icon

Ako sa ukludniť pred operáciou žlčníka?

4. jún 2025

Ahojte, asi ma čaká operácia žlčníka, doteraz som bola v pohode, ale ako som bola u dr. a teda aj ona vyslovila podozrenie, že asi bude nutná operácia, tak pocitujem takú slabosť a točáky, asi sa podvedomie somnou zahráva. Myslím si, že nemám strach, ale asi ho mám 😔 Ako sa mam ukludniť? Potrebujem zatiaľ normálne fungovať.

puppania
4. jún 2025

kedy ta caka ta operacia? no musis samu seba presvedcit o tom, ze to zvladnes. zvladlo to velmi vela ludi pred tebou. vyskusaj kludne aj dychove cvicenie, ked ta pochyti strach. pomaha to.

matway
4. jún 2025

Ja by som zvážil, či treba operáciu, nie na darmo máme žlčník.

autor
4. jún 2025
@matway

Ja by som zvážil, či treba operáciu, nie na darmo máme žlčník.

@matway ako by si inak riešil, ak sú kamene a pravideľné záchvaty?

frflos_nespokojny
4. jún 2025

treba to fikut von. otec to velmi dlho odkladal a uz tu nie je.

loliki
4. jún 2025

Zmeň postoj: ak máš pravidelné záchvaty, buď rada, že ti má ešte kto pomôcť. Nech ti dajú termín a choď. Buď rada, že máš ešte tu lekárov. Zachránia ti život.

slniecko39
5. jún 2025

Dobrý deň, chápem, že operácia predstavuje veľký strach z neznámeho, čo sa môže prejaviť aj podvedome. Žlčníkové kamene (cholecystolitiáza) sú veľmi častý problém. Zatiaľ čo niektorí ľudia o nich ani nevedia, u iných sa objavujú pravidelné biliárne koliky alebo môže byť prvým príznakom práve akútna cholecystitída - zápal žlčníka. Pri asymptomatickej forme sa odporúča postup watch and wait, keďže sú kamene často iba náhodným nálezom pri USG vyšetrení. Pri symptomatologickej forme a pri komplikáciách je však zlatým štandardom cholecystektómia - chirurgické odstránenie žlčníka. Vždy je lepšie podstúpiť elektívnu, teda plánovanú operáciu, kedy sa urobia poriadne predoperačné vyšetrenia a telo je v lepšom stave, takže aj hojenie a zotavenie je jednoduchšie. Skúste zatiaľ dodržiavať diétu - bez mastných, tučných, vyprážaných a korenených jedál, sústreďte sa na bežné denné činnosti a hlavne, ak Vám hocičo napadne, zapíšte si to a opýtajte sa pri najbližšom vyšetrení u lekára. Prajem skorú úľavu od ťažkostí a pokoj na duši 🙂

autor
6. jún 2025
@slniecko39

Dobrý deň, chápem, že operácia predstavuje veľký strach z neznámeho, čo sa môže prejaviť aj podvedome. Žlčníkové kamene (cholecystolitiáza) sú veľmi častý problém. Zatiaľ čo niektorí ľudia o nich ani nevedia, u iných sa objavujú pravidelné biliárne koliky alebo môže byť prvým príznakom práve akútna cholecystitída - zápal žlčníka. Pri asymptomatickej forme sa odporúča postup watch and wait, keďže sú kamene často iba náhodným nálezom pri USG vyšetrení. Pri symptomatologickej forme a pri komplikáciách je však zlatým štandardom cholecystektómia - chirurgické odstránenie žlčníka. Vždy je lepšie podstúpiť elektívnu, teda plánovanú operáciu, kedy sa urobia poriadne predoperačné vyšetrenia a telo je v lepšom stave, takže aj hojenie a zotavenie je jednoduchšie. Skúste zatiaľ dodržiavať diétu - bez mastných, tučných, vyprážaných a korenených jedál, sústreďte sa na bežné denné činnosti a hlavne, ak Vám hocičo napadne, zapíšte si to a opýtajte sa pri najbližšom vyšetrení u lekára. Prajem skorú úľavu od ťažkostí a pokoj na duši 🙂

@slniecko39 Ďakujem ❤️