icon

Ako sa zbaviť nevoľnosti pri cestovaní?

17. mar 2025

Ahojte,

chcela by som sa opýtať, či tu je niekto, komu býva tiež veľmi zle pri cestovaní. Mám s tým problém od detstva, viem, že veľa ľudí tiež ale v mojom okolí asi nikto. Býva mi ťažko na žalúdok, zatmieva sa mi pred očami alebo mám pocit, že odpadnem. Stáva sa mi to aj pri dlhších (2–3 hodiny), ale aj pri krátkych cestách (napr. 15 minút v električke). Zle mi býva v každom dopravnom prostriedku či už autobus, auto alebo električka ako som aj spomínala. Kinedril si dávam len pri dlhších trasách, keďže ma z neho ťahá spať. Poznáte niečo iné, nejaký trik, ktorý by mi pomohol? Niekde som čítala, že zázvorové cukríky, no neskúšala som. Viem, že na to sú rôzne lieky, no chcela by som to vyriešiť bez nich :D Máte niekto skúsenosť?

Vopred ďakujem za všetky odpovede 🙂

zuzkaa1991
17. mar 2025

Mne byva sediet smere jazdy ;) porozopinat aby nebolo teplo trosku chladnejšie....na kratke cesty neberiem nic zalezi aj ako sa vyspim 😁😁 na dlhšie trasy beriem kinedryl

aalt
17. mar 2025

Sediet v smere jazdy, pri okne, najlepsie uplne vpredu. Pozerat von, urcite necitat, necumiet do mobilu a podobne. Mne trochu pomaha "hybat" nohami, bud nimi striedavo tlacit do podlahy, alebo dozadu podla situacie. Cize nemusia sa realne hybat, staci trochu striedavo napinat svaly. Pomaha mi nebyt hladny ani prejedeny, lahke jedla ale nie jogurty a podobne. Samozrejme najdolezitejsia je plynulost jazdy a jazdu brzda plyn zvycajne nikdy nezvladnem 😉 Kinedryl pomahal len ciastocne, ale hlavne vzdy som z neho bol potom riadne otapeny. Zle mi je cely zivot, takze reci v detstve, ze z toho "vyrastiem" boli naivne.

autor
17. mar 2025

@aalt @zuzkaa1991 ďakujem vám za rady 🌷🙂

biba_18
17. mar 2025

všetko čo hore píšu - a ja som úplne vyradila kinedryl - nahrádzam ho drobným zajedaním počas cesty - kynetóza je stav keď mozog vyhodnotí že keďže sa pohybuje a telo nie, že je určite otrávené - tak sa prejavuje otrava, že sa točí hlava - tak telo sa snaží zbaviť s otravy - a vracia ... ak zajedáš drobné sústa tak mozog to vyhodnotí že asi otrávená nie si, veď to by si nejedla ... a nechá ťa na pokoji 😂

autor
17. mar 2025

@biba_18 fíha, to som vôbec nevedela ani ma to nenapadlo, že jesť keď mi je zle :D určite vyskúšam, ďakujem ti ❤

deti95060810
17. mar 2025

mne nepomáha nič... preto nerada chodím dlhšie jazdy - ale samozrejme závisí od vodiča ako jazdí, autobus neznesiem vôbec...
v lete je to omnoho horšie ako v zime.
po kinedrile spím - dlho.
najlepšie je keď som hladná, smädná v aute sa nekúri - kľudne môžem sedieť aj vo vetrovke,, sedím vpredu popr. šoférujem, .... žiadne lakotinky nejem ani počas cesty.... ešte je super rádio s dobrou - obľúbenou stanicou resp. hudbou...
v lekárni majú aj homeopatika, len to je potrebné brať 2-3 dni pred cestou.
moje deti z toho vyrástli, ja jediná NIE.

lubmar
17. mar 2025

Urcite necitat a nehladiet do mobilu,to je uplne najzakladnejsie pravidlo,potom cim chladnejsie tym lepsie,ked sa da tak stat pri okienku, pod klimou a pod,a pred cestou zjest nejaky citrus,pomaranc,mandarinku.Tie zazvorove lizatka su vacsiou len placebo efekt,aby zazor fungoval,musel by byt obsah zazvoru v lizatkach,cukrikovch enormne vysoky,nie len par percent,pri silnej kinetoze nezaberaju,odskusane.V aute sediet vpredu,aj v autobuse,a pozerat rovno na cestu a predvidat zakrutu,kopcek,aby si sa trochu pripravila na naklananie auta.Je to velmi neprijemne,kto to nezazil,tazko ta pochopi.

kika252525
17. mar 2025

Tak úplne súhlasím, že nepozerať do mobilu, ani žiadne iné aktivity, ktoré zahŕňajú pohyb neodporúčam, len hľadieť dopredu… Mne samej býva zle aj na krátke trate ako ste povedali a aj mne stačí 15 minút a začne mi byť zle. Nebýva mi zle keď sedím vpredu (úplne zriedka, jedine, že ak sa hýbem a stále otáčaním) alebo šoférujem to je najideálnejšie, ale je mi jasne, že to sa nedá stále. KINEDRYLU sa nevyhnete keď chcete mať pokojnú dlhú cestu… odkedy som začala brať Kinedryl som najšťastnejší človek v autobuse alebo aute. Električkou nechodím, takže neviem povedať. Kinedryl vás bude stále uspavat, je to predsa vedľajší účinok. Odporučila by som akurát tak menšiu dávku aby vás neuspávalo na dlho. Mne to pomohlo. Keď už výjdem z dopravného prostriedku pohýbem sa, tak sa občujem a som vpohode (aj keď zoberiem váčšiu dávku).

kika252525
17. mar 2025

@kika252525 a tiež som zabudla, že prázdny žalúdok tomu vôbec nepomáha to mi príde ešte skôr zle… ale keď to zajem je mi trošku lepšie 😁 ale potom to príde opäť 😒

autor
18. mar 2025

Ďakujem každému za radu! 🙂

coco1
20. mar 2025

Ahoj, skus Cocculine - nevolnost pri cestovani.
Je to homeopaticky liek, dostupny normalne v lekarni. Pomoze, treba ho brat ale uz den pred cestovanim ( podla pribaloveho) Nieje to az taka bomba ako Kinedril, je to slabsie, ale aspon Ta neutlmi.