Ako spoznám človeka so schizofréniou?
Ahojte dievčatá, máte skúsenosť s niekym, kto má schizofréniu? Ako sa taký človek správa? Dá sa to spozorovať na niekom? Ako taká osoba premýšľa.
@janulka453
Na pohľad to nemusíš zistiť
Všetko sa to odohráva v hlave
Ale nie každý " schizofrenik " je "blázon "
Práve naopak sú veľmi vnímaví, dokonca poniektorí sú až príliš múdry , a to v tom zmysle že ozaj múdry - len keď majú svoje dni ,tak je to s nimi vážne na nevydržanie
@janulka453
Moja sestra je schizofrenicka a je nadpriemerne inteligentna.Ale svoju inteligenciu vyuziva na zle veci.Ale ako zazrakom jej vsetko prechadza!
Syn je schizofrenik. Je to úžasný, milý a vnímavý chlapec. Pokojný, slušný, nadpriemerne inteligentný.Žiadny maniak behajúci so samopalom po meste. 😁Trochu expresívne. Lebo tak ich drvivá väčšina spoločností vníma. Nesie veľmi ťažké bremeno. Bolí ho duša. Nevie, akým smerom sa uberať. Táto spoločnosť nie je pripravená začleniť ludí s toto vážnou diagnózou.
Bude sa celý život potýkať len s odsudením. Paradoxne staršej generácie. Mladí ľudia dnes už duševné choroby berú absolútne odlišne. Chápu a podporujú sa.
@janulka453 a ešte k predchádzajúcej odpovedi. Nie, nespoznala by si to. A na otázku, ako taká osoba premýšľa sa odpovedať nedá.
Syn je schizofrenik. Je to úžasný, milý a vnímavý chlapec. Pokojný, slušný, nadpriemerne inteligentný.Žiadny maniak behajúci so samopalom po meste. 😁Trochu expresívne. Lebo tak ich drvivá väčšina spoločností vníma. Nesie veľmi ťažké bremeno. Bolí ho duša. Nevie, akým smerom sa uberať. Táto spoločnosť nie je pripravená začleniť ludí s toto vážnou diagnózou.
Bude sa celý život potýkať len s odsudením. Paradoxne staršej generácie. Mladí ľudia dnes už duševné choroby berú absolútne odlišne. Chápu a podporujú sa.
@anonym_8e2f1c a ako mu to zistili?
Ešte som so schizofrenikom neprišla do kontaktu, ale čo som počula, tak niekto má len ľahší stupeň, ale sú aj s ťažkým. Najviac ma na tom prekvapovalo, vraj oni počujú "hlasy" a to ich môže negatívne ovládať, napr. že mu ten hlas povie, aby si niečo urobil, také, že môže prísť aj o život (vyskočiť z okna a pod.) alebo môžu aj ublížiť niekomu. Niektorí sú aj takí, že sú väčšinou v poriadku a keď to na nich príde, tak museli volať aj záchranku, to bolo u jedneho mladého chlapca.
Práve to myslenie je u nich nepredvídateľné.
Ale, že sú na to lieky, ktoré treba brať pravidelne a sú aj také skupiny, kde si navzájom radia.
@anonym_8e2f1c a ako mu to zistili?
@anonym_ed2d82 v prvom ročníku na strednej sa nám zdôveril, že sa s ním niečo deje. Začal počuť hlasy, vidieť postavy, cítiť dotyky. Bol to preňho obrovský šok, začali úzkosti a ťažké depresie. Nevedel, si to vysvetliť. Fyzicky mu tiež ostalo veľmi zle. Bol zo seba nešťastný, len ležal a nevládal ani žiť. Cítil sa divný, nemožný. Podľa videí sa pokladal za blázna. Bál sa,že začne byť nebezpečný, ako videl vo všetkých médiách a na internete. Lebo tam samozrejme vidí 1 z 1000 schizofrenikov.
@anonym_ed2d82 v prvom ročníku na strednej sa nám zdôveril, že sa s ním niečo deje. Začal počuť hlasy, vidieť postavy, cítiť dotyky. Bol to preňho obrovský šok, začali úzkosti a ťažké depresie. Nevedel, si to vysvetliť. Fyzicky mu tiež ostalo veľmi zle. Bol zo seba nešťastný, len ležal a nevládal ani žiť. Cítil sa divný, nemožný. Podľa videí sa pokladal za blázna. Bál sa,že začne byť nebezpečný, ako videl vo všetkých médiách a na internete. Lebo tam samozrejme vidí 1 z 1000 schizofrenikov.
@anonym_8e2f1c aj to mi je veľmi ľúto... 😥 Dá sa to nejako liekmi držať pod kontrolou? Takže v podstate do puberty bol ako zdravý chlapec? Ach, držím palce, nech to zvládate 💗
@anonym_8e2f1c aj to mi je veľmi ľúto... 😥 Dá sa to nejako liekmi držať pod kontrolou? Takže v podstate do puberty bol ako zdravý chlapec? Ach, držím palce, nech to zvládate 💗
@anonym_ed2d82 prešli sme dlhou cestou. Trvala cca dva roky. Ja som mama: Idem, riešim. Okamžite som rozbehla kolobeh psychiater, psychológ, odborní lekári. Dlho trvalo, kým ho nastavili na lieky sa začal sa cítiť dobre. Teraz je mu fajn, funguje. Ale nezvláda záťaž ako bežní mladí ľudia. Rýchlo sa unavý, nedokáže sa dlho sústrediť. Lieky zaberajú, ale unavujú. Ale ďakujem Bohu a neskromne aj sebe s muzom, že to zatiaľ dávame. Lebo to sakra preverí rodinu. Nikomu to neželám. Tešte sa, že máte len bežné detské problémy. Naše bohužiaľ nikdy neskončia. Ale verím, že to so správnou liečbou a chuťou dá.
Mala som známeho s touto diagnózou. Mladý, veľmi úspešný v kariére, športovec, mal krásnu rodinku, mal všetko… a potom vzal lano a obesil sa…
@anonym_ed2d82 prešli sme dlhou cestou. Trvala cca dva roky. Ja som mama: Idem, riešim. Okamžite som rozbehla kolobeh psychiater, psychológ, odborní lekári. Dlho trvalo, kým ho nastavili na lieky sa začal sa cítiť dobre. Teraz je mu fajn, funguje. Ale nezvláda záťaž ako bežní mladí ľudia. Rýchlo sa unavý, nedokáže sa dlho sústrediť. Lieky zaberajú, ale unavujú. Ale ďakujem Bohu a neskromne aj sebe s muzom, že to zatiaľ dávame. Lebo to sakra preverí rodinu. Nikomu to neželám. Tešte sa, že máte len bežné detské problémy. Naše bohužiaľ nikdy neskončia. Ale verím, že to so správnou liečbou a chuťou dá.
@anonym_8e2f1c veru človek sa sťažuje stále na niečo a potom počuje takýto príbeh, tsk si uvedomí, že jeho problémy sú nič. Veľmi vám želám, aby ste to nejako držali pod kontrolou a aby syn viedol čo najbežnejší život. Držte sa 💗
Mala som známeho s touto diagnózou. Mladý, veľmi úspešný v kariére, športovec, mal krásnu rodinku, mal všetko… a potom vzal lano a obesil sa…
@anonym_ca810d nemal seba.
@anonym_8e2f1c veru človek sa sťažuje stále na niečo a potom počuje takýto príbeh, tsk si uvedomí, že jeho problémy sú nič. Veľmi vám želám, aby ste to nejako držali pod kontrolou a aby syn viedol čo najbežnejší život. Držte sa 💗
@anonym_ed2d82 ďakujem za podporu. ❤️
@anonym_ed2d82 ďakujem za podporu. ❤️
@anonym_8e2f1c 💗🙏
@janulka453 opytajte sa AI zadarmo radsej je viacero typov
@janulka453 Väčšinou sú to ľudia uzavretí do seba, teda na prvý pohľad nespoznáš, často majú tendenciu podozrievať, vymýšľať si rôzne scenáre a tak, ale to všetko v hlave svojej hlavne, teda navonok len vidíš že je ten človek utiahnutý a zahľadený do seba.
@janulka453 tu je to rozpísané https://pentahospitals.sk/blog/vsetko-o-schizof...
@anonym_ca810d nemal seba.
@anonym_8e2f1c 🥺
Pokiaľ nie je v akútnej fáze, tak to nemusíš vôbec spoznať. Schizofrenici bývajú dosť unavení, niekdy akoby spomalení, ale to sú aj ľudia bez schizofrénie. V akútnej fáze som zažila jedného raz, vtedy sa rozprával akoby sám so sebou, mračil sa a vyzeral, že vidí niečo, čo ostatní nie. Okolie takmer nevnímal.
Žila som so schizofrenikom.Zo začiatku mi prišiel ,, divný,, až neskôr som si začala veľa čítať o jeho príznakoch,ktoré sa naozaj zhoršovali.Bol manipulativny,nikde som nemohla chodiť sama lebo stále má niekto sledoval podľa jeho slov nechodil do roboty lebo tam boli zlí ľudia ktorí mu robia napriek,keď si našiel nejakého známeho kamaráta sledoval aj jeho .Bolo to neznesiteľné keď ma už sledoval aj v robote volal mi každú chvíľku keď som nezodvihla telefón bolo peklo.Myslel si ,že ho odpočúvajú takže už volával aj sám so sebou a rozprával nezmysly do telefónu nakoniec bol už pre mňa a pre syna nebezpečný takže som ho odprevadila na psychiatriu z kade ušiel a vyhlásil som po ňom pátranie keďže nikto nevedel kde je a bála som sa . Nakoniec sa liečil strávil na psychiatrii mesiac a čo je ďalej ako pokračuje v liečbe neviem Ja som musela pre svoje aj pre synove bezpečie doslova ujsť.
@anonym_8e2f1c Na uzdravenie dusi,su psychologovia,alebo este lepsie , ked by aj nebol veriaci, tak niekedy ked ho nieco zle taži,ohladom seba zle skutky, ktore urobil, a je mu to luto ,tak na to su knazi,krestnski, ziadni moslimovia ..
@anonym_8e2f1c Na uzdravenie dusi,su psychologovia,alebo este lepsie , ked by aj nebol veriaci, tak niekedy ked ho nieco zle taži,ohladom seba zle skutky, ktore urobil, a je mu to luto ,tak na to su knazi,krestnski, ziadni moslimovia ..
@vorkola na uzdravenie/drzanie pod kontrolou psychických chorôb sú psychiatri a lieky. Kňazi sú vysluhovatelia sviatosti. Môžu človeka povzbudiť, porozprávať sa. Ale! Žiaden kňaz pri zmysloch nebude suplovať psychiatra! Žiaden!
@janulka453 schizofrenika nespozna a nediagnostiku jednoznacne ani psychiater,robia sa na to testy. Ja rozumiem,ze vacsinova populacia by rada videla psychicke choroby na prvy pohlad,ale takto zjednodusene to naozaj nefunguje.
@janulka453 mám dvoch priateľov schizofrenikov. Neprišiel by na to len tak nik. Čo sa týka prejavov, je to ťažko definovať, lebo sa to všetko odohráva vo vnútri. Ale obaja nezvládajú svoj život, majú problémy v osobnom živote vo viacerých smeroch - vzťahoch, práci, vzťahu k sebe, disciplíne v živote, aj s nejakým "normálnym fungovaní", dá sa u nich bystrému človeku odpozorovať, že niečo u nich nie je v rámci fungovania v poriadku, ale nevie čo. Mám ich rada, ale pravdupovediac sa ich dosť desím a to mám priateľov aj s inými psych. diagnózami.
Záleží od štádia, v akom sa nachádza daná osoba a tiež aj typu schizofrénie. Osobne mám schizofréniu paranoidnú ťažkú formu. Mám relatívne kľud už 9 rokov od najhorších tzv. pozitívnych príznakov – hlasov, bludov. Negatívne príznaky sú síce ako napr. anhedónia, minimum emócii, neschopnosť vykonávať činností, ale ten boj hlavne s poslednou vecou je celkom väčšinou už OK. Ostatné som prijal už, že nebude to tip top, ale napriek tomu môžem mať veľmi pekné dní. Musím poriešiť medicínsky v budúcnosti len trasúce ruky, keď som v strese a bude všetko OK. U mňa je výrazne pokrok hlavne ten, že dokážem sa pri komunikácii uvoľniť už úplne. Hlavne väčšina ľudí nepríde už ani na to, že niečo mám resp. priradia to nesprávne. Napr. našiel som si novú partiu na futbal. Chodieval som si s ňou aj posedieť do baru na kofolu. Majú ma aj celkom radi. Váhal som im, či povedať im viac. Vznikali rôzne príbehy aj zaujímavé, tak som sa rozhodol prezradiť im to. Neriešili to vôbec už. Musel som im vysvetľovať akurát, že nemal som autonehodu, ale je to duševné ochorenie...
@janulka453 mám dvoch priateľov schizofrenikov. Neprišiel by na to len tak nik. Čo sa týka prejavov, je to ťažko definovať, lebo sa to všetko odohráva vo vnútri. Ale obaja nezvládajú svoj život, majú problémy v osobnom živote vo viacerých smeroch - vzťahoch, práci, vzťahu k sebe, disciplíne v živote, aj s nejakým "normálnym fungovaní", dá sa u nich bystrému človeku odpozorovať, že niečo u nich nie je v rámci fungovania v poriadku, ale nevie čo. Mám ich rada, ale pravdupovediac sa ich dosť desím a to mám priateľov aj s inými psych. diagnózami.
@anonym_55cb39 Prečo sa desíš? Nie je to len stigmatizovaním tej choroby? Lebo že schizofrenikovi prikáže hlas aby ťa zabil a urobí tak je veľmi nepravdepodobné. Ale proste ľudia sa boja. A napríklad dnes každý druhý človek má poruchu osobnosti, teraz sa to volá pekne porucha osobnosti, kedysi sa to volalo psychopatia a psychopat je tiež nebezpečný... Majú narušené vnímanie, prežívanie a tiež nevieš čo od nich môžeš čakať. Detto dospelí ľudia s výrazne znížením intelektom, prídu ti ako deti, ale nikdy nevieš či na teba to 180cm vysoké a 200 kilové dieťa nezaútočí lebo sa mu niečo znepáči a vážne ti neublíži lebo má narušený intelekt a neuvedomuje si dôsledky svojich činov.

Zavisi ci ma negativnu, pozitivnu, kognitivnu alebo afektivnu formu.