Ako von z depresie?

7. feb 2024

Neviem sa dostať z depresie a úzkosti. Už to trvá viac ako 1 rok. Resp, stále sa mi to vracia… chvíľu je dobre a potom zas zle. Cítim sa byť taká sama, škaredá absolútne nepoužiteľná do života. Mám partnera no aj tak sa často cítim skôr ako single. Skoro stále plačem, hrozne mi začne sťahovať hrdlo až sa to rozšíri do hrudníka a potom plačem, niekedy aj viackrát do dňa. Niekedy mám pocit, že aj bezdôvodne. Príde mi myšlienka, že som k ničomu a už to ide. Nič sa mi nedarí, všetko čoho sa chytím pokazím. Neviem ako byt zas šťastná ako niekedy.

micusa2222
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dadka1997
7. feb 2024

A preco nenavstivis lekara? Pno ked sa nemas zaco uchytit nehaky zmysel zivota, sa z depky nedostaneš

andreatytler
7. feb 2024

Liecis sa? Ak nie, tak urcite zajdi za doktorom. Na depresiu su lieky. Je to normalne choroba tela. Hormony (alebo ine latky... uz neviem presne) su v nerovnovahe.

egonsk
7. feb 2024

a v posteli vam to klape?

marianarem
7. feb 2024

Prvy krok.je zajst za psychiatrom. Ked sa liekmi.trochu polepsi, tak zacat prekopavat zivot, zistovat, co to moze sposobovat, ci zijes podla svojich predstav, co sa da zmenit. Najlepsie asi s pomocou psychologa. Da druha cast je samozrejme.klucova, len bez liekov niekedy clovek na to.nenaberie potrebnu energiu.

zmrzlinka2021
7. feb 2024

Smer psychiater, nasadiť liečbu a pravdaže psychoterapie u psychologa

maryanaflaver
7. feb 2024

Ak nechceš brať lieky, skús bylinky, bylinkové čaje, sú aj proti depresii, ozvi sa mi, môžem poslať.

lavender94
7. feb 2024

A čo robíš pre to aby to bolo inak? Samé sa to nevyrieši. Ak si nevies dať rady sama, je načase sa zveriť do rúk lekára

autor
7. feb 2024

@dadka1997 neviem, raz som bola za psychológom už dávnejšie ale nejako to nebolo podľa mojich predstáv

autor
7. feb 2024

@andreatytler bojím sa aby som z liekov nebola oťapena

autor
7. feb 2024

@egonsk neklape, neprejavuje o mna záujem

autor
7. feb 2024

@lavender94 bola som na napríklad na dovolenke, trosku vypadnúť od všetkého… tam ma to chytili len na 3 dni take úzkosti ale keď som sa vrátila domov tak zas

lavender94
7. feb 2024

Z antidepresív nebudes oťapená. Su aj take, ale ja som napríklad povedala, že potrebujem normálne fungovať a nech mi dá niečo po čom nebudem spavá. Ja som mala výhodu, že som presne vedela aké liečiva chcem skúsiť a konzultovala som to s ňou ako človek čo sa v tom vyzná. Ale keď jej povieš, že si nemôžeš dovoliť byt unavená, nedá ti lieky, ktoré spôsobujú únavu. Stačí povedať, že šoféruješ auto, alebo máš dieťa, i ktoré sa musíš starať alebo akýkoľvek iný dôvod kvôli čomu take lieky nechceš. Nikto ta nebude nútiť brat niečo, čo ti bude spôsobovať nepríjemne pocity.

lavender94
7. feb 2024

Máš regulérny problém, ktorý si žiada ak nie psychiatriu, tak minimálne psychológa. Dovolenka ti je v tomto prípade na prd

julish
7. feb 2024

Nebudeš otapena, naopak, pomôžu ti oživiť niektoré “cestičky” v mozgu. A žiť s niekym, kto nemá o mna záujem, to tiež nie je okej. Zamwraj sa na seba, antidepresiva ti môžu pomôcť vykročiť, nemusis ich brat roky (vlastná skusenost).

dadka1997
7. feb 2024

No tak treba skusit ineho, ak ani tam nebude to podla tvojich predstav, tak uz len psychiater a antidepresiva, ak odmietas radu a pomoc... psycholog je na to aby si sa vyrozpravala, psychiater ti da lieky, potom su rozne terapie .. treba skusat .. samo od seba to nepride

dharmasanata
7. feb 2024

To naozaj jej radíte lieky? Veď je len smutná, cíti sa sama, nemá naplnený vzťah a nemá sebavedomie. To by čakáreň u psychiatroch pukala a každý druhý človek bol závislý na liekoch. Vyberáte si vždy jednoduchú cestu za šťastím dám si tabletku a všetko bude fajn? Oblbnem mozog a vybavené? Veď trochu treba na sebe pracovať a robiť zmeny v živote aby sme k tomu šťastiu došli...

zmrzlinka2021
7. feb 2024

@dharmasanata ona má depresiu, je chora

ronie338
7. feb 2024

@dharmasanata zažila si niekedy stav úzkosti? Nevieš dýchať, bojíš sa o svoj život, trpnu ti ruky a nohy, máš len negatívne myšlienky ktoré nevieš ovládať? Pripadne máš pocit akoby si nevnímala poriadne okolie? Ak nie tak neraď. Práve kvôli takým ako ty sa ľudia hanbia ísť za lekárom. A poviem ti ze psychické ochorenie je omnoho horšie ako fyzické. A viem si to porovnať. Liečim sa 6 rokov u psychiatra na úzkosti, chodila som ku psychológovi aby som sa naučila ako s tým bojovať a stále sa neviem liekov zbaviť pretože sa mi to stále vracia. A spustila to fyzická choroba ktorá sa už dávno vyliečila. Takže rady typu to predychaj a chod sa prejsť a zvys si sebavedomie nepomôžu. Keď sa k tomu pridá aj nespavosť si v zacarovanom kruhu. Proste sa z toho sama nedostaneš. Treba vyhľadať lekára a čím skôr.

autor
7. feb 2024

@lavender94 len sa nejako odhodlať… asi najskôr skúsim psychológa a potom uvidím možno aj tie lieky lebo dosť ma to obmedzuje v pracovnom živote. Take je to ubíjajúce všade.

ronie338
7. feb 2024

Rovno psychiater a popri ňom aj psychológ. Si v stave kde jedno bez druhého nejde. Možno ti ani nedá lieky alebo slabé a keď sa to úpravy vysadite ich spoločné. Z vlastnej skúsenosti hovorím

zmrzlinka2021
7. feb 2024

Autorka, netráp sa, chod rovno za psychiatrom.

livuska124
7. feb 2024

@dharmasanata vieš vôbec ako fungujú antidepresíva? Upravujú hormonálnu nerovnováhu v mozgu, ktorá zapríčiňuje depresiu. Antidepresíva nie sú návykové....vysádzajú sa postupne kvôli tomu, či sa nežiadúce stavy nevrátia, či už je mozog schopný produkovať dostatok hormónov sám, nie kvôli tomu, že by spôsobovali závislosť. Závislosť vzniká na benzodiazepínoch (lexaurin, neurol, xanax) - tie sa však pri liečbe používajú len dočasne, kým zaberú antidepresíva.
Depresia je choroba - to nie je že mám chvíľu smútok, zabehám si a všetko je zrazu fajn. Je spôsobená biochemickými zmenami v mozgu.
Autorka píše, že dennodenne plače a to aj bezdôvodne. Tam je návšteva psychiatra určite potrebná. Samozrejme to treba skĺbiť aj s tou "prácou na sebe," k čomu jej môže dopomôcť zase psychológ.

linda117
7. feb 2024

Nie si v tom sama, mať depresiu nie je žiadna hanba. Určite vyhľadaj pomoc odborníkov, psychiater zhodnotí či potrebuješ lieky a pomocou psychológa zase možno prídeš na to, čo je spúštačom tvojich problémov a naučíš sa rôzne techniky uvoľnenia emócií, čo robiť keď na teba príde úzkosť či panika..Niekedy to trvá kým nájdeš odborníka ktorý ti sadne. Veľmi držím palce ❤️ zvládneš to

lenka098123
7. feb 2024

Vyskúšajte najskôr psychológa, a ak Vám sadne, treba viacero sedení 🙂 držím palce!

sima_simka
7. feb 2024

Všetky zlé myšlienky von z hlavy. Mne len toľko to povedal psychiater 😁 ja som tiež mala depresie a nakoniec som to zistila,že je to kvôli mužovi bolo. Potom som sa zoznámila so ženou a odvtedy je všetko super. 😄

cindy22
7. feb 2024

Možno by nebolo odveci vyhľadať odborníka, ale nato pozor, ludia potom do toho zvyknú ostať na mieste lebo predsa "aj doktor povedal že je so mnou niečo zle a nemôžem s tým nič robiť, tak to je".
To hovorím ako človek, ktorý si tým prešiel tiež 🙂
Depresia nie je choroba ktorá sa objaví z ničoho nič. Vždy je to kvôli dlhodobej nespokojnosti s niečím. Takže treba nájsť príčinu a začať ju riešiť. Oveľa efektívnejšie ako daake lieky. Musíš presne definovať veci, ktoré sú v tvojom živote zle a zmeniť ich. Odporúčam čítať motivačnú literatúru, videá... Nevyrieši sa to behom týždňa ale bude lepšie. Prajem veľa šťastia.

egonsk
9. feb 2024

hmm.. tak potom to smeruje do rozpadnutia vztahu, to neni dobre ani pekne. Aj partner by sa mohol skusit zapjit s tou pomocou, sama to tazko prekonas hoci aj s pomocou odbornika..