia a prídem na príčinu.
Celodenný holter vyšiel v poriadku. Sono srdca v poriadku. RTG hrudníka v poriadku. Občas mi bolest vystreľovala spod lopatky až do hrudníka a do srdca, tak som si spravil magnetickú chrbta. Ta vyšla v poriadku. Bol som na hadicu na gastre - prvotné výsledky v poriadku, ešte nemám výsledky na intoleranciu potravín.
Neurologické vyšetrenie v poriadku. No bol som vypísaný na vyšetrenie na tetaniu. A tá mi vyšla veľmi výrazná.
Nasadil som horčík,vápnik a vitamín D. Trošku sa mi polepšilo ale nie je dňa kedy by som bol ako predtým, teda úplne v pohode.
Snažím sa vyhýbať stresovým situáciám, ale to sa nedá. Akoby už moje telo nedokázalo zvládať stres aj keď ho vprvopociatku až tak nepociťujem.
Ale ako hovorím... vitamíny ako tak pomáhajú a snažím sa nestresovat. Nechcem neurol, frontin ani iné upokojujúce lieky.
Snáď sa z toho dostanem sám, alebo to aspoň minimálne dostanem do štádia aby ma to až tak neovplyvňovalo.

mama147
7. jan 2024

@ciao123 dakujem za odpovet aj ja som uz blazniva a stoho teraz beriem magnerot a gujacaran to toceniw hlavy trosku ustupilo ale ten chrbat a rameno pichanie pri srdci a krk a zaludok tak isto zajtra idem na sono zaludka uvidim co mi povedia odvtedy ako mavam tieto stavy jest jeviem a cely den mam obrateny zaludok a ani ja nechcem tie tabletky a AD skusala som Neurol ale stoho sa mi pohorsilo lebo odkedy aom ho brala tak ma zacal trapit zaludok a mam kazdy den pocit na zvracanie uvidim zajtra co mi povedia na gastre a ekg som absolvovala uz tento mesiac aj krvne testy boly ok tak urcite to nebude srdce a na chrpticu mi povedali ze mam ten algicky syndrom a este raz dakujem velmi pekne aspon ma niekto tak upokoji ze sa nemam az tak bat a je to pravda dostala som stoho aj uzkost lebo clovek kazdy den preziva v strahu ked ma take stavi
@ciao123

ciao123
7. jan 2024

@mama147 Viem o čom hovoris. Za mesiac som schudol 5 kíl. Zajtra idem po výsledky z gastra. Sono brucha má ešte len čaká a aj magnetická mozgu. Ale všetko nasvedčuje tomu že to bude "len" tetania.
Inak doktorka ktorá mi robila test na tetaniu mi povedala že antidepresíva zatiaľ nedoporucuje. Vraj by mohlo zabrať magnézium, vápnik a vit. D. Ale magnezium určite každý deň, pretože sa rýchlo vyplavuje z tela a keď deň vynechám nie je to dobre...
No musím ísť ešte naspäť na neurológiu a tam si nastavíme liečbu.
Určite sa daj vypísať na vyšetrenie na tetaniu. Nech si na istom ;)

mama147
Autor odpoveď zmazal
mama147
7. jan 2024

@ciao123 na pohotovosti kumne zavolali neurológa Lebo sa mi triasli nohy veľmi a tam som mu povedala všetko čo sa mi deje že už nevládzem tam má visetrila tým kladivkom a spravil krvné testy a rengen chrptice povedal že je to 100 percent tetania a že mám aj trošku zakrivenu chrpticu a ešte mi tam napísal algicky syndróm to súvisí z chrpticov vipisala mi magnerot a gujacaran ešte zajtra idem na sono ku gastronómovi uvidím čo mi tam povedia

mtn112233
16. jan 2024

@iinka u mňa presne toto isté.. tá úzkosť a strach je na tom celom najhorší.. človek si myslí že je koniec.. u mňa ďalej okrem toho nevoľnosti od žalúdka, trpnutie rúk hrca v hrdle, pocit na odpadnutie.. par rokov som to mala pod kontrolou no momentálne už 2 dni zas trpím práve som prišla z infúzie.. mne to často spúšťa bolesť krčnej chrbtice

lalia33
19. jan 2024

@sandra64 ahoj ako sa darí s tetaniou? Už sa polepsilo? Alebo stále rovnako? Ja mávam skoro rovnaké priznaky. Ale magnézium si dávame sem tam šumivé. Brni mi v nohach resp.v chdidle pod palcom niekedy iba v ľavej nohe niekedy v oboch. Pocit strachu a úzkosti keď neviem co sa so mnou deje a nepokoj v nových situáciách. Občas sa mi ťažko dá nadýchnuť z hlboka ze sa nutim zyvat aby sa mi podarilo nadýchnuť. Stále sa pozorujem a samozrejme sa bojím co mi je.

lenrol001
13. feb 2024

@ritter Polepšilo so vám? Mňa to chytili teraz a som zúfalá... Beriem magnézium 4 mesiace a dúfam že to časom prejde...preto som zvedavá ako vám je a čo vám pomohlo

lenrol001
13. feb 2024

@ciao123 polepšilo dá vám? Aké lieky vám predpísali? Mňa obvoďáčka ani na neurológiu neposlala, hneď po vedala že tetánia a brať magnezko....po 4 na esiacoch je to rovnaké....

lucinda010
21. feb 2024

@missviolet ahoj čo ti na tie kŕče pomohlo okrem magnézia?

lucinda010
21. feb 2024

@lalia33 to pozorovanie je najhoršie vtedy ma chytá ešte väčšia panika🙀zhlboka dýchať na čerstvom vzduchu toto mne pomáha ani magnezko už aj moc nie 🙄

akyia
Autor odpoveď zmazal
missviolet
22. feb 2024

@lucinda010 kvalitne magnezko - ziaden oxid ci citrat, ale. alr magnezium chelat, B6, B12, gaba prasok. pracovat na zvladani stresu - neda sa mu vyhnut, ale svoju reakciu clovek ovplyvnit vie... na zadanie stredu a teda hladiny stresoveho hormlnu kortizolu mi pomohla ashwagandha, krvne testy ukazali obrovske zlepdenie. ked mam tento rezim tetanicke krce si daju prestavku aj na roky

lucinda010
13. mar 2024

@lenrol001 dobrý deň ako sa máte?

lucinda010
13. mar 2024

@medeliska áno presne ste to vystihli, ako sa máte teraz?mávate nejaké ťažkosti?

medeliska
14. mar 2024

@lucinda010 Ahoj.
@lucinda010 Dobrý deň ☺️ Nezlepšilo sa to a po čase som mala veľmi hrozne bolesti,pichanie,piskane v hlave každy deň, krčovite napäté svalstvo na tele,stuhla mi krčna chrbtica,veľmi to bolelo. Rano som vstala nevyspata a akoby som cvičila v posilovni 10hodin a nespala.Byvala som veeľmi podraždena a všetko ma vytačalo... Odnašala si to moja rodina 😓😢 Katastrofa!!! Problemy vyustili tak že som zmenila neurologa, vypisal ma na infuzie na neurologii v nemocnici...infuzka taka že (guajacuran-magnezium-novalgin...) 10 dni posebe. Pomohlo a veľmi mi pomaha magnosolv ale ten je na predpis. Je to silne magnezium a som poňom ako zrodena...žiadne krče,pichanie hlavy,uzkosti proste som ako novy človek som uvolnena a viac sa smejem sustredim sa,žiadny stres ☺️ takže tak 😉