Ako vybaviť zdravotný preukaz pre zamestnanie v potravinách?
Ahojte. Potrebujem pomoc. Začala som robiť ako predavačka v potravinách,a zamestnávateľ mi kázal vybaviť papier od hygieni. Bola som na úrade ver.zdrav. dali mi papier čo mám vyplniť a podať ten žiadosť a že o mesiac bude daaká skúška . Nedali mi nič z čoho a čo mám učiť. Viete mi pomôcť ? Nemám skúsenosti žiadne . A dosť sa bojím 😄
môj manžel tiež robil skúšky na hygiene, viem, že sa učil z nejakých papierov, opýtam sa, keď príde domov
Zdravotný preukaz vydáva obvodný lekár za poplatok. Po určenej dobe (podľa toho akú dlhú platnosť na ňom máš uvedenú) sa opätovne obnovuje. Bez toho by si ani nemala pracovať v potravinách, na tomto ma zamestnávateľ trvať hneď pri prijatí...
@veronikah96 to je preukaz nie skusky
@norina89 Ak Ti nič nedali, tak si skús vygoogliť študijný materiál na hygienické minimum...
@veronikah96 to je preukaz nie skusky
@luccija v téme sa pýtala ako si vybaviť zdravotný preukaz, preto som reagovala aj na to 🙂 podľa popisu skôr myslela hygienické minimum
Páči sa študijné materiály: https://www.uvzsr.sk/web/uvz/studijne-materialy...
Ak máš možnosť podaj žiadosť elektronicky cez https://www.slovensko.sk/sk/titulna-stranka - poplatok je polovičný
môj manžel tiež robil skúšky na hygiene, viem, že sa učil z nejakých papierov, opýtam sa, keď príde domov
@miskajerry ďakujem bola by som vďačná
Ak máš možnosť podaj žiadosť elektronicky cez https://www.slovensko.sk/sk/titulna-stranka - poplatok je polovičný
@patka06 ďakujem ale ja by som tie otázky na skúšku potrebovala
Páči sa študijné materiály: https://www.uvzsr.sk/web/uvz/studijne-materialy...
@billy_jean pre potraviny 85 stránka????to ani za boha nenaučím!
Napr:
· Kedy vykonávame epidemiologicky závažnú činnosť?
· Kto vydáva zdravotný preukaz?
· Prečo sa musí podrobiť pracovník, ktorý má pracovať v potravinárstve vstupnej lekárskej prehliadke?
· Kde ma byť uložený zdravotný preukaz, ktorý pracovník dostane pri vstupnej prehliadke a osvedčenie o odbornej spôsobilosti, resp. doklad o príslušnom vzdelaní (maturitné vysvedčenie, výučný list, VŠ diplom)?
· Kde má mať pracovník ktorý vykonáva rozvoz potravín alebo ambulantný /stánkový/ predaj uložený zdravotný preukaz a odborné osvedčenie?
· Ako často sa obnovujú zdravotné preukazy?
· Prečo nesmú s potravinami pracovať zamestnanci, ktorí trpiaci hnisavými zápalmi a infekciami na koži a iných častiach?
· Niektorí ľudia nemusia pociťovať žiadne príznaky ochorenia a pritom môžu vylučovať do okolia pôvodcov nákazy. Ako sa takýto stav volá?
· Čo rozumieme pod pojmom alimentárne ochorenie?
· Čo rozumieme pod pojmom inkubačná doba?
· Čo sa rozumie pod pojmom osobná hygiena?
· Pri práci s potravinami treba dodržiavať osobnú hygienu. Uveďte, ktoré časti ľudského tela sú najvýznamnejšie pri možnom znečistení potravín?
· Na alebo vo vrecku pracovného plášťa pracovníka pracujúceho s nebalenými potravinami, pri výrobe potravín, príprave jedál a balení potravín je možné mať...
· Akým spôsobom musí byť zabezpečené zásobovanie vodou v potravinárskom zariadení?
· Každé pracovisko v potravinárskom zariadení musí byť vybavené akým zariadením?
· Aká je základná hygienická požiadavka pri práci so surovinami a hotovými potravinárskymi výrobkami?
· Priestorovo ako musí byť rozčlenené potravinárske pracovisko?
· Pri práci s potravinami, hlavne nebalenými, najmä v lahôdkárskej výrobe, cukrárenskej výrobe je dôležitá hygiena rúk. Aký je správny spôsob umývania rúk?
· Vhodne osušené umyté ruky po použití WC sú použitím...
· Akú vodu je možné používať v potravinárskych zariadeniach?
· Kedy je možné použiť na umývanie rúk v potravinárskej prevádzke vodu zo zásobnej nádrže?
· V potravinárskych zariadeniach ktoré sú napojené na vlastný vodný zdroj /napr. studňu/ je potrebné robiť kontrolu kvality a zdravotnej nezávadnosti vody ako často?
· Je možné do práce epidemiologicky závažnej prijať osobu napr. brigádnika na výpomoc bez zdravotného preukazu?
· Čo rozumieme pod pojmom karanténa?
· Ako často je potrebné v potravinárskych zariadeniach robiť kontrolu hygienického stavu?
· Na základe akých opatrení sa majú vykonávať sanitačné práce v potravinárskych zariadeniach?
· Ako často su povinní výrobcovia potravinárskych výrobkov sledovať kvalitu svojich výrobkov?
· V akom čase je možné dopredať potravinu za zníženú cenu?
· Čo potrebuje podnikateľ aby mohol začať potravinársku činnosť v určitej prevádzke.
· V zmysle zákona NR SR č.126/2006 Z.z. o verejnom zdravotníctve, orgány verejného zdravotníctva sú...
· Čo majú právo orgány na ochranu zdravia vyžadovať od podnikateľov?
· V čom musia fyzické a právnické osoby oprávnené na podnikanie s orgánmi zdravotného a potravinového dozoru spolupracovať?
· Potravinový dozor podľa zákona NR SR č. 152/1995 Z.z. o potravinách vykonávajú ktoré orgány?
· Nad ktorými potravinami vykonavájú orgány na ochranu zdravia vykonávajú potravinový dozor?
· Čo je to "Prevádzkový poriadok" alebo "Správna výrobná prax"?
· Čo znamená skratka HACCP?
· Ktoré miesto v prevádzkovom poriadku je označené ako CP – kritický bod?
· Musí sa viesť evidencia kontrolovaných údajov a ako často?
· Čo je sanitácia?
· Čo je dezinfekcia?
· Aké práce je treba vykonať pred dezinfekciou prevádzky, zariadenia?
· Pri príprave dezinfekčných roztokov (podľa návodu na obaloch) sa tieto roztoky musia pripravovať pred dezinfekciou ako často?
· Aká je najspoľahlivejšia kontrola účinnosti dezinfekčných prostriedkov a sanitačných opatrení?
· V rámci boja proti hmyzu a hlodavcom musia byť otvárateľné časti okien opatrené sieťami proti hmyzu a dvere prevádzok a skladov v spodnej časti oplechované. Ktorých pôvodcov ochorenia môžu roznášať muchy alebo vtáci?
· Ako často a kedy vykonávame dezinsekciu a deratizáciu?
· Trichinelóza /Svalovec/ je parazitickým ochorením u ľudí. Ako sa ňou človek najčastejšie nakazí?
· Ako sa delia sklady podľa skladovacích teplôt?
· Aké sú hlavné zásady skladovania potravín?
· Hotové pokrmy čerstvo vyrobené v zariadení spoločného stravovania a podávané za tepla je potrebné vydať najneskôr do akého času?
· Polievka so zeleninou po uvarení sa môže vydávať do akého času?
· Rozpracované suroviny – mleté mäso za predpokladu uchovávania pri T 0°C – 4°C je potrebné tepelne spracovať najneskôr do akej doby?
· Nespotrebovaný obsah konzerv po ich otvorení – za predpokladu neuchovávania v plechovom obale a pri uchovaní pri teplote 0°C – 4°C možno spotrebovať najneskôr do koľkých dní?
· V zariadeniach spoločného stravovania pri príprave tekutých pokrmov /napr. polievka, omáčka/ musí tepelná úprava trvať najmenej?
· V zariadení spoločného stravovania musí byť zabezpečená tečúca teplá pitná voda s akou minimálnou teplotou?
· V akom odeve musia pracovníci zariadenia spoločného stravovania vstupovať na pracovisko?
· Čo musí obsahovať vnútorný predpis prevádzkovania zariadenia spoločného stravovania?
· Pri príprave pokrmov v zariadení spoločného stravovania je možné používať len aké vajcia?
· Kto musí odkladať vzorky stravy čerstvo pripravenej v zariadení spoločného stravovania?
· Vzorky stravy pripravenej v zariadení spoločného stravovania sa uchovávajú v uzavretých vysterilizovaných nádobách pri chladiarenských teplotách po akú dobu?
· Keď je potravina označená dátum minimálnej trvanlivosti 25.5.2024 môžeme ju predávať alebo použiť na prípravu jedla dokedy?
· Aké meracie zariadenia je potrebné zabezpečiť pre kontrolu uchovania zdravotnej nezávadnosti potravín?
Zdravotný preukaz vydáva obvodný lekár za poplatok. Po určenej dobe (podľa toho akú dlhú platnosť na ňom máš uvedenú) sa opätovne obnovuje. Bez toho by si ani nemala pracovať v potravinách, na tomto ma zamestnávateľ trvať hneď pri prijatí...
@veronikah96 to viem ,ide o skúšku !
@billy_jean pre potraviny 85 stránka????to ani za boha nenaučím!
@norina89 Keď sa to zvládla naučiť moja 70 ročná mama, tak to zvládneš aj ty, ver mi. Kratšie, 13 strán, ale negarantujem, že je tam obsiahnuté všetko. https://ua.gov.sk/attachments/Študijný_materiál...
@norina89 Ak Ti nič nedali, tak si skús vygoogliť študijný materiál na hygienické minimum...
@caramellka ďakujem pozriem
@luccija v téme sa pýtala ako si vybaviť zdravotný preukaz, preto som reagovala aj na to 🙂 podľa popisu skôr myslela hygienické minimum
@veronikah96 ja som tému inak písala ale opravil admin 🙄
@norina89 Keď sa to zvládla naučiť moja 70 ročná mama, tak to zvládneš aj ty, ver mi. Kratšie, 13 strán, ale negarantujem, že je tam obsiahnuté všetko. https://ua.gov.sk/attachments/Študijný_materiál...
@billy_jean ďakujem krasne
Manželovi dali vytlačené papiere, čo sa má učiť.

Zdravotný preukaz vydáva obvodný lekár za poplatok. Po určenej dobe (podľa toho akú dlhú platnosť na ňom máš uvedenú) sa opätovne obnovuje. Bez toho by si ani nemala pracovať v potravinách, na tomto ma zamestnávateľ trvať hneď pri prijatí...