icon

Ako správne zberať a skladovať 24-hodinový moč?

2. aug 2025

Ahojte, vedeli by ste mi poradiť? Mam zberať 24h moč a zobrať ho so sebou na vyšetrenie a odbery u sestričky.
Do akej nádoby ho zberat? A do akej nádoby ho potom preliat? Vraveli mi, že stačí cca 2 deci, len ho pred preliatim premiešať. Nepýtala som sa na to a teraz mi to vŕta v hlave, ako to urobiť? Je potrebné nádoby nejako špeciálne umyť, dezinfikovat? Ďakujem

sara07
2. aug 2025

sklenenu flašu vyleješ horucou vodou
zbieraš , strašný opruz inak
potom premiešaš komplet všetko spolu za 24 hod a zoberieš 2 dc vzorku pre sestričku
zberala som do litrovej flaše od mlieka čo ma to široké hrdlo a potom som to zmiešala vo velkej sklenenej nádobe ..
najhoršie je behat s tou flašou vkuse ak si vonka

anonym_c8d4a0
2. aug 2025

@anonym_autor zbieram do plastových fliaš, nášmu MUDr treba doniesť komplet všetko sestra musí vedieť aké je množstvo za 24h, ona zmieša a odoberie vzorku

anavixy
2. aug 2025

Flasa, vedierko, nieco uzatvaratelne idealne.. normalne len umyt, nic specialne. To, ci treba zobrat vsetok moc alebo len vzorku a nahlasit mnozstvo zavisi od konkretneho lekara, vysetrenia, takze tam sa treba riadit tym, co povedali konkretne tomu, koho sa to tyka.

danniiee8
2. aug 2025

Keď ti povedali, že stačí 2 deci, stačí 2 deci. Len to dobre pomiešaj predtým ako naberieš. Zber 24h - takže napr ráno o 6 sa posledný krát vymoč do WC a odvtedy už moč iba do nádoby - v nemocnici majú napríklad vedierka. Na druhý deň presne v tom istom čase- teda napríklad tiež o 6 ráno sa posledný krát vymoc do nádoby, riadne zamiešaj a odober - niekto nosí vo fľaške z minerálky, niekto vo fľaši zo sirupu atď. Nejaká turbo dezinfekcia nie je potrebná keďže nejde o vyšetrenie sterilného moču.

viestta
2. aug 2025

potrebujes to na zistenie hladiny estrogenov, je uplne jedno aka nadoba, kludne aj PET flasa alebo 5 litrova zavaracka (v nemocniciach sa zlieva do dzbanov). Potrebujes zmerat monozstvo a odniest z neho vzorku.

autor
2. aug 2025
@sara07

sklenenu flašu vyleješ horucou vodou
zbieraš , strašný opruz inak
potom premiešaš komplet všetko spolu za 24 hod a zoberieš 2 dc vzorku pre sestričku
zberala som do litrovej flaše od mlieka čo ma to široké hrdlo a potom som to zmiešala vo velkej sklenenej nádobe ..
najhoršie je behat s tou flašou vkuse ak si vonka

@sara07 nemám doma žiadnu sklenenú fľašu, ale mam sklenenú nádobu vysokú, objem 3l.
Len nema uzáver. Je to problém, alebo stačí to zakryť potravinarskou fóliou?
Kde ste skladovali moc počas dňa, stačí iba niekde v skrini? Bývame v byte.

danniiee8
2. aug 2025
@anonym_autor

@sara07 nemám doma žiadnu sklenenú fľašu, ale mam sklenenú nádobu vysokú, objem 3l.
Len nema uzáver. Je to problém, alebo stačí to zakryť potravinarskou fóliou?
Kde ste skladovali moc počas dňa, stačí iba niekde v skrini? Bývame v byte.

@anonym_autor tam to prekrytie je hlavne kvôli tomu aby ti nesmrdeli na cely byt tie šť*nky. Kvalitu ani výsledky to nemení. A fakt ako študentka na praxi v nemocnici som videla miestnosť s asi 8 vedierkami, ktoré ani neboli zakryte a iba si do nich pacienti chodili zlievat moč. SK nemocnica pár rokov dozadu. Ja keď som sama doma zbierala mala som ho vedľa WC - načo ho nosiť do skrine a ešte ho pre istotu kdesi rozbiť (pokiaľ nečakaš návštevu alebo tak). Ja som mala veľkú čistú zavaraninovu 3l fľašu zatvorenú originál aj vrchnák- ideál. Ale môžeš do hocičoho.
Zas to nie je taká veda.

anonym_b661a8
2. aug 2025
@viestta

potrebujes to na zistenie hladiny estrogenov, je uplne jedno aka nadoba, kludne aj PET flasa alebo 5 litrova zavaracka (v nemocniciach sa zlieva do dzbanov). Potrebujes zmerat monozstvo a odniest z neho vzorku.

@viestta vyšetrujú sa aj iné veci, nielen estrogény

autor
2. aug 2025
@danniiee8

@anonym_autor tam to prekrytie je hlavne kvôli tomu aby ti nesmrdeli na cely byt tie šť*nky. Kvalitu ani výsledky to nemení. A fakt ako študentka na praxi v nemocnici som videla miestnosť s asi 8 vedierkami, ktoré ani neboli zakryte a iba si do nich pacienti chodili zlievat moč. SK nemocnica pár rokov dozadu. Ja keď som sama doma zbierala mala som ho vedľa WC - načo ho nosiť do skrine a ešte ho pre istotu kdesi rozbiť (pokiaľ nečakaš návštevu alebo tak). Ja som mala veľkú čistú zavaraninovu 3l fľašu zatvorenú originál aj vrchnák- ideál. Ale môžeš do hocičoho.
Zas to nie je taká veda.

@danniiee8 ďakujem a ešte jedna otázka. Keď mám 3l nádobu, tak vždy priamo tam vykonať potrebu, alebo do menšieho sklíčka a potom zlievať?

danniiee8
3. aug 2025
@anonym_autor

@danniiee8 ďakujem a ešte jedna otázka. Keď mám 3l nádobu, tak vždy priamo tam vykonať potrebu, alebo do menšieho sklíčka a potom zlievať?

@anonym_autor každému sa to lepšie inak. Môžeš si napríklad nakresliť mierku na veľkú nadobu a zmerať až na koniec všetko koľko toho je. Alebo do inej malej nádobky a počítať spolu.
Napr v pepcu a iných podobnych obchodoch kúpiš za pár centov kuchynskú odmerku s ml (napr ja som kupila tusim z tedi 300,500 a 1000ml) a to super chytis pod seba keď sedíš na WC a pekne si spočítaš a zapises.