icon

Ako sa zbaviť výtoku v 13-tich?

kika911
2. jan 2021

Dobrý deň mám 13 rokov a už dlho mávam výtok, predtým som to niak neriešila ale už mi to lezie na nervy. Nič ma nesvrby ani nepáli. Neviete ako sa toho zbaviť ak nechcem ísť ku gynekológovi?

syslik81
2. jan 2021

obmedzit sladke .. pouzivat len gel - cistic na intimnu hygienu bavlnene nohavicky ziadne umeliny ..ak to neprejde treba na gyndu ...mozes skusit aj rosalgin na vyplach

simsalabim
2. jan 2021

@kika911 nijako. Vytok bez inych priznakov je prirodzeny. Zvlhcuje sliznicu a tvori ochrannu barieru proti infekciam.

@syslik81 ved pise, ze nema ziadne priznaky. Naco v 13.rokoch Rosalgin - narusi prirodzenu floru a naco obmedzit sladke??

kika911
autor
Autor odpoveď zmazal
syslik81
2. jan 2021

@simsalabim Sladkosti, a iné druhy potravín, najmä tie, ktoré už kvasinky obsahujú, ovplyvňujú hodnotu niektorých látok v krvi, ktoré podporujú množenie kvasiniek v tele. "Pri metabolizmu - štiepenie cukrov, dochádza k produkcii kyselín a teda k znižovaniu pH v pošve, čo podporuje ďalšie množenie a rast kvasiniek a spôsobuje vychýlenie veľmi citlivého pošvového prostredia z rovnováhy vytok normalny nieje nie ak je vo vatsom mnozstve ... to ze nema bolesti je bez zapachu neznamena ze je to prirodzene - nie nieje..

simsalabim
2. jan 2021

@syslik81 u 13. rocneho dievcata, u ktoreho sa prebudili hormony a zrazu ma vytok, ked pred tym mavala suche nohavicky, je uplne normalne, ze ju obtazuje - viem od dcer. Som presvedcena o tom, ze ten vytok je normalny, fyziologicky, a ze netreba robit vobec nic. Posvove vyplachy narusuju mikrofloru!!!! Posva sa cisti sama, vyplach je prospesny hadam len na zaciatku liecby infekcie a aj to nie vzdy, pri horsich bakterialnych infekciach sa zapal moze krvkom dostat vyssie. A ta blbost zo sladkym a kvasinkami v posve je mytus, ktory sa traduje este z cias, ked mykozu mavali hlavne cukrovkarky.

@kika911 tu si skus daco precitat https://zdravoteka.sk/magazin/trapia-vas-vytoky...

kika911
autor
2. jan 2021

@simsalabim ďakujem

syslik81
2. jan 2021

@simsalabim z osobnej skusenosti viem ze to rozhodne mytus nieje ... a tvrdit ze vytok je normalny je blbost c 2... samozrejme nemusi to byt nic ale aj moze... kedze do nohaviciek jej ani jedna nevidime ze ano ... podla mladej to nic nieje ale moze byt -to urci jedine doktor ... tiez nevieme ky ma m;ada zivotny styl ci je vobec este panna a podobne ... zlahcovat to a tvrdit nic nerob prejde to je maximalna blbost .. ale tot moj nazor ... nemusi sa zhodovat s tvojim samozrjeme ..ako matka dcery keby viem ze ma neake problemy vezmem ju okamzite na gyndu .. aj z nepatrneho problemu moze byt jeden velky

simsalabim
2. jan 2021

@syslik81 vytok je fyziologicky. Ak ma svetlu farbu, je bez zapachu a vyrazneho diskomfortu. O (ne)spojitosti cukru a kvasiniek bolo robene mnozstvo vyskumov, odborne clanky sa daju vygooglit. Ale tu je taky popularno vedecky https://www.google.com/amp/s/drjengunter.com/20...

syslik81
2. jan 2021

@simsalabim 13 rocna baba tazko urci aky je jej vytok .. na zaklade laickeho popisu vystrasenej pubertacik jej urcit diagnozu-nerob nic je to normalne je to co sa ti tu snazim vysvetlit-najvatsia nahlupejsia rada .. a ziaden "vedecky"clanok z googla moj nazor nezmeni ... osobna skusenost s upravou stravy a zbavenia sa problemu je pre mna viac ako odkaz na "clanok"

gabika0825
2. jan 2021

@kika911 dostala si už menštruaciu? Ak áno tak to je normálne mimo ms...

simsalabim
2. jan 2021

@syslik81 pozri,ty si rob, ako chces, ak veda pre teba nic neznamena 🤷‍♀️ To, ze vytok je bez zapachu, diskomfortu a skaredej farby u 13 rocneho dietata ma dost silnu vypovednu hodnotu. A aj to, ze podla teba vytok nie je normalny... a neda mi - viem si teda zivo predstavit, ako 13ka zvlada vyplach Rosalginom 🤦‍♀️ A odporucat jej vyplach nim, ked sa ma pouzivat az od 15 rokov, je tiez top. Ale suhlasim, ze v pripade, ze sa jej daco nebude zdat, je na mieste navsteva gynekologa. Sama som bola prvy krat v podobnom veku - mykoza po Biseptole a prijemny zazitok to teda nebol.
PS ja som netrvdila, ze “nic nerob, prejde to”. Neprejde, uz to tak bude, sliznice ludskeho tela sa sami zvlhcuju. U niekoho viac, u ineho menej. A posvova aj v zavislosti od veku a cyklu.

taga
2. jan 2021

@simsalabim suhlasim s tebou. Snad kazda z nas si pamata, ze ked nastupila puberta, zobudili sa hormony, zacal aj vytok. Suhlasim, ze pokial je vytok bezfarby, bez zapachu (alebo len mierny) a dievca nema ziadne tazkosti, je to proste prirodzena vec! Nehladajme vo vsetkom chorobu a chybu.
Autorka, tvoje telo sa meni, stava sa z teba zena a k tomu patria aj zmeny tam dolu. Pokial by si mala nejake tazkosti, vytok by bol zafarbeny, svrbenie, bolest, silny zapach alebo podobne, zbehnite s mamkou k lekarovi.

ruzasipova
2. jan 2021

@kika911 Nezbavis sa ho, ako pisu vyssie, aj je vytok mliecno-biely, bez zapachu a nesvrbi, je prirodzeny. Niektore zeny ho maju viac, ine menej.

kika911
autor
2. jan 2021

@gabika0825 už zo 2 roky mam menštruáciu

kika911
autor
2. jan 2021

@syslik81 ja som to ani mamine nepovedala lebo by ma zobrala ku gynekológovi. A už iba ta prestava ze by sa mi mal niekdo tam dole pozerať je nepríjemná

janulka1802
2. jan 2021

Mne sa výtok objavil v puberte a ostal dodnes. Záleží, v ktorej fáze cyklu som, je ho viac alebo úplne málinko. Je to prirodzená súčasť ženského tela. Súhlasím s babami, nie je to nič chorobné.

luciannka83
2. jan 2021

@syslik81 13rodna vyplach rosalginom? Ved by mala byt este panna.🙈

nela6
2. jan 2021

@kika911 pozri, mne to tiez bolo neprijemne aj v 18 ked som sla 1x...ale je to len o strachu z neznameho, ver ze gynekologovi nejde o obzerance, pre neho si pacient ktoremu pomoze...on toho uz videl...prekonaj sa a chod, ak by to bolo fakt nieco vazne moze ti to doslova pokazit zivot, ci uz problemy s plodnostou, alebo sexualny zivot, to si v takom veku veru viem ze velmi neuvedomujes, treba dat na rady starsich, co nie je lahke, dufam ze sa ale rozhodnes spravne

kika911
autor
2. jan 2021

@luciannka83 aj som ešte panna

mon29
2. jan 2021

@kika911 nic, tak ako vravi
@simsalabim je to uplne prirodzene.. Ja to mam tiez od 15 tich cely zivot. Je to normalne(ak nesvrbi, nepachne, nesposobuje ti bolesti) kazda zena to ma. Niektorej sa tvori viac a sposobuje ze nohavicky mavame mokre🤷‍♀️ ale ak dozrejes do veku ked budes chciet mat raz deti velmi ti to pomoze..lebo cely cyklus sa ti ten hlien bude menit a budes poznat co kedy, ako.. to sa utrasie.

kika911
autor
2. jan 2021

@mon29 ďakujem. Viem už teraz ze chcem mať v budúcnosti deti tak sa budem musieť kvôli nim s tým zmieriť

simsalabim
2. jan 2021

@kika911 mozno ti pomoze tento obrazok, uz som ho sem davala x krat - farba vytoku a co moze znamenat. V tvojom veku, ak si este panna, by z infekcii prichadzali do uvahy iba mykoza alebo infekcia sposobena crevnymi bakteriami, napr. e.coli. Ziadna z nich nesposobuje neplodnost, nespada medzi sexualne prenosne ochorenia a o oboch by si zrejme vedela aj kvoli tomu, ze by si mala rozbolaveny podvozok. To nie je tvoj pripad, ja som naozaj presvedcena, ze ten vytok je uplne priodzeny, normalny a neznaci nijaku chorobu.

kika911
autor
2. jan 2021

@simsalabim ďakujem veľmi pekne

nela6
2. jan 2021

@simsalabim neviem ci je vhodné, aby si 13r robila samodiagnostiku, ja by som nadsena nebola z takeho pristupu cudzich ludi voci mojmu dietatu... sexualny zivot neovplyvnuju len sexualne prenosne choroby, nenapisala. som to. len tak, zo skusenosti, tiez zo strachu poradit sa som zbytocne mala problem...nie na konovi, ale s odbornikom

simsalabim
2. jan 2021

@nela6 no tak si dcery vychovaj tak, aby sa neostychali ist v prvom rade za tebou a nemuseli sa radit na internete o fyziologickom vytoku... moje dievcata mi vzdy ukazali, ked sa im cosi na nohavickach nezdalo. Z toho, co tu autorka opisala, nie je ani jeden znepokojivy priznak, co by vyzadoval navstevu lekara.

nela6
2. jan 2021

@simsalabim jasne, budem len rada, ked to dosiahnem