icon

Ako sa zbaviť strachu z rakoviny?

1. aug 2024

Ahojte. Mam skoro 40 rokov, 3 deti do 6 rokov. Posledne mesiace som extremne unavena, byva mi casto nevolno od zaludka, v podstate denne, ale pomaha mi ked sa najem, jem normalne a napriek tomu chudnem (ja, co som cely zivot riesila nadvahu). V ramci preventivky som objednana na sono prsnikov. Som objednana aj ku koznej, lebo chcem dat vybrat nejake znamienka kvoli estetike, tak mi rovno pozrie vsetky. Na preventivke u obvodneho vsetko ok, len mierne zvysena sedimentacia. Ja som si myslela naivne, ze sa da soravit nejaky odber na onkomarkery, ktory by ukazal, ak by sa v tele nieco dialo. Ale obvodak mi povedal, ze to sa neda, aj ked som pozerala na nete, tak to vyzera, ze fakt onkomarkery maju zmysel len ked uz sa vie o konkretnom ochoreni.

Bojim sa, ze mam rakovinu ktovie coho. V okoli mam viacero mladych, ktori takto zistili az prilis neskoro, ze rakovinu maju. Spoluziacka nedavno zomrela na rakovinu. Viem, ze je aj kopa inych chorob, ale rakoviny sa bojim, ze si ju nevsimnem vtedy, ked treba - lebo ona je taka, ze ak sa nezisti vcas, tak je problem.

1. Ukludnite ma prosim, ze to moze byt aj len z vycerpania, ze to nemusi byt rakovina.

2. Viem si niekde dat spravit nejake odbery? Co sa da, aby sa vylucila pripadna skryta rakovina? Ci len obehat vsetkych moznych lekarov? To ale asi nie je dobry napad, kedze nemam ziadny specificky problem, takze moznosti je milion...

Dakujem vam.

top_manazerka
1. aug 2024

Takéto obdobia mávame asi všetci - z času na čas. Je toho na teba priveľa. Zvolni, ukľudni sa. Ak chceš, napíš mi ❤️

januska12323
1. aug 2024

3 deti do 6 rokov a ty sa čuduješ, že si unavená? Porob si preventívky ale podľa mňa len telo potrebuje zvolniť.

cookie29
1. aug 2024

3 deti do 6 rokov. Aj to je diagnoza. kto ti pomaha? Odbremenuje ta? Mas cas pre seba? Za 6 rokov si mala 3 tehu, k tomu nevyspate noci, zubky atd...

zuzidr
1. aug 2024

podľa prvých príznakov by mi to sedelo na helicobactera, skús kúpiť test v lekárni alebo popros lekárku

thirstymonk
1. aug 2024

Internet ti aj na krv z nosa povie, že to môže byť rakovina. Tým sa netráp. Vidíš, toto je napríklad jedna z bočných výhod pravidelného darovania krvi. Darúvam krv 4 krát ročne + pomedzi to plazmu a stále mi robia základný krvny obraz. Ak by som nedajbože mal rakovinu, hneď by vyskočili biele krvinky a vedel by som, že niečo nie je s kostolným poriadkom.

Preventivka u doktora ti potvrdi, že ti nič nie je. Ale ani zvyšene biele krvinky neznamenaju hneď rakovinu, na to sa robia špecificke odbery, tzv. onkomarkery. Keď sa rakovina lokalizuje, robí sa potom biopsia a mikroskopicky sa určuje, o aký presný typ ide. Neboj sa, ešte budeš dlho žiť.

Zapametaj si jedno. Najlepší liek na všetky choroby sveta si ty sama (resp. tvoja imunita). Hlava má na tvoje zdravie veľký vplyv ;)

oskvarka
1. aug 2024

tak ked ti zle travi a chudnes a si slaba tak tiez by som typovala traviaca sustava.. ved krv si daj spravit robor mozno ti len nejake vytaminy chybaju plus v tvojom pripade gastro by som riesila kolegyni prave zistili laktozovu intoleranciu.. a tiez mala presne take problemi ako opisujes..

titka
1. aug 2024

ahoj tak mne na preventivke z prace dali moznost doplatit si aj vysetrenie onkomarkerov a oni boli na pocudovanie dost vysoke...zacalo sa vystretrovanie sono prsniky, sono zaludka, gastro a kolonoskopia. Nakoniec toho bolo viac a zaver - musel ist von zlcnik kamene a zapal... a nasli mi v zaludku utvar...zasa cakanie na specialne endosono na gastro klenova skor 3 mesiace ...nakoniec to bol tukovy fibrom priamo v zaludku....a ano casto som sa citila unavena, nafuknuta, niekedy teploty...takze ak ma clovek pocit ze nie je nieco v poriadku treba to dotiahnut ... moze to byt vsetko a aj nic unava z deti a z domacnosti drzim palce

butterflyeffect
1. aug 2024

Stale unavena, vela jes a napriek tomu chudnes-prve co ma napadlo stitna zlaza. Mamina ked mala problem so stitnou zlazou schudla na 40 kil a doslova vravela ze myslela ze umiera taka bola unavena a bez energie a totalne slaba a vycerpana.

xsuzannex
1. aug 2024

@thirstymonk to nemusi byt pravidlo.. poviem priklad,zial cerstvy.. moj brat, maval tazoby na zaludku,naduvalo ho, mal pocit tlaku v bruchu. Z odberov sa nezistilo nic, sonom sa zistila voda v bruchu. Kolonoskopia, gastroskopia ok, CT ok.. na vyziadanie onkomarkery kusok zvysene.. zistovala sa diagnoza dalej, laparoskopiou odobrali vzorky z kadecoho z brucha.. vysledky pozitivne na rakovinu, len sa stale nevedelo coho.. bolesti nemal, len ho tlacila ta voda.. vybavene pet ct ktore odhalilo OBROVSKY nalez v bruchu, nadej ziadna.. takze niektore typy sa nedaju napriek zlemu stavu odhalit ani roznymi vysetreniami.. pri darovani krvi by ti pravdepodobne odhalilo len nejaky problem s krvou..
Autorka - mam tri deti, nechuti mi jest, nervy mam z nich v kybli, unavena som den co den.. chudnutie moze byt aj zo stresu, netreba hned mysliet na najhorsie.. resp ak mas znamosti, vybav si nejake odbery naviac takto prip ako samoplatca

guudy
1. aug 2024

@thirstymonk nepises pravdive info. Castokrat maju onko pacienti krv uplne v poriadku, vratane onkomarkerov. Ako pisala zakladatelka, vseobecne onkomarkery neexistuju. Musi byt indikacia na konkretny organ a na zaklade toho sa moze vysetrit specificky onkomarker. Tie su vsak extremne nespolahlive, takze sa kombinuju s inymi vysetreniami.

guudy
1. aug 2024

Autorka, nie nemusi to byt rakovina. Tiez mi ako prva napadla stitna zlaza. Vramci preventivky ti spravia sono brucha. Moze sa spravit aj rtg hrudnika.

sss777
1. aug 2024

@thirstymonk
Biele krvinky sú pri drvivej väčšine onkologických ochorení v norme.
Onkomarkery sa nepoužívajú na diagnostiku, len na kontrolu priebehu liečby. Takže napríklad viem, že osoba XY má nádor žalúdka, dám odobrať konkrétne onkomarkery a po chemoterapii ich skontrolujem.

@autorka
Môže to byť milión iných vecí, aj spomínaná štítna žľaza alebo nedostatok železa, ale hovoríš, že to všetko máš v norme.
Neviem o tom, že by existovalo nejaké vyšetrenie na odhalenie skrytej rakoviny.

xsuzannex
1. aug 2024

@sss777 existuje asi jedine pet ct. To je specialne na onko ochorenia a v naleze "vysvieti" loziska v tele..

guudy
1. aug 2024

@xsuzannex akurat na pet-ct ju nikto len tak neposle, to je jasne..

xsuzannex
1. aug 2024

@guudy samozrejme, to uz musi byt velke podozrenie a hlavne ked je ich na slovensku tolko kolko je tak cakacky su neskutocne..

mamina7070
1. aug 2024

3 deti do 6 rokov v 40 je riadny zahul proste telo je vycerpane dopln vitaminy mineraly sport relax a bude dobre

sss777
1. aug 2024

@xsuzannex
Pet ct tiež nie je niečo špecifické na nádorové ochorenia, vysvieti miesta s vyššou metabolickou aktivitou, často aj napríklad osteoporoticke zmeny

astronaut321
1. aug 2024

Ak ti býva zle kým sa nenaješ, tak môže ísť o cukor. Daj sa vyšetriť.

danyelia
1. aug 2024

Mne lekárka brala krv na odbery (je ale pravda, že až po nájdení hrčky na krku a iných podozrivých príznakoch) - aj na onkomarkery, výsledky ale boli ,,zlé,, a poslala ma na ďalšie podrobnejšie vyšetrenia z odbery...Ale zase bežné tehotenské odbery v tom čase (keď som už mala rakovinu v II.štádiu) vykazovali ,,super,, výsledky 😁 Tým ale nechcem strašiť, rakovinu určite nemáš...